Son Dakika Haberler
“width=“1293

MYK eliyle Opera Şarkıcısı ve Dansçı meslek standartları

MYK eliyle Opera Şarkıcısı ve Dansçı meslek standartları
Okunma : 941 views Yorum Yap

MahiyeYeni bir sınav şekli üzerinde çalışıyorlarmış, öyle diyor ilgili bakan.

Yabancı sınav şirketlerinin İngilizce dil sınavları gibi, tekrar tekrar sınava gir, istenilen puanı alıncaya kadar para ver…

Hayal tacirliği sistemidir. Nereyi tutturursa diye bir şey yok artık.

İngilizce hazırlık sınıflarında çocuğu olan ailelerin malını mülkünü satıp yabancı sınav şirketlerine verdiğini bilirsiniz. Önce zorunlu hale getirildi sonra zorlaştırıldı. Okuyacağı fakültede İngilizce bilmek hiç işine yaramayacaksa da durmadan para ödüyor veli.

Yabancı sınav şirketleri yeter ki para kazansın, eğitimin amacı küresel ekonomiye hizmet etmek haline geldi. Eğitimde emperyalist kuşatma devam ediyor. MEB’nın amacı bir süre önce buna göre değiştirilmişti.

Yabancı sınav şirketlerine meydanı biraz daha açıyoruz şimdi. Fakülte giriş sınavlarını da onlar yapacaklar. Sömürü çarkı büyüyor. Her fakültenin mütevelli heyeti muhtemelen ortağı olduğu şirketin sınavını kendisi için geçerli sayacak. Fakülteye girişte zorluk derecesini istediği kadar yükseltebilecek ve soruları o yüzden hiçbir zaman açıklanmayacak.

Eğer bir fakülteye girmeyi hedeflemişse evladınız, defalarca sınava girecek, defalarca sınav için para yatıracaksınız. Kamucu eğitim böyle biter. Sanat eğitimi de, sanatçı eğitimi de böyle biter.

Sınav şirketleri piyasası kuruluyor, bunun piyasa üst kurulları da kuruldu. AKP, 2006’da bunun için Mesleki Yeterlilik Kurumunu kurdu. Akreditasyon ve Sertifika piyasası üst kuruludur. (5544 sayılı kuruluş yasası hk.bkz.myk.gov.tr)

 

Ve, MYK eliyle Opera Şarkıcısı ve Dansçı meslek standartları geliyor.

Tam bu satırları yazarken “myk.gov.tr” sayfasına bir daha bakmak istedim ve müzik eğitimcisi olarak beni de ilgilendiren yeni bir hazırlık içerisinde olduklarını gördüm. Oyuncular Sendikası ile birlikte çalışmaya başlamışlar. Siz de okuyun:

“Oyuncular Sendikası Tarafından 2 Adet Taslak Meslek Standardı Hazırlandı”

http://myk.gov.tr/index.php/tr/haberler/34-meslek-standartlar-dairesi-bakanl/1697-oyuncular-sendikas-tarafndan-2-adet-taslak-meslek-standard-hazrland

Diyor ki:

Oyunculuk alanındaki meslek standartlarının belirlenmesi amacıyla MYK ile Oyuncular Sendikası arasında imzalanan “Meslek Standardı Hazırlama İşbirliği Protokolü” kapsamında görevlendirilen Oyuncular Sendikası tarafından Opera Şarkıcısı (Seviye 5) ve Dansçı (Seviye 5) taslak meslek standartları hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşlara görüşe gönderilmiştir.
İlgili tarafların görüşüne sunulmuş olan taslak meslek standartlarına ulaşmak için tıklayınız.
Söz konusu taslak meslek standartları için görüş alma süresi 27 Temmuz 2014 tarihinde tamamlanacaktır. Taslak standartlar Oyuncular Sendikası tarafından gelen görüşler doğrultusunda gözden geçirildikten sonra, MYK Kültür, Sanat Sektör Komitesinin görüşüne sunulacaktır.
“tıklayınız”ı tıkladım:

“Şimdi “Dansçı” ve “Opera Şarkıcısı” meslekleri için taslak metinleri de hazırlandı. Fakat bu taslak metinler, sizin değerli görüş ve önerileriniz olmadan tamamlanmış olamayacağı için verilen yasal süre dâhilinde ilişikteki formla bize görüş ve önerilerinizi bildirmenizi rica ediyoruz. Gelen görüşlere göre nihai şeklini alacak olan meslek standardımız M.Y.K ‘nın oluşturacağı “Kültür Sanat” komitesinin görüşüne sunulacak ve daha sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu yönetim kurulu tarafından onaylanarak resmi gazete de yayınlanacaktır. “ diyor.

Gördüğünüz gibi, sanatçı eğitimi artık konservatuardan alınıp sektöre yani piyasaya verilecektir.

Oysa bugün SINAV PİYASASINI yazıyordum. Artık sanat eğitimi piyasasının yanında sanat sınavları piyasası da geliyor. İzmir’de örneği var, yabancı özel müzik kurslarına denklik sınavları yabancı jüri üyeleri getirterek onların şirketlerine para vererek yapılıyor.

Ben de tam bu konuda bir bildiri dağıtmıştım AKÜN önünde. MYK’nın bitişiğindeki AKÜN ve ŞİNASİ sahnelerinin ihalesini durdurmak için sanatsever Ankaralılar toplanıp satışı protesto etmiştik. Bildiri metnini buraya alıyorum.

 

KLASİK SANATLAR ve KAMUCU SANAT EĞİTİMİ YAŞAMALIDIR!

 

Klasik sanatları ve sanat eğitimini deliğe süpüren Mesleki Yeterlik Kurumu (MYK) derhal kapatılmalıdır!

 

*MYK ve TUSAK, Anayasaya aykırı emperyalist piyasa üst kurullarıdır!

*MYK Milli Eğitim Bakanlığını, TUSAK Kültür Bakanlığını lağvetmekle görevlidir.

 

MYK ve TUSAK;

*Kamucu eğitimi ve kültür hizmetlerini küresel piyasaya devretmekle,

*Diplomaları yutarak, küresel sertifika ve sınav şirketleri piyasası kurmakla görevlidir.

 

*MYK ve TUSAK yasaları, Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür” ifadesini boşa çıkarmakta ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşunu inkâr etmektedir.

 

DEVLET TİYATROLARINI VE SENFONİ ORKESTRALARINI KAPATAN;

SANATÇI VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEYİ SERTİFİKA PİYASASINA ATAN;

MYK VE TUSAK YASALARI DERHAL KALDIRILMALIDIR!

 

Mahiye Morgül

23.7.2014

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)