Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-102

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-102
Okunma : 1.704 views Yorum Yap

ŞEYTANDERE: Bahçeköy Kemeri’nin batısındaki vadiye Şeytandere denilmektedir. Vadinin en taban oktasındaki derenin de ismidir. Bu dere Ayazağa suyu ile birleşerek Kâğıthane deresine akış yapar. Şeytandere’nin bulunduğu bölge derenin adını almaktadır. 

ŞİFA CAMİİ: Nalbant Çeşme Caddesi üzerinde ve Şifa suyu mesiresine yakın yerdedir. Osmanlı mimarı tarzında yapılmış olup, tarihi bir özelliği yoktur.

ŞİFA SUYU BAĞLAR CAMİİ: Şifa Suyu mesiresinin üst kısmında ve Bağlar Sokakta olduğu için bu ismi almıştır. Tarihi bir özelliği yoktur.

ŞİFA SUYU ÇEŞMESİ: Sarıyer’in ünlü Şifa Suyu mesiresinin içinde sağ ve solda olmak üzere iki ayrı çeşmeden Şifa suyu akmaktadır. 

ŞİFA SUYU KONAKLARI: Sarıyer’in önemli ve en eski mesirelerinden biri olan Şifa Suyu mesiresi 1980 yılından sonra eski özelliğini kaybetti. 2000 yılına gelindiğinde ise mesire kapatıldı. Zamanla bu geniş, asırlık ağaçların bulunduğu alan imara açıldı. Büyük bölümü yeşil alan olarak ayrıldı, kalan bölüme de Şifa Suyu mesiresinin sahibi olan SALMAN Ailesi tarafından birkaç villa yapıldı. Alana da Sarıyer Şifa Suyu Konakları ismi verildi.

ŞİFA SUYU MESİRESİ: Çok eski bir mesire yeridir. Dört asırdan beri mesire yeri olarak kullanılmaktadır. İçinde iki su bulunmaktadır. Kışlık kapalı yeri de vardır. Ne var ki 2008’de mesire kapatılmış ve imara açılarak yeni bir yerleşim bölgesi meydana getirilmiştir. Sarıyer’in bu en eski bu mesiresi olan Şifa Suyu mesire olmaktan çıkarıldı ve siteye dönüştürüldü. 

ŞİMŞEK, Hakkı İsmet (Zara, 1989): Kırklarelispor’dan orta saha elemanı olarak transfer edildi ve bir sezon (2018/2019 ara transfer) tescilli kaldı, takımının 15 lig maçında oynadı. Sezon sonunda serbest kaldı. Dikilitaş, Hadımköy, Avcılar Belediyespor, Beylerbeyi, Bandırmaspor Baltok, Ümraniye, İnegölspor, Kırklarelispor ve Sarıyer’de oynadı.

ŞİŞMAN, İhsan: Anavatan Partisi saflarında siyasete başladı ve 1994/1999 döneminde Anmavatan Partisi listesinden yerel seçimlere girdi ve Belediye Meclisine seçilerek görev yaptı.

ŞİŞMANOĞLU, Mehmet Akif(İst. 1963):  Yeniköy’de ikamet etmektedir. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldu. Aynı zamanda İ.Ü. İşletme İktisadı Enstitüsü Uluslararası İşletmecilik Programını İngilizce olarak tamamladı. 1987’de demir-çelik sektöründe iş hayatına atıldı, halen aynı sektörde faaliyet gösteren bir şirketin ortağıdır. Siyasete Adalet Kalkınma Partisi’nin (AKP) kurulması ile bu parti saflarında başladı. İstanbul İl Yönetim Kurulu Kurucu Üyesidir. Altı yıl İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyeliği, İl Başkan Yardımcılığı, Sarıyer İlçesi Sorumluluğu görevlerinde bulundu. 2007 genel seçimlerinde İstanbul 2. Bölgeden Milletvekili aday adayı oldu. 29 Mart 2009 yerel seçimlerde AKP den Sarıyer Belediye Başkanlığına adaylığını koydu fakat seçilemedi.

ŞÖLEN, Volkan (İst. 1938-1983): İllk öğrenimini Beşiktaş Büyük Esma Sultan İlkokulunda, orta öğrenimini Ankara Lisesinde tamamladı ve Pekiyi derece ile mezun oldu. İ.Ü.Orman Fakültesini 1960’da bitirerek Orman Mühendisi oldu. 1961’de asistanlık sınavını kazanarak İ.Ü.Or. Fak. Toprak İlmi ve Ekoloji Kürsüsüne asistan atandı. “Türkiye Orman Fidanlarının Toprak Özellikleri ve Gerekli Meliorasyon Tedbirleri Üzerine Araştırmalar” adlı tezi ile 1966’da Pekiyi derece ile “Ormancılık İlimleri Doktoru” unvanını aldı. “Türkiye’de Aliiviyal Sahalarda Kurulmuş Bulunan Bazı Orman Fidanlıkları ve Topraklarında Diferansiyal Termal ve Işını Analizi Metotları ile Kildeki Minerallerin Tespiti ve Bunların Özellikleri Üzerine Araştırmalar” tezi 1971’de “Üniversite Doçenti” unvanını aldı. 1982’de de Üniversite Profesörü unvanını aldı. Yurtiçi ve yurtdışında bilimsel toplantılara katıldı. Pek çok bilimsel yayın yaptı.

ŞUŞOĞLU, Rıfkı (Çayeli, 1936-2002): Sarıyerli iş adamı. Siyasete CHP de başladı. Bu parti kapatılınca SODEP yerini aldı ve Partinin ilçe teşkilatında değişik görevler yaptıktan sonra 1984-1989 döneminde Sarıyer Belediye Meclisine seçildi.

ŞÜKRAN ÜLGEZEN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ: İstinye’de muhtarlık binasının arkasında ve halı sahanın yanında, İbrahim Efendi Köşkünün yanındadır. 1992/1993 ders yılında Büyükdere’deki Sarıyer Kız Meslek Lisesi bünyesinde eğitime başladı. 1993/1994 ders yılında Hayırsever Naci Ülgezen’in yaptırdığı okula eşinin ismi Şükran Ülgezen ismini vererek İstinye’deki yeni binasına taşındı. 1995’de okul bünyesinde ana sınıfı, 1996’da da meslek lisesi açıldı. Tekstil tasarımı, moda tasarımı ve grafik ölümlerinde uygulamalı öğretim vermektedir. Öğrenciler bilgi ve beceri kazanmanın yanında tasarımlarını bilgisayarda uygulayabilen teknik eleman olarak yetiştirilirler.

ŞÜKRÜ NAİLE PAŞA İLKÖĞRETİM OKULU: Kireçburnu’nda ilkokul 36. Kireçburnu Mektebi adı ile açıldı ve ilk mezununu 1929-1930 döneminde verdi. 1960’da yeni yapılan binaya taşınan okulun adı Şükrü Naili Paşa İlkokulu oldu. 1997’de İlköğretim Okuluna dönüştürüldü.

TABYA SOKAK:  Kireçburnu Mahallesi sokaklarından biridir. Milli mücadele sırasında bu tabya kullanılmış ve çeşitli yerlerden elde edilen silah ve cephane tabyada saklanmış sonra da takalarla Karadeniz yolu ile Anadolu’ya gönderilmiştir. Bu nedenledir ki bir Sokağa “Tabya Sokak” adı verilmiştir. 

TAFLANOĞLU, Nuri (İst. 1940): Sarıyer altyapısından yetişti ve aralıklı olarak 7 sezon (1959-1961 ve 1962-1967) Sarıyer takımında tescilli kaldı. Bu süre içinde 35 lig, 10 kupa, 3 turnuva maçı olmak üzere 48 resmi ve ayrıca 15 özel maçla birlikte toplam olarak 63 maçta yer aldı. Özel maçlarda takımına bir gol kazandırdı. İki lig maçında (Birinci kaleci Gürbüz diğeri de Rıza sakatlanarak sahayı terk ettiler) kaleci oynadı. Takım kaptanı olara da görev yaptı. 1940 Sarıyerli Sporcular Derneği kurucusu üyesidir.

TAHLİSİYE BİNALARI: Tahlisiyenin kuruluşu sırasında ve 18.yy.da yapılan tahlisiye binaları da tarihi eser binalardandır.

TAHLİSİYE ÇEŞMESİ: Kilyos’ta Göllerbaşı Mevkiinde ve tahliyesi lojmanları karşısındadır. Çok eski bir çeşme olmasına karşın, birkaç kez onarım gördüğü için esas hüviyetinden tamamen uzaklaşmıştır. Meydan çeşmesi hüviyetindedir. Bir diğer ismi de “Göllerbaşı Çeşmesi” dir. Kim tarafından hangi tarihte yaptırıldığı bilinmemektedir.

TAHLİSİYE İSTASYONU: Tahlisiye istasyonları deniz kazalarının önlenmesi için kurulmuştur. Rumelifeneri hudutları içinde tahlisiye istasyonu kurma çalışmaları 1868’de başlamış ve gelişerek devam etmiştir. Rumelifeneri Tahlisiye İstasyonu da köyün önemli tarihi eserlerindendir.

TAHSİN BEY YALISI: Yeniköy’deki tarihi yalılardan biri de Tahsin Bey yalısıdır. Tahsin Bey’e ait şirketin iflasından sonra yalı Ilıcak ailesine geçti. Bu ilenin de iflası üzerine yalı ENKA şirketi ortaklarından Sadi Gülçelik sahip oldu (1975). Sadi Gülçelik’in uçak kazasında (1980) ölmesi üzerine yalı tekrar Ilıcak ailesine geçti. Borç/alacak olayları nedeniyle yalı Doğuş Grubunca haczedildi. Ilıcaklar ile Erol Aksoy’un anlaşmaları üzerine yalıya Erol Aksoy sahip oldu. Fakat yalı bu kişi de fazla kalmadı ve Sabancı ailesi tarafından satın alınarak (2004) tekrar el değiştirdi. Bu yalının bir ismi de “Lanetli Yalı” dır. Bu ismi almasının nedeni yalıya sahip olanlarının hiç birinin iflah etmemesidir. Bu yalının özelliği Boğaziçi’nde 80 metre ile en uzun sahile sahip olmasıdır.

TAKSİARHON MİHAİL KİLİSESİ: İstinye’deki bu kiliseyi Bizans İmparatoru Büyük Kostantin I. 324-337 tarihleri arasında yaptırdı. “Baş Melek” Arhistratigos Mihail’in anısına yaptırılan kilise, 1820’de Rus gemiciler tarafından yeniden inşa edilmeye başlanmışsa da kilise ancak 1938 yılında tamamlanabildi.

TAMER, Yılmaz (Bahçeköy, 1957): Sigorta şirketinden emekli oldu. Uzun yıllar amatör olarak futbol oynadı. Bahçeköy Spor Kulübünde uzun yıllar yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. 2004-2009 döneminde Bahçeköy Belediye Meclisinde MHP üyesi olarak bulundu.

TAN, Suat (Kazaklı/Nevşehir, 1969): Anavatan Partisinde siyaset yaptı. 1999-2004 ve 2004-2009 dönemlerinde Sarıyer Belediye Meclis üyesi olarak görev yaptı.

TAN, Ünal (İst. 1938-  ? ) : Feriköy’den transfer edildi ve dört sezon Sarıyer S. K. de tescilli kaldı. Bu süre içinde 43 lig, 3 kupa ve 1 özel maç olmak üzere 47 resmi ve 12 özel maçla birlikte toplam olarak 59 maçta oynadı. Futbolu bıraktıktan sonra uzun süre Fenerbahçe altyapısında antrenör olarak görev yaptı.

TANFER, Mehmet: Sarıyer’de terzi,  iki dönem Maden Maehallesi muhtarı olarak görev yaptı.

TANIR, Şener (İst. 1940-  ?   ): Rumilekavaklı esnaf. Rumelikavak Spor Kulübü üyesi. Kulübünde bir dönem antrenörlük yaptı.

TANK, Yılmaz  (Giresun, 1966): Peyzaj işleri ile uğraşmaktadır. 1999-2004 döneminde Bahçeköy Belediye Meclis Üyesi (ANAP) olarak görev yaptı.

TANK, Prof. Dr. Turan (Silistre/Romanya, 1933): Üniversite Öğretim Üyesi. İstanbul Haydarpaşa Lisesi Fen bölümünü bitirdi ve 1956’da İ.Ü. Orman Fakültesinden derece ile mezun oldu. Askerliğini takiben 1958’de İ.Ü. Orman Mahsülleri Değerlendirme Kürsüsüne asistan olarak atandı. “Türkiye’de Göknar Türlerinin Kimyasal Bileşimi ve Selüloz Endüstrisinde Değerlendirme İmkânları” tezi ile “Ormancılık Bilimleri Doktoru” unvanını aldı. 1970’de “Türkiye Kayın ve Gürgen Türlerinin Nötra Sülfit Yarı Kimyasal (NSSC) Metodu ile Değerlendirilme İmkânları” konulu tezi ile “Üniversite Doçenti” unvanını kazandı. 1980’de “Selüloz Üretimi Bakımından Doğu Çınarı Odununun Bazı Özellikleri Üzerine Araştırmalar” konulu tezi ile profesörlüğe yükseltildi. 1983’den emekli olana kadar Orman Ürünleri Kimyası ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanlığını sürdürdü. Anabilim Başkanlığı dışında 1983-1986 yılları arasında TÜBİTAK – Orütar Ünitesinin Başkanlığını, 1988-1994 yılları arasında Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümü Başkanlığını, 1985-1988 yılları arasında Orman Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevlerini üstlendi. Fakülte içinde değişik kurul ve komisyonlarda bulundu. Kitap ve makale olarak pek çok yanını var.

TARABYA: 1946’da Agop Arat, Yorgo Haritanidis, Mayk Mikakelyan ve Morfi Haralopbopkos tarafından kuruldu. Futbol dalında faaliyet göstermekte ve İstanbul Amatör Liginde yer almaktadır. Sabri Dino, Haydar Erdoğan ve Zafer Biryol gibi sporcular yetiştirmiş bir kulüptür.

TARABYA ANA ÇOCUK SAĞLIĞI VE AİLE PLANLAMA MERKEZİ:  Tarabya Kefeliköy (Haydar Aliyev) caddesi üzerindedir.

TARABYA AYA PARASKEVİ RUM ORTADOKS KİLİSESİ:  Tanzimatın ilanında sonra kusseli olarak inşa edilen ilk kiliselerden biridir. 1868 yılında Banker Zarifi ailesinin maddi yardımları ile inşa edildi. Ayazması vardır. Kilise bahçesinde mezarlar bulunuyor. Haç planlı. Üç nefli ve kubbeli bazilika olarak inşa edilen kâgir yalının kubbesini sekiz sütün desteklemektedir.

TARABYA BURNU: Tarabya koyunu Büyükdere tarafındaki çıkıntı, yani en uç noktaya Tarabya burnu denilir. Burnun körfez tarafında eskiden Tarabya Vapur iskelesi vardı. Otelin tam önü Tarabyaburnu’nun en uç noktasıdır.

TARABYA DALYANI: Tarabya koyunda kurulan bu dalyan çok uzun yıllardan beri kurulmamaktadır.

TARABYA DENİZ SAVAŞI: 1352’de Cenevizlilerle Venedikliler arasında Tarabya koyu açığında yapılan deniz savaşında Ceneviz filosu. Venediklileri çok hırpalamış, kaptan Nicolas Pisani ustaca manevra ile Tarabya koyuna girerek Venedik donanmasını kurtarmıştır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)