Son Dakika Haberler
“width=“1293

SORU ÖNERGESİNE SAĞLIK BAKANLIĞI 6 AYDIR HALA YANIT VERMEDİ!

SORU ÖNERGESİNE SAĞLIK BAKANLIĞI 6 AYDIR HALA YANIT VERMEDİ!
Okunma : 1.888 views Yorum Yap

CHP İstanbul Milletvekili Didem ENGİN, geçtiğimiz aylarda Kastamonu Devlet Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesinde yer bulunmadığı için yaklaşık 500 kilometreötedeki bir hastaneye sevk edilen 58 yaşındaki Müberra ÇEÇEN’in sevk edildiği hastaneye ulaşamadan hayatını kaybetmesini yazılı soru önergesi ve bilgi edinme başvurusu ile TBMM gündemine taşımıştı. Bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtları değerlendiren Didem ENGİN, “Yoğun bakıma sevki istenen bir hastaya sevkinden 6 saat sonra neredeyse 500 kilometre ötede başka bir ilde yer bulunabiliyor ve 1 dakikanın bile hayati önem taşıdığı böyle bir durumda Müberra ÇEÇEN AKP’nin popülist sağlık politikası sebebiyle hayatını kaybediyor. İşte AKP’nin vatandaşlarımıza reva gördüğü sağlık hizmeti budur!” dedi.

1959 doğumlu Müberra ÇEÇEN, 6 Şubat 2017 tarihinde kalsiyum eksikliği ve böbrek yetmezliği nedeniyle rahatsızlanarak Kastamonu Doğanyurt Toplum Sağlığı Merkezi’ne götürülmüş, burada yeterli teçhizat olmadığı gerekçesi ile İnebolu Devlet Hastanesi’ne sevk edilmişti. Hastanın ailesi hastayı kendi imkânları ile İnebolu Devlet Hastanesi’ne götürmelerine rağmen, burada da tedavi için yeterli imkân olmadığı gerekçesi ile hasta Kastamonu Devlet Hastanesi’ne sevk edilmişti. Yine ailenin kendi imkânları ile Kastamonu Devlet Hastanesi’ne götürülen Müberra ÇEÇEN’in durumu hastanede yapılan tetkikler ve  hava verilmesi sonrasında ağırlaşmış, yakınlarına yoğun bakımda yer olmadığı belirtilmiş ve hasta yoğun bakım için 466 km mesafede olan Konya’ya sevk edilmişti. Ambulans içerisinde tıbbi durumu kötüleşince yolda acilen Ankara Gölbaşı Devlet Hastanesi’ne götürülen Müberra ÇEÇEN, sevk edildiği Konya’daki hastaneye ulaştırılamadan 8 Şubat’ta hayatını kaybetmişti.

Konuyu yazılı soru önergesi ve bilgi edinme başvurusu ile Meclis gündemine taşıyan Didem ENGİN, “Bu acı olay 15 yıllık AKP Hükümetlerinin hep övündükleri sağlık politikalarının, bugün geldiği noktayı, insan hayatına verilen değeri, acil servis ve yoğun bakım ünitelerinin içler acısı durumunu göstermesi açısından tipik bir örnektir” açıklamasında bulunmuştu.

SORU ÖNERGESİNE SAĞLIK BAKANLIĞI 6 AYDIR HALA YANIT VERMEDİ!

01.03.2017 tarihinde verdiği soru önergesine Sağlık Bakanlığı yetkilerince TBMM İçtüzüğü hükümlerine rağmen neredeyse 6 aydır hala bir yanıt verilmediğini hatırlatan Didem ENGİN, aynı konuyla ilgili olarak yapmış olduğu bilgi edinme başvurusunun yanıtlarını kamuoyu ile paylaştı. Verilen yanıtlar AKP’nin sağlık politikasının çarpıklığını açıkça gözler önüne serdi.

YOĞUN BAKIM İHTİYACI OLAN HASTAYA 6 SAAT YER BULUNAMAMIŞ!

Didem ENGİN’in bilgi edinme başvurusuna verilen yanıtlara göre Müberra ÇEÇEN, 07.02.2017 tarihinde Kastamonu Devlet Hastanesi Acil Servisi’nden Obezite-Solunum Yetmezliği-Kompanse Böbrek Hastalığı-Calcium Düşüklüğü tanılarıyla yoğun bakım isteği ile sevk edilmiş, saat 21.26’da da sevk isteği Kastamonu Komuta Kontrol Merkezine gelmiş, tam 6 saat sonra saat 03.30’da hasta Konya Numune Eğitim Araştırma Hastanesi’ne sevk edilmiştir.

Verilen yanıtı değerlendiren Didem ENGİN, “Müberra ÇEÇEN’in vefatı ülkemizde insan hayatının ne kadar ucuz olduğunun bariz bir örneğidir. Yoğun bakım ihtiyacı olan bir hastaya tam 6 saat sonra 500 km ötede yer bulunabildiği ülkemizde bu zamana dek kim bilir nice Müberra ÇEÇEN’ler yoğun bakım kapasitesi yetersizliği sebebiyle hayatını kaybetti” dedi.

 

​İLGİLİ HEKİM YAZILI OLARAK İKAZ EDİLMİŞ!

Gelen yanıtlarda, Müberra ÇEÇEN’in yoğun bakım kapasitesindeki yetersizlik sebebiyle hayatını kaybetmesi üzerine idari ve disiplin soruşturması açıldığı ve ilgili hekimin yazılı ikaz edildiği belirtilmiştir. Konuyu değerlendiren Didem ENGİN, “Sağlık Bakanlığı’nın, yoğun bakım kapasite yetersizliğinde tek sorumlunun ilgili sağlık personeliymiş gibi davranması kabul edilebilir bir tutum değildir. Müberra ÇEÇEN AKP’nin popülist ve başarısız sağlık politikaları sebebiyle hayatını kaybetti. Bu durum AKP’nin vatandaşlarımızın sağlığına ve canına verdiği kıymetin açık bir göstergesidir. AKP kendi başarısızlığını vatandaşlar ve sağlık çalışanlarını karşı karşıya getirerek örtbas edemez” dedi.

ERİŞKİN YOĞUN BAKIM YATAK SAYIMIZ 10 BİN DAHİ DEĞİL!

Bilgi edinme başvurusuna gelen yanıtta Türkiye’de Özellikli Planlama Gerektiren Sağlık Hizmetleri (2011-2023) planlaması yapıldığı ve bu planlama kapsamında Türkiye genelinde 12.534 Erişkin Yoğun Bakım yatağı, 1.410 Çocuk Yoğun Bakım yatağı ve 5.622 Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi yatağının hedeflendiği belirtildi.

Cevaba göre halihazırda sağlık tesisleri bünyesinde yer alan 9.324 Erişkin Yoğun Bakım yatağı ortalama %79 yoğun bakım yatak doluluk oranı ile, 716 Çocuk Yoğun Bakım yatağı ortalama %81 yoğun bakım yatak doluluk oranı ile ve 3.585 Yenidoğan Yoğun Bakım yatağı ortalama %69 yoğun bakım yatak doluluk oranı ile faaliyet göstermektedir.

BİR YILDA 24.280 HASTA YOĞUN BAKIM İHTİYACI NEDENİ İLE BAŞKA İLE SEVK EDİLMİŞ!

Bilgi edinme cevabında yer alan iller arası sevk verilerini de değerlendiren Didem ENGİN, Türkiye genelinde 2016 yılında yoğun bakım ihtiyacı nedeni ile 24.280 hastanın iller arası sevk edildiği belirterek “2017 yılının ilk iki ayında dahi yoğun bakım ihtiyacı nedeni ile iller arası sevk edilen hasta sayısı 4.439. Yoğun bakım kapasitelerinin yetersizliği vatandaşlarımızın büyük mağduriyet yaşamasına neden oluyor. Bir an evvel sosyal devlet ilkesine uygun bir biçimde yoğun bakım kapasitelerimizi artırmalı, vatandaşlarımızın hızlı bir şekilde sağlık hizmetine erişimi sağlanmalıdır” dedi.

YANITLANMAYAN SORULAR

Bilgi edinme başvurusuna gelen cevapta Didem ENGİN’in çok sayıda sorusu da yanıtsız kaldı. “AKP Hükümetleri 15 senedir ülkemizi tek başına yönetmektedir. Ülkemizde yoğun bakım kapasite yetersizliği sorununun 15 senedir hala çözülememiş olmasının sebebi nedir? Ülkemiz genelinde yoğun bakım ünitesi yetersizliği nedeniyle hayatını kaybeden vatandaşlarımızın sayısının yıllara göre dağılımı nedir?” soruları yanıtsız bırakılmıştır. Didem ENGİN’in ülkemiz genelinde yoğun bakımda görev yapan hemşire ve uzman sayısı sorusuna ise Sağlık Bakanlığı İnsan Kaynakları Planlama ve İstihdam Geliştirme Daire Başkanlığı bu soruya yanıt verilemeyeceğini belirtmiştir.

Yoğun Bakım Yatak Doluluğu Sebebi İle İl Dışına Sevk Edilen  Hasta sayısı

Haziran 2016

326

Temmuz 2016

532

Ağustos 2016

996

Eylül 2016

539

Ekim 2016

808

Kasım 2016

933

Aralık 2016

899

Ocak 2017

1.246

Şubat 2017

1.223

Toplam

7.502

* Tüm Türkiye’de, il dışına yapılan sevkler içerisinde “yoğun bakım yatak doluluğu sebebiyle il dışına sevk edilen hasta sayısı” tabloda belirtilmiştir.
** Bu sebeple il dışına sevk edilen hasta sayısı, Türkiye genelinde yapılan tüm il dışı sevklerin sadece %1,3’ünü oluşturmaktadır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)