Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-103

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-103
Okunma : 1.706 views Yorum Yap

TARABYA DEREİÇİ SOKAKTAKİ ÇINAR: Sarıyer’in anıt çınar ağaçlarından biridir. Sokağın tam ortasındadır. Çevresi 6 m olup 300 yaş civarındadır.

TARABYA DERESİ: Tarabya’da Hayat Sokak üst taraflarından çıkan dere, derelerin tanzim temizlenme çalışmaları sırasında üzeri kapatıldı.

TARABYA FENERİ: Büyük Tarabya otelinin üst kısmında, tepede bulunan ve gemilere yer gösteren fener bulunuyordu. Ne var ki zamanla kullanılmaz olup ortadan kaldırıldı.

TARABYA HAMAMI: Tarabya’nın tarihi eserlerinden biri olmasına karşın, yıkılıp gitti. Kalıntılarından bile eser yok. Tarabya hamamına içkiciler çok rağbet ettikleri için “İçkicilere Tarabya Hamamı” denildiği bazı eserlerde yer almaktadır.

TARABYA KOYU: Tarabya koyu Boğaziçi’nin en önemli koylarından biri olup hemen her rüzgara kapalıdır. Yat ve kotraların yoğun bulunduğu, küçük balıkçıların da yararlandığı koyun antik çağlardaki ismi “Oldias Kalos” tu.

TARABYA MAHALLESİ: Sahil şeridinde yer alan bir mahalle olup, Yeniköy, Kireçburnu, Ferahevler, Çamlıtepe (Derbent) ve Cumhuriyet Mahallelerinden sınır almaktadır. Tarabya’nın antik çağdaki ismi Pharmacias  (Pharmakeion), bir diğer ismi de Pharmacias (Farmakkues) idi. Bu isimler zehirleyici, öldürücü ilaç anlamına geliyordu. Efsaneye göre Kalkida Kralının kızı babasının hazinelerine sahip olabilmek için hazineyi korumakla görevli olanlardı zehirlemiş, arta kalanı da kendi içmişti. Bu efsane nedeni ile semte zehirli anlamını veren Farmakeus denilmiş. Yüz yıllar sonra 5.yy.da hastalanan Patrik Attikos buraya gelmiş ve hastalığına şifa bulup iyileşince semtin adını da şifa ve terapi anlamına gelen Therapia (Tedavi-şifa) ya dönüştürdü. Zamanla Therapia Tarabya oldu. Sultan II. Selim (1566-1574) boğaza yaptığı bir gezi sırasında burada balık yemiş ve çok beğendiği bu yerde bir kasır yapılmasını Sadrazam Sokulu Mehmet Paşa’ya emretmiş. Yapılan kasrın ismini de “Servi Çemenzari” koydurmuş. Semte de Keyif” anlamına gelen “Terabiye” adını vermiş ve bu isim zamanla Tarabya’ya dönüşmüştür. 1992 nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 15.905’dir.

TARABYA MERKEZ CAMİİ: Tarabya’da çarşı içindedir. 1959 yılında yaptırılan camiin tarihi bir özelliği yoktur.

TARABYA ÖZEL UFUK İLKÖĞRETİM OKULU: Tarabya’da bulunan Özel Ufuk İlköğretim Okulu eğitim hizmeti vermektedir.

TARABYA PARKINDAKİ ÇINAR: Sarıyer’in anıt ağaçlarından biridir. Tarabya parkı içindedir. Çevresi 5.50 m olup 250-300 yaş cıvarındadır.

TARABYA PLAJI: Boğaziçi’nde ilk deniz hamamı (Plaj) Tarabya’da açıldı, 28.09.1870’de İstanbul Şehremaneti Kadıköy, Adalar ve Boğaziçi’nde 21’i erkek ve 5’ i hanımlara ait olmak üzere 26 deniz hamamı (Plajı) açılması kararını aldı. Bu karar üzerine 1871 yazında Tarabya’da ilk deniz hamamı (plajı) açıldı. Deniz hamamı bir süre kapanmasına karşın tekrar Tarabya Plajı adı altında açıldı. Hala faaliyette olan plaj Alman Büyükelçiliği yazlık binaları karşısındadır.

TARABYA RESTAURANTLARI: Tarabya restaurantları ve içkili gazinoları ile dolu bir semttir. Çok tarihlerden beri bu özelliğini korumaktadır. Eskiden Hristo, Bogos, Garabet, Serafi, Paella, Villa Varif, Karadut gibi gazinoları sonraları; Lamek, Köşem, Bistro, Caliypso, Balıkçı gibi gazinolar izledi. Gazinoların pek çoğunda müzik yapılır.

TARABYA RUM İLKÖĞRETİM OKULU: Tarabya’da bulanan Rum İlköğretim Okulu açık olmasına karşın öğrencisi almadığı için eğitim hizmeti verememektedir.

TARABYA RUM MEZARLIĞI: Tarabya’da Rum mezarlığı bulunmakta; Kostantinos (Ayios) Eleni (Ayia) Kilisesi, Ayayani Kilise ve Aya Anastas Kilisesi bahçesi içinde bulunmaktadırlar.

TARABYA SAĞLIK OCAĞI: Tarabya’da çarşı içindeki Sağlık Ocağı, Sarıyer Sağlık Grup Başkanlığına bağlı olup, Sağlık Ocağı içinde Ana Çocuk Sağlığı bölümünde bulunmaktadır. 

TARABYA SPOR KULÜBÜ: 1946 yılında Agop Arat, Yorgo Haritanidis, Mayk Mikelyan ve Morfi Haralopboptos tarafından kuruldu. Kulübün renkleri lacivert-kırmızı’dır. Önceleri futbol ve basketbol dallarında faaliyet gösterirken halen futbol dalında faaliyetine devam etmektedir. Tarabya Spor Kulübü 2 kez Grup Şampiyonluğu ve 5 kez de grup ikinciliği kazandı. Halen amatör ligde mücadele etmektedir. İhtiyacına yanıt verecek tesisleri vardır. Yetiştirdiği en önemli isim Sabri Dino ve Haydar Erdoğan’dır.

TARABYA SURP ANDON ERMENİ KATOLİK KİLİSESİ: 1871 yılında Andon Tırgır Yaver Paşa tarafından yaptırılan küçük bir kilisedir. Tarabya’nın üst kısımlarında bulunuyor. Aziz Antuan’a ithaf edilmiştir. Görkemli ana giriş kapısı ile dikkat çeker. İki çan kulesi vardır. Kagir kilisenin iç kısmında üç sunak ve bir kürsü bulunuyor.

TARABYA TABYASI: Tarabya tabyasının 18.yy.da savunma amaçlı yapıldığı, 1815 yılında onarım gördüğü kayıtlarda var. Yeri ise Kireçburnu ile Kalender Tabyası arasında gösterilmiştir. 1864’de tabyanın topları kaldırılmış, yer arsa haline getirilmiştir. 

TARABYA TALEBE YURDU: Tarabya’da bulunan Tarabya Talebe Yurdu 1991’den beri hizmet vermektedir.  

TARABYA TOKATLIYAN OTELİ: Tarabya Tokatlayan Oteli 1900’lerin başında sahibi Mıgırdıç Tokatlayan tarafından Hotel Pelata’nın yerine Fransız Mimar Alexander Vallaury’e yaptırıldı. Otel mükemmel mimarisi, zemin dâhil beş katlı oluşu ve elektrik kullanan nadir otellerden biri olması ile dikkat çeken bir oteldi. I. Dünya Savaşı, İstanbul İşgali ve milli mücadele dönemlerinde zamanın önemli siyaset adamlarının ağırlandığı, devlet adamlarının tercih ettiği bir oteldi. Bilhassa II. Dünya Savaşı sırasında değişik devletlere ait ajanların çok yoğun ilgi gösterdiği bir otel olarak bilinir. Bu muhteşem otelin sahibi zamanla borçlanır ve sonuç olarak Karadenizli bir iş adamı olan İbrahim Gültan otelin sahibi olur ve ismini de “Tarabya Konak” oteli olarak değiştirir. Bu muhteşem otel 19.4.1954 tarihinde yanarak kül oldu. İbrahim Gültan İnşaata izin alamayınca satış yapıldı ve yeni sahibi T.C. Emekli Sandığı oldu. Otel inşaatı 1957’de başladı, 1965 yılında tamamlandı ve 1966 yılında da Grand Tarabya Hotel ismi ile hizmete açıldı. Bu otel 2002’de büyük onarım için kapatıldı, onarım devam ederken 5.4.2006 özelleştirme sonucu 145,3 milyon dolara Bayraktar Holding’e satıldı. Onarımı tamamlanan otel Şubat 2013’de açıldı. Otelin 168 delüx, 80 suiti ve 1 kral dairesi var. Otelin ismi “The Grand Tarabya Hoteli”.

TARABYA VAPUR İSKELESİ: Tarabya burnunda, Büyük Tarabya Otelinin batı tarafında bulunuyordu. Tarihe karışan iskelelerden biridir. İskele önceleri ahşaptı. 1911’de yıktırılarak yerine yenisi yapıldı. Yıllarca hizmet veren bu iskele motorlu taşıtların fazlalığı nedeniyle şehir hatları rekabet gücünü kaybedince iskelede 1984 yılında kapatıldı, bir süre sonra da iskele yerinden söküldü.

TARABYA YOLCU GEMİSİ: Şirket-i Hayriye’ye ait yolcu gemisidir. 1853’de İngiltere’de East Cowes’da. John Robert White tezgâhlarında yandan çarklı yolcu gemisi olarak yapıldı. Teknesi ahşaptı ve 188 gros tonluk, uzunluğu 46,4 metre, genişliği 9,8 metre, su kesimi 2.9 merte idi. 60 beygir gücünde tek silindirli buharlı makinesi vardı. 1854’de hizmete girdi, 1864’de hizmet dışı bırakıldı. Baca Nosu 2 idi.

TARABYA YOLCU GEMİSİ:  Şirket-i Hayriye işletmesine ait 57. Baca Nolu bu gemi 1906’da İskoçya, Glaskow’da Fairfield Shipb. Cop. Tezgâhlarında yolcu gemisi olarak inşa edildi. 122 gros, 53 net tonluktu. Teknesi çelik saçtandı. Fairfeld yapımı, 190 beygir gücünde tripil (3 silindirli) buhar makinesi vardı ve uskurluydu. 18.4.1906’da hizmete girdi. Saatte 10 mil yapıyordu. Yaz-kış 250 yolcu alabiliyordu. 15 Temmuz 1964 de hizmet dışı bırakıldı.

TARIK AKAN PARKI: Kazım Karabekir Mahallesinde olup 2.208,00 m²’lik bir alanı kapsamakta olup, 906,00 m²’lik eşil alanı, 255,00 m²’lik çocuk oyun alanı ve 600,00 m²’lik spor alanı bulunmaktadır. 

TARMUR, Bülent (Sarıyer, 1936-    ): Ticaret hayatına kasap olarak atıldı, bilahare minibüs işletmeciliği yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. Yıllarca hentbol şubesinde idari yönetici olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu üyesidir.

TASALI, Recep (İst. 1931): Karagümrük S.K. den transfer edildi ve 8 sezon (1959-1967) Sarıyer S.K. de tescilli kaldı. Bu süre içinde 132 lig, 10 B takımlar ligi, 2 turnuva maçıolmak üzere 144 resmi ve 34 özel maçla birlikte toplam olarak 178 maçta forma giydi. Lig maçlarında takımına 12, B takımlar ligi maçlarında 1 ve özel maçlarda 2 olmak üzere takımına 15 gol kazandırdı. Sarıyer S.K. de Kaptan olarak görev yaptı ve “Baba Recep” olarak futbol hayatını Sarıyer’de noktaladı.

TAŞ DUVAR PARKI (Revani Sokak Parkı): Baltalimanı Mahallesindedir. 319,00 m²’lik bir alanı kapsar. 100,00 m²’lik yeşil alanı, 82,00 m²’lik çocuk oyun alanı ve 42,00 m²’lik spor alanı bulunmaktadır.

TAŞDEMİR, Ali (Rize, 1956): 1960 yılından beri Bahçeköy’de ikamet etmektedir. Orta Okul mezunu olup, ticaretle uğraşmaktadır. Bahçeköy Belde Belediye Meclisinde birinci dönem üyesi olarak görev yaptı. Sosyal, kültürel ve sportif amaçlı birçok dernekte üyedir.

TAŞER, Nihat (İst. 1933-2010): Milli güreşçi. Büyükdere ilkokulu, Sarıyer ortaokulunu bitirdi. İstanbul Belediyesinde Zabıta memuru olarak memuriyet hayatına atıldı. Ortaokul öğrencisi iken Sarıyer Halkevinde güreşe başladı. İstanbul Güreş İhtisas Kulübü güreşçisi olarak önce 79 kiloda sonraları ağır siklette güreşti. Groke romen güreşçisi olarak pek çok İstanbul ve Türkiye şampiyonluğu kazandı. Olimpiyatlarda ise ağır siklette altıncı olarak adını Olimpiyat tarihine yazdırdı. Ayrıca Avrupa dördüncülüğü, Balkan oyunları Şampiyonluğu var. Güreş hayatını tamamladıktan sonra uzun yıllar antrenör olarak görev yaptı. 

TAŞİSKELE: Kilyos’da deniz kenarındadır. Hem balıkçılar hem de Tahlisiye tarafından kullanılmaktadır. Taşiskele 18.yy.da yapılan eserlerdendir.

TAŞİSKELE: Sarıyer Ali Kethüda Camii arkasındaki küçük balıkçı barınağı idi. 1999’da rıhtım tanzim ve çevre düzenlemesi çalışmaları sırasında yıkılarak yerine biraz daha büyüğü yapıldı. Taşiskele Bizans ve belki de daha önceki yıllardan kalan Sarıyer’in en önemli tarihi eserlerinden biriydi. Taşiskele, siyah renkli büyük taşların tıraşlanmak suretiyle düzeltilip, muntazam bir şekilde yerleştirilmesi ile yapılmış, üst kısma yani deniz üstü zemine kesme taş döşenmişti. Taşiskele Hacı Hafız Ahmet Kamili Efendi tarafın 1812’de onarılmıştı. Son onarımı 1950’li yıllarda yapıldıktan sonra 1999’da yıktırılarak yerine yenisi yapıldı. Taşiskelenin yapımında harç veya kurşun, demir gibi herhangi bir malzeme kullanılmamıştı. Özelliği de buradan ileri geliyordu.

TAŞKIRAN MEVKİİ: Mezarlıklardan Maden Mahallesine çıkarken ve Çarşamba pazarının kurulduğu yerin sağ tarafındaki taşlık, kayalık tepe ve çevresi Taşkıran mevkiidir. Bu alan son yıllarda gecekondu yerleşim bölgesi oldu. Bu alanda Osmanlı döneminde taşocakları vardı ve yıllar yılı bu ocaklardan inşaatlar için taş alındı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)