Son Dakika Haberler

Sırtımızdaki kambur. İdris ADİL

Sırtımızdaki kambur. İdris ADİL
Okunma : 784 views Yorum Yap

Devlet de yurttaş da borçtan başını kaldıramaz hale geldi. Borç yiğidin kamçısı değil, kamburu oldu. 9 yıllık AKP hükümetleri döneminde yapılan borçlanma, sadece bugünü değil gelecek yılları da ipotek altına soktu.

Hükümetin ekonomiyi pek iyi bilir (!) bakanları, IMF`ye olan borcun azaltıldığını söyleyip övünüyorlar. Bunun bir kandırmaca olduğunu belirtmeye bile gerek yok. Önemli olan toplam borç rakamının nereye geldiğidir.

AKP’nin devleti de yurttaşları da nasıl bir borç batağına soktuğunu maalesef yazıp çizen de yok. Yandaş ve de yanaşık düzen medya, hükümet aleyhine olabilecek haberleri de rakamları da vermekten kaçınıyor.

Dürüst ve saygın iktisatçıların yazıp çizdikleri ise toplumu bilgilendirmek için yeterli olamıyor.
Dış ticarette açık veriliyor. Dış ticaret dahil tüm ekonomik ilişkilerde açık veriliyor. Açıkları kapatmak için de durmadan borçlanılıyor.

Borç demek, küresel sermayenin iliklerimize kadar işlemesi demek. Elimizde avucumuzda ne varsa alıp götürmeleri demek.

Görünen köy kılavuz istemez. İşte Yunanistan’ın başına gelenler, İspanya’nın başına gelenler. Bu iki ülke de borç yüzünden batmadı mı?

AKP ülkeyi bir batağa sürüklüyor.

Ekonomik görünüm iç açıcı değil. Öyle ki, AKP hükümetlerinin işbaşında bulunduğu 9 yılda yaratılan kambur, Cumhuriyetin ilk 80 yılından fazla.

Dudaklarınızın uçuklaması bahasına, AKP hükümetlerinin sizleri nasıl bir borç batağına sürüklediğini özetlemek istiyorum.

İşte bakın rakamlar, hem de 80 yıl ile 9 yılın karşılaştırması;

-Borç toplamı iki katından fazla arttı: AKP hükümetlerinden önceki 80 yılda biriken borç 243 milyar lira, AKP`nin 9 yılında 276 milyar lira.

-Kişi başına düşen borç iki kat arttı: Cumhuriyetin ilk seksen yılı sonunda kişi başına düşen borç 3 bin 676 lira, AKP’nin 9 yıl lında 6 bin 936 lira.

-Borcumuz biriktiği gibi, kazandıklarımız da faize gitti: 80 yılda devlet yaklaşık 150 milyar lira faiz ödedi, AKP`nin ödediği faiz 9 yılda 450 milyar lira.

-Cari açık 7 kat artış gösterdi: İlk 80 yılda toplam 44 milyar dolar cari açık verdi devlet, AKP’nin 9 yılında 294 milyar dolar.

-Dış ticaret açığı da iki katına yakın büyüdü: Bütün Cumhuriyet tarihinde toplam 246 milyar dolar dış ticaret açığı verilmişken, AKP`nin 9 yılında bu rakam 502 milyar dolar oldu.

Başbakan, Türkiye’yi büyüttük diye böbürleniyor. Yandaş medya da seviniyor, “nasıl da başbakanımız var” diye övündükleri büyüme bu!

AKP bu ülkenin kamburu oldu, kamburu sırtımızdan atmadan belimizi doğrultamayız diyemiyorlar.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)