Son Dakika Haberler
“width=“1293

TÜRKİYE’DE SARIYER YAŞANABİLİR 4. İLÇE

TÜRKİYE’DE SARIYER YAŞANABİLİR 4. İLÇE
Okunma : 1.956 views Yorum Yap

Sarıyer ilçesi Türkiye’nin 81 ili genelinde yaşanılabilirlilik düzeyi yüksek ilçeler  kapsamında her yıl REIDIN tarafından gerçekleştirlen araştırmada göre Türkiye de yine sıralamadaki 4. cü yerini korudu. 

BU ESERİ ONLAR GERÇEKLEŞİDİLER

Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç’in ısrarla Sarıyer ilçesinin yaşanabilirlik seviyesinin çok yüksek oldu, ilçenin huzur şehri olduğunun bilinmesini ısrarla dile getiriyor ve toplantıda vatandaşlara açılıyordu. 

Sarıyer Kaymakamı Osman Gürsoy Bilgi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer Emniyet Müdürü Ercan Çamırcı bu başarının oluşmasında büyük emek verdiler.

 

Türkiye’nin 81 ili genelindeki ilçelerin yaşanabilirlik düzeylerini ortaya koyan bir araştırmaya göre ilk üç ilçe sırasıyla İstanbul’un Beşiktaş, Kadıköy, Beyoğlu ilçeleri oldu. Ankara’nın Çankaya ilçesi 7’nci, Muğla’nın Bodrum ilçesi ise 9’uncu sıradan ilk 10’a girmeyi başardı. Artvin’in Merkez ilçesinin de yaşanabilirlik düzeyi yüksek çıktı

REIDIN tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye’nin 81 ili genelindeki ilçe ve mahallelerin yaşanabilirlik düzeylerini ortaya koyan Sosyoekonomik Derecelendirme çalışmasına göre, araştırma kapsamındaki 258 ilçe içinde A+ derecesine sahip ilk üç ilçe sırasıyla Beşiktaş, Beyoğlu, Kadıköy oldu. Listenin ilk üçü İstanbul’dan çıksa da Ankara’nın Çankaya ilçesi 7’nci, Muğla’nın Bodrum ilçesi ise 9’uncu sıradan ilk 10’a girmeyi başardı. Refah düzeyi, kültürel seviye, eğitim düzeyi gibi kategorilerdeki çeşitli parametrelere göre, bölgelerin yaşanabilirlik düzeylerini hesaplayan REIDIN Sosyoekonomik Derecelendirme çalışmasının 2017 sonuçlarına göre, kapsam dahilindeki 258 ilçe içinde A+ derecesine sahip ilk üç bölge sırasıyla Beşiktaş, Beyoğlu, Kadıköy oldu.  Listenin ilk üçünde İstanbul ilçeleri yer alsa da Ankara’nın Çankaya ilçesi 7’nci, Muğla’nın Bodrum ilçesi ise 9’uncu sıradan ilk 10’a girerek, sosyoekonomik açıdan en yaşanabilir ilçeler arasında yer almayı başardı.

İstanbul’un 7 ilçesi ilk 10’da

2015-2017 dönem aralığında en yaşanabilir ilçelerin başında gelen İstanbul’un Beşiktaş ilçesi, 2017’de de zirveyi kaptırmadı. Aynı dönem içinde yerini korumayı başaran bir diğer bölge de, 4’üncü sırada yer alan İstanbul’un Sarıyer ilçesi oldu. Çalışma sonuçları sıralama yönüyle değerlendirildiğinde ise, İstanbul ilçelerinden Kadıköy’ün Beyoğlu’nu geride bırakıp 2017’de ikinci sıraya yükseldiği görülüyor. İlk 10’a giren tüm ilçeler şöyle sıralandı: Beşiktaş, Kadıköy, Beyoğlu, Sarıyer, Fatih, Bakırköy, Ankara Çankaya, İstanbul Ataşehir, Muğla Bodrum, İstanbul Şişli.
Mahalle bazında Bebek zirvede

2015. 2016. 2017. 2018 4. YILDIR SARIYER TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI İLÇESİ

REIDIN, bu yıl itibarıyla ürettiği göstergelerin bölgesel kapsamını 1.202 mahalleden 1.255 mahalleye çıkardığını duyurmuştu. Bu genişleme paralelinde yeni eklenen 53 mahalle içinde A+ derecesine girmeyi başaran iki yeni mahalle bulunuyor: İzmir’in Konak ilçesine bağlı Kültür Mahallesi ve Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesine bağlı Hürriyet Mahallesi. 2017 sosyoekonomik derecelendirme sonuçlarına göre, ilçe seviyesinde lider olan İstanbul’un, mahalle düzeyinde de liderliğini koruduğu dikkat çekiyor. 2016 sonuçlarına göre, 1.255 mahalle arasında ikinci sırada yer alan Bebek, 2017 yılında en yaşanabilir mahalleler arasında zirveye oturmuş durumda. Levazım, Akat, İstinye ve Arnavutköy mahalleleri ise Bebek ile birlikte ilk beşte konumlanan bölgeler olarak görülüyor.
Artvin Merkez dikkat çekiyor

SARIYER’DE EN YAŞANABİLİR ,İSTİYE. BALTALİMANI, EMİRGAN


REIDIN’in bölgesel kapsamına yeni katılan şehirlerden olan Artvin’in Merkez ilçesi, metropol konumundaki İstanbul’un kimi ilçelerini geride bırakarak, yaşanabilirlik düzeyi görece yüksek bir bölge olarak öne çıktı. Artvin Merkez, her ne kadar B+ derecesine sahip olsa da, İstanbul’un yanı sıra başkent Ankara ve büyükşehir İzmir ilçelerinden bazılarını da geride bırakmış görünüyor. 2015 yılında B+ derecesi ile 46’ncı sırada yer alan İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi, 2017 yılında 18’inci sıraya yükselerek A+ derecesine ulaştı ve böylece yaşanabilirlik düzeyi en hızlı yükselen ilçe oldu.

ÜÇ YIL İÇİNDE EN HIZLI YÜKSELEN İLÇE: KÜÇÜKÇEKMECE

2015 yılında B+ derecesi ile 46’ncı sırada yer alan İstanbul’un Küçükçekmece ilçesi, 2017 yılında 18’inci sıraya yükselerek A+ derecesine ulaştı ve böylece yaşanabilirlik düzeyi en hızlı yükselen ilçe oldu. İlçelerin 2017’deki sosyoekonomik dereceleri incelendiğinde, en yüksek dağılıma sahip olan derecenin %17,4 ile B+ olduğu dikkat çekti. Dağılımda en yüksek orana sahip diğer dereceler ise %16,3 ile B ve %15,5 ile C+ olarak görülüyor.

REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand, 2017 sosyoekonomik derecelendirme sonuçları hakkında şu yorumlarda bulundu:

Sosyoekonomik derecelendirme çalışmamızda refah düzeyi için konut satış ve kira değerlerini; yaşanabilirlik için nüfus, konut yoğunluğu, mağaza sayısı, raylı toplu taşıma sistemleri, sağlık kurumu sayıları, yaşam memnuniyeti verileri, hastanelerdeki 1000 kişiye düşen yatak sayısı, aile hekimi başına düşen nüfus, 112 istasyonu başına düşen nüfus, ambulans başına düşen nüfus, toplam suç miktarı, hane halkı sayısı, havadaki partiküler madde yoğunluğu (PM10) gibi kriterleri; kültürel düzey için ise eğitim durumuna göre nüfus, tarihi/turistik yer sayıları gibi birçok farklı kriter ve veri setini göz önünde bulunduruyoruz. Bölgelerin iç dinamikleri ölçeğinde, bu değişkenlerde gerçekleşen artış ya da azalışlar, bölgelerin sosyoekonomik derecesine ve sıralamasına doğrudan yansımaktadır. Bu kriterlerin tümünü büyük oranda karşılayan Beşiktaş ilçesinin yine listenin başında yer alması bu açıdan şaşırtıcı değil. Bu doğrultuda, Küçükçekmece ilçesinde göze çarpan hızlı yükselişi, Kanal İstanbul güzergahında yer almasına ve havaalanlarına bağlantı yollarına ve toplu ulaşım imkanlarına yakın olmasına bağlayabiliriz. Ayrıca, atıl durumdaki fabrikaların yer aldığı arazilerin markalı konut projeleriyle değerlendirilmeye başlanması ve buna bağlı olarak konut talebinin artarak yeni cazibe merkezleri oluşturmasının beklenmesi gibi nedenler de bu yükselişi tetiklemiş olabileceğini düşünmekteyiz.”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)