Son Dakika Haberler

Belediyede Paralar Buhar Olup Uçuyor mu?

Belediyede Paralar Buhar Olup Uçuyor mu?
Okunma : 952 views Yorum Yap

mbalci_11Belediyede paralar buhar olup uçuyor, yağmur olarak geri dönüyor.

Büyük bütçeler harcayıp, tesis yaparak kaç senede geri dönüşüm veya amortisi sağlanacaktır.

Kamuoyunda bilinenin aksine Sarıyer Belediyesinde gelecek vaad eden projelerde yapılan yatırımlar kendilerini kısa bir süre sonra amorti edecek seviyeye geliyor.

Herşeyden önce yapılan bütün projelerde bir yatırım ve her yatırımdan önce bir yatırım analizi yapılması gerekir, Büyüyen bir ekonomi olduğumuz için Türkiye de bu yatırımlarda ilk önce dikkat edilen nokta amortisman süresi, yani yatırım geri dönüş süresi hesaplanıyor.

Sarıyer Belediyesi yapmış olduğu yatırımlarda bu süreyi göz önüne alarak projeleri gerçekleştiriyor.

Bir Farkla!

Amorti, konut alımında ve enerjide farklı olduğu gibi tesisleşmede de farklı kazanımlar sağlıyor. Belirli süreler içerisinde. 5.8.10.15 yılda kendini amaorti edenler olabiliyor. Örneklersek..

Konut Alımında!

10 yıl ve daha az sürede amorti olabilen gayrimenkuller iyi bir yatırım olarak değerlendirilir. Ancak bu süreyi yakalamak her zaman mümkün değildir. Ülke geneline bakıldığında amortismanda 15 yıl iyi bir süre olarak değerlendirilebilir.

Bir örnekle açıklamak gerekirse 100 bin TL’ye satın alınan bir gayrimenkulun 10 yılda amorti olabilmesi için ayda 1.000 TL kira geliri getirmesi gerekir. Basit bir hesaplama ile gayrimenkulün satış fiyatı kira gelirine bölünerek amortisman süresi bulunabilir.

Ev projeden alınacaksa önce lokasyonun prim değerine bakılmalıdır. Ulaşım, metro, eğitim, sağlık ve alışveriş kolaylığı, merkeze olan yakınlık gibi kriterler bölgenin, dolayısıyla projenin değerini arttırır. Yeni gelişmekte olan ya da kentsel dönüşüm kapsamında olan projeler tercih edilebilir.

Enerji’de, Rüzgar 5 yılda, güneş 9 yılda kendini telafi ediyor

Enerjide şuana kadar rüzgar türbininin 5 yılda, güneş panellerinin ise 9-12 yıl arasında kendisini amorti ettiğini araştırdık.

Spor tesisinde, Fenerbahçe 9 yılda amorti ediyor

Fenerbahçe Tesisleri ise yapmış oldukları yatırımlar dolayısı ile tesislerinin yatırım geri dönüşümünü, Amortismanını 9 yılda tamamlayacağını açıklamışlardı.

Sarıyer’de 4.5 Yılda kendini amorti ediyor!

Sarıyer Belediyesi Nikah ve Kültür Merkezi ise Türkiye standartlarına göre kendini rekor sayılacak bir tarihte yani 4,5 yılda amorti edecek.

Merkezi oluşu, çevresel etkileri, ulaşım, metro kullanım kolaylığı, ulusal ve uluslar arası kongrelerde değerlendirildiğinde çok amaçlı daha farklı kazanımlar sağlayabilecek.

Çeşitli problemlerle engellenen ve yakın zamana kadar problem bir proje olarak değerlendirilen, çeşitli aksamların olmasına rağmen 29 Ekim‘de açılışı gerçekleştirilecek olan, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in Sarıyer halkına kazandırmış olduğu kalıcı eser, siyasi düşünceden uzak, gerçek değerler üzerinden iyi analiz edildiğinde, hedefin gerçekleştirildiği ve çok karlı yerel bir yatırım olduğu gözlerden kaçmamaktadır.

Mustafa Balcı

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)