Son Dakika Haberler

M.Bardakçı türü “Adli Fonlama”

M.Bardakçı türü “Adli Fonlama”
Okunma : 1.162 views Yorum Yap

mahiye_45Küresel soygunlar çağında üzerimizden yeni para toplama yöntemleriyle karşı karşıyayız. Birileri bizden fonlanıyor.

Daha önce sahte saadet zincirlerini yaşamış bir toplumuz. Hayali ihracatlar, tarihe geçmiş Banker Kastelliler bile gördük. Fakat fonlamanın o türleri geride kaldı, onları unuttuk, yeni türlerini ise henüz fark etmedik, başımıza geldikçe öğreniyoruz.

Medyadan fonlama yolları icad edildi. Bu işlere danışmanlık yapanlar var, avukatlarla çalışanlar var. Örneğin ünlü bir siyasiye gönüllü avukatlık yapan birisi, ona yapılan hakaretleri takip ediyor, tazminat davası açıyor, aldığı tazminatın bir bölümünü götürüp o ünlü siyasiye veriyor, ikisi de memnun, çünkü ne kaa hakaret o kaa para…

Ünlü bir siyasi değil de ekrandan gözünüze dik dik bakan bir programcı da olabilir.

İşte başıma gelen davada böyle bir durum saptadım ve mahkemeye bildirdim. Murat Bardakçı’nın bana açtığı tazminat davasından söz ediyorum. Geçenlerde seyirciyi kendine hakarete teşvik ettiği o anlardan birinde ağzından kaçırdı, “hakaret yağıyor para geliyor, bir bayandan para alıyorum” dedi.

Şimdi, tazminat davasının görüldüğü 17.Asliye Hukuk Mahkemesine ek dilekçe yazdım. Bu dilekçeyi okurlarımla paylaşmak istiyorum. Çünkü her an herkesin başına böyle bir durum gelebilir. Kimse böyle bir öfke tahrikine kapılmasın, kimse “adli fonlama” denilen bu soygun tuzağına düşmesin.

…….

İstanbul 17.Asliye Hukuk Mahkemesinde 2014/340 esas sayılı dava dosyasında yer alan, Murat Bardakçı tarafından şahsıma açılmış olan tazminat davasına vermiş olduğum cevabın ekini sunuyorum.

Açıklamalar:

Murat Gökhan Bardakçı geçtiğimiz haftalardaki bir programında bir bayana açtığı tazminat davasından para geleceğinden söz etti.

Beni kastederek söylediğini düşünüyorum. Tesadüfen izlediğim o birkaç saniyeden sonra tekrar sinirlenmemek için devamını izlemedim ve programın gününü de not almadım, fakat anımsadığım kadarıyla 2015 Ocak ayı içerisindeydi.

Önceki gün e-postama gelen “Crowdfunding”(Kitlesel Fonlama) başlıklı bir ekonomi yazısından sonra dönüp düşünmeye başladım, o programın youtube kaydını aradım, bulamadım, çünkü bu tür seyirciyi rencide eden bölümler kesilmişti.

E-postama gelen Mavi Çanta internet sitesi Crowdfunding başlığı altında yatırımcılar için para bulma kaynaklarını açıklamakta ve bu kaynaklardan biri de LİGİTATİON FUNDİNG olarak gösterilmektedir.

(http://www.mavicanta.com/crowdfunding-3/)

Burada, Ligitation Funding’in Türkçe karşılığı “Adli Fonlama” olarak gösteriliyor.

Açıklamasında “tazminat davalarıyla kitlesel para toplama yöntemi” denilmektedir. Bu yöntem enteresan biçimde bana açılan bu tazminat davasıyla örtüşüyor.

Kanaatim odur ki, Murat Bardakçı Haber Türk kanalında yaptığı Tarihin Arka Odası programı sırasında izleyiciyi kendine hakaret etmeye tahrik eden konuşmalar yaparak böylece açacağı tazminat davasında alacağı paranın düşünü kurmaktadır.

Şöyle ki, söz konusu programda, kendisine gelen izleyici mektuplarına bakarken keyiflenerek güldü ve “Yine hakaret yağıyor, para geliyor, (başını kaldırıp diğer konuşmacıya baktı) bir bayandan para alıyorum” dedi.

Muhtemelen kastettiği o bayan bendim. Bu konuşmanın geçtiği saniyeler o programın youtube yayını sırasında kesilmiş olmalı ki Ocak ayının tüm yayınlarını tekrar izledim ve göremedim.

Buna rağmen izleyicilerin kaydedip Youtube’da yayınladıkları var. O yayınlarda kaydedilmiş benzer hakaretlerini görebiliyoruz: “Ulan… Yiğit diye bir heriften… babanın uşağı yok… Anladın mı ulan, sen beni ne zannettin?… Nerenle dinliyorsun yahu…” gibi.

http://www.izlesene.com/video/murat-bardakcidan-kufurlu-tepki/8117147

Görüldüğü gibi, Murat Bardakçı’nın tahrik edici tutumu süreklilik arz etmekle ve “Ligitation Funding”(Adli Fonlama) yöntemiyle örtüşmektedir.

Aşağıdaki ekler bölümünde Kitlesel Fonlama konusunda verilen bilgiler okuyacaksınız. Bu metinde “Adli Fonlama” için verilen örnekte her ne kadar haklı bir nedenle açılmış tazminat davasından söz eder gibi, “Büyük bir davanın (genellikle tazminat davası) açılması ve kazanılıp topluma ya da belli bir kesime hukuki haklarını sağlaması için yapılan fonlamadır” deniliyorsa da, bu açıklama inandırıcı olmaktan uzaktır. Çünkü, biz bu toplumda daha önce “Saadet Zinciri” gibi hapishanede sonuçlanmış kitlesel fonlamaları gördüğümüz gibi, soykırım iddialarıyla tüm Türk toplumunu tazminata mahküm etmek isteyen tarihsel yalanları da gördük. Bu tür bir fonlamanın haklı nedenlerinin olabileceği dahi kuşku götürür.

İstem:

Sayın mahkemenizden ek dilekçemin dosyaya konmasını ve vereceğiniz kararda bu durumu dikkate almanızı arz ederim.

Ekler:

Crowdfunding hk. www.mavicanta.com/crowdfunding-3/ sitesinden notlar:

……

Paranız yok ! İşte artık böyle durumlarda yardımınıza yetişecek yeni bir tür finansman yöntemi var: Crowdfunding

Son yıllarda iş hayatında çok sık duymaya başladığımız bir yatırım yöntemi de işte bu crowdfunding yöntemidir. Türkçe’ye “kitlesel fonlama” olarak çevirebileceğimiz bu yöntem aslında belli bir yatırım için gerekli sermayeyi elinde bulundurmayan, kredi alamayan ya da kredi maliyetini karşılayacak durumu olmayan girişimcilerin, ihtiyacı olan sermayeyi halk kitlelerinden daha doğusu o işle ilgilenecek olan çok sayıdaki yatırımcıdan toplamasıdır. Daha yerel bir dille anlatırsak bir tür finansal imece yöntemidir.

TÜRLERİ

Crowdfunding’in birçok türü vardır ve hepsi dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar:

Charity Funding: Bağış fonlaması. Bildiğimiz anlamda sosyal sorumluluk projeleri kapsamında insanların bir hayır kurumuna ya da fonuna para bağışında bulunmalarıdır. Ülkemizde de afet zamanlarında açılan banka hesaplarıyla ya da Kızılay, Lösev gibi kurumların işleyişlerinde sıkça kullanılır.

Reward Funding: Ödül fonlaması. Katılımcıların bir sosyal projenin gerçekleştirilmesi için (örn. açık kodlu bir yazılım, bir bilimsel deney, bir rekor denemesi) fonlamada bulunmalarıdır. Burada iki yöntem bulunmaktadır. İlkinde belli bir limit yoktur ve toplanan para ne kadarsa o kadar para ile yola çıkılır. İkincisinde ise hedeflenen bir limit vardır ve o limite ulaşılırsa proje başlayacaktır. Ulaşılamadığı durumda yatırımcılara paraları iade edilir.

Ligitation Funding: Adli fonlama. Büyük bir davanın (genellikle tazminat davası) açılması ve kazanılıp topluma ya da belli bir kesime hukuki haklarını sağlaması için yapılan fonlamadır.

(Daha fazla bilgi için: http://www.mavicanta.com/crowdfunding-3/)

……..

Mahiye Morgül / 6.2.2015

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)