Son Dakika Haberler

KULÜPLERİNE HAYAT VERENLERİ -7-ALİ DÜŞMEZ, Yeniköy S. K. Bşk.)

KULÜPLERİNE HAYAT VERENLERİ -7-ALİ DÜŞMEZ, Yeniköy S. K. Bşk.)
Okunma : 1.904 views Yorum Yap


 tn_IMG_0300Yeniköy Spor Kulübü 05.01.1973 tarihinde gayri federe olarak kuruldu Kulübün kurucuları ise Necati Özas (Kurucu Başkan), Avni Baydar, Aydın Baydar, Ahmet Yavuz, Ali Baydar, İbrahim Döner, Yücel Anlayan, Münir Maçınlar, Çetin Yedigünler, Şakir Öğünç, İbrahim Maçınlar, Nurettin Akdağ ve H. Ziya Alkan oldu. Bilahare kulübün tescili yapılarak resmiyet kazandı ve 1979/80 sezonunda İst. Üçüncü Amatör Kümede lig maçlarını oynamaya başladı.

 

 Yeniköy S. K. nün renkleri kırmızı-beyaz. Öyle tescil edildi, halen öyle herhangi bir değişikliğe uğramadı. Kulüpte başkan olarak; Necati Özas, Avni Baytar, Atilla Aydın, Ahmet Akkuş, Haluk Ulusoy, Ali Topçuoğlu, Ali Alemdar, Aydoğan Cevahir, Kenan Güven, Ali Düşmez ve Hamit Cevahir görev yaptılar. Halen başkanlık görevini Hamit Cevahir devam ettirmektedir.

 Yeniköy Spor kulübü sadece kulüp başkanı yetiştirmedi iki de Federasyonu Başkanı yetiştirdi. Türk Futboluna altın yıllar yaşatan Haluk Ulusoy, TFF da bir süre yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptıktan sonra Başkan oldu ve döneminde Dünya üçüncülüğü kazanıldı.

Diğeri ise Ali Düşmez. Ömrünü Yeniköy Spor Kulübüne adayan bir Yeniköy sevdalısı! İki koltuğuna on karpuz sığdıranlardan biri. Yirmi yıl kulüp başkanlığı yaptıktan sonra İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (İASKF) Genel Başkanlığına seçilince kulüp başkanlığından ayrıldı. Çok geçmedi Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (TASKF) Başkanı oldu.

 Yeniköy Spor Kulübü denilince akla gelenin Ali Düşmez olduğunu biliyordum ama yine de sordum. Hem de pek çok kişiye sordum. Sorduklarım da aynı şeyleri söyledi “Ali düşmez”. Bir de Ali Düşmez’e sorayım dedim…. Hiç düşünmeden yanıt verdi “Doğru! Akla ben gelirim de benim aklıma da Cemal Kabil gelir. Biz Cemal Kabil’le birbirimizi tamamlarız. Biz yönetim olarak planlama yaparız, futbolla ilgili kararların uygulamasını Cemal yapar. Çok zaman idari işleri de yürütür… Kendini kulübüne adayan bir spor savaşçısı, kulüp sevdalısı… Ama diğer yönetici arkadaşlarım da görevlerini aynı şekilde ve gayretle yaparlar. Onları da birbirlerinden ayırt etmem.”

 Cemal Kabil yakından tanıdığımız bir yönetici. Sevimli, sempatik, kişisel ilişkilerinde olumluluğu ile dikkat çeken ve yardımlaşmayı seven bir kişi. Adeta Yeniköy Spor ile özdeşleşmiş. Böylesine heves ve arzu olduktan sonra daha uzun yıllar devam eder Türk Sporuna hizmete!

 Yeniköy deyince akla Ali Düşmez’in geldiğini yazmıştık. Gerçekten de öyledir. Sporculuk yaşamını Beykoz’da profesyonel futbolcu olarak noktaladıktan sonra atıldığı iş hayatında da büyük aşama gösterdi. Dikkatli ve titiz çalışmaları sonucunda Mithat Giyim gibi,  marka olan bir firmanın Genel Müdürü olarak uzun yıllar hizmet yaptı… İş ve kulüp yöneticiliğinin yanında siyasete de soyundu. Spor-İş ve Siyaset üçgeninde dolaşıp duruyor. İstanbul B. Ş. B. ve Sarıyer İl Genel meclis Üyesi olarak yıllardan beri görev yapmaktadır.

 Şüphesiz her kulüp gibi Yeniköy’ün de ihtiyaçları. Eksikleri olmuştur. Ama zamanla bu ihtiyaçlar karşılanmış, eksiklerin pek çoğu giderilmiştir. Yönetim kurulunda yıllardan beri devam eden ahenkli çalışma başarının da gelmesine neden olduğunu ifadeyle yönetim de istikrar ve devamlılık yoksa başarı olmaz prensinden hareket ediyorlar. Her yıl yeni bir yönetim kurulu göreve gelmiyor. Elbette ki değişiyor ama sadece iki üç kişi. Diğerleri uzun yıllardan beri görev yapanlardan meydana geliyor.

 Elbirliği ile verilen mücadele sonunda kulübün tesis ihtiyacı büyük oranda halledildi. Sadece bir futbol sahasına ihtiyaç var. Zira Yeniköy’de böyle bir alan yok. O nedenle büyük sıkıntıları var. Antrenmanlarını değişik yerlerde yapıyorlar. Lig maçlarındaki sahası ise Çayırbaşı ve Bahçeköy Sahası… Kulübe ait iki halı saha var. Bunlar hem alt yapı için antrenman sahası olarak kullanılıyor, hem de gelir amaçlı. Deniz sahilindeki Sosyal Tesis mükemmel! Kulübe büyük mali güç katıyor. Bu tesis fevkalade güzel yönetiliyor. Restaurant, kafe ve çay bahçesi olarak hizmet veriyor. Ana cadde üzerinde kulüp binası ve lokal ile bir de sporcu servis aracı olarak minibüsleri var.

 

 Yeniköy Spor Kulübü sporda eğitim ve atılıma odaklanmış bir kulüp. Disiplinli çalışmayla her şey yapılabilir anlayışına sahipler. Kulüp futbol kulübü değil. Gençlere çeşitli dallarda spor yaptırmışlar. Her ne kadar ağırlıklı dal futbolsa da Voleybol dalında İstanbul yerel liginden deplasmanlı lig, sonra da Türkiye I. Voleybol ligine yükselmiş ve bu ligde de oynama imkânı bulmuşlar. 1996/97 deplasmanlı lige ve 2001/2002 sezonunda da Türkiye I. Voleybol Ligine yükseldi. Bu ligde bir süre oynadıktan sonra küme düştü. Halen deplasmanlı ligde mücadele ediyor.

 basketbol_okulu

 Yeniköy futbol dalında büyük başarılar gösteren bir kulüptür.  Kuruluşu takiben ilk birkaç yılı geride bıraktıktan sonra 1979/80 sezonunda İstanbul 3. Amatör Kümede lig maçlarına başladı.  1984/85 sezonuna kadar bir kez üçüncü, üç kez dördüncü ve bir kez de altıncılık elde etti. 1984/85 sezonunda ise C Grubu şampiyonu olarak 2. Kümeye yükseldi. Başarılarına devam eden Yeniköy 1985/86 sezonunda da 2. Küme F Grubu Şampiyonu olarak 1. Kümeye yükseldi. İstanbul Amatör I. Kümede başarılarını devam ettirdi Yeniköy. Nihayet 1997/98 sezonunda 5 Grup Şampiyonu oldu ve Play Of maçlarına katılarak 3’cülük elde etti. 1998/99 sezonunda üçüncülük aldıktan sonra 1999/2000 sezonunda İst. I. Küme 8’ci Grup şampiyonu oldu. Play-Of grubu maçlarına katıldı I. Kademeyi Grup ikincisi, II. Kademeyi de yine Grup ikincisi olarak bitirdi.. 2000/2001 de yine İstanbul’da Grubunda çok iyi derece yaparak play-off maçlarını oynayarak ikinci oldu.  2001/2002 sezonunda da başarılı olmasına karşın mutlu sona 2002/2003 sezonunda ulaştı. İst. Amatör I. Kümede Grup Şampiyonu olduktan sonra Play-Of maçlarını da başarı ile geçerek III. Türkiye Ligine yükseldi. Ne var ki, bir semt kulübünün Profesyonel Türkiye Liginde uzun süreli kalabilmesi kolay değildi. Nitekim bu ligde ancak iki sezon oynayabildi. Yeniköy Spor Kulübü lig mücadelesine devam etti ve

file-749539

2012/2013 sezonunda İstanbul Süper Liginde Grup İkincisi olarak BAL  (Bölgesel Amatör Lig) ligine yükseldi. Yeniköy lig maçlarında bu büyük başarıyı gösterirken,  Amatör futbola en fazla yer veren “Amatör Futbol” sitesi tarafından yılın en başarılı takımı seçildi. Futbol alt yapısı olarak yaş gruplarında da başarılı dereceler yapılmış ve Türkiye Şampiyonasına iştirak edilmiştir.

 Yeniköy Spor Kulübünde Behçet Hoca, Hayrettin Kayalar, Ahmet Sert, Muammer (Mehmet) Sağlam ve Osman Yıldırım antrenör olarak görev yaptılar. Osman Yıldırım son şampiyon takımın teknik direktörü olarak adını da Yeniköy Spor Kulübü tarihine yazdırmayı başardı.

 Yeniköy yeni sezon için basketbol şubesini açmak ve alt yapıdan işe başlamak kararı alarak iyi bir atılım başlattı. Daha önceki yıllarda bir süre Kürek dalında da faaliyet gösterildiği ama sonradan şubenin faaliyetinin tatil edildiğini de öğreniyoruz..

 Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Yeniköy bir semt kulübü olmasına karşın yüzlerce insana spor yaptırmakla esaslı bir görev yerine getirmektedir.

 Ali Düşmez’e Yeniköy S. K. nü,  neler yaptıklarını, neler yapılması gerektiğini sordum. İçtenlikle yanıt verdi;

 Hamit Cevahir“Çok genç yaşta kendimi Yeniköy Spor Kulübünün içinde buldum. Kulübümüze büyük yardımları olan unutamayacağım kişiler var. Birçoğunun bana da yardımları oldu, onları örnek aldım. Atilla Aydın unutamayacağım bir isim. Keza Cevat Akdağ, Yusuf Büyükerol, Ahmet Yavuz ve Berber Ahmet’i unutmak mümkün mü?  Dönem arkadaşlarımdan Cemal Kabil, Hamit Cevahir, Osman Pirgaip, Şenol Demiroluk, Ahmet Subaşı, Uğur Yenice ve Burhan Murzoğlu nasıl unutulur? Kulüp olarak amacımız Sarıyer’imize ve Türk sporuna hizmet etmektir. Semtimizin her derdi ile ilgilenmek ve çözüm üretmek, proje yapmaktır.  Sarıyer’de ve belki de Türkiye’de ilk defa bir Spor kulübünde kadınlar kolunu kurduk ve onları da dolaylı olarak yönetimin içine çektik. Yönetim Kurulumuzda iki kadın üyemiz var. Mükemmel hizmet görüyorlar. Hizmette sen-ben kavgasından ve siyasi çekişmelerden uzağız. Kulüp çevresinde bir el, bir yürekiz. Bu nedenle de sportif ve toplumsal alanda çok iyi bir birliktelik yakaladık, devam ettiriyoruz. Pek çok sosyal amaçlı proje ürettik, sorumluluklar aldık. Bir ormanımız var, organ bağışı çağrımız büyük ilgi gördü, organlarını bağışlayacak 114 kişi var…

 Şunu da belirtmek isterim…. Sarıyer’deki amatör kulüpler arasında her bakımdan durumumuz dost ve kardeş kulüplerden biraz daha iyi, hatta hayli iyi. Ama şunu da biliyoruz. Büyük Başın büyük derdi var… Gelir arttıkça giderler de dolaylı olarak artıyor. Çünkü geliri hizmet vermeden elde edemiyorsunuz… İlçe bazında her türlü kültürel ve sosyal etkinliğe katılma uğraşı veriyoruz. Bu konuda kulübümüze düşen görev neyse yaparız. Şu anda yönetim kurulunda bulunmuyorsam da arkadaşlarım kulübümüzün programını gerçekleştirme gayretini gösteriyorlar. Çok da başarılı oldular bu dönemde… Hem BAL ligine yükseldiler ve hem de “Yılın En İyi Takımı” seçildiler. Az şey mi?”.

 Sordum Ali Düşmez’e “Semt ve kardeş kulüplerimiz dediniz. Bu kulüplerimiz TASKF Başkanı olarak sizlerden beklentileri olabilir ne düşünüyorsunuz” diye…

 “Görevim tüm amatör spor kulüplerimizi korumak ve kollamaktır. Sorunlarını halletmektir. Bunun da bir plan ve program içinde olması gerekmektedir. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor… Aldığımız kararları da uyguluyoruz. Ama ne var ki “Ha”  demekle de olmuyor… Ancak, semt kulüplerimizin en büyük sorunu malidir konulardır. Bunun halledilmesi gerekir. Geliri olmayan kulüpler yöneticilerin cebine bakar. Yönetici ne kadar katkı verebilir ki? Bir verdi, iki verdi, üç verdi… Dördüncü sezon yönetici de bulmak zorlaşır. Kulüplerimizin gelir getirici tesislere ihtiyacı var. Bu iş için Belediye’den yardım istenebilir. Zaten tüm kulüplerin beklentisi Belediye yardımı. Bunu aynen böyle kabul etmeliyiz.

 Peki, spor bazında (futbol ya da diğer spor dalları) neler düşünüyorsunuz?

 “Bu gerçekten çok önemli! Benim kanım, Amatör kulüplerin görevi yarışmacı olmaktan çok, eğitici ve yetiştirici olmasıdır. Alt yapıya çok önem vermeli, altyapıdan yetiştirecek elemanları 20 yaş civarına kadar oynattıktan sonra elden çıkararak bütçesine katkı sağlamalıdır. Hangi dalda olursa olsun altyapıdan yetişen başarılı sporcular hem kendilerine ve hem de kulüplerine büyük mali katkı sağlıyorlar… İşte iki örnek: Kireçburnu Spor Kulübü birkaç yıldan beri A takımlar liginden çekildi. Altyapı liglerine katıldı ve büyük başarılar kazandı. Bayan Futbol takımı kurdu birkaç yıl içinde müthiş aşama gösterdi ve milli takıma pek çok sporcu verdi.  Bu sezonda Futbol A takımlar ligine de girdi, çok iyi sonuçlar aldı. Keza Yenimahalle Spor Kulübü üç beş yıl A takımlar ligine girmedi. Alt yapıya önem verdi. Geçen yıl tekrar A takımlar ligi maçlarına katıldı ve iki sezon arka arkaya küme geçerek süper lige yükseldi. Alt yapı takımları da fevkalade durumda şampiyonluğa oynuyor. Bunlar az şeyler mi? Kulüplerimiz yarışmacı olmaktan çok eğitici ve sporcu yetiştirici olmalıdır derim”.

 Ali Düşmez Başkana teşekkür ettim… O da aynı duygularla bana “Sağ ol Başkanım” dedi….

İbrahim BALCI

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)