Son Dakika Haberler
“width=“1293

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE KADIN! İbrahim Balcı

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE KADIN! İbrahim Balcı
Okunma : 831 views Yorum Yap

page_ataturkun-kadina-verdigi-onem_38783Kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren ilk lider Mustafa Kemal Atatürk, dolaysıyla ülke olarak da Türkiye’dir.
Mustafa Kemal ulusu oluşturan Türk halkını kula kul olmaktan kurtarmak, ulusun bağımsızlığını sağlamak amacı ile Cumhuriyeti kurarak mazlum milletlere örnek olmuş, sonra da muasır medeniyet seviyesine ulaşabilmek için devrimlere yönelmiştir. Padişahlığı kaldırmış, hilafeti yok etmiş böylece Türk insanını Padişah’ın kulu olmaktan kurtarmış ve Türk insanını aracısız olarak Allah’ı ile baş başa bırakmıştır.
Ulusal bağımsızlık için milli mücadele verilirken Türk insanı erkek-kadın aynı amaç için birlikte boğuşmuş ve amaçlarını gerçekleştirerek başarıyı elde etmişlerdir. Mustafa Kemal bunu asla unutmamıştır. Bu nedenle Türk kadınını onere etmek, onlara en doğal hakları olan seçme ve seçilme hakkının verilmesi için çalışmalar başlatmıştır. Malatya Milletvekili İsmet İnönü ve 191 arkadaşının verdikleri bir önerge görüşülmüş ve 5.12.1934 tarihinde TBMM önerge ile önerilenleri kabul etmiştir. Buna göre 2599 sayılı Teşkilat-ı Esasiye Kanunun 1. ve 10. maddeleri kabul edilerek kadınların 22 yaşında bitirmeleri halinde seçme hakkını kullanabileceklerini, 11. madde ile de 30 yaşını bitirmeleri halinde de erkek-kadın milletvekili seçilebileceklerini kabul etmiştir.
Bu önemli yasa çıkarılmakla bitmemiştir. Aslolan kadınların siyasetçi olarak devlet yönetimine katılabilmesiydi. Mustafa Kemal Atatürk her konuda olduğu gibi bu konuda da duyarlıydı ve örnek bir devlet adamıydı. Bunu da gösterdi ve tespit edilen kadın adaylardan 17 sinin seçimlere katılmasını ve seçilmelerini sağladı. Seçimlere giren 17 Türk kadını 1.3.1935 de yapılan seçimleri kazanarak Milletvekili olarak TBMM girmişlerdir. Bugün hiç birisi hayatta değildir. Merhumelerin hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Nur içinde yatsınlar, geride kalan ve onları takip eden kadın milletvekilleri de kendilerini örnek alsınlar.
1935 yılında katıldıkları milletvekili seçiminde seçilen kadın milletvekillerimi tanıyalım: 1) Mebrure Gönen (Afyon), 2) Hatı (Satı) Çırpan (Ankara), 3) Türkan Baştuğ, 4) Sabiha Gökçül (Balıkesir), 5) Şekibe İnsel (Bursa), 6) Huriye Öniz (Diyarbakır), 7) Dr. Fatma Memik (Edirne),  Nakiye Elgin (Erzurum), 9)Fahike Öymen (İstanbul),10) Benal Arıman (İzmir), 11) Ferruh Güpgüp (Kayseri),12) Bediz Morova (Konya), 13) Mihri Pektaş (Malatya), 15) Meliha Ulaş (Samsun), 16) Sabiha Görkey (Sivas) ve 17) Seniha Hızal (Trabzon)…
Bunları tespit ettikten sonra, hala Atatürk aleyhinde beyanda bulunacak bırakın erkekleri kadın varsa sadece PES demek gerekir. Artık Türk kadını erkeğinin beş metre gerisinden gelmiyor. Yan yana ve omuz omuza sorunlarını halletmeye çalışıyor. Aynı çatı altında, aynı amaçlar için, aynı gayreti gösteriyor. Hatta pek çok dalda çok daha fazla katkı veriyor. Bir Atatürk’ün ve Cumhuriyetin kendilerine verdikleri hakları düşünsünler bir de basın yolu ile yazılanları, çizilenleri takip etsinler. YETER.
 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)