Son Dakika Haberler
“width=“1293

AYRIŞMA DEĞİL BİRLEŞME OLMALI. İbrahim Balcı

AYRIŞMA DEĞİL BİRLEŞME OLMALI. İbrahim Balcı
Okunma : 614 views Yorum Yap

ibalci_99Tüm ülkede olduğu gibi Sarıyer’de iki ay süre ile Belediye Başkanı tespiti heyecanı yaşadı. İktidarın çok değişik konulardaki haşin tavrı, benim bildiğim, benim istediğim olur gösterisi ve muhalefete karşı devamlı saldırganlığı bir yana, düne kadar kol kola oldukları Gülen cemaatine karşı da kırıcı ve kindar davranışı, son aylara damga vurdu. Bu genel siyasette elbette ki muhalefet partileri de yerini aldı, gerek TBMM de gerekse siyasi arenada bildiklerini ve yapmak istediklerin toplumla paylaştılar…

Bütün bunlar genel konular! Ben yerele döneceğim. Yerel seçimler nedeni ile Sarıyer’de hareketli günler yaşadı. AKP ve CHP de Sarıyer İlçe Belediye Başkanlığına aday olanlar kıyasiye yarıştı. Sonuçta her iki partinin Belediye Başkan adayları biraz geç de olsa belirlendi.

Sarıyer’de iki parti söz sahibi; AKP ve CHP! Diğerleri “biz de bu yarışta varız” düşüncesi içinde varlıklarını ispatlamak için mücadele edecek… Saadet Partisi AKP nin küskünlerini tekrar bünyesine çekmek, MHP de geçen dönem aldıkları oyları korumak ve en azından Sedat Özsoy’un peşinden gitmemesi için seçime asılacak… Küskünlerin oylarına talip olacak parti sadece MHP ve Saadet Partisi değil, İşçi Partisi ve Büyük Birlik Partisi de var. Onlarda partilerinden aday bazında ayrı düşen seçmenlerin oylarına talip, kısacası çekişmeli bir yerel seçim izleyeceğiz.

AKP Belediye Başkan adayını on beş gün önce açıkladı. Elbette ki kırgınlıklar oldu ama çabuk toparlandılar ve tüm adaylar bir araya gelerek beraberlik mesajı verdiler. AKP de “Görev alınmaz, verilir” anlayışı hâkim olduğundan kırgınlıklar çok kısa sürede ortadan kaldırıldı ve topluca birlik mesajı verilerek çalışmalara başlandı. Bütün bunlara rağmen, kırgınlar, küskünler ve kendisini geri çekenlerin haylice fazla olduğu da bir gerçek. Ne kadar bir arada görülse, ne kadar birlikteyiz mesajı verse de görünen bu!

CHP de durum biraz daha farklı. On bir adaydan Şükrü Genç hariç, ilçe içerisinde anormal bir yarışın içinde oldular. Öylesine ki semt semt, cadde cadde, sokak sokak ve ev ev dolaşılıp destek arandı… Siyasilerle bağ kurulup ön çalışmalar yapıldı. Şükrü Genç Belediye Başkanı olmasının avantajını çok iyi kullandı ve parti üst kademesi ile daha kolay temas kurabildi. Sonuçta CHP de on bir kişiden biri olan Şükrü Genç yarışı kazandı ve Belediye Başkan Adayı oldu. Beklenen diğer adayların aklıselimi ile hareket etmeleriydi. İlk bir iki günün kırıklığı geçtikten sonra ilk çıkış İhsan Tanyıldız’dan geldi, aday olarak belirlenen Şükrü Genç’in yanında olacak ve seçimi kazanabilmek için bütün gücümüzle çalışacağız dedi. Hemen sonrasında bir diğer güçlü aday Dr. Cengiz Alp’ten geldi birlik ve beraberlik mesajı… Dr. Cengiz Alp’i de Resul Can’ın birlikte çalışacağız mesajı geldi… Av. Necati Yıldırım’dan da birlikte hareket edileceği ve başarılı olmak için çalışacağız mesajı alındı.

Siyasi partilerde önemli olan müşterek çalışma yaparak başarıyı yakalamak. Bunun da kolay olmadığı ortada. CHP de çok güçlü adaylardan biri olarak görünen Erol Aydın’ın seçilememesi kendi cephesinden hayli sarsıcı oldu… Erol Aydın’ın ekibi hemen tepki koymakta ve olayı protesto etmekte gecikmedi. Bu durumun devam ettirilmemesi gerekir. En kısa zamanda Erol Aydın, ekibi ile beraber, seçimi kazanabilmek için gerekeni yapacağız mesajını vermesi gerekmektedir. Partili olmak, parti disiplini, centilmenlik de bunu gerektirir.

Adaylardan diğerleri İsmail Özdemir, Haydar Aksoy, Nazan Özbaykal, Betül İstanbullu, Güner Şahin de varsa kırgınlıkları, geride bırakmalı ve birlikteyiz mesajı vermeleri gerekmektedir.

Burada esas görev İlçe Yönetim Kurullarına düşmektedir. Gerek AKP de gerekse CHP de İlçe Yönetim kurulları centilmenlik dışı hareket etmemeli ve seçim kuralları içinde mücadelelerini devam ettirmelidirler. İlçe teşkilatları adaylarına sahip çıkarsa, buna diğer partiler de dâhildir, Sarıyer’de nefis bir seçim mücadelesi görülecektir.

Bu konuda AKP teşkilatının toparlandığı ve seçim çalışmalarına başladığı görülüyor. Daha şimdiden gitmedikleri yer, çalmadıkları kapı kalmadı. Zaman zaman çok ilgi gördükleri gibi müthiş tepki aldıkları da oluyor. Özellikle Başkan Adayı Sedat Özsoy’un çok sık siyasi parti değiştirmesi AKP li bir kısım seçmen tarafından yadırgandığı gibi, birebir tepki verdikleri de oluyor. Tepkileri tesirsiz hale getirmek ancak teşkilatın olumlu çalışması ile olabilir. Bunda ne derece başarılı olacaklardır, bunu da zaman gösterecektir.

CHP de, Belediye Başkanı Şükrü Genç ile İlçe teşkilatı arasındaki huzursuzluk yıllardan beri var, halende devam etmektedir. Bunun derhal giderilmesi gerekmektedir. Seçilecek olan İlçe Başkanı değil Belediye Başkanıdır. Başkanın seçilmesi halinde bunun şerefi ve başarısı seçilenden ziyade, onu seçtirmek için olağanüstü görev yapacak olan İlçe Başkanı, İlçe Yönetim ile teşkilatın olacaktır… En kısa zamanda Şükrü Genç ile diğer adaylar bir araya gelmeli, ilçe başkanı Mehmet Deniz’in de katılımı ile bir toplantı yapılarak kırgınlıkların yapay ve geçici olduğu izlenimi verilmelidir. Hatta kesinlikle aradaki kırgınlığı, küslüğü, gerginliği varsa bir başka problem halledilmelidir. Araya kimler girecektir, bu beraberliği kimler sağlayacaktır? Bunu aramaya gerek yok! İlçe Başkanının, başkan adaylarına çağrı yapması her şeyi halleder! Bu çağrıya Şükrü Genç’in uymayacağı düşünülüyorsa burada yanılgı vardır. Parti disiplini ve teşkilatın yapmak istediği çalışmalar neyi gerektiriyorsa, başta Şükrü Genç olmak üzere tüm adaylar tarafından bunun kabul göreceği kesindir. Gerçek olan da budur.

CHP İlçe teşkilatının aradaki kırgınlığı ortadan kaldırmak için buzları eritme çabasına girmesi, mahalleler arasındaki gerginliği, adayların destekleyicileri olan partilileri de doğru yolda etkileyeceği için, daha rasyonel çalışma yapmak ve seçime asılmak mümkün olacaktır. Başarının yolu da budur.

Amaç ayrışma değil, birleşme olmalıdır. Zaman ayrışma zamanı değil birleşme zamanıdır!

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)