Son Dakika Haberler

İstanbul Üniversitesi’nden Başarılı Kalp Nakli

İstanbul Üniversitesi’nden Başarılı Kalp Nakli
Okunma : 701 views Yorum Yap

iu'den başarili kalp nakli (2)

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kalp, Kalp-Akciğer ve Kalp Kapakçığı Nakli Bölüm SorumlusuProf. Dr. Gökhan İpek yönetimindeki ekip, 19 Haziran 2015 tarihinde başarılı bir kalp nakli gerçekleştirdi. Okmeydanı Hastanesi’nde 39 yaşında trafik kazası sonucunda beyin ölümü gerçekleşen hastanın organ bağışı bir can kurtardı.

Hem multi-organ hem de kalp nakli gerçekleştirilebilen İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde öğretim üyelerinin özverili çalışmalarına bir kez daha şahit olduk.

TC Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Merkezi tarafından 19 Haziran 2015 tarihinde saat 07.45’te Sağlık Bakanlığı Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 39 yaşında, 70 kg ağırlığında, 170 cm boyunda, A Rh (+) kan gruplu erkek hastanın donör bildirimi yapıldı. Bunun üzerine iki yıldır ²Dilate Kardiyomyopati² tanısıyla, internaldefibrilatör ve inotrop destekle izlenmekte olan ve son bir aydır yoğun bakım şartlarında tedavisi sürdürülen, A Rh (+) kan grubu olan 51 yaşında, 75 kg ağırlığında ve 180 cm boyundaki Zekeriya Kışla adlı erkek hastamız, gerekli hazırlıkları yapılarak saat 11.30’da ameliyata alındı. Hastaya, ortotopik kalp transplantasyonu operasyonu başarıyla uygulandı.

Sağlık durumu iyi olan Kışla’nın yoğun bakım ünitesinde takibi devam ediyor.

“Kalp Naklinde Ekip Uyumlu Olmalı”

Prof. Dr. İpek ameliyatla ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: “Başkanlığımdaki tecrübeli bir ekibimiz ameliyatı üç saatte gerçekleştirdi. Tabii perdenin arkasında anestezi grubumuz, hemşire, perfüzyonist var. Tam bir ekip işi. Nakil yaptığımız hastamızyaklaşık iki yıldır kardiyomiyopati nedeniyle kalp nakli bekleyen bir hastaydı. Kalp bulamadığımız için önce bir başka merkezde kendisine kalp pili takıldı. Bu pilin özelliği şu kalp, durma noktasına geliyor, iç taraftan pil elektroşok vererek kalbini çalıştırmaya çalışıyor. Ama son zamanlarda bunun da etkisi artık kaybolmaya başlamıştı.”

Prof. Dr. İpek nakil sürecini de şöyle özetledi: “Ekibimizden iki kişi gidip kalbi alıyor, koruyarak buraya getiriyor. Kalbin hızlıca gelmesi lazım. Tabi İstanbul içinde olması bu işi son derece kolay hale getiriyor. Burada da diğer bir ekip benim başkanlığımda bekliyor. Gelen kalbi takıyoruz. Toplam biz iki kişi bu kalbi almak için,üç kişide burada kalbi takan bir ekip olmakla birlikte beş kişilik bir kalp damar cerrahisi ekibiyle bu organizasyon yapıldı.Prof. Dr. Suat Nail Ömeroğlu ve Doç. Dr. Deniz Göksedef ile birlikte kalp nakli gerçekleştirdik.

“Canlıdan Organ Bağışında Birinciyiz”

Organ bağışının önemine vurgu yapan Prof. Dr. İpek, bu noktada medyaya büyük iş düştüğünü söyledi:“Türkiye’de canlıdan organ bağışında neredeyse dünyada birinciyiz. Çünkü kişinin böbreği karaciğerinde bir nakil olacağı zaman, hemen hastanın annesi, babası, teyzesi, kardeşi diyor ki; ben oğluma bağışlıyorum böbreğimin birisini, karaciğerimi veriyorum diyor. Ama kadavradan yani beyin ölümü olmuş kişiden organınızı verin dediğimizde sonuncuyuz. Çünkü kalp attığı için Allah’tan ümit kesilmez mantalitesiyle kalbini bağışlayamıyor. Biraz çevresel baskıda oluyor tabi. Türkiye’de ne yazık ki kalp naklinde hiçbir zaman böbrek ve karaciğere zaten dünyada da ulaşamadığı gibi ulaşılamaz. Ama sayının arttırılması lazım.

Sağlık Bakanlığı elinden geldiğince çalışıyor. Ancak bu noktada medyaya, Diyanet İşlerimize büyük iş düşüyor. Müslüman bir ülkedeyiz bunun ne kadar ulvi bir şey olduğunun daha net anlatılması lazım. Hiçbir zaman zoraki bir şey olmaz yani kanun çıkartabilirsiniz ki öyle kanun var. Ancak zoraki bir insanın organını bizim gibi ülkelerde almak çok zor. İnsanın kendi hastası olunca daha iyi anlıyor. O zaman o bireyler gönüllü gibi çalışıyor. Bu tür ameliyatları ve gönüllüleri medyada yayınlamak ve duyarlılığı arttırmak gerekiyor.”

İlk Defa Multi Organ Nakli

İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde şimdiye kadar biri aynı anda kalp ve böbrek nakli olmak üzere toplam 4 nakil gerçekleştirildi.Multi-organ nakli (birden fazla organı aynı anda takma)Türkiye’de ilk defaCerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yapıldı. Şu anda 41 yaşındabir hasta daha aynı anda böbrek ve kalp nakli bekliyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)