Son Dakika Haberler
“width=“1293

Gazetecilik,Yazarlık Büzük İster, Yalamaya Benzemez. Mustafa Balcı

Gazetecilik,Yazarlık  Büzük İster, Yalamaya Benzemez. Mustafa Balcı
Okunma : 887 views Yorum Yap


mbalci_1Yaşar Kemal’i, Yılmaz Özdil’i, Hıncal Uluç’u,Güneri Civaoğlu’nu, Hüsnü Özyeğin’i, Ahmet Arif’i, Nazım Hikmet’i, daha nicelerini okudum, yürekli ve onurlu kişiler, yaşamları mücadele içinde geçmiş.

Onlarca Politikacı, Yazar, Bilim adamı, Bankacı, İşadamı,Müteaahit, Sanatçı daha nice mesleklerinde başarılı olmuş insanın zamanında neler yaptıklarını kimse bilemez bir ortak özellikleri vardır. Araştırın.

Yılmaz Özdil’in yazıları çok iyidir, Öyle çok iyi bileni azdır. Zamanının büyük bölümünü araştırma ile geçer ve en büyük hazinesi “Google” arama motorudur. İşte yeteneğini birleştirince neler çıktığını görüyorsunuz. Müthiş..

Bunların önemli özelliği aynı meslek gurubunda çalışmış olmalarıdır…

ANNELERİ MUHTEREM İNSANLARDIR

+++

Habercilik zordur.

Olayların içinde olmak lazım. Eğer bir haberin içine gireceksen, etrafında dolaşmaya gerek yoktur. İçinde olmak yeterli, haber doğru adamsanız ayağınıza gelir. Oturduğunuz yerden bir gün en büyük haberi patlatırsınız.

Eğer elinizde kalem varsa ki. Bugün klavye kullanıyoruz. Haberin doğruluğunu yazacaksınız.

Habercilik zordur. Gazetecilik, Yazarlık, hele ki editörlük için götün sağlam olması lazım.

Gazetecilik, bir gün babanı dahi haber yapman gerektiğinde yazmaktır.

Haberin “Doğru olduğuna inanıyorsan “ yazacaksın. Göt ister…

Bende o GÖT VAR.

BENİM ANNEMDE MUHTEREM İNSANDIR

+++

Doğruları yazmak için kimseye yalakalık yapmayacaksın, Maaşlı ücretli olmayacaksın, Maşa olmayacaksın, Birileri söylüyor diye yazmayacaksın, eğer bir haber alıyorsan ve bir düşüncen, görüşün, değerlendirmen  varsa,  habere gittiysen bunu ilk saatte yayınlayamıyorsan buna habercilik veya gazetecilik denmez. Sipariş haber denir.

 Adrese teslim, aman kimse kırılmasın haberidir, Zarf haberidir.

Habercilik, Gazetecilik, Bir kişi üzerinden hergün çakma haber yapmak değildir. Aynı haberi çevirip kullanmak değildir.

Gazetecilik her topluma girebilmek ve her toplantıda karşıt düşüncede olsa bile, parti, kurum, kuruluş hiç çekinmeden haberi almak ve yazmaktır. GÖT İSTER BUNLAR..

Bazı kurumlardan içeri girmek zordur,

Karşı olduğunuz ve mücadele ettiğiniz bir fikir dahi olsa cesaretle ve temiz yüzle gidip konuşabilmektir. KAPIDAN KOVULMAMAKTIR.

SİZİN ANNENİZDE MUHTEREM KADINDIR

++++

“Bir imamın Başbakan olduğu bir ülkede “ kitap okumamak ve tarihi kişiliklerden bilgi sahibi olmadan fikir beyan etmek bir gazeteciye – yazara- haberciye yakışmaz.

Kitaplar okunmak içindir. Tarihi bilgi her zaman işe yarar. Biraz kitap okuyunuz..

Biri Kürtçü – Biri İslamcı yaşam sürerken hiç kimse bir başkasının yaşamına karışmaz. Heleki bugün devleti satanların şakşakçılığını yapmak akıl karı değildir.

++++

Biz Sarıyerliyiz doğma büyüme.

Rakı Delikanlıdır.

Rakıyı masada, Karıyı yatakta bitirmeden içimiz rahat etmez!

Rakı’yı Aslanlar içer, Atamızdan gördük, hayat rakıyı yol gösterici yapmıştır, “Bir bardak bira içmiş olsaydı Başbakan, Ülkenin geleceği ve insanlık tarihi büyük bir lider daha kazanacaktı”  demiştir Yılmaz Özdil. Gazetecisiniz, okuyorsunuzdur.

Rakının avantası, Karının hamamtası makbuldur, Adamın magandası bunları anlamaz.

+++

Balcılar yazar genlerde var, okunur, herkes okur, Hiç şüpheniz olmasın!

 Bazen gülersin, bazen ağlarsın, aşık olursun, hikaye yazarsın, dert yazarsın, tarih yazarsın, siyaset yazarsın, yazmak sanattır. Bir yazı sanat eseridir. Bir günlük olarak yazılmaz, yazılar tarihin sayfalarında birer belgedir. Yıllarca okunur.

Sanattır yazı yazmak. Yazan sanatçıdır. Oynayanda kendisidir.

Tek düze değil. Bir çok yöntemde yazmaktır.

Bir gün limada, Lamba altı fahişesi olursun, Tarihin içinde İbrahim Müteferika, birgün Uçaga binersin yolcu olursun, Aron olursun, Abraham olursun, Şakir olursun, Fakir olursun. Bir gün gelir Kral sen olursun, bir gün Soytarı, Komedyen olursun, Muhalif olursun, Palamut olursun,

Puşt ve Yaşlı Çakal , Martıların Sessizliğinde martı , Kerata olursun. Vajina budalası olursun, Rüzgar olursun, Kuzey, Poyraz Musa, Şemsiyeni bir daha açamazsın, Günahkar, Can pazarında timsah, Beyaz yakalı önlüğümde kahvenin izi kalır, Bak yağmur yağıyor Sarıyerde.

Bir Halk olursun dağlara çıkan, Öğlen yemeğinde kılçık, Doğru bildiğin yolda tek başına yürürsün, Hürmüz’de Zerzavatçı Kerim, Işıklar Söndü,  Johnny Walker olmuşum, Kalbimde Fırtına vardı Şemsiyem ters döndü, Palamut mevsiminde istavrit kakalarsın,

Parmak ucuna asılmış bir kimlik, Puslu bir günde palyaçonun ölümünü bekleyemezsin,Çünkü sorarlar, Kimdi bu yazı kahramanı diye hemen yazarsın Seninki Kaç Santim, Sondan bir önceki zamanda olursun. Municipal Party yazarsın, Masada beyaz zambak olmuşundur, Zaz çalıyordu ben balkona çıkmıştım dersin..

Bunlar 1821 makeledir… Kitaba hazır vaziyette. Lakin sponsor bulmazsın. Yalaka değilsindir. Amirine, Memuruna, Anasına, Babasına yazarsın. Eşine, Dostuna yazarsın. Keser atarsın. Kendi doğruların gerçek doğrulardır dersin.

BUNLARI YAZMAK BÜZÜK İSTER

Bunlar sanat eseridir. Her biri (4) değişik şekilde yazılmış makalelerdir. Siyasiler ve güncel yazıları katmazsın.

Yazı yazmak zor iştir, ayda bir makale yazmak yazarlık veya gazetecilik değildir.

Kıskanmayacaksın. Arşifinde yazılanları okuyacaksın.

Bir gazeteci yazdımı indirir, gönderir, başa getirir, denge sağlar, düşmanın dahi Meclisten çıkarken ne olur yazma der. Sen yazma ne olur….

İnsanlara lakap takmak, ters kolpa resim kullanmak, küçük düşüreceğini sanmak zavallıktır.

Hedefi büyük tutacaksın, küçük mahkemelerle uğraşmayacaksın, Vatan haini ise, Vatan haini, Faşistse faşist, Diktatörse diktatör, Hırsızsa hırsız, Sahtekarsa sahtekar yazacaksın. Hedefini büyük tutacaksın. Mahkemeye çıktığında, İçeri girdiğinde değsin bari. Adam desinler. ADAM OLMAK GÖT İSTER, BÜZÜĞÜN SAĞLAM OLACAK.

Kıvırmayacaksın…

DİK DURACAKSIN, SİK GİBİ DURMAYACAKSIN…

+++

Rakı Delikanlıdır.

Rakı, “geliyorum” diyen bir içkidir. Usulca sokulup, amansızca vuran bir içki değil!.

Avanta Rakı helaldir. Rakının duası en makbul olandır. Cennetin Anahtarıdır.

Dua edin şu sıralar rakı içmiyorum, yoksa. Adam olmak zordur. Orospu olmak kolaydır.

Mustafa Balcı

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)