Son Dakika Haberler

TBMM Kefek Üyeleri ile Bir Araya Geldi

TBMM Kefek Üyeleri ile Bir Araya Geldi
Okunma : 16.932 views Yorum Yap

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women/BM Kadın Birimi) TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu ile işbirliği içerisinde Kadınların Siyasete ve Karar Alma Süreçlerine Katılımının Güçlenmesi Bilgi Paylaşım Toplantısı düzenledi.

26-27 Kasım tarihlerinde Sapanca’da gerçekleşen toplantıya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadın Erkek Fırsat Eşitliği (Kefek) Komisyonu üyeleri, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova, İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem katıldı.

Toplantıda İsveç Uluslararası Kalkınma İş birliği Ajansı (SIDA) aracılığıyla İsveç tarafından fonlanan “Siyasette ve İş Hayatında Kadınların Liderliğinin ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında, Yeryüzü Kalkınma Kooperatifi üyesi Doç.Dr.İknur Yüksel Kaptanoğlu’nun araştırma ekibiyle beraber hazırladığı, Türkiye’de Siyasette Kadınlara Yönelik Şiddet Araştırmasının sunumuna yer verildi. Toplantıda toplumsal cinsiyet eşitliğinin sadece siyasette değil kadınların hayatın her alanında güçlenmesi için önemi vurgulanırken kadına yönelik şiddetle mücadeleye yönelik yürütülen politikalar tartışıldı.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Dr. Fatma Aksal açılış konuşmasınsa şunları söyledi: “Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında; kadınların siyasete etkin katılımının önündeki engellerden biri olarak siyasette kadına yönelik şiddetle de mücadele etmek elzemdir. Bu kapsamda özel önlemler alınması bir gerekliliktir. “Siyasette kadına yönelik şiddetin” ayrı bir başlıkta sorun alanı olarak tanımlanmasını; bu şiddet türüyle etkin mücadele için oldukça önemlidir.”

UN Women Türkiye Ülke Direktörü Asya Varbanova açılış konuşmasında şunları belirtti: “2023 genel seçimlerinde gözle görülür bir artış ile daha fazla kadın siyasetçinin yeni oluşacak mecliste görev alacağına inanıyoruz. Siyasi ve kamusal yaşamda daha fazla kadın lider olduğunda, tüm toplum bundan yararlanır. Siyasette ve hayatın her alanında kadınların şiddetten uzak, eşit hak ve fırsatlara erişebildiği bir dünya, sürdürülebilir kalkınma için elzemdir.”

İsveç’in Ankara Büyükelçisi Staffan Herrström açılış konuşmasında şunları dile getirdi: “Bugün, kadınların toplumdaki rolünü artırmak ve BM üyesi devletler olarak hepimizi daha fazla cinsiyet eşitliğine doğru ilerlemek için desteklemek üzere özel olarak oluşturulmuş BM ajansı olan UN Women tarafından bir araya getirildik. UN Women’ın, kadının insan haklarının, güçlenmesinin ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin ilerlemesi için Türk toplumundaki çok çeşitli aktörlerle çok sayıda önemli ortaklığa ilham verdiğini ve bunları mümkün kıldığını görüyoruz. Hem dünya çapında hem de Türkiye’de UN Women’ın ana fonlayıcılarından biri olmaktan gurur duyuyoruz.”

Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi (CEDAW) Türkiye’nin Sekizinci Periyodik Raporuna İlişkin Nihai Gözlemlerin sunumu CEDAW komitesi üyesi Nicole Ameline tarafından gerçekleştirildi. Siyasette Kadınlara Yönelik Şiddet, İyi Uygulama Örneği Oturumu ise Bolivya eski Adalet ve Kurumsal Şeffaflık Bakanı Senatör Virginia Velasco’nun çevrimiçi katılımları ile devam etti.

KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem, Kamu Satın Alımlarında Kadın Girişimciler için İyileştirme Oturumuna katılarak yürütmekte oldukları projelere değindi: “KAGİDER olarak kamu alımlarında kadın girişimcilerin payını arttırmak hedefiyle birçok çalışmamızın yanı sıra “İş Dünyasında Kadın İletişim Ağı” projemizi hayata geçirdik. Projemizin ana hedefi; kadın girişimciler ve kadın girişimci örgütleri arasında bir iletişim ve dayanışma ağı oluşturmak, iş dünyasındaki kadınların gerekli bilgilere ve iş pazarlarına ulaşmalarını sağlamak, ülkemizdeki kadın girişimcileri, üreticileri bir platformda toplamak ve bu platformu kamu ve özel sektörün mal, hizmet alımlarında değerlendirebilecekleri bir kaynak haline getirmek.”

Gerçekleşen toplantının kadınların siyasette ve yaşamın her alanında eşit hak, fırsat ve hizmetlere erişimlerinin sağlanması, kadınların mecliste ve diğer karar alma mekanizmalarında daha aktif rol alması için alınacak yasal ve idari tedbirlerin uygulanması sürecinde etkili olması ve toplantıdan elde edilen çıktıların bir yol haritası olması hedefleniyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)