Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-111

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-111
Okunma : 2.007 views Yorum Yap

UZUNÇARŞILI, Av. Oktay (İst. 1925): İ. Ü. Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Serbest avukatlığa başladı. Avukatlık yaparken sosyal aktivitelerin içinde olmaktan geri kalmadı. Büyükdere Yüzme İhtisas Kulübünün kurucuları arasında yer aldı ve bu spor kulübünde yıllarca yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. CHP de siyasete atıldı ve çok uzun yıllar Sarıyer İlçe Yönetim Kurulu üyesi ve Sarıyer CHP İlçe Başkanı olarak görev yaptı.

UZUNÇARŞILI, Ord. Prof. Dr. İsmail Hakkı (İst. 1888-1977): Büyükderelidir. Türk tarihçilerinin en büyüklerinden biridir. İlköğrenimini Nişanca Mahalle Mektebi ile Bahariye‘deki İplikhane Mektebinde tamamladı. Soğukçeşme Askeri Rüştiye Mektebine girdi. Bu okulu bitirdiği 1904’de Mercan Lisesine, 1910’da eski adı İstanbul Darülfünunu olan İstanbul Üniversitesine devam etti ve burayı bitirdikten sonra Kütahya Lisesine Tarih Öğretmenliğine atandı. Yunun Kuvvetleri Kütahya’yı işgal edene kadar göreve devam etti. Milli Mücadele başlarında Kuvayi Seyyarede “Fahri Raportör” olarak görev yaptı, 1922’de Kastamonu Lisesi tarih öğretmenliği görev üstlendi. Aynı yıl Balıkesir’e tayin edildi. 1924’de Balıkesir Milli Eğitim Müdürü oldu. 1925’de Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü görevine atandı. 19.10.1927 Milletvekili seçimlerinde Balıkesir Milletvekili seçildi ve milletvekili olarak 1950 yılına kadar TBMM de görev yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün yakın arkadaşları arasında yerini aldı ve Atatürk’ün isteği ve direktifleri üzerine tarih araştırmaları üzerinde çalıştı. Kütahya ve Balıkesir Belediyelerinden “Fahri Hemşerilik” beratı aldı. Milletvekili olmasına rağmen akademik çalışmalarını aksatmadı ve Ord. Profesörlüğe yükseltildi. Milletvekilliğini bıraktıktan sonra da tarih araştırmalarını Topkapı Sarayı Kütüphanesinde devam ettirdi. 89 yaşında çalışma masası başında kalbi rahatsızlandı ve hastaneye götürülürken taksinin içinde vefat etti. Arşivlere girerek araştırma yapan ilk tarihçi olarak tanınır. Yüzden fazla, her biri kitap hacminde makalesi ve yirmiden fazla kitabı vardır. Kitaplarından bazıları şunlardır: Karesi Salnamesi, Karesi Meşahiri, Kitabeler I, Kitabeler II, Sivas Şehri, Osmanlı Devlet Teşkilatında Madhat, Osmanlı Devlet Teşkilatında Kapı Kulu Ocakları I-II, Osmanlı Saray Teşkilatı, Osmanlı Merkez ve Bahriye Teşkilatı, Osmanlı İlmiye Teykilatı, Anadolu Beylikleri,  Osmanlı Tarihi 8 Cilt, Mithat Paşa ve Yıldız Mahkemesi, Mithat ve Rüştü Paşalar’ın Tevkiflerine Dair Vesikalar. Mithat Paşa Taif Mahkumları, Mekke-i Mükerreme Emirleri ve Çandarlı Vezir Ailesi.

UZUNÇARŞILI SAHİLHANESİ: Büyükdere, Piyasa caddesi üzerindedir. 1887’de inşa edilmiştir. Ahşap olup mimarisi ve süslemeleri göze batan bir tarihi eser binadır.

UZUNSOY, Prof. Dr. Orhan  (Adana 1922-1988): Üniversite öğretim üyesi. ilköğrenimini değişik kentlerde yapmıştır. 1939 yılında Ankara Atatürk Lisesini bitirmiş, aynı yıl Yüksek Ziraat Enstitüsü Orman Fakültesine girmiş, 1943 yılında bu fakülteden mezun olmuştur. Askerlik görevinden sonra, 30.03.1946 tarihinde Orman Fakültesi Orman İşletme İnşaatı Kürsüsüne asistan olarak atanmıştır 1951 yılında “Karadeniz Boğazı Mıntıkasında Toprak Taşınmasının Sebepleri ve Bu Taşınmayı Önleyecek İdari, Teknik ve Kültürel Tedbirlerin Araştırılması” adlı doktora tezi ile Doktor unvanını almıştır. 1956 yılında “Ankara Çevrelerinde Toprak Erozyonunun Şürnulü ve Çıplak Yamaçların Yeşillendirilmesi Üzerine Araştırmalar” konulu çalışmasını tamamlayarak Doçent unvanını kazanmıştır. 1960-1961 ve 1964- 1965 yıllarında Almanya ve Avusturya’da incelemelerde bulunmuştur. 1967 yılında Profesör olan UZUNSOY, Prof. Dr. Orhan: İst.1969-1970 yılları arasında, İstanbul Cağaloğlu Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu Müdürlüğü görevini üstlenmiş ve bu okulda öğretim üyeliği yapmıştır. 1971-1972 yılları arasında da Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanlığı yapmıştır. UZUNSOY, emekliliğine kısa bir süre kala 08.09.1988 tarihinde vefat etmiştir.

UZUNYA DALYANI: Uzunya koyunda kurulan beri bu dalyan uzun bir zamandan berikurulmuyor.

UZUNYA DERESİ: Demirciköy’ün doğu tarafından çıkar ve denize kadar ulaşır. Yaz kış su akarı bulunmaktadır.

UZUNYA KOYU: Demirciköy’ün deniz sahilindeki tek koyudur. Koydan uzun yıllar kum alınması nedeni ile koy içerilere doğru biraz daha büyüme göstermiştir.

UZUNYA PLAJI: Demirciköy sınırları içinde ve Uzunya koyunu boydan boya kaplayan ilçenin önemli plajlarından biridir. Koy boydan boya plaj ve dilence yeri olarak kullanılmaktadır. Plajda her türlü ihtiyacı karşılayan tesis bulunuyor. Ayrıca çadır kurularak kamp yapılacak alan da bulunmaktadır.

ÜÇ FİDAN PARKI: Uskumruköy Mahallesindedir. 3.596,70 m²’lik bir alan üzerindedir. 2.950,00 m²’lik yeşil alana sahiptir, 225,00 m²’lik çocuk oyun alanı ve 60,00 m²’lik spor alanı bulunmaktadır.

ÜÇER, Ahmet (İst. Sarıyer, 1950): Esnaf, Sarıyer ilkokulunu bitirdikten sonra iş hayatına atıldı. Önce yorgancılık yaptı, sonradan mobilya işine atıldı. Sarıyer Yeni Merkez Camii ve Sarıyer Ali Kethüda Camii, Sarıyer Spor Kulübü üyesidir. Sarıye Yeni Merkez Camii Yönetim Kurulunda uzun yıllardan beri görev yapmaktadır. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesidir.

ÜLGEN, Hayri (Şanlıurfa, 1956): Fenerbahçe’den transfer edildi ve üç sezon (1980-1981) Sarıyer’de oynadı. Bu süre içinde 86 lig, 10 kupa ve 8 turnuva maçı olmak üzere 104 resmi ve ayrıca 18 özel maçla birlikte toplam olarak 122 maçta formayı giydi. Lig maçlarında 24, kupa maçlarında 7, turnuva maçlarında 5 olmak üzere resmi maçlarda 36 ve özel maçlarda attığı 8 golle birlikte takımına 44 gol kazandırdı. Bir süre ticaret yaptıktan sonra, spor yazarlığı ve TV de futbol yorumculuğu yapmaya devam etmektedir. Üyesi bulunduğu Sarıyer spor kulübünde kısa aralıkla iki dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

ÜLGEZEN, Naci(İst. 1919-      ): Lise öğrenimi gördükten sonra iş hayatına atıldı ve 12 yıl süre ile Milli Reasürans sigorta şirketinde çalıştı. 1950’den sonra serbest iş hayatına atıldı. İnşaat müteahhitliği ve taşocağı işletmeciliği yaptı. İstinye’de Şükran Ülgezen Anadolu Meslek Lisesi ve Yedikule’de Göğüs Hastalıkları hastanesinin cerrahi kısmına üç katlı bina yaptırarak hayırsever bir insan olarak tanındı.

ÜLKER, Engin (Bartın, 1961): Sarıyer altyapısından yetişti ve yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel kadroya alındı. Aralıklı olarak 14 sezon (1979-1991 ve 1993-1995) takım kadrosunda yer aldı. Bu süre içinde 222 lig, 24 kupa, 15 turnuva, 13 amatör lig maçı olmak üzere 274 resmi ve ayrıca 103 özel maçla birlikte toplam olarak 377 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 17, kupa maçlarında 7, turnuva maçlarında 6, amatör lig maçlarında 3 olmak üzere resmi maçlarda 33 ve özel maçlarda attığı 30 golle birlikte toplam olarak takımına 63 gol kazandırdı. Sarıyer’de oynarken Rizespor’a kiralandı, bir sezon da Nazillispor’a transfer ettikten sonra tekrar geri alındı. Sarıyer’den sonra Buca, Yıldırdım Bosna, Alibeyköy ve Maden Spor gibi takımlarda futbol oynadı. Sarıyer Spor Kulübü takım kaptanı olarak da görev yapan Engin, antrenör diplomasına sahip bulunmaktadır.

ÜLKER, Ufuk (İst. 1965): Sarıyer altyapısından yetişti ve yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel takım kadrosuna alındı. Üç sezon kaldığı Sarıyer’in 31, lig, 17 amatör lig, 21 PAF ligi, 3 Kupa ve 3 turnuva maçı olmak üzere 75 resmi ve ayrıca 13 öz el maçla birlikte toplam olarak 88 maçında oynadı. Amatör lig maçlarında 2 ve özel maçlarda 8 olmak üzere takımına 10 gol kazandırdı. Muğlaspor’a transfer ederek Sarıyer’denayrıldı.

ÜNAL, Çetin(İst. 1937): Fenerbahçe’den transfer edildi ve iki sezon (1957-1959) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 35 lig, 2 kupa maçı olmak üzere 37 resmi ve ayrıca 6 özel maçla birlikte toplam olarak 43 maçta oynadı. Lig maçlarında 3 ve özel maçlarda 3 olmak üzere takımına 6 gol kazandırdı. Vefa’ya transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

ÜNAL, Dilek (İst. 1962): Mimar-Yazar. Çocukluğu Beyoğlu’nda geçti. Nişantaşı Kız Lisesinden mezun oldu. Yıldız Teknik Üniversite Mimarlık Fakültesinde okudu ve mimar olarak iş hayatına atıldı. “Yazın hayatıma çok şeyler kattı”  dediği mimarlık İşi ile yazarlığını birlikte yürüttü. “Derin Derin” (2009) “Düne Ne oldu”, Dehliz Güneşi, “ ve son olarak “Kâniye” (2015) isimli kitaplarını yazdı. Sarıyer’de yaşamaktadır.

ÜNAL, ŞEBNEM PROF. DR. (Büyükdere, 1962): Büyükdereli akademisyen. Büyükdere Mehmet İpgin İlkokulundan sonra Galatasaray Lisesini bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi Felsefe ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde opera eğitimi aldı. Doktorasını İst. Üniversitesi Devlet Konservatuarında yaptı. 2009’da Doçent, bilahare profesör oldu.

ÜNAL, Zeki(1927-1984): Müdür olarak çalıştığı İstanbul Değirmencilik Şirketinden emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

ÜNKARACALAR, Nafia (……): Sarıyer Belediyesi Tekvando sporcusu. Özbekistan’ın Taşkent şehrinde yapılan 5. Dünya Tekvando Şampiyonasında 3. Oldu.

ÜNLİGİL, Prof. Dr. Haluk H.(Edirne, 1930): İ.Ü. Orman Fakültesi Öğretim Üyesi. İlk ve Ortaokulu Edirne’de, Liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesinde bitirdi (1947). İ.Ü. Orman Fakültesine girdi ve buradan 1982’de Orman Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Askerlik görevini tamamladıktan sonra bir süre Orman Genel Müdürlüğü teşkilatında görev yaptı bilahare İ.Ü. Orman Fakültesi Botanik Kürsüsünde asistan oldu. 1957-1960 yılları arasında Almanya’da bulundu ve hazırladığı “Untersuchengen über die Pilzresisüenz ungeschützer und geschützer Hölzer” adlı doktora tezi ile “Doktor” ünvanını aldı. Doktor ünvanını aldıktan sonra yurda döndü ve 1962 yılına kadar görev yaptı. 1963’de Kanada’ya giderek bilimsel inceleme ve araştırmalarda bulundu ve danışmanlık hizmeti verdi.  Bilahare Türkiye’ye döndü ve Orman Mühendisliği Bölümü, Orman Endüstrisi Makinaları ve İşletme Anabilim Dalı’nda Doçent olarak çalışmaya başladı ve 1996’da profesörlüğe yükseltildi. 1997’de de emekli oldu. 

ÜRGENÇ, Prof. Dr. Suat (İstanbul, 1926 – 2009): Üniversite Öğretim Üyesi. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 1943’de İ.Ü. Orman Fakültesine girdi ve 1947’de Orman Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Bir süre Ormancılık teşkilatında çalıştıktan sonra 1956’da İ.Ü. Orman Fakültesi Silvikültür Kürsüsüne asistan olarak atandı. 1960’da “Doğu Ladini (Picea orientalis Lk. Carr.) Kozalak ve Tohumu Üzerine Araştırmalar” adlı tezi ile “Ormancılık Bilimleri Doktoru” unvanını aldı. 1965’de “Türkiye Çam Türlerinde Tohum Tedarikine Esas Teşkil Eden Problemlere Ait Araştırmalar” tezi ile  “Üniversite Doçenti” unvanını kazandı. 1972’de “Hızlı Gelişen Bazı Ekzotik (yabancı)  İğne Yapraklı Ağaç Türlerinin Türkiye’ye İthali ve Yetiştirilmesi İmkânları Üzerine Araştırmalar” konulu tezi ile Profesörlüğe yükseltildi. Fakültedeki dersleri dışında Yıldız Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesinde Peyzaj Planlama Yüksek Lisans Programlarında “Plantasyon Tekniği” ve “Kırsal Peyzaj”, Tütün Eksperleri Yüksek Okulunda “Bitki Yetiştirme” derslerini verdi.1974-1975 yılları arasında İ.Ü. Orman Fakültesinde Dekan Yardımcılığı ve Üniversite Senatörü olarak hizmet verdi. 1992’de Silvikültür Anabilim Dalı Başkanlığına seçildi ve bu görevini emekliliğine kadar devam ettirdi. Yayınlanmış, bir kısmı anonim 15 kitabı ve pek çok bilimsel makalesi var.

ÜSTÜN, Refet (İst. 1930):Tarabyalıdır. Tam 9 dönem Tarabya Mahallesi muhtarlığına seçildi. 1964 yılından bu yana görevini devam ettiriyor. Çeşitli sosyal ve kültürel derneklerde üye olup Tabya Spor Kulübünde de yıllarca yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı..

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)