Son Dakika Haberler

Yunanistan’ın Halini Ne Güzel Anlatmış.Mahiye Morgül

Yunanistan’ın Halini Ne Güzel Anlatmış.Mahiye Morgül
Okunma : 1.051 views Yorum Yap

   Yunanistan’ın halini en iyi ordan gelenler görür. Ne kadar şımarık olduklarını biliyor onlar.
Nazan arkadaşım sağolsun arada beni mübadil konferanslarına götürür, aşina oldum ben de.
İşte son iletisi, biraz nokta virgül düzeltip okurlarımla paylaşmak istiyorum.

    Bizim Mübadil torunlarından 5-6 yıl öncesi dedelerinin geldikleri yerleri ziyarete gidenler dönüşte Yunan halkının tembelliğinden, öğleden itibaren meyhanelerde içmeye başladıklarından, konuştukları Yunanlıların; “Biz çok zenginiz, Avrupa Birliği bize para verdi” dediklerinden bahsediyorlardı.

     Avrupa, güvendirip bu tembel milleti iyice tembelliği  itti. Rodostaki Türkler kaçınca tarlada çalışacak insan kalmamıştı. Yunan  domates almak için Marmaris’e geliyormuş,  diye duyuyorduk. Aynı şey Selanik çevresi için de söyleniyordu.

    Bu  tembelliğin  bir faturası olacaktı tabii .

    Şimdi binalara saldırıyorlar, yakıyor, yıkıyorlar. Ekranlarda gözlediğimiz  manzaralar bana mübadil anneanemin onlar için söylediklerini hatırlatıyor: “Yaygaracı kafir” derdi Yunana. Tam yaygara hani. “Yaygaracı kafir  korkaktır” derdi.

      Dırama Yunan işgaline girdikten sonra geceleri sabahlara kadar, Zito Kostantino, Zito Venizelos  diye bağıran kıralcılarla Cumhuriyetçilerin sokak kavgalarını anlatırdı. Bu arada Dıramada  bazı Türk ailelerin erkekleri kurşuna diziliyordu, kasten iftar saatlerinde. Çünkü Dırama’da direniş vadı. Bu ailelerin torunları şimdi Akhisar’dadır.

       Bunlar resmi tarihlerde yazılmaz. Yazılırsa Lozanda  neleri kaybettiğimiz anlaşılır. Bırakın saklı kalsın. 24 Temmuzlarda zafer kutlansın !  Bu sözlü tarih kırıntıları ancak Yüzbaşı Fuat Balkan’ın anıları okunduğu takdirde anlam kazanır.

  �
       Balkan Savaşının yüzüncü yılında, kurdurulan suni, kartondan devletçiklerin hali pek fena.  Bulgar okumuşu  kaçmış, ırgatlar AB de, tarlalar bomboş, köylerde insan kalmamış, Kırcaali hayalet şehre dönmüş. Gidenler anlatıyor.  Bulgar, Jivkof dönemindeki assimilasyon politikası için özür beyan etti. Gidenleri geri çağırıyor, çünkü nüfusu eriyor. Bütün peynirci ustaları da çoktan Türkiyeye kaçmıştı  zaten.

   Yunana gelince; 2. Dünya savaşı sırasındaki açlık yine  kapıda görünüyor gibi. Hemen gıda yardımı gönderelim, kargayı besleyelim, öyle gemi filan yetmez, bir transatlantik kiralamak lazım. Bu fırsat(!) kaçmaz. Hatta evlerimize misafir çağırıp besleyelim. Hatta o yetmez İmroz‘la Bozcaada‘yı da verelim…
…….
       Mübadil arkadaşıma ne ekleyebilirim, sağolsun…
      Ben de kendimi biraz mübadil hissederim, çünkü Selanik doğumlu Aka Gündüz dedem aslen Rizeli olduğunu hiç unutmamıştı, babası Balkan şehidiydi, 1934 Ankara Milletvekili olduğunda da Rize’den Ankara’ya giden herkesin işine yardımcı olur, gençleri evinde okutur iş güç sahibi ederdi.

  Her mübadil öyküsünde oralardan gelenler kurtardı bu memleketi diye onlara dua ederim. Anadolu birliğinden kopan milletler acz içinde perişan olmuşlardır, zaten onları eritip yok etmek için koparmışlardır Ana vatandan. Aklını başına alması için birilerine ders olsun bu hal.

 Mahiye Morgül 14.2.201

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)