Son Dakika Haberler
“width=“1293

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAKLAR DİKKAT!

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPACAKLAR DİKKAT!
Okunma : 587 views Yorum Yap

Eğitimdeki başarısıyla adından sıkça söz ettiren Sarıyer Akdemi’nin alanında uzman kadrosu, üniversite tercihi yapacak adaylara tavsiyelerde bulundu.

Kısa geçmişine rağmen donanımlı öğretmen kadrosu, kaliteli eğitim anlayışı ve son model teknik alt yapısıyla, eğitimde eşitliği ilke edinerek büyük başarılara imza atan Sarıyer Akademi’nin uzman kadrosu, öğrencilere geleceklerini şekillendirecek üniversite tercihlerini yaparken dikkat etmeleri gereken noktalar hakkında önerilerde bulundu. İşte tercih yapılırken dikkat edilmesi gerekenler;

· 2017 yılında adayların 24 tercihte bulunma hakları vardır. Geniş bir aralıktan tercihlerini yapmaları önerilmektedir.

· Tercih yapmaya başlamadan önce adayların temmuz ayında yayımlanan 2017 tercih kılavuzunu dikkatlice incelemeleri gerekmektedir. Adaylar hangi tablodan tercih yapacaklarına ve bölümlerin özel koşullarına bakmadan tercih yapmaya başlamamalıdırlar.

· Lisans programlarını tercih edecek olan adayların Tablo 4’ü incelemeleri gerekmektedir.

· Adaylar tercih listesinin en üstünde diledikleri takdirde kendi puan ve sıralamalarının çok üstünde olan bölümlere yer verebilirler. Daha sonraki tercihlerinde ise çoğunluğu kendi başarı sırasına yakın veya denk gelen bölümleri yazmalıdırlar. Listenin en altında ise başarı sıralamasının çok altında olan ve adayların açıkta kalma olasılığını en aza indirgeyecek olan bölümleri yazmaları önerilmektedir.

· Adayların gitmek istemedikleri bölümlere tercih listesinde yer vermemeleri gerekmektedir. İstemedikleri bir bölüme yerleştikleri takdirde adayların ortaöğretim başarı puanları bir sonraki yıl yarı yarıya düşürülecektir. Tercih sırasını oluştururken adaylar istek sırasına göre bölümleri sıralayabilirler.

· Yerleşmede esas olan tercih sırası değil, puan sıralamasıdır.(Örneğin; puanı birbirinden farklı iki öğrenciden, ilgili bölümü önce tercih eden kişi değil, puanı yüksek olan kişi yerleştirilir.)

· Tercih aralığının geniş tutulması, fazla sayıda tercih yapılması, listenin sonlarına doğru adayın başarı sıralamasının çok altında olan bölümlere yer verilmesi adayların yerleşme olasılıklarını arttıracaktır.

· İlk tercihte bir yükseköğretime yerleştirilen adaylar aynı yıl içerisinde yapılacak olan ek yerleştirmeye başvuru yapamazlar. Ayrıca 2016 da tercih yapan ve herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen adayların ortaöğretim puanlarında bir sonraki yıl değişiklik yapılmayacaktır, ortaöğretim başarı puanları yarı yarıya düşürülmeyecektir.

Kimler lisans tercihi yapabilir?

LYS puan türlerinden birine göre tercih yapacak adayların, ilgili puan türünde 180 barajını aşmış olması koşulu vardır.180 puan barajını LYS de aşamayan adaylar Y-YGS puan türlerine göre ön lisans, lisans, açık öğretim veya özel yetenek sınavına başvuru yapabilirler, fakat LYS ile ilgili tercihte bulunamazlar. Açık öğretim, ön lisans, örgün öğretim ön lisans veya özel yetenek sınavına başvuru yapmak isteyen adayların ise YGS de 150 puan barajını aşmış olması ön koşuldur.

Alan dışı tercihlerde nelere dikkat edilmeli?

Adaylar tercih listelerinde istedikleri puan türünden bölümlere yer verebilirler. Bütün tercihlerin yalnızca adayın kendi alanından olması şart değildir. Ancak adayların diğer puan türlerinden tercih yapabilmesi için ilgili puan türlerinin hesaplanmış olması koşulu vardır.(Örneğin MF-3 ten sağlık bölümlerini tercih eden bir aday aynı zamanda işletme tercihi de yapmak isterse Y-TM-1 puanın hesaplanıp hesaplanmadığına bakmak zorundadır. Puan hesaplanmadıysa ilgili programa tercih listesinde yer veremeyecektir.)

Hukuk, tıp ve mühendislik bölümlerini tercih edeceklerin dikkatine!

Hukuk tercihi yapmak isteyen öğrencilerin ilgili LYS puan türünde (TM-3) en düşük 150.000 sıralamasına, tıp fakültesi tercih edecek adayların ilgili LYS puan türünde (MF-3) en düşük 40.000 başarı sıralamasına sahip olmaları gerekmektedir. Mimarlık tercihi yapmak isteyen adaylar için başarı sıralaması ilgili LYS puan türünde (MF-4) en düşük 200.000, mühendislik tercihi için ise (orman, ziraat, su ürünleri fakülteleri hariç, ziraat fakültesi, gıda mühendisliği dahil) ilgili LYS puan türünde (MF-4) en düşük 240.000, öğretmenlik tercihi için ise (PDR dâhil) başarı sırası (TM3) 240.000 sıralamasına sahip olması gerekmektedir. Adaylar hukuk, mühendislik, tıp ve mimarlık için getirilen başarı sırası sınırlamasını dikkate alarak bu bölümleri yazmalıdırlar.

Tercihlerde değişiklik yapılabilir

Tercihler ile ilgili değişiklik yapmak isteyenler tercih süresi içerisinde aday şifresiyle ÖSYM sayfasına giriş yaparak tercihlerinde değişiklik yapabilirler.

*Sarıyer Akademi olarak tüm öğrencilere başarılar diliyoruz

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)