Son Dakika Haberler

30 ZAFER BAYRAMINI KUTLUYORUZ!!!!! İbrahim Balcı

30 ZAFER BAYRAMINI KUTLUYORUZ!!!!! İbrahim Balcı
Okunma : 693 views Yorum Yap

30 Ağustos Zafer Bayramını kutlayacağız! Nereden çıktı bu zafer Bayramı kutlamaları? Nereden çıkacak bir ulusun doğuşundan! Nasıl mı? İşte böyle:

1299/1300 Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşu (Bir aşiretten bir imparatorluk doğdu).

1451-1579 Osmanlı İmparatorluğunun yükselişi bütün hızı ile devam etti. Avrupa’nın ortalarından Kafkaslara kadar genişledi, yayıldı, ülkeleri egemenliği altına alarak yükselişini sürdürdü.

1579-1683 Duraklama devridir. Her alanda duraklama oldu, bir adım ileri gidilemedi.

1699 Karlofça Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma Osmanlı Devletinde gerileme döneminin başlaması demekti. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti Avrupa’da büyük toprak kayıplarına uğradı. Kutsal ittifakı oluşturan Lehistan, Venedik, Avusturya ve Rusya daha önce kaybettikleri toprakları geri aldılar.

17. yy içinde Anadolu’da başlayan iç isyanlar bastırıldı.

18. yy da Gerileme Dönemi başladı. Artık Osmanlı Devleti hastadır ve devamlı kan kaybetmektedir.

19. yy. Osmanlı Devletinin Dağılma Dönemidir.

1839 Tanzimat Fermanı,

1856 Islahat Fermanı,

1876 Birinci Meşrutiyet,

1908 İkinci Meşrutiyet ile gelen yenilikler dağılma dönemini önleyemedi,

1909 Otuz bir Mart İrtica Ayaklanması bastırıldı.

1912 Birinci Balkan Savaşı yenilgisi, Edirne ve Tüm Trakya’nın işgal edildi,

1913 İkinci Balkan Savaşı ile Trakya’nın kurtarıldı, Edirne geri alındı,

1914-1918 Birinci Dünya Savaşı dönemidir.

1915-1916 Çanakkale Zaferi kazanıldı.

15.5.1919 İzmir Yunanlılar tarafından işgal edildi,

19.5. 1919 Mustafa Kemal Samsun’a çıktı ve Havza, Amasya toplantıları, Erzurum ve Sivas Kongreleri yapıldı.

28.1.1920 de Erzurum ve Sivas Kongrelerinde kabul edilen misak-ı Milli’nin Osmanlı Meclisinde de kabul edildi.

23.4.1920 Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışı yapıldı,

18.8.1920 Osmanlı Devletinin ölüm fermanı olan Sevr Antlaşmasının imzalandı.

30.10.1920 Mondros Antlaşmasının imzalandı,

10.1.1921 Birinci İnönü Zaferi (Anadolu’da başlatılan mücadelenin ilk zaferi) elde edildi.

01.4.1921 İkinci İnönü Zaferi. Bu zafer daha büyük başarıların kazanılacağını gösterdi.

13.9.1921 Sakarya Meydan Muharebesi zaferi.

VE: 26.8.1922 Büyük Taarruz. Hücum emrini Mustafa Kemal verecektir. Kocatepe’dedir. “Kocatepe yanık ve ihtiyar bir bayırdır/ne ağaç/ne kuş sesi/ne toprak kokusu vardır/Gündüz güneşin/gece yıldızların altında kayalardır/……./kayalıklarda şayak kalpaklı nöbetçi/okşayarak gülümseyen bıyığını/seyrediyordu Kocatepe’den /dünyanın en yıldızlı kayalığını/……/ve yıldızlar öyle ışıltılı, öyle ferahtılar ki/şayak kapaklı adam/nasıl ne zaman geleceğini bilmeden/güzel, rahat günlere inanıyordu/ve gülen bıyıklarıyla duruyordu ki mavzerinin yanındı/birdenbire beş adım sağında onu gördü. Paşalar onun arkasındaydılar/O, saati sordu/Paşalar; “Üç” dediler/Sarışın bir kurda benziyordu/Ve mavi gözleri çakmak çakmaktı./ Yürüdü uçurumun başına kadar/eğildi, durdu./Bıraksalar ince, uzun bacakları üstündü yaylanarak/ ve karanlıkta akan bir yıldız gibi kayarak/Kocatepe’den Afyon Ovası’na atlayacaktı/……..

O adam Mustafa Kemal’di. O’nun Afyon Ovası’na atlamaya hakkı yoktu. Bunu biliyordu. Çünkü Hücum emrini o verecekti: Emri verdi ve : ” 22 Ağustos gece sabahı karşı/Topların çelik ağzı çaldı bir hücum marşı”. İşte böyle başladı Büyük Taarruz ve 30.8.1922 de Büyük Zafer kazanıldı. Bu zaferin adına da 30 AĞUSTOS ZAFERİ dediler.

30 Ağustos Zaferi ile Osmanlı İmparatorluğu yerini yeni Türk Devletine terk etti. Yeni Devletin adı TÜRKİYE CUMHURİYETİ oldu. Türkiye Cumhuriyeti 30 Ağustos Zaferi’ni 1923 yılından beri kutlamaktadır.

Gelinen nokta ise çok farklıdır. Büyük Zafer Kutlamaları artık yapılmıyor, yaptırılmıyor. Ülkenin tüm şehirlerinde yapılan bu 30 Ağustos Zaferi kutlamaları önce en aza indirildi, sonra yasaklar zincirine dâhil edildi. Zaferin kutlanması için Mülki Amirlerden izin alınacak, izin verilmezse kutlanmayacaktır. Bu iktidar, bu hükümet nasıl oluyor da kendi zaferine sahip çıkmıyor? Akıl alacak gibi değil. Bugün alınan bilgiye göre; Çatalca, Güngören, Esenler, Silivri, Çekmeköy, Şile, Kağıthane, Eyüp, Esenyurt ve Kartal Kaymakamları Zafer Bayramı nedeniyle Atatürk heykellerine çelenk konulmasını izin vermediler. Yani düpedüz tören yapamazsınız demek istediler. Yazıklar olsun be!

“Eskiye rağbet olsa bitpazarına nur yağa” derler. Biz eskiye de razı olduk ama nerede! Şimdikiler eskilerin yanında sönük kalırlar, un ufak olurlar, kaybolurlar. Türk halkı Türk ordusunu artık sadece televizyon ekranlarından izleyebilecektir. Artık Türk Ordusunun kıymeti harbiyesi kalmadı. Ordu kendi zaferini bile kutlayamıyor.

Askerin üzerinde ölü toprağı var ve “Bu Zafer benimdir” diyemiyor, halk yılgın, korku imparatorluğu haline gelen ülkede köşe bucak kaçıyor….. Çok yazık, çok yazık, çok yazık!

Bu koşullar altında 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI’ nızı kutlarım.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)