Son Dakika Haberler

Başbakanın Hayallerini Yıkan da ABD.Mahiye Morgül

Başbakanın Hayallerini Yıkan da ABD.Mahiye Morgül
Okunma : 760 views Yorum Yap

Başbakan şoktan şoka giriyor. Bu ABD’ye ne oluyor böyle, bir gün öyle bir gün böyle… Başbakan, “Ne dediyse yapmadık mı? Beni bugün dediğini ertesi gün değiştiren adam haline getirdi. Bu hal iyiye gitmiyor…” diyor olmalı kendi kendine.mmor
Muhtemelen Menderes geliyor gözü önüne. Onu iktidar yapan NATO’nun onu idamdan kurtarmayışı… 27 Mayıs’ı bizzat yapan subaylar onu idam etmemişti. İnönü’nün ve devrim komutanlarının muhalefetine rağmen idam edilişi…
Evet, devletin mekanizmalarına bir dış güç odağı sızmıştı NATO ile birlikte. Şimdi Başbakanı tedirgine eden de bu. Türk ordusunu tasfiye eden de bu güçtür, biliyor, kendisini dilediği anda tasfiye edecek kadar birinci halka yakınındadır.
Demir parmaklıklar ardında ölümcül ameliyat geçiren Saygun Paşa’ya geçmiş olsun ziyareti, elini iki elinin arasına alıp geçmiş olsun demekten daha çok “beni affedin” der gibi.
Anlaşılan ABD’nin Erdoğan eliyle yarattığı İslami Piyasa canavarı şimdi daha fazlasını istiyor, sınır ötesi istemleri var. Daha fazla kan ve kine ihtiyaçları var.  Bunun için Erdoğan’ı bile yutmaktan çekinmeyeceklerini çaktırıyorlar. Başbakanın arada Şanghay falan demesi ondandır.
ABD elçisi olmuş başbakanımız, uçuyor ordan oraya, küresel aktörlük yapıyor. Kendi ülkesinin menfaatleri için mi ABD menfaatleri için mi? Uçağın hızı az geldi, Ankara’dan Newyork’a kesintisiz uçacak. Son model uçağın parası bizden.
Yüzyılın dizisi… Türk Hava Kuvvetlerinin kurmay pilotları demir kafeste, Türk başbakanı Atlantik üstünde uçuyor… Senaryoda rol alanlar itiraf etti, Ergenekon ve Balyoz tertipleri bir oyundu, sanal ile gerçek arasında kurgulanmış, canlı yayında izletilmiş, yüzyılın muhteşem dizisi… THY hostes kıyafetleri buna uygun yenileniyor.
Dizinin yeni bölümünde göreceğimiz şudur. Türk subayları ayaklarında elektronik halkayla evinin balkonundan gökyüzüne bakıyor, başbakan Erdoğan uçaktan onlara el sallıyor. Halk ise bir Erdoğan’ın uçağına bir balkona bir kendine bakıyor.
Hayır! Bu senaryo böyle devam edemez, bu dizinin bir başka bitişi mutlaka vardır.          Tiyatroda az bilinen Boal tekniğiyle bu senaryo değiştirilmeli, izleyici sahneye çıkmalı, “bu oyun böyle oynanmalı” demeli ve kendisi oynamalıdır.
Nasıl mı?
Bir küçük örnekle anlatayım. Geçen hafta Akün ve Şinasi Sahnelerinin kapatılmasına tepki veren tiyatro oyuncularına destek için ben de oradaydım. Halk desteğinin azlığından yakınıyorlardı, hatta her akşam tıklım tıklım dolu oynadıkları halde o seyirci buraya gelmiyor, 13 tane Nazım oynadık, yine yoklar diye yakınıyorlardı. Oysa, seyirciye artık oyuncu olmayı öğreten oyun koymalıydılar ve dizi filmlerde rol almamalıydılar. İşte o gün dizi çekimini bırakıp da eyleme gelmemişti oyuncular.
“Asiye nasıl kurtulur” oyunundaki gibi, seyirciyi katarak “Tiyatro nasıl kurtulur?” oynamalılar.
Eylemli tiyatro yapabilirler. Örneğin, ikinci perdenin açılışına beş dakika geç başlasalar, “bu perde yakında hiç açılmayacak, ne yapmak lazım, gelin bunu oynayalım” deseler. Bütün tiyatrolarda aynı akşam bu yapılsa, seyirci kendi önerdiği çözümü kendisi oynasa… Bir öneri; oyuncular dizilerde oynamayı reddetsin, dizi piyasasında neler yaşanacağını doğaçlama oynayın. Bunu tiyatro önlerinde halka açık alanda yapın. Drama’da Boal tekniğini bana öğreten TOBAV başkanı Tamer Levent de oyunu yönetsin. Ya da, “Tiyatro dizi piyasasına hizmet için midir, sanata hizmet için midir?”, bu tartışmayı oynayın.  Küresel piyasa kültürü, bütün sanatları ve tiyatroyu yutuyor, o nedenle Kültür Bakanlığı da, korolar da, tiyatrolar da yutuluyor, bunu oynayın. Hatta sizi yutan MYK orada tam da sizin önünde protesto yaptığınız binada, orada halktan gizli kurulan MYK tiyatroyu nasıl piyasaya yediriyor, onu oynayın, MYK’nın maskesini düşürün. Maskesi düşen oyuncu sahneden çekilmek zorunda kalır, iyi bilirsiniz. İhaleniz de orada yapılıyordu.
HES direnişi yapan köylüler nasıl iş makinelerini vadiye sokmuyorlarsa, aynı şekilde ihale şirketlerini o binadan içeri sokmamak da bir akıldır. Boal tekniğiyle bunu oynasaydınız. Sizi desteklemeye gelmesini beklediğiniz seyirciyi bu tür bir olasılığa hazırlamadınız ki beklentiye giriyorsunuz.
Tiyatro kahramanlarını bekliyor. Bu yürekteki oyuncularla tiyatro kurtulur.
Tiyatro, kendi kurtuluş senaryosunu kendisi yazdığı gün kurtulur.  
Dönelim başa. Amerika’nın yazdığı senaryoda başbakanın sonu karanlıktır. Menderes örneğinde gördüğümüz, kin ve intikam tohumu ekecek şekilde (ölüsünden yağ çıkartmak için) bitirişler ihtimal dahilindedir. Mustafa Kemal, emperyalistlerin bu yöntemini bildiği için Osmanlı hanedanını öldürtmemiştir.
Bu emperyalist senaryoları bozacak yürekteki insanlarla Türkiye kurtulur.
Türk milleti kendi kurtuluş senaryosunu kendisi yazdığı gün kurtulur.  
EK:
Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği Bşk.Yrd. Tekin Üstündağ’dan Rizelilere bir duyuru var:
Rize İdare Mahkemesinde, 14 Şubat 2013 Perşembe günü saat 09.30’da görülecek olan Artvin Genya ve Cerattepe Madenleri ruhsat iptal davasının duruşmasında yaşam alanlarımızı savunmak için hazır bulunalım.
10.3.2013 /Mahiye Morgül
 
 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)