Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-118

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-118
Okunma : 18.765 views Yorum Yap

ZEKERİYAKÖY CAMİİ: Köyiçinde bulunan cami, Çelebi Müfti Lakabı ile maruf Şeyhülislam Hocazade Mehmet Efendi (Ö.1615) tarafından yaptırıldı. Ayrıca camiin bakımı, onarımı ve diğer ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Sarıyer’deki hamamı vakfetti. Vakfedilen Sarıyer Hamamı İsa-Zade vakfındadır. Cami birkaç kez onarım geçirdi. Son onarımda hemen hemen tamamen yenilendiği için tarihi bir özelliği kalmadı.

ZEKERİYAKÖY HİLL’S HAYVAN HASTANESİ: Zekeriyaköy içinde hayvanlar için Hill’s ismini taşıyan bir hayvan hastanesi hizmet vermektedir.

ZEKERİYAKÖY MEYDAN ÇEŞMESİ: Zekeriyaköy’ün köy meydanına yakın bir yerde olan bu çeşme meydan çeşmesiydi. Çeşme birkaç yer değiştirdi ve nihayet yol çalışmaları sırasında yok edildi (H.1178-M.1764). Bu çeşmenin bir adı da “Hüseyin Ağa Çeşmesi”dir. Çeşmenin üç ayrı kitabesinden ilki muhtarlık binasında korunmaktadır. Diğer ikisi ise kayıp! Bu meydan çeşmesi yapılışından sonra iki kez onarılmıştır. Çeşmenin birinci kitabesi şöyle: “Ve minel mai külle şeyn hayy Merhum ve mâğfur el muhtaç ila rahmet-i/  Rabbih-il-gafur sahib-ül hayrat vel-hasenat/ Hüseyin ağanın ruhiycün el-Fâtiha (1178)”. Çeşmedeki ikinci kitabede şöyle yazıyordu: “Çün inayet kadr-i kayyumdan erişir biz kula/  Sarf eder hayrata varın hiç nazar etmez nola/ Çeşme-i âb-ı hayatı selsebil etti ağa/  Dilerim bari hüdadan akıbet hayroluna/  Sahib-ül hayrat Elhac İsmail Efendinin hayratıdır (1226)” Çeşmenin üçüncü kitabesinde de şöyle yazmaktaydı: “Sahib-ül hayrat vel-hasenat Sarıyar’da Köylü Ahmet oğlu derviş Mustafa Ağanın Zevcesi Zübeyde Hanımın hayratı (1305)”.Kitabelerden anlaşılmaktadır ki; çeşmenin Hüseyin Ağa tarafından 1178 (1764) yapıldı, İsmail Efendi tarafından 1226 (1811)’da ve Zübeyde Hanım tarafından da 1305 (1887)’de onarıldı.

ZEKERİYEKÖY MUHTARLIĞI YANINDAKİ ÇINAR AĞAÇI: Köy Muhtarlığı binasıile eski köy kahvesi arasındadır. Çok sağlıklıdır. Çevresi 7.50 m’dir. Yaşı tahminen 450-500 dür.

ZEKERİYAKÖY ORHAN KEÇELİ STADI: Zekzeriyaköy’de Bahçeköy yolu üzerinde sağ taraftadır. Normal büyüklükte bir antrenman sahasıdır. Tesisi varsa da yeterli değildir. Burada da semt kulüplerinin alt yapı takımları lig maçlarını oynamakta ve zaman zaman da Sarıyer Spor Kulübü antrenman yapmaktadır. Bu stadı Seba İnşaatın sahibi Engin-Nedim Keçeli kardeşler yaparak İl Spor Gençlik Müdürlüğüne vermiş ve aile büyüklerkinin ismi stada verilmiştir.

ZEKERİYAKÖY ROTARY DERNEĞİ: Zekeriyaköy’de, köyün ismini taşıyan Rotary Derneği bulunmaktadır.

ZEKERİYAKÖY SPOR KULÜBÜ: Murat Sarper, Mustafa Cengiz Aydın, Hikmet Çetin Çakmakçı, Kemal Erdem, Osman Özcan, Ahmet Burak Anişoğlu, Nilgün Yamaner ve Mehmet Ayhan tarafından 30.06.2009 tarihinde kuruldu. Kurucu Başkanı Murat Sarper’dir. Forma renkleri: Sarı-Yeşil’dir. Kulüp binası ve ışıklandırılmış üç tenis kortu bulunuyor. Tenis ve Futbol Şubesi mevcuttur. Futbol takımı 2010/2011 sezonu lig maçlarına II. Kümeden başladı.

ZEKERİYAKÖY’DEKİ DEV ÇINAR AĞACI: Köy meydanında ve Hayrat Çeşmenin (eski Emetullah Hatun Çeşmesi) yanında bulunan dev çınar ağacının çevresi dipten 11 m, göğüs hizasından çevresi 8 metredir. Yaşı tahminen 750-800’dir. Yüksekliği 25 m’den fazladır. Etrafı çevrilerek dıştan koruma altındadır.

ZENGİN, Ethem (İspir, 1944): Üniversiteyi İnşaat Mühendisi olarak tamamladı ve inşaat müteahhidi olarak iş hayatına atıldı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

ZEREN, Dr. Necdet(Vidin, Romanya, 1894-1979): Tıbbiye’yi bitirdi. Sarıyer’de uzun yıllar Hükümet Doktoru olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 14 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. İstanbul İl Genel Meclis Üyesi olarak yaptı.

ZEYBEK, Gökan (Bayburt, 1964): İşadamı ve siyasetçi. Darüşşafaka mahallesinde oturuyor. İ.T.Ü. Mimarlık Fakültesini bitirdi (1985). Kuleli Askeri Lisesi onarımında şantiye şefliği ile iş hayatına atıldı. Siyasi hayata CHP saflarında başladı. Kâğıthane İlçe Belediye Başkanlığı adaylığı (1994), CHP İl Yönetim Kurulu Üyeliği (2001-2008), Şirintepe Spor Kulübü Başkanlığı (1999-2003), İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi ve başkan yardımcısı (2001-2008), Toplumsal Saydamlık  Hareketi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi (2001-2003), Mimarlar Odası ve TMMOB Genel Kurul delegeliği, Bayburt Eğitim Kültür Vakfı Kurucu Meclis Üyeliği (2002-2008) gibi görevlerde bulundu. 1999 yerel seçimlerde CHP den Sarıyer Belediye Meclisine üye seçildi. 2018 genel seçimlerinde CHP’den İstanbul Milletvekili seçildi. Şirintepe Spor Kulübü, Sarıyer Spor Kulübü, Atlıspor kulübü gibi pek çok dernekte üye olup, 2012/2013 döneminde Sarıyer Spor Kulübü Yönetim Kuruluda Asbaşkan olarak görev yaptı.

ZEYNEP HATUN ÇEŞMESİ: Rumelihisarı’nda Kayalar mevkiinde bulunan bu çeşme (H.1308-M.1890) sahil yolunun genişletilmesi sırasında yıkılarak yok edilmiştir.

ZİNDAN BAYIRI: Demirciköy’deki Zindan Bayırı mevki ismini Bizanslar döneminde burada bulunan zindandan aldığı sanılıyor. Suçluların bu zindana konularak cezalarını çektikleri bu zindan Osmanlılar tarafından kullanılmış olduğu söylenmektedir.

ZİYA KALKAVAN YALISI: Yeniköy Köybaşı caddesi üzerinde ve küçük balıkçı barınağının bitişiğindedir. 19.yy. ikinci yarısında inşa edilmiştir. (Yalı Sultan II. Abdülhamid döneminden evvel) Damatyan Yalısı idi” Yalının son sahibi Armatörler Kooperatifidir.

ZOGRAFOS, Hristaki (Erbil, 1820-1896): Erbil’de doğmuş ve İstanbul’da  bankerlik yapan babasının yanına gönderilmiş. Bir süre babası ile çalışmış bilahare kendi işini kurmuş ve bankerliğe devam etmiştir. Kısa sürede bankerler arasında sıyrılmış ve devlete borç veren bankerlerden biri oldu. Aynı zamanda Osmanlı donanmasının erzak müteahhitliği de yaptı. İstanbul’un en büyük bankeri olduğu gibi Tramvay Şirketinin de büyük ortaklarından biri oldu. Hükümet tarafından mali konularda fikri alınan bir kişi olan Hristaki Zografos, Beyoğlu’ndaki Hristaki pasajı ile Pera Palas Otelinin de sahibi idi. Galatasaray’daki Rum Zoğrafian Lisesinin de kurucu idi ve Tarabya’da ikamet ediyordu. Tarabya konuya kıyısında adını taşıyan yalısı bulunmaktadır.

ZOGRAFOS YALISI: Tarabya Yeniköy yolu üzerinde ve koyun güney tarafında bulunan Zografos Yalısı 18.yy. ikinci yarısında yapılmış, değişik zamanlarda onarım görmüştür. Yalının sahibi Hristaki Zografos (1820/1896), Galatasaray’daki Zografion Lisesini kuran ve devlete borç verecek kadar zengin bir bankerdi. Yalı hala Hristaki Zografos’un mirasçılarının mülkiyetindedir.

ZOGRAFYAN KIZ İLKOKULU: Yeniköy Zografyan Kız İlkokulu (Zografyan Parthenagogion) 1872 yılında Ayios Kikolaos Kilisesi yanında eğitime açıldı. Cumhuriyet döneminde okul karma Rum okuluna dönüştürüldü. Okul binası 1950’li yıllarda onarım gördü. 1970’li yıllarda öğrenci bulunamaması nedeni ile kapandı.

ZORLU, Ali (Giresun, 1990): Gümüşhane’den transfer edildi (2017-2018) ve takımının 20 lig, 2 kupa maçı olmak üzere 22 resmi maçında yer aldı. Adanaspor, Samsunspor, Gümüşhanespor ve Sarıyer kulüplerinde futbol oynadı.

ZORLU, Mert (İst. 1945): Galatasaray İktisadi İlimler yüksek Okulu’ndan mezun olduktan sonra kendi şirketini kurarak iş hayatına atıldı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

ZÜBEYDE HANIM İLKÖĞRETİM OKULU: PTT Evleri mahallesindeki Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu 1980/1981 öğretim ve eğitim yılında hizmet vermeye başladı. 1983’de ortaokul kısmı açıldı. 1991/1992 ders yılında yeni binasında eğitim ve öğretim vermeye başladı.

ZÜMRÜTEVLER: Sarıyer’de Zümrütevler 1947’de kurulan bir yerleşim bölgesidir. Bütün evleri bahçe içinde villa iken, gecekondulaşmanın yoğunlaştığı 1960 ve bilhassa 1970’den sonra mahalle çok büyük bir yerleşim bölgesi oldu.

ZÜMRÜTEVLER TATARİLER CAMİİ: Zümrütevler yerleşim bölgesinde bulunan bu cami hayırsever Tatari ailesinin verdiği arsa üzerinde halkın gayretleri ile inşa edildi. Osmanlı mimarı tarzında yapılan camiin tarihi bir özelliği yoktur.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)