Son Dakika Haberler
“width=“1293

KÜRT AÇILIMINA BARAJI DÜŞÜRMEKLE BAŞLAYIN…Ahmet Nesin

KÜRT AÇILIMINA BARAJI DÜŞÜRMEKLE BAŞLAYIN…Ahmet Nesin
Okunma : 921 views Yorum Yap

anesin_1Ahmet Nesin Kürt açılımına ve barış görüşmelerine barajı düşürmekle başlayın dedi. Ahmet Nesin’in köşe yazısı.
Birinci Kürt açılımmayalımına ne kadar soğuk baktığımı, açılımmayalımın ertesi günü bunun olma olasılığının olmadığını yazdığımı yazılarımı okuyanlar bilir. Bana göre nedenleri belliydi, AKP’nin programında böyle bişey yoktu ve bırakın partiyi, tek başına bir kişinin bile yaşam programında olmayan bişeyi yapması çok ama çok zordur, hatta olanaksıza yakındır.
Yıllar önce sevgili Yasemin Göksu bir CD hazırlığındaydı. Hazırlığı baştan sona sevgili Mazlum Çimen yapıyordu. Gece onlarda kaldım ve sabah beni de stüdyoya götürmüştü. Yasemin türküsünü söylüyor, ben de o billur sesi hayranlıkla dinliyordum. Parça bittiğinde Mazlum “Olmadı, flütün sesini çeyrek düşürelim…” diyordu ve her şey yeniden başlıyordu. O parça akşama kadar okundu, flütün sesi çeyrek indi, bağlamanınki yukarı çekildi, o olmadı diğer aletler değişti, şu oldu, bu yapıldı ama ben her çalınışta aynı hayranlıkla ve o değişimlerin hiçbirini anlamadan izliyor ve dinliyordum. Sonunda haftalar sürdü ve harika bir cd çıktı ortaya.
O zaman bikez daha Yahudi tüccarın söylediği “Çıraklığını yapmadığın işi yapmayacaksın…” demesinin ne kadar önemli olduğunu anladım. O cd’yi ben yaptıramazdım, yaşam programımda öyle bişey yoktu çünkü, Mazlum’un yaptırdığı 20’ye yakın iniş yada çıkıştan hiçbişey anlamamış hepsini aynı güzellikte dinlemiştim.
Şimdi yeni bir açılım dönemi yaşıyoruz ve beni tanıyan kimi arkadaşlarım bu kez neden muhalefet etmediğimi soruyorlar. Evet, haklılar bu kez muhalefet etmiyorum, esasında buna muhalefet de denmez, bu kez bişeyler olacağına inanıyorum. Bunun bana göre çeşitli nedenleri var.
En önemlisi bana göre AKP genel başkanı ve bakanların başı Recep Tayyip Erdoğan dersine iyi çalışmış, her şeyi sadece ama sadece ben yaparım demiyor. Bu yapılan bir Kürt açılımıysa -ki kimse aksini söyleyemez- bu açılımın Kürtlerle konuşmadan yapılmayacağını öğrenmiş durumda.
Erdoğan bu kez sansasyonel şeyler yapmıyor, polis okullarında Kürtlerin olmadığı toplantılar, Seda Sayanlarla Kürt açılımmayalımı konuşmak için sabah kahvaltıları düzenlemiyor, doğrudan BDP’lilerle temas kurarak, İmralı’da Apo’yla konuşarak, tartışarak yapıyor bunu. En önemlisi, bunu gizli yapmıyor, muhalefete ve halka açıklayarak yapılıyor. Esasında Kemal Burkay’ı büyük umutlarla getirmişti ama bunun pek işe yaramayacağını çabuk fark etti.   İlk adım atıldı ve Kürtlere mahkemede çevirmen verilmesi yasalaştı. Anladığım kadarıyla şimdi belli bir sayıda gerilla Türkiye sınırından çıkacak.
Bu yapılanlar başlangıç olarak çok önemli ama hepsinden daha önemli olan bişey var bence, o da seçimlerdeki yüzde 10 barajı. Bu baraj düşürüldüğünde bundan sonraki seçimde mecliste yer alacak Kürt ve sosyalist milletvekili sayısını düşünebiliyor musunuz? En düşük olasılıkla 70 milletvekili çıkartırlar. Çünkü böyle bir durumda seçime bağımsız olarak girilmez, Halkların Demokratik Partisi çatısı altında tam bir bütün olarak gidilir.
Yapılan anketlerde şu an BDP yüzde 7 olarak gözüküyor. Baraj kaldırıldığında ve anketler HDP üzerinden yapıldığında bu sayı yüzde 9’lara yaklaşacaktır. Bu konuya CHP nasıl yaklaşır bilemiyorum, çünkü CHP ne zaman ne yapacağı bilinmeyen bir parti ama MHP esaslı olarak muhalefet edecektir. Ve böyle bir durumda daha da ilginç bir sonuç çıkacak, seçimlerde HDP yüzde 8.5 oy alır ve meclise 70 milletvekiliyle girdiğinde MHP yüzde 11 oy alsa bile o kadar milletvekili çıkaramayacak.
Bu dönemde bişey daha oldu esasında, Erdoğan bir ara BDP ve HDP’li kimi milletvekillerinin fezlekelerini meclise getireceğini söylediğinde AKP’li Kürt milletvekilleri ciddi tavır koydular ve bu konuda Erdoğan’a geri adım attırdılar. Seçimler önümüzdeki dönem dediğim şekilde yapılırsa mecliste HDP, CHP ve AKP’den 120’ye yakın Kürt ve sosyalist milletvekili olacaktır. Bu sayı barışın hızlanmasında çok ciddi rol oynar bence. O yüzden bugünden tezi yok hem Apo, hem BDP, hem HDK ve HDP barajın düşürülmesi için ciddi bir çalışma yapmalı ve bastırmalıdır.
 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)