Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-110

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-110
Okunma : 1.569 views Yorum Yap

USKUMRUKÖY YENİ PARK: Uskumruköy Mahallesindedir, 1.900, m²’lik bir alan üzerindedir, 1.000 m²’lik yeşil alanı bulunmaktadır.

USLU, Prof. Dr. Selman (İstanbul, 1925): Üniversite Öğretim Üyesi. İlk, orta öğrenimini İstanbul’da yaptı. İ.Ü. Orman Fakültesinden 1950’de “Orman Yüksek Mühendisi” olarak mezun oldu. Bir süre Orman Teşkilatından çalıştıktan sonra açılan sınavı kazanarak 1952’de “Ormancılık Yakındoğu Ormancılık Kürsüsüne” asistan oldu. 1956’da “İç Anadolu Steplerinin Antropojen Karakteri Üzerine Araştırmalar” tezi ile “Ormancılık Bilimleri Doktoru” unvanını aldı. 1961’de “Ege Rejyonu ve Özellikle Edremit-Güre Havzasında Toprak Koruması Bakımından Zeytin ve Orman İlişkileri Üzerine Araştırmalar” konulu tezi ile “Üniversite Doçenti” , 1971 yılında “Muhtelif Arazi Kullanma Şekillerinin Yüzeysel Akış ve Toprak Taşınması Üzerine Etkileri” adlı tezi ile de “Profesör Unvanını”  aldı. 1972’de ve Prof. Dr. Orhan Yamanlar’ın vefati üzerine Ormancılık ve Yakın Doğu Ormancılık Kürsüsü Başkanlığına atandı ve emekli olana kadar bu görevini sürdürdü. Kitap ve bilimsel olarak pek çok yayını var.

USTA, Ali  (Trabzon/Çaykara, 1965): Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesini bitirdikten sonra, 1987’de Yıldız Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Özel sektörde bir süre kontrol, saha ve kontrol mühendisi olarak görev yaptı. Siyasete Fazilet Partisi saflarında başladı. Sarıyer Belediye Meclis Üyesi ve Başkan Yardımcılığı, Beyoğlu Belediyesinde Başkan yardımcılığı, İBB. Zabıta Müdürlüğü ve İBB Mesken Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Sarıyer Spor Kulübünde yönetim kurulunda Asbaşkan olarak görev aldı.

USTA, Cemalettin(İst. 1928): Deniz Astsb. Okulunu bitirdi ve değişik yerlerde hizmet yaptıktan sonra emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu Üyesidir.

USTAOĞLU, Gülcihan (          ): Sarıyer Belediye Spor Kulübü karate takım sporcusu olup; 2004’de Moskova’da yapılan Avrupa karate şampiyonasında birinci; 2004’de Meksika’da yapılan Dünya karate şampiyonasında birinci; 2005’de Hollanda’da yapılan Uluslararası karate şampiyonasında üçüncü; 2004’de Türkiye Kulüplerarası Lig şampiyonasında birinci; 2005’de Amerika’da yapılan Milletlerarası karate şampiyonasında birinci; Uluslararası Boğaziçi karate şampiyonasında üçüncü; 2005 Türkiye Karate şampiyonasında üçüncülük gibi başarılı dereceler yaptı ve şampiyonluklar kazanan takım kadrosunda yer aldı.

UYAR, Tomris(İst. 1941-2003): İlkokulu Taksim’deki Yeni Kolejde, ortaokulu İngiliz High School’da, liseyi Arnavutköy Amerikan Koleji’nde tamamladı. İ.Ü. İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü’nü 1963’de bitirdi. İlk çevirisini Tagore’den “Şeker’den Bebek” kitabı ile yaptı ve Varlık’da yayınlandı. İlk Öykü kitabı ise 1965 yılında Türk Dili’nden yayınlandı. Öykü, deneme, eleştiri, günlük ve çevirileri, Varlık, Dost, Papirus, Yeni Dergi, Soyut, Yeni Edebiyat, Yeni Düşün, Gösteri, Gergedan, Argos, Adam Öykü gibi belli başlı dergilerde yayınlandı. Özellikle 1966’dan sonra Papirüs’te yayınladığı eserleriyle adını duyurdu ve 1969 yılına kadar  “R. Tomris” kullandı. 1970’te sonra Türk öykücülüğünün önde gelen isimlerinden biri oldu. Eserleri arasında; “İpek ve Bakır”, “Ödeşmeler ve Şahmeran Hikâyesi”, “Diz Boyu Pap” Geri Bak”, “Yaza Yolculuk”, “Sekizinci Günah”, “Otuzların Kadını”, “İki Yama, İki Üç”, “Aramızdaki Şey” ve “Güzel Yazı Defteri” bulunuyor.

UYBAŞ, Erkan (İst. 1948): Sarıyer Halk Eğitim merkezinde güreşe başladı diğer kulüplerin bünyesinde güreş hayatını devam ettirdi. Grekoromen dalında güreşti ve pek çok kez İstanbulve Türkiye Şampiyonu olduğu gibi Milli takımda da başarılı güreşçiler çıkardı. Ama güreşçi olarak değil daha ziyade güreş hakemi olarak kendisini kanıtladı. 4 kıtada ve 38 ülkede müsabaka yönetti. Seul, Barcelona ve Atlanta Olimpiyatları ile 38 Dünya, 43 Avrupa, 1 Balkan Şampiyonaları ve 2 Akdeniz Oyunları ile 100’e yakın uluslar arası turnuvalarda 22 yılda 5 bini aşkın müsabaka yönetti. Zaman zaman güreş antrenörlüğü yaptı, ayrıca Türkiye Güreş Federasyonu Merkez Hakem Komitesi Üyeliği ve Başkanlığı yaptı. Türkiye Olimpiyat Komitesinden Şeref Diploması ödülü aldı. 

UYGUR, Nejat (Kilis, 1927-2013) : İlkokulu Siirt, Ezine ve İntepe’de okudu. Ortaokulu Sarıyer’de, Çanakkale ve Manisa’da tamamladıktan sonra Güzel Sanatlar Akademisin Heykel Bölümüne girdi ise de mezun olamadı. Tiyatroya okul sıralarında müsamerelerde oynayarak tiyatroya başladı. Sarıyer halkevi Tiyatrosunda kendisini geliştirdi. Profesyonel olarak tiyatroya 1949’da “Nejat Uygur Tiyatrosu” ile başladı. Aslında arzusu Pilot olmaktı bunu gerçekleştiremedi. 1943’de Sarıyer halkevinde Boksa başladı. Spora isteği artınca atletizm ve sutopu çalıştı ve yarışmalara katıldı. Tiyatro çalışmaları sırasında 13 yıl süre ile Anadolu turu yaptıktan sonra İstanbul’da kendi tiyatrosunu kurdu. 1998’de Kültür Bakanlığınca verilen Devlet Sanatçısı unvanını aldı. Ayrıca; 1999’da 22. Avni Dilligil Tiyatro Ödülleri “Belkıs Dilligil Onur Ödülü”, 2006’da Kemal Sunal Kültür Sanat Ödülü “En İyi Tiyatrocu” ve 2007’de Altın Kelebek TV Yıldızları Yarışması “Tiyatroya Destek Yılı Özel Ödülü” aldı. “Ayar Hamza”, “Minti, Minti”, “Demirel’e Söylerim”, “Cibali Karakolu”, “Alo Orası Tımarhane mi?” ve “Âman Özal Duymasın” gibi oyunlarla güldürü oyunlarının ustası olduğunu kanıtladı.

UYGUR, Recai(İst. 1931): Bir özel firmada uzun süre çalıştıktan sonra Hollanda’ya giderek yerleşti ve kendi işini kurdu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 4 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu Üyesidir.

UYGUR, Zeki Ayhan (İst. 1927-2012): Deniz kuvvetlerinde hekim olarak göreve başladı. 1952’de “Gaziantep” muhribine üsteğmen rütbesi ile filotilla tabipliği yaparken ABD gidip üç adet mayın gemisinin alınmasında bulundu. 1954-57 yılları arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde genel cerrahi uzmanlığı eğitimini tamamladı ve uzman müşavir olarak aynı akademide çalıştı. Prof. Dr Recai Ergüder’in ısrarı ile Beyin ve sinir cerrahisi alanında çalışmak üzere ABD gönderildi ve St. Albans Deniz Hastanesinde eğitim aldı. Ama eğitimini tamamlamadan yurda geri çağrıldı. Ve Gülhane Askeri Tıp Akademisinde göreve başladı.1961’de tekrar ABD gitti ve Iowa Üniversitesinde yarım kalan uzmanlık eğitimini başarı ile tamamladı.1965’de tekrar Türkiye’ye döndü ve Kasımpaşa Deniz Hastanesinde Beyin Cerrahı olarak hizmet verdi. 1969’da Albay rütbesi ile emekli oldu ve tekrar ABD gitti. Kendisine Türk tıbbının küresel arenadaki  “gizli markalarından” biri denir. İhtiyacı olan herkese yardım ettiği için “Fakir Babası” ve “Zeki Baba” olarak anılır. Doktorluğu yanında çok iyi bir ressam olup, ABD’de New York’da birçok kişisel sergi açtı. Türk komedi sanatının büyük ustası Nejat Uygur’un ağabeyisidir. “Türk Eğitimine katkıları” nedeni ile Golden Türk Awards Özel Ödülüne layık görüldü.  Öldüğünde ABD de Connecticut Eyaletinde toprağa verildi.

UYSALLAR, Reşat (Sarıyer, 1922-2001): Sarıyerlidir. Sarıyer’den yetişen güreşçilerden biridir. Birçok güreş kulübünde lisanslı olarak güreşti. İstanbul birincilikleri ve Türkiye ikinciliği gibi dereceleri var. Zonguldak Kömür İşletmeleri Güreş takımında güreşçi ve antrenör olarak görev yaptı. Sarıyer Halkevi güreş takımında bulundu, antrenörlük yaptı. Halkevi tiyatro ekibinde de yer aldı. Yurtdışına gitti ve Almanya’da hem güreşti hem de antrenörlük yaptı.

UYSALLAR, Suat(Sarıyer, 1936- 2017): Hava Assb. Okulda okudu. Kıbrıs Barış Harekâtına katıldı (1974) Gazi oldu.  Emekli olduktan sonra bir süre özel teşebbüste çalıştı. Uzun yıllar futbol hakemliği yaptı. Türkiye Futbol Federasyonu Gözlemciliği ve Saha Komiserliği yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim kurulunda bulundu. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesidir.

UYUYAN ÇINAR: Orman Fakültesine ait olan Bilezikçi Çiftliği içindeki tarihi ağaçlardan biridir. Buradaki anıt ağaçlardan biri olup “Uyuyan Çınar” adı ile anılmaktadır. Sadece İstanbul, Türkiye hatta Dünyada eşi az bulunur veya hiç bulunamayacak kadar görkemli bir ağaçtır. Uyuyan Çınar’ın bir kolu (dalı) yerden bir karış kadar yüksekten 30-35 metre yere paralel, sanki uyuyormuş gibi ileri gitmektedir. Ağacın bu dev dalı sanki omuzu ve kolu üzerine yaslınmış uyuyormuş gibi göründüğünden ağaca “Uyuyan Çınar”  adı verilmiş. Ağacın yaşının 450-500 olduğu tahmin edilmektedir.

UZEL, Erbil (Kırklareli, 1974): Karşıyaka’dan transfer edildi ve üç sezon (1996-1999) tescilli kaldığı Sarıyer’di 90 lig, 4 kupa ve 1 turnuva maçı olmak üzere 95 resmi ve ayrıca 29 özel maçla birlikte toplam olarak 124 maçta forma giydi. Lig maçlarında 6 ve özel maçlarda 3 olmak üzere takımına 9 gol kazandırdı. 1 kez A Milli takım formasını giydi ve Adanaspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

UZGER, Hacı Ömer (1912-1995) : Sarıyerlidir. “Bel çeken Hacı Ömer” olarak tanınır. Hayırseverliği ile bilinir. Mesleği balıkçılık olmasına karşın bu işi yapmamış ve bel çekme işini devam ettirmiştir. Ustasından el almış ve bel ağrısı çekenlerin belini çekmek suretiyle şifa dağıtması ile şöhrete erişti. TV de haber konusu oldu, tanındı, bu nedenle rekor denecek kadar çok hasta derdi için kendisine geldi. Yaptığı iş sağlıkçılar tarafından uygun bulunmadığı için devamlı şikâyet edilmesine karşın hastaları eksilmediği gibi, üniversite profesörlerinden gelip de bel çektiren olmuştur. Bel çekme işini para için değil, hayır için yapıyordu. Ya hiç para almıyor veya aldığı küçük ücreti de makbuzla alıyordu. Pek çok camii minaresi yaptırdı. Yeni inşa edilen camilere maddi yardım etti. Okullara yardımda bulundu. En çok da Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesine yeni mekân kazandırmak, eksiklerinin giderilmesini temin için mücadele edip durdu. İyilikseverliği nedeni ile Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından kendisine 1995’de plâket (Ödül) verilmesi öngörüldü. Plaketi Kasım 1996’da verilince ömrü yetmedi ve ödülü yeğenine verildi. Sarıyer Kumsal Meydanın ismi  “Hacı Ömer Meydanı” olarak değiştirilerek isminin yaşatılması sağlandı.  

UZGÜR, Ersel (Bursa, 1967): Bursaspor kulübünden transfer edildi ve dört sezon (1996-2000) tescilli kaldığı Sarıyer S. K. de 115 lig, 7 kupa, 2 turnuva maçı olmak üzere 124 resmi ve ayrıca 46 özel maçla birlikte toplam olarak 170 müsabaka oynadı. Lig maçlarında 10, kupa maçlarında 2 ve özel maçlarda 2 olmak üzere takımına 14 gol kazandırdı. 4 kez Ümit Milli, 43 kez B Milli takım formasını giydi.

UZUN, Ecem (Sarıyer, 1992): Sinema sanatçısı. Sarıyer’de doğdu, ilköğretim, ortaöğretim ve Liseyi Sarıyer Hüseyin Kalkavan Lisesinde okudu. Okuluna devam ederken oyunculuğa başlandı. Önce Ülker reklamlarında oynadı sonra da Aliye dizisindeki rolü ile çocuk yaşta şöhreti yakaladı. Sırasıyle, Aliye, Geniş Zamanlar, Pulsar, Gönül Salıncağı, Ah kalbim ve Küçük Sırlar dizilerinde oynadı. 2014 yılında Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro ödüllerinden “Yılın en başarılı Genç Kuşak Sanatçısı” Ödülüne layık görüldü.

UZUN, Köksal (Trazon. 1970): İlk ve orta öğretimin ardından Spor Akademisini Trabzon’da tamamladı. Gaziantep Yunus Emre Lisesi, Ülgen Konukoğlu Lisesi, Adapazarı Arifiye Dostluk İlköğretim Okulu ve Sarıyer Hüseyin Kalkavan Lisesinden Beden Eğitimi Öğretmeni olarak görev yaptı. Sarıyer Hüseyin Kalkavan Lisesinde Vekâleten Müdür olarak da bir süre görev aldı. Trabzon’da İdmanocağı, İdmanyurdu, Gençlerbirliği, Köy Hizmetleri kulüplerinde amatör olarak futbol oynadı. Trabzon İdman Ocağı, Gaziantep Sanko ve Sarıyer Spor Kulübü alt yapısında öğretici ve eğitici olarak (antrenör) görev yaptı.

UZUN, Numan (Sarıyer, 1923-2008): İ.Ü. İktisat Fakültesini yarım bırakarak iş hayatına atıldı. Sarıyer ilk takımında futbol oynadı. Fenerbahçe’ye transfer olduktan bir süre sonra tekrar Sarıyer’e transfer oldu ve burada futbol yaşamını noktaladı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem başkanlık ve ayrıca 14 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. Demokrat Partisi Sarıyer İlçe Başkanı iken 27 Mayıs 1960 İhtilali ile tutuklandıysa da kısa sürede aklanarak kurtuldu. Bilahare siyasi çalışmaların başlaması ile Adalet Partisi Saflarında siyasete atıldı. Adalet Partisinin uzun süre İl Başkanlığını yaptı.  İstanbul İl Genel Meclisinde bulundu ve 6 dönem (1963-1968) Daimi Encümen Üyesi olarak hizmet verdi. Siy Siyasi haşatına her kademede devam etti ve İstanbul Belediye Meclisi Üyesi ve İstanbul Milletvekili olarak TBMM de görev yaptı

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)