Son Dakika Haberler

KULÜPLERİNE HAYAT VERENLER -6-(RAFET ÜSTÜN, Tarabya Muhtarı) İbrahim Balcı

KULÜPLERİNE HAYAT VERENLER -6-(RAFET ÜSTÜN, Tarabya Muhtarı) İbrahim Balcı
Okunma : 2.856 views Yorum Yap


 ibalci   Tarabya Spor Kulübü Sarıyer İlçesinin eski kulüplerinden biridir. 1946 yılında Agop Arat, Yorgo Haritanidis, Mayk Mikakelyan ve Morfi Haralopboptos tarafından kuruldu.    

Tarabya ilçenin en eski yerleşim bölgelerinden biri olduğu gibi, Rum vatandaşların çok yoğun bulunduğu bir yerleşim bölgesiydi. Türk nüfus sayısı çok azdı.  Bu nedenle kulübü kuranların Rumlar olması normaldir. Sonraları, semtin göç alması, Müslüman nüfusun çoğalması, yönetim ve futbolcu bazında birlikte çalışma, birlikte hareket etme ortamı doğdu. Daha sonraları ise değişik siyasi olaylar nedeni ile Rumların Türkiye’yi terk etmesi üzerine kulüpte görev alanlar da değişti. Kulübün kurulu düzeninin devam etmesi ve emin ellere geçmesi için ortaya çıkan güçlükleri ortadan kaldıran Tarabya Muhtarı Rafet Üstün oldu. Halen muhtar olarak görev yapan bu yaşlı Tarabya Çınarı örnek bir muhtar, örnek bir Tarabyalı ve örnek bir yönetici olarak kendini kabul ettiren bir kimse olarak her zaman akla gelmiş ve bu konumunu hala sürdürmektedir.

Tarabya S.K. 2Tarabya Spor Kulübü’nün kuruluştaki forma renkleri Lacivert – Kırmızı iken sonraları üçüncü bir renk olarak da beyaz eklendi. “Neden beyaz renk” diye sorduğumuzda ise  doyurucu bir yanıt alınamadı.

Her nedense Sarıyer ilçesi takımları arasında üç renkli takım sayısı hayli fazla… Yenimahalle, Rumelikavak, Büyükdere, Kireçburnu’ndan sonra Tarabya’da üç renkli kulüplerden.

Tarabya Spor Kulübünün ana spor dalı futbol görünür ama eski dönemlerde basketbol dalında da faaliyet gösterdiği anlaşılmaktadır. Kulüp futbol dalında hayli iyi durumlara yükselmiş, başarılardan başarılara koşmuş ve şampiyonluklar kazanarak II. Kümeden I. Kümeye yükselmek başarısını göstermiştir.

Tarabya Spor Kulübü 3 kez grup şampiyonluğu 7-8 kez de grup ikinciliği elde etmek başarısını göstermiştir. Son şampiyonluğu ise 2001 yılında olmuş ve İstanbul I. Amatör Ligine yükselmiştir. Halen İstanbul Amatör II. Liginde mücadele etmektedir.

Tarabya Spor Kulübünün güçlü bir alt yapısı var. Yaş gruplarında onlarca genç futbol oynamakta ve kendilerini yarınlara hazırlamaktadır. Alt yapıya çok önem verildiği içindir ki öteden beri iyi futbolcu yetişmekte ve Türk futboluna kazandırılmaktadır. Örneğin: Tarabya alt yapısından yetişen Sabri Dino, bu kulüpten Beyoğluspor’a geçmiş ve buradan da Beşiktaş’a transfer olarak dikkatleri üzerine toplamıştır. Müthiş başarı grafiği çizen Sabri Dino yıllarca hem Beşiktaş ve hem de Milli Takım formasını giymiştir. Futbolu bıraktıktan sonra ise iş hayatında beklenilen atılımı yapamayınca güç durumlara düşmüş ve ortadan kaybolmuş “intihar etti” saptaması ile dosya kapatılmıştır. Ama bu asil insan, centilmen futbolcu sadece Tarabyalılar tarafından değil tüm futbolseverler tarafından unutulmamıştır.

Bir diğer önemli futbolcu da Aleko’dur. Yıllarca Tarabya formasını giydikten sonra Beyoğluspor’a geçmiş ve bu kulüpte de yıllarca oynadı.  Panayoi Panayotu Tarabya’dan sonra Sarıyer gibi kulüplerde forma giydi. Arif Gökdemir Sarıyer’de uzun yıllar oynadıktan sonra Edirne gibi değişik kulüplerde oynadıktan sonra tekrar Tarabya’da forma giydikten sonra yönetici ve antrenör olarak görev yaptı. Haydar Erdoğan ise Tarabya’nın yetiştirdiği bir başka yıldız futbolcuydu. Çok genç yaşında Sarıyer’e transfer edildi. Önce amatör takımda sonra da profesyonel takımda oynadı ve başarılı futbolunun karşılığını Galatasaray’a trans fer etmekle buldu. Son önemli isim de Zafer Biryol! Halen futbol yaşamını profesyonel liglerde devam ettirmektedir.

Tarabya 3Tarabya spor Kulübünden pek çok teknik adam görev yaptı. Bedri, Arif Gökdemir, Bülent Akatay, İlker Büyükdurmuş ve diğerleri…

Tarabya Spor Kulübünde çok kişi yönetici olarak görev yaptı, çok kişi başkan olarak sorumluluk üslendi. Onların dışında bir de devamlı olarak kulübün içinde olanlar var. Bildiğim kadarı ile yakın zamana kadar en azından yirmi-otuz yılını kulüpte geçiren Arif Gökdemir Tarabya için unutulmaz bir isim… Üç beş yıl öncesine kadar her an olabilecek işler için ilk aklına gelen bir kişiydi. Yönetim kurulu oluşturulacak, başkan bulunacak, transferler yapılacak, para temin edilecek hep ilk akla gelen Arif Gökdemir olur! Sarıyer’in eski bir futbolcusu, beraber olduk yıllarca. “Konuşalım” dedim. “Zahmet etme ben gelirim” dedi ve beklemediğim bir anda geldi. Önce hasret giderdik, sonra koyu bir sohbete daldık. Neler yaptıklarını, neler olduğunu, kulübün dününü, bugünü sordum yarın neler olur diye sual ettim hepsini yanıtladı ama “Kulüpte ağırlığı çeken kimdir? İlk akla gelen isim kim olur?” dediğimde hiç tereddütsüz “Rafet Üstün” dedi… Hayret adam seksen yaşın çok üzerinde hala ilk akla gelen isim. Eeee Rafet Üstün olmak kolay değil… Arif’in anlattığına göre, kulüp ne zaman güç durumda kalsa Rafet Üstün araya girer ve sorun neyse çözer. Kulüp de kendine gelir. Bunu da yıllarca yaptığı için unutulmazlardan biridir. 

Arif Gökdemir, hizmet edenleri de unutamayız diyerek semte hizmetin önemli olduğunu vurgulamaktan geri kalmıyor. Hasan Akyıldız, Aydoğan Cevahir, Başar Biberoğlu, Hüseyin Gökyıldız, Aynur Aydan da Tarabya Kulübünü büyük hizmet edenlerden demeyi ihmal etmiyor. Halen Başkan olarak Hüseyin Gökyıldız görev yapıyor.

Kulübün içinde olan hayli kişi var. Hepsi de kulübe hizmet etmekten geri kalmıyorlar. Hidayet Kurt, Harun, Sefer ve Yakup Akyıldız bunlardan bazıları…

“Gençler ilgili olunca kulüp sahipsiz kalmaz. Bu her yerde böyledir. Bir terslik olursa, çocuklar bizim çocuklar gelirler, anlatırlar bizde gerekeni yaparız” diyor Arif Gökdemir ve devam ediyor “Tarabya eski Tarabya değil, büyüdükçe büyüyor, zenginleştikçe zenginleşiyor ama kulübe fazla yararı olmuyor. O kesime yani zengin kesime ulaşılamıyor” diyerek yaraya parmak basıyor.

Kulübün çim ya da toprak antrenman sahası yok.  Bu çok önemli bir eksik ama elde olmayınca yapılacak bir şey de olmuyor. Aslında kulübün tesis durumu çok kötü değil. Kulüp binası, lokali, soyunma odaları var. Antrenman yaptıkları bir de halı sahaları var. Ayrıca kulübün kendi malı bir de servis aracı olan minibüsleri var. Fakat gelir getirici bir tesisleri yok. Bu da çok büyük eksiklik! Lokal ve Halı saha gelirleri ile de kulübün yaşatılması çok zor. Böyle olunca da iş yöneticilerin katkılarına kalıyor.

Belediye’nin imkân sağlaması ve yardım yapması dilekleri var. Mali konuda yeteri gelire sahip olmaları durumunda çok daha önemli başarılar elde edebileceklerini, çok daha başarılı sporcular yetiştirebileceklerini ve örnek kulüp olabileceklerini söylüyor Tarabya sporseverler.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)