Son Dakika Haberler
“width=“1293

Dünya Tarihinde İlk. AKP önerge çaldı… “Şeytanca bir oyun”

Dünya Tarihinde İlk. AKP önerge çaldı… “Şeytanca bir oyun”
Okunma : 599 views Yorum Yap

Mecliste-neler-tartışılacakMeclis entrika savaşları ile devam ediyor. “Toplumsal Barışı Bozan Olaylar,” soruşturması açılması  için 4 mart tarihinden verdikleri önergeleri. hile ile engellenen CHP liler meclisi karıştırdı.
AKP ve BDP, CHP’yi kollarından tutup “Çözüm süreci”dedikleri “İmralı” sürecine zorla sokmaya çalıştı. AKP, bunun için Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilke (!) daha imza attı ve çoğunluğunun verdiği güce dayanarak başka bir partinin önergesine resmen el koydu. Olayın dünya parlementolar tarihinde de bir ilk olduğu sanılıyor.
AKP, İmralı sürecine Meclis’i katmak için “Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu” adı altında bir araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. AKP, bu önergeye muhalefeti de sürece destek vermeye zorlamak için CHP ve BDP’nin daha önce önce verdiği araştırma önergelerini de ekleyerek, Meclis gündemine getirdi.
CHP ve MHP, Genel Başkan Yardımcısı Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkurulu ile AKP’nin verdiği önergenin bir birinden farklı olduğunu belirterek, “Hile yapıyorsunuz, önergeyi çalıyorsunuz” diyerek itiraz etti.
Oturumu yöneten AKP’li Meclis Başkan Vekili Saduk Yakut, birleştirilen önergeyi görüşmeye açmaya çalışınca sert tartışmalar yaşanırken, CHP’liler, AKP’nin, Meclis’in PKK terör örgütüyle muhatap haline getirilmesini öngören girişimine destek vermiş duruma düşmemek için kendi önergesinden imzaları geri çekti.
AKP’liler ise tarihte görülmemiş bir yöntemle, CHP’lilerin imzalarını çektiği önergeyi imza vermeye başladı. 21 AKP’li milletvekili önergeye imza koydu. Böylece CHP’nin verdiği önergeye AKP resmen el koymuş oldu. BDP’liler de bu el koyma işlemine destek verdi.
MHP GENEL KURULU TERKETTİ
AKP ve BDP’nin CHP’nin kolundan tutarak, resmen komisyona sokmaya çalışmaları anlamına gelen bu işlemin ardından Yakut’un, el konulan önergeyi görüşmeye açması üzerine Meclis’te gerginlik bir anda büyüdü. CHP ve MHP’liler kürsüye yürüdü. Muhalefetin kürsüyü işgal etmesi üzerine Yakut, oturuma 10 dakika ara verdi.
Aranın ardından sert tartışmaların arasında, AKP’nin el koyarak BDP’nin ve kendi önergesiyle birleştirdiği önergenin görüşmelerine başlanmasını oyladı. Bunun üzerine MHP Grubu,“MHP hayır oylarını bile alet etmeyecek ve sizi PKK ile birlikte baş başa bırakıyoruz” diyerek topluca genel kurulu terketti.
Önergenin görüşmelerine başlanması, AKP’liler ve BDP’lilerin oylarıyla kabul edildi. Böylece CHP’nin önergesine el koyma işlemini Meclis’e de onaylatmış oldular. Yapılan görüşmelerin ardından komisyon kurulması da karara bağlandı. PKK’nin resmen muhatap alınması anlamına gelen komisyonun adının Meclis Başkanlığı tarafından belirleneceği bildirildi.
KILIÇDAROĞLU: ŞEYTANCA BİR OYUN
MHP’ye komisyona üye vermeyeceklerini açıklarken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, TBMM Genel Kurulu’ndaki partisinin önergesine el konulmasına, sert tepki göstererek, şunları söyledi:
“Bizim önergemizi, kendi amaçları için kullanmak istiyorlar. Kendilerinin görüşü var ve bu görüşten niye korkuyorlar? Bizim önergemiz, çok önceden verilen bir önerge. Dolayısıyla AKP, iki yüzlü politikasının tipik bir örneğini Genel Kurul’da gösterdi. İnsanda biraz utanma olur. Kendi önergeniz varsa, getirirsiniz o önergenizin arkasında durursunuz. Bizim önergemizi değiştirerek kendi amaçları için kullanmak istiyorlar. Şeytanca bir oyun.”
Muhalefetin önergeye ilişkin tartışmalar sırasındaki itirazları şöyle:
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç: AKP’nin grup önerisi usule uygun değil. Bir parti, diğer bir partinin rızasını istemeden onun önergesinin görüşülmesini isteyemez. Bizim böyle bir isteğimiz yokken de böyle bir şey isteyemezsiniz. Usulsüz bir önerge, onu işleme koyamazsınız.
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce: Burada bizim daha önce verdiğimiz bir Meclis araştırma önergesi ile AKP’nin verdiği Meclis araştırma önergesi birbiriyle alakasız konulardır. Biz diyoruz ki: “Bu sorun nasıl çözülür?” AKP’nin önergesi ise diyor ki: “Sürece nasıl destek veririz?” Biz, bu yapılan pazarlığa, bu sürece destek vermiyoruz ki. Bizim onayımız alınmadan nasıl olur da bu ikisi birleştirilir, birlikte görüştürülür? AKP’nin verdiği önerge Anayasa’ya aykırıdır, bizim verdiğimiz öyle değildir.
Biz bu önergeyi verdiğimiz zaman, henüz mektuplar yoktu, İmralı’dan giden mektuplar yoktu, Milliyet gazetesinin tutanakları yoktu, AKP’nin akil insanları yoktu, “50 bin kişiyle halk savaşı yaparız” sözleri yoktu, “Ne ev hapsi ne yeniden yargılanma, hepimiz özgür olacağız” lafları yoktu, henüz AKP kuyuya düşmemişti. Şimdi, bu süreci desteklemek için Meclisi payanda yapmak istiyor.
“BIYIK ALTINDAN SIRITARAK İMZA ATIYOR”
Yeterli sayıda imza geri çekilmiştir, yani bizim önergemiz düşmüştür, ahlaken doğru değildir artık bu önergenin üzerine sarılmak. Yani gidip bizim arkadaşlarımız önergeden imzasını çekiyor, AKP milletvekilleri gidip “hı hı” yaparak, böyle bıyık altından sırıtarak gidip bizim önergemize imza atıyor. Böyle bir geleneği yok, Meclisin böyle bir geleneği yok. Bu doğru değil.
Bizim önergemiz düştü. Bakın, bunun üzerine, gitmiş bugün emir kulları, bizi suçlarına alet etmek için gitmiş, oraya imza atıyor. Sen benim önergeme imza atma, istemiyorum senin imzanı ya! Ya seninle beraber olmak istemiyorum kardeşim, seninle beraber anılmak istemiyorum ya! Diyor ki: “Hayır, beraber olacağız.”
Birincisi, biz, AKP ile birlikte anılmak istemiyoruz. Çünkü, bizim kurmak istediğimiz komisyonla AKP’nin kurmak istediği komisyon birbiriyle benzerlik göstermiyor. AKP’nin önerisi Anayasa’ya aykırıdır, İç Tüzük’e aykırıdır. Biz, Cumhuriyet Halk Partisi olarak, Anayasa’ya aykırı olan bu duruma ortak olmak istemiyoruz. Bütün milletvekili arkadaşlarımız imzasını geri çekmiş. En son dediler ki: “Birinci imza sahibi çekerse kabul ederiz.” Birinci imza sahibi arkadaşımızı çağırdık, o da imzasını geri çekti. Yine yan yollara başvuruyorlar. Hani az önce birinci imza sahibi çekerse kabul edecektiniz.
“BU NE YÜZSÜZLÜKTÜR YA”
Bakın, biz şunu söylemek istiyoruz. Bizim kurmak istediğimiz komisyonda diyoruz ki: “Sorun nasıl çözülür?” Özetimiz bu. AKP ise diyor ki: “Sürece nasıl destek veririz.” Biz niye beraber anılalım? Biz, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Yönetimi olarak bunun bugün görüşülmesini istedik. Baktık ki böyle bir Ali Cengiz oyunu var bunun altında, imzalarımızı geri çektik. Neden AKP önergesiyle CHP önergesini birleştirmeye hâlâ uğraşıyorsunuz? Başkanlık Divanı olarak grubumuzun haklarını savunmakla yükümlüsünüz. Grubumuzun bu hakkının savunmazsanız kendi grubumuzun haklarını savunacağız.
Biz bundan sonra zorbalık olur. Bakın zorbalık olur, zorbalık yapmayın, zorbalığa hukukla karşılık verilmez. Zorbalığa zorbalıkla karşılık verilir. Ya istemiyoruz kardeşim ya! Ya zorla mı sokacaksın adımı oraya. Seninle beraber olmak istemiyorum. İstemiyorum seninle beraber olmak. Hayret bir şey ya! Bu ne yüzsüzlüktür ya! Bu ne yüzsüzlüktür ya!
“GÖRÜLMEMİŞ HİLE”
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: Bir hileyle karşı karşıyayız. Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında, muhtemeldir ki bugüne kadar görülmemiş bir hileyle karşı karşıyayız. Üç farklı önergeyi, Sayın Grup Başkan Vekilinin imzasıyla Danışma Kurulu grup önerisi olarak buraya getiriyor. Bunları birleştirmeye ya komisyon başkanı ya Meclis Başkanı… Kaldı ki önergeyi verenlerin rızasını da almak mecburiyetinde. Birbirinden farklı, amacı farklı, kapsamı farklı üç araştırma önergesini Sayın Grup Başkan Vekili hangi hakla birleştirerek buraya getiriyor? Böyle bir önergeyi Danışma Kurulu grup önerisi olarak burada işleme almanız, bu hileye Başkanlık Divanını ortak etmeniz sonucunu getirecektir, bu Türkiye Büyük Millet Meclisine haksızlık olur, hakaret olur, buna fırsat vermemenizi istirham ediyorum.
MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural: Burada yalan var. Yalanla siyaset yapılmaz. Ayıp ya! Ayıp ya! Ayıp ya! Ayıp be! Siyasetin bir namusu ve şerefi vardır be! Ayıp! Hile var ya, hile! Sayın Başkan, korsan bir şekilde önerge değiştiremezsiniz siz. Sizin böyle bir yetkiniz yok. Bu AKP Grubunun iradesi.
KOMİK SAVUNMA
AKP’lilerin önergeye el koyma gerekçesi ise şöyle:
AKP Grup Başkan Vekili Ahmet Aydın: Anayasa’mızın 98’inci maddesi hangi şartlarda Meclis araştırmasının açılmasını emrediyor, belirliyor. Yine aynı şekilde, İç Tüzük’ün 104 ve 105’inci maddeleri, yine atıf yapılan 102’nci maddesi çok açıktır. Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinilmek üzere yapılan incelemeden ibarettir.
Şimdi, otuz yıldır var olan bir terör sorununun çözümü noktasında bu sorunun bütün boyutlarıyla değerlendirilmesini öneren bir araştırma önergesi, teklifimiz var. Yine benzer bir önerge Sayın Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının var. Benzer bir önerge Sayın İdris Baluken ve arkadaşlarının var. Bütün bu önergeler, ülkemizin en önemli meselelerinden, en ciddi meselelerinden birinin çözümüne Meclisin ortak edilmesi, siyasi partilerin ortak edilmesi gayesiyle verilmiş çok önemli önergelerdir.
Bu önergenin çok daha ciddi bir şekilde ele alınması ve bu önergeye özellikle çözüm noktasında bütün siyasi partilerin katkı vermesi arzusundayız.
Kaldı ki Meclis araştırması önergesi 20 milletvekilinin imzasıyla sunulur. CHP’nin vermiş olduğu önergede 20 milletvekilinin üzerinde sayı var. Arkadaşlar önergelerini çektiklerini ifade ediyorlar. Şimdi, bir önerge verildikten sonra, bu önerge Meclisin kayıtlarına geçtikten sonra aynı zamanda bir yasama işlemidir.
CHP’NİN ÖNERGESİ
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun 4 Mart tarihinde verdiği önerge şöyleydi:
“Yaklaşık otuz yıldır Türkiye’nin gündemini meşgul eden kanlı çatışmalı ortama sebebiyet veren olay ve olguları araştırmak; toplumu kutuplaştıran, toplumsal barışı dinamitleyen, ülke kaynaklarını heba ettiren ve en önemlisi de yurttaşlarımızın yaşamına mal olan bu sürecin son bulması için çözüm yollarını araştırarak TBMM’ye bu bağlamda öneriler sunulması maksadıyla Toplumsal Barışı Bozan Olayları Araştırma ve Çözüm Yolları bulma amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereği, Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)