Son Dakika Haberler

“Paul Beckwith, Ani iklim degisikliklerinin küresel gida üretimi üzerindeki etkileri neler olabilir?”

“Paul Beckwith, Ani iklim degisikliklerinin küresel gida üretimi üzerindeki etkileri neler olabilir?”
Okunma : 687 views Yorum Yap

Analiz“Ani iklim değişikliklerinin küresel gıda üretimi üzerindeki negatif etkilerinin çok yüksek olabileceğini düşünmekteyim. BM’in hazırlamış olduğu gıda fiyatları endeksinde (ekteki gif dosyasında) kırmızı yatay çizgilerle bulunan ve 210 değerini gösteren bir sınır bulunmaktadır.

 

Gıda fiyatları bu çizgiyi geçtiği takdirde küresel anlamda bir kriz olduğu kabul edilmektedir. Bu grafikte 2009 ve 2011 yıllarında anormal bir gıda artışı (spike) göze çarpmaktadır. Bu anormal artışların bir çok nedeni bulunmaktadır: Ani iklim değişiklikleri, pazardaki talep artışları, paniklerden oluşan ani ve anormal talepler, gıda maddeleri üzerinden yapılan spekülasyonlar, türev piyasalardan gelen yatırımlar ve biyolojik maddelerden yakıt üretimi ile ilgili gelen taleplerden oluşmaktadır.

Bir başka dikkati çeken nokta ise bu gıda fiyalarının maksimum (peak) olarak artmış olduğu 2009 ve 2011 yıllarında değişik ülkelerde ayaklanmalar olmuştur. Bu ülkelerin isimleri grafiğin üstünde belirtilmiştir. Bu ülkeler büyük çoğunlukla halkın satın alma gücünün düşük olduğu ve beslenme için kendi gelirlerinden büyük kaynaklar ayırmak zorunda kalan ülkelerin halklarından oluşmakta olduğu görülmektedir. 2008 yılındaki gıda fiyatlarındaki artışta ABD’de ki finansal piyasalardaki çöküş ve de türev piyasalardan gelmiş olan spekülasyonlar rol oynamıştır. 2011 yılındaki gıda fiyatlarındaki anormal artış çok açık olarak “Arap Baharı”nı tetiklemiş bulunmaktadır! Her iki artışta da gıda fiyet endeksinde 210 olarak gösteren kritik kırmızı çizgi geçilmiş bulunmaktadır.

2014 yılında ise endeks yeniden aşağıdan yukarı olarak kırmızı çizgiye doğru hareketlenmiştir. Bunun nereden kaynaklandığını tam olarak anlayabilmemiz için sağ tarafdaki dünya nüfusunu (mavi çizgi) ve projeksiyonlarını gösteren grafiği incelememiz gerekmektedir. Bir başka grafikte isi sadece dünya nüfus artış hızını inceleyelim. Bu grafik 2010 yılı için küresel anlamda yaklaşık %1’lik bir nuüfus artış hızını göstermektedir. Bu rakkam düşük gibi gözükmekle birlikte yinede dünya nüfusunda eksponansiyel bir artışa işaret etmektedir. Bir başka grafikte ise El-Nino iklimsel harketleri gösterilmektedir. Bu El-Nino hareketi ne zaman kuvvetlice bir şekilde gerçekleşmiş olsa mutlaka dünya tahıl üretiminde ciddi düşüşlere yol açmıştır. Bir başka danışman firma (Hope or Cope, LLC) raporunda ise gıda üretimini/tüketimini etkilyen bütün faktörler bir araya getirilerek bir rapor hazırlanmış ve bu raporda 2014 sonunda veya 2015 yılı içerisinde ciddi bir kriz olabileceğinden bahsedilmektedir.

Küresel ilklim değişikliklerindeki anormalliklerin şiddetinin ve frekansının artarak dünya tahıl ve gıda üretiminde çok ciddi düşmelere yol açabileceği düşünülmektedir. Değişik raporlardaki projeksiyonlara göre 2015 yılında Brezilya’da, Kaifirniya’da, Çin ve Ukrayna’da da tahıl ve gıda üretiminde oldukça ciddi düşmeler beklenmektedir. Dünya fakirlik endeksi de incelendiği zaman bununda sürekli olarak yükselmekte olduğu dikkati çekmektedir. Ortadoğu’da 69 milyon insan günlük 2 doların altında bir gelirle yaşamaktadır.

Çok ciddi ayaklanmaların olduğu Irak’ta ise yine aynı şekilde insanlar günlük 2 doların altında beslenme açısından çok zor şartlarda yaşamaktadırlar. Benim dikkatimi çeken bir başka nokta ise Kanada’da dahil olmak üzere biçok ülkede polis teşkilatları askeri malzemeler satın almakta ve muhtemel ayaklanmalara karşı askeri ve baskıcı yöntemler uygulamaya hazırlanmaktadır. Yayınımı bugünlük burada durduruyoum ve hepinize teşekkür ediyorum.” (Paul Beckwith)

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)