Son Dakika Haberler

Taner Yıldız, Akkuyu anlaşmasının detaylarını tüm Türkiye ile paylaşmalı

Taner Yıldız, Akkuyu anlaşmasının detaylarını tüm Türkiye ile paylaşmalı
Okunma : 731 views Yorum Yap

taneryildizBugün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konuşmasında Greenpeace’in Akkuyu Nükleer Santral sürecine dair bilgisinin yetersiz olduğunu iddia ederek, kendisinin konu hakkında istenirse bilgi verebileceğini açıkladı. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Devin Bahçeci’nin Bakan’ın açıklamalarına yönelik yanıtı şöyledir:

Atık konusu net değil

“Sayın Bakan’ın bahsettiği Hükümetler Arası Anlaşma ile ÇED Raporu’nun detaylarından haberdarız. Ancak bu anlaşmada ve ÇED raporunda, atıkların nasıl yönetileceği konusu detaylı olarak açıklanmış değil. Eğer bizim bilmediğimiz başka bir Anlaşma varsa ilgili anlaşmayı sadece bizimle değil tüm Türkiye kamuoyu ile paylaşmasını talep ediyoruz.

“Var olan anlaşmada, atık yönetimi konusu ile ilgili olarak da ÇED raporunda tüketilmiş atık takımlarını taşıyan konteynırların Rusya Federasyonu limanlarına ulaştırılacağı belirtiliyor.

Atıklar İstanbul Boğazı’ndan mı geçecek?
“Haritaya baktığımızda Akkuyu ve Rusya Federasyonu limanları arasındaki rotada, atıkların İstanbul Boğası’nda geçeceğini görüyoruz. Atıklar taşınacaksa bu çok tehlikeli bir güzergah ama taşınacağına dair Rusya’nın bağlayıcı bir taahhüdü yok. Bu durumda atıklar binlerce yıl Türkiye’de kalabilir. Ne Türkiye’de ne de dünyada atıkları bunca yıl bir sorun çıkarmadan depolayacak bir teknoloji yok.”

“Bakanlığın şeffaf olma taahhüdü varsa, bazı sorulara tüm kamuoyuna açık şekilde yanıt vermesi gerekiyor. Çünkü bu soruların yanıtları ÇED raporunda bulunmuyor. Bu sorulardan bazıları şöyle:

· Nükleer atıklar, Rusya Federasyonu’na taşınmadan önce konteynırlar içinde ne kadar tutulacak?

· Atıklar boğazlardan mı geçerek taşınacak? Bu sürece dair, olası ulaştırma kazaları göz önünde bulundurularak yapılan kaza analizleri nelerdir?

· Nükleer atıkların Akkuyu’dan Rusya limanlarına taşınmasında hangi ulaşım yolları düşünüldü? Civar şehirlerin karşılaşabileceği risklere ilişkin (iç tehlikeler, mavnanın batması, terör saldırıları) incelemeler yürütüldü mü?

· Ulaşım rotası doğrudan İstanbul Boğazı’ndan geçtiği takdirde deniz kazalarını engellemek için özel tedbirler alındı mı? Boğaz, mavnanın geçişi sırasında özel olarak kapatılacak mı?

· Rusya ne kadar süreyle hangi atıkları alacak? Kısa, orta ve uzun vadeli atıklara dair planlat nelerdir. Rusya’nın yasal bağlayıcılığı olan bir taahhüdü var mıdır?”

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)