Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-22-

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-22-
Okunma : 1.454 views Yorum Yap

BOĞAZİÇİ: Avrupa ile Asya kıtası arasında, İstanbul üzerinden Karadeniz’i Marmara denizine bağlayan boğazdır. Karadeniz Boğazı’na “Nehr-i Aziz” yani “Sevgili Nehir; Güzel Nehir” denildiği gibi “Halici Bahr-i Siyah” yani “Karadeniz Halici” de denildiği gibi “Bahr-i Siyah” yani “Karadeniz” de deniliyor ve bu isim gerçek ismi oluyordu. Yabancılar ise “Bosphor” diyorlardı. Boğazın Rumeli ve Anadolu yakalarında yer alan Anadolu ve Rumelifener ile Üsküdar, Beşiktaş arasında kalan büyük denizalanı Boğaziçi’dir. Boğazın uzunluğu 31,5 km, en dar yeri Aşiyan burnu ile Kanlıca arası 698 m, en geniş yeri, Çayırbaşı ile Umuryeri arası 3.420 m, en derin yeri 120 m, ortalama derinliği 65 m, dir. Boğaz üzerinde iki büyük ama köprü bulunmaktadır. Birinci köprü Boğaziçi Köprüsü’dür ve 1973’de, ikinci köprü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olup 1978’de ve üçüncü köprü Yavuz Sultan Selim Köprüsü de 2016’da trafiğe açıldı.

BOĞAZİÇİ CAMİİ: İstinye’de Koru yerleşim bölgesinde bulunan Boğaziçi Camii yeni bir cami olup tarihi bir özelliği yoktur.

BOĞAZİÇİ FATİH SULTAN MEHMET CAMİİ: Maden Mahallesinin üst kısmında bulunmaktadır.

BOĞAZİÇİ GAZETESİ: İlçede yayınlanan ilk siyasi gazetedir. Adnan Kop tarafından çıkarılan gazete üç yıl kadar yayın hayatını devam ettirebildi.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ: Beylerbeyi ile Ortaköy arasında Boğazın iki yakısını birleştiren ilk asma köprüdür. İnşaatına 20 Şubat 1970’de başlandı ve 29 Ekim 1973’de trafiğe açıldı. Toplam uzunluğu 1.560 m, orta açıklığı 1.074 m, genişliği 33,40 m, denizden yüksekliği 64 m’dir. Avrupa’nın en büyük asma köprüsü olup dünyanın da 4. en büyük köprüsüdür. Bu köprüye 1. Köprü denilir.

BOĞAZİÇİ OTELİ: Yeniköy, Tarabya yolu üzerinde ve balıkçı barınağının karşısında 1960’da açıldı. Otel çok uzun ömürlü olmadı. Halen market olarak faaliyet gösteriyor.

BOĞAZİÇİ SARIYER ERKEK ÖĞRENCİ YURDU: Maden Tepeüstü mevkiinin alt tarafında ve Şifa Camiinin üst kısmında olup 1997’de hizmete açıldı. Boğaziçi İlim ve Kültür Vakfı’na bağlıdır.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ: Rumelihisarı’nda bulunan Boğaziçi Üniversitesi, 1871’den beri eğitim ve öğretim veren Robert Kolejin devamıdır. 1971’de Milli Eğitim Bakanlığına devredilen Robert Kolej, o tarihten beri Boğaziçi Üniversitesi olarak eğitim ve öğretim vermektedir (Bkz: Robert Kolej). Boğaziçi Üniversitesi’nin Hisarüstü’ndeki yerleşim yerinden başka Kilyos’ta kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin alanı 1.672.106 m²’dir.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ: Boğaziçi Üniversitesinin Kilyos’taki kampüsü görülmeğe değerdir. Hemen her türlü etkinliğin yapılabileceği bir yerdir. 2004’de Kiteboard (Dünya uçurtma) Şampiyonası üçüncü kez bu kampüste yapıldı.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ: Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi aslında Robert Kolejin kütüphanesidir. Robert Kolej üniversiteye dönüştürülünce ve Boğaziçi adını alınca haliyle kütüphane de aynı ismi aldı. 1863 yılında Harward Gollege’nin bağışladığı 200 kitapla temeli atılan kütüphane 1900’larda 10 bin, 1937’de 40 bin kitap sayısına ulaştı. 1982’de yeni kütüphane binası açıldı. Türkçe ve yabancı dillerde 250 bine yakın kitapla Türkiye’nin en önemli kütüphanelerinden biridir.

BOĞAZİÇİNDEKİ İLK KÖPRÜ:  Tarihçi Heradot’a göre Pers İmparatoru Darius, M.Ö. 512 yılında İskitlerle savaşa giderken Samoslu Mandrokles’in yaptığı Boğaz köprüsünden geçmiştir. Birbirine bağlı dev dubalar üzerinde duran bu köprü Boğaz’ın Avrupa ve Asya yakalarını birleştiren ilk köprüdür.

BOĞAZİÇİ’NİN RUMELİ KIYISI: Boğaziçi’nin Rumeli kıyısı, Rumelifeneri’nden başlar Haliç’e kadar gider. Çok girinti ve çıkıntılı olduğu için uzunluğu Haliç dahil 55 km. dir.

BOLAK, A. Aydın(Balıkesir, 1925-2004): İ.Ü. Hukuk Fakültesini bitirdi. Mahiyet Memuru ve Kaymakam Vekili olarak görev yaparken meslekten ayrılarak avukatlığa başladı. Bir siyası partinin kurucuları arasında yer aldı. Bir dönem Balıkesir Milletvekili olarak TBMM de bulundu. Üst düzey yönetici olarak görevler üstlendi. Pek çok derneğin kurucusu oldu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

BORSA ARACI KURUMLAR YÖNETİCİLERİ DERNEĞİ: İstinye’deki İMKB binası içinde ve zemin katında faaliyet göstermektedir. Atilla Nizamoğlu, Münir Emekli, Zeki Döşlüoğlu, Türkay Ergun, Derviş Temel, Osman Semih Yıldız, İbrahim Kenan Atasavun, Mustafa Oğuz Yazman tarafından kuruldu.

BORSA AŞAĞISI TRAFO YANI YENİ PARK: Reşitpaşa Mahallesindedir. 400,00 m²lik bir alan üzerindedir. 80,00 m²lik yeşil alanı bulunmaktadır.

BORUK, Doğan (İst. 1936): Vefa’dan transfer edildi (1967). Dört sezon kadroda kaldı. 61 resmi ve 6 özel maç olmak üzere 67 maçta oynadı. Lig maçlarında 17, özel maçlarda 2 olmak üzere 19 gol kaydetti. Yeşildirek Kulübüne transfer etti.

BOSFOR GAZİNOSU: Büyükdere, Çayırbaşı caddesi üzerinde ve İspanya Büyükelçiliği yazlık binasının karşısında idi. Çok uzun yıllar Boğaziçi’nin en nezih gazinosu olarak hizmet verdi. Sonraları pek çok el değiştirdi ve eski şöhretini de kaybetti.

BOSFOR GAZİNOSU: İstinye’nin en eski ve ünlü gazinosu olan Niko’nun Bosfor Gazinosu 1936-1951 yılları arasında faaliyette bulundu.

BOSTAN, Mehmet: Çayırbaşı’nda muhtar olarak görev yaptı.

BOSTAN, Mustafa (Sarıyer, 1949-2019): Sarıyer/Yenimahalleli’dir. Gemi kurtarmada kaptan olarak çalıştı ve bu müesseseden emekli oldu. Sendika temsilciliği görevinde bulundu. Sarıyer yeni Merkez Camii yönetim kurulunda üç dönem görev yaptı.

BOSTAN, Recep (İst. 1945-1998): Nişantaşı kulübünden transfer edildi dört sezon (1965-1969) tescilli kaldı. 47 Lig, 3 Kupa olmak üzere 50 lig ve 9 özel maç olmak üzere 59 maçta yer aldı. Lig maçlarında 12, Kupa maçlarında 1, özel maçlarda 1 olmak üzere 14 gol kaydetti.

BOTANİK PARKI: Kilyos Mahallesinde olup 248,06 m²’lik bir alan üzerinde olup, 155,38 m²’lik yeşil alanı bulunmaktadır.

BOYA, Hurşit (Erciş, 1954): Muradiye S. K.den transfer edildi ve 4 sezon tescilli kaldı (1976-1980). 89 Lig, 4 amatör lig ve 7 Kupa olmak üzere 100 resmi, 42 özel maçla birlikte toplam olarak 142 maçta yer aldı. Takımına 4 gol kazandırdı.

BOYACI ÇEŞME SOKAKTAKİ ÇEŞME: Boyacıköy Hekim Ata Caddesinden çarşı içine girişte solda bulunan bir duvar çeşmesidir. Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.

BOYACIKÖY: Boyacıköy, Emirgan’dan ayrı bir mahalle gibi algılansa da Emirgan’a bağlı bir eski yerleşim bölgesidir. Sultan III. Selim tarafından “Kırkkilise” denilen Kırklareli’den 1806-1807 yılları arasında şayak ve benzeri kumaşları boyamak ve boyama sanatını yaygınlaştırmak amacı ile getirttiği 40 kişilik Kafroriyofi (Kafkaryadı, Kafkariyadi) ailesinin buraya yerleştirilmesi nedeni ile semtin adı Boyacıköy oldu.

BOYACIKÖY ECZANESİ: Sarıyer’in en eski eczanesi, İstanbul’un da en eski eczanelerinden biridir. Boyacıköy Hekim Ata Caddesi üzerinde olup açılış tarihi 1875’di.

BOYACIKÖY SIRTINDAKİ ÇEŞME: Boyacıköy sırtında ve Şirin Sokağın tam ortasındaki bu çeşme dört yüzü mermerle kaplı olup, köşelere yuvarlak bir şekil verilmiştir. Heykel kaidesini andıran bir meydan çeşmesidir. Çeşmenin 1876 yılında yapıldığı 14.9.1999 tarihli Hürriyet Gazetesinin İstanbul ekindeki bir yazıdan anlıyoruz. Çeşme 2000’de onarıldı.

BOYACIKÖY VAPUR İSKELESİ: Şirket-i Hayriye tarafından yaptırılan Boyacıköy vapur iskelesi 1930 yılına kadar hizmet verdi, bu tarihte kaldırıldı.

BOYDAK, Melih (Elazığ, 1943): 1964 yılında İ.Ü. Orman Fakültesi’nden birincilikle mezun oldu. Aynı Fakültede Ormancılık Bilimleri Doktoru (1975), Doçent (1979) ve Profesör (1988) ünvanlarını aldı. İ.Ü. Orman Fakültesi’nde Asistan Temsilciliği, Anabilim Dalı Başkanlığı, Bölüm Başkanlığı, Dekanlık ve t.ü, Rektör Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 11 adedi kitap (4 adedi İngilizce) halinde olmak üzere, 140’ı aşkın ulusal ve uluslararası bilimsel yayını bulunmaktadır. Araştırmaları ile ülkemizin bazı ağaçlandırma, tohum ve ağaç ıslahı sorunlarına uygulamalı çözümler üretti ve yeni bulgularıyla biyolojik çeşitliliğe katkılar yaptı. Halk bilimi konusunda da bazı yayınları ve “Anadolu Kadını” adlı bir şiir kitabı bulunmaktadır (2006). Sporun çeşitli daIlarıyla aktif olarak ilgilenmiştir. Birçok ulusal ve uluslararası bilimsel, sosyal ve kültürel içerikli dernek ve vakfın üyesidir. İngiltere’de, Finlandiya Eğitim Bakanlığı Bursu ile Finlandiya’da, Fulbright Bursu ile ABD’de, Rockefeller Vakfı Bursu ile İtalya’da bilimsel çalışmalar yaptı. Helsinki, Washington, Maine, Yale Üniversitelerinde ve İran’da, istek üzerine konferanslar verdi. Birleşmiş Milletler Çevre Onur Ödülü (1998), İstanbul Üniversitesi Bilim Ödülü (1998), TÜBİTAK Teşvik Ödülü (1981) ve Orman Bakanlığı Plaketi (2002) aldı. 25 Eylül 2010 tarihinde emekli oldu.

BOZACI ZEYNEL SOKAK:  Eskiden çok tüketilen Boza imalathanelerinden biri de Yenimahalle’de bulunuyordu. En ünlü bozacı da Zeynel Efendi olduğu için bu sokağa “Bozacı Zeynel Sokak” ismi verildi.

BOZAN, İbrahim (İzmir, …).Emekli Tapu Memurudur. İlk ve ortaokul öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra Ankara’da Tapu ve Kadastro Meslek Lisesini bitirdi. Rize ve Uşak Kadastro Müdürlüklerinde çalışırken yüksek öğrenimine devam ederek 1983’de Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Tapu Kadastro Bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Tapu Sicil Müdürü olarak Edirne iline atandı. Edirne Tapu Sicil Müdürlüğünden sonra sırası ile İstanbul’da Fatih, Beşiktaş, Şişli, Kadıköy ve Sarıyer ilçelerinde Tapu ve Sicil Müdürü ve İstanbul Tapu ve Kadastro Bölge Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Emekli olduktan sonra Tapu Kadastrolular Dernek Başkanlığı görevini yürüttü. 1994’de Harp Akademileri Komutanlığı Milli Güvenlik Akademisini bitirdi. Edirne Tapu Sicil Müdürlüğü sırasında Trakya Üniversitesinde Gayrimenkul Mevzuatı ve Tapu Sicili Uygulamaları dersleri verdi. Çeşitli panel ve konferanslara konuşmacı olarak Gayrimenkul sektörüne katkıda bulundu. Bu konuda çeşitli makale ve yazıları yayınlandı.  Ulusal Güvenlik ve Stratejik Araştırmalar Derneği (UGSAD) üyesi olan İbrahim Bozan, bir dönem Faal futbol hakemliği ve hakem gözlemciliği yapmanın yanı sıra Sarıyer Spor Kulübünde Yönetim Kurulu üyesi (2006/2007) ve Kulüp Başkanı (2009/2010) olarak görev yaptı. Halen Galatasaray ve Sarıyer Spor Kulübü Genel Kurul üyesi olup spora katkılarını sürdürmektedir.

İbrahim Balcı

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)