Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-23-

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-23-
Okunma : 2.408 views Yorum Yap

BOZKURT, Prof. Dr. Yılmaz (Çanakkale, 1927-2017). İlk ve orta eğitiminiÇanakkale’de tamamladı, Edirne Fen Lisesini bitirdi. İ.Ü. Orman Fakültesinden 1950’de “Orman Yüksek Mühendisi”olarak mezun oldu. Orman Teşkilatında değişik görevlerde bulundu ve 1955’de açılan sınavı kazanarak İ.Ü. Orman Fakültesi Orman Ürünlerinden Faydalanma Kürsüsüne asistan olarak tayin oldu.1959’da “Belgrad Ormanında Önemli Bazı Ağaç Türlerinde Yıllık Halka Gelişimi Üzerine Araştırmalar” tezi ile “Ormancılık Bilimleri Doktoru” unvanını aldı.1965 yılında “Türkiye’de Bazı Önemli Orman Ürünlerinin Standardizasyonu Üzerine Araştırmalar” konulu tezi ile “Üniversite Doçenti” oldu.1972’de “Toros Göknarı (Abies cilicica Cart’nın Teknolojik Özellikleri Üzerine Araştırmalar” tezi ile profesörlüğe yükseltildi. 1978’de Orman Ürünlerinden Faydalanma Kürsüsü Başkanlığına atandı. 1982’de Orman Endüstri Mühendisliği Başkanı oldu. Ayrıca Orman Biyolojisi ve Orman Koruma Teknolojisi, Odun Mekaniği ve Teknolojisi, Orman Endüstri Makineleri ve İşletme Anabilim Dalı Başkanlıklarını yürüttü. İ.Ü. Orman Fakültesi Yönetim Kurulunda ve Fakülteyi temsilen İ.Ü. Senatosunda bulundu. 1994’de emekli oldu. Ders kitapları ve pek çok bilimsel makalesi var.

BRITISH SCHOL PARKI: Demirköy Mahallesindedir. 1.500,00 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. Tamamı yeşil alandır.

BUDİNLİ, Ercan (İzmir, 1957): Göztepe’den transfer edildi. İki sezon (1983-1985) tescilli kaldı. 47 Lig, 5 Kupa olmak üzere 52 resmi ve 8 özel maçla birlikte 60 maçta oynadı. Lig maçlarında 52, Kupa maçlarında 8 özel maçlarda 7 olmak üzere toplam 67 gol yedi.

BULUT, M. Gökhan (Bakırköy, 1969): Sanatçı/yönetmen. İstanbul Kocasinan lisesini bitirdi. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden mezun oldu. Tiyatro hayatına 1987 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Tiyatro Kulübü’nde (MİFTOK) başladı. Bu kurumda oyuncu, eğitmen ve yönetmenlik yaptı, 1989’da Yedi Bölge Oyuncuları ile çalışmaya başlamış, sonrasında sırasıyla Sivas Dayanışma Derneği (SİDAD), Ataköy İmar ve Kültür Derneği, YU-GODER Yugoslavya Göçmenler Derneği, Kâğıthane Belediyesi, Silivri Belediyesi, Sarıyer Sanat Tiyatrosu’nda çalışmalarını sürdürdü, Bahçelievler Lisesi, Ar-El Koleji ve Cibali Lisesi’nde eğitmenlik yaptı.1995 yılında açılan MASK-KARA Tiyatrosunun kurucularındandır. 2000-2008 yılları arasında Sarıyer Halk Eğitim Merkezi Tiyatro Kulübü (SHEM-TK) bünyesinde eğitmenlik, yönetmenlik ve oyunculuk yaptı. 2009 yılı Eylül ayından itibaren Sarıyer Belediyesi Tiyatrosu’nun Genel Sanat Yönetmenliğini sürdürmektedir. OYÇED (Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği) yönetim kurulu üyesidir. Yazarlık hayatına 2002’de başladı ve o günden bu yana; Kapkacak Öyküsü Michail Ende’nin kısa hikâyesinden- Oyunlaştırma (2002), Pamuk ile Bobo (2006), İnatçı Keçi Okula gidiyor (2007), Altın Kalpli Gökkartal (2008), Ağustos Böceği ile Karıncanın Gerçek Hikâyesi (2011), Neye Niyet Neye Kısmet (2912), Kızın Var mı Yandun (2013), Üç günlük Dünya (2014), Bir Evlenme Teşebbüsü (2015) isimlerini taşıyan 10 tiyatro eseri kitap yazdı. Üç Günlük Dünya oyunu ile Anadolu Tiyatro Ödülleri, Haşmet Zeybek Ödülünü kazandı. Ayrıca 50’den fazla oyunu yöneten M. Gökhan Bulut 40’dan fazla oyunda oynadı.

BÜBER Adnan (Kağızman, 1970): Erzurumspor’dan transfer edildi ve iki sezon (1991-1993) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 32 lig, 3 kupa ve 1 turnuva maçı olmak üzere 36 resmi ve ayrıca 11 özel maçla birlikte toplam olarak 47 maçta Sarıyer forması giydi. Turnuva maçlarında 1 ve özel maçlarda 2 olmak üzere takımına 3 gol kazandırdı. Konyaspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

BÜLBÜL DALYANI: Piyasa Caddesinin bittiği ve Mesarburnu caddesinin başladığı yerde ve Bülbül Sokağın tam karşısında kurulan bir dalyandır. Bu dalyan boğazın en büyük Kurtağzı dalyanlarından biridir. 1980’li yıllara kadar dalyan kuruldu. 1980’de dalyanın deniz kıyısındaki küçük dalyan evi belediye tarafından yıktırıldı. Daha sonra da dalyan kurulamaz oldu. Dalyanın mağazası Bülbül Sokağı’nda idi.

BÜLBÜL SOKAK: Büyükdere ile Merkez Sarıyer’i ayıran sokaktır. Büyükdere’deki İspanya Büyükelçiliği yazlık binasının önünden başlayan Piyasa Caddesi ile Mesarburnu Caddesini bu sokak ayırır. Bu sokağa girdikten kırk elli metre sonra ağaçlık kısım başlar ve tepelere kadar gider. Bu sokakta eski yıllarda 18.yy. sonu ile 19.yy. başında gazino vardı. Bu nedenle önemli bir eğlence merkezi idi. Aynı zamanda sokağın hemen her tarafı ağaçlarla çevrili olması nedeni ile bilhassa geceleri bülbül sesleri dinlemek isteyenler bu sokağı mesken tutarlardı.  Bu nedenle sokağa “Bülbül Sokak” ismi verilmiştir. Sokağın tam karşısında İstanbul’un en büyük dalyanlarından biri olan Bülbül Dalyanı vardı. Bu dalyanın mağazası Bülbül sokağa girişte ve 25 metre kadar ileride sağ tarafta bulunuyordu. Bülbül Sokak 1970’li yıllarda imara açıldı ve apartman ve villalarla doldu.  

BÜRÜMCÜK SOKAK: Merkez Sarıyer’deDereboyu Caddesinin solunda bulunan, meşhur Sarıyer Muhallebicisinin bitişiğindeki sokaktır. Bu sokak Şehit Mithat Caddesi ile birleşir. Bürümcük sokağın sağ başındaki birinci binanın yeri arsa/bahçe idi ve bu arsada balıkçılar ağ dokur, yıkar, boyar ve meremet (onarırlardı) ederlerdi. Ayrıca buradaki birkaç evde dokuma tezgâhı vardı. İşlenmemiş iplikten ince bez dokunur, satılırdı. Bilhassa “Bürümcük Çarşafı” adı ile dokunan çarşaflar çok ünlü olduğu için sokağa Bürümcük sokak adı verilmiş.

BÜYÜK BEND: Bahçeköy’dedir. Büyük Bende “Belgrad Bendi”, Bend-i Kebir” ve “III. Sultan Ahmet Bendi” de denilmektedir. Sultan III. Ahmet döneminde bendin inşaatına 1717’de başlanmış, 1724 yılında tamamlanmıştır. Hasar görmesi üzerine I. Mahmut (1696-1754) zamanında 1748’de yeniden yapılmıştır. 1900 yılında Sultan Abdülhamit tarafından yükseltilmiştir. Su kapasitesi 1.318.000 m³’tür.66,00 m, yüksekliği 13,84 m dir. Bu bendin Büyük Roma döneminde ve 4.yy.da inşa edildiği, 7.yy.da İstanbul’u kuşatan kavimler tarafından tahrip edilmiştir. Bu bendten Bizans’lar döneminde ve 6.yy.da İmparator Justinian tarafından yaptırılan Sultanahmet’teki Yerebatan Sarnıcına 19 kilometre uzaklıktan su getirilmekteydi.

BÜYÜK SARIYER SELİ: Sarıyer’de 1914/1916 da meydana gelen sel felaketi merkez Sarıyer, Rumelikavağı ve Kefeliköy’de büyük tahribat yaptı. Sarıyer deresinin her iki yanında yer alan konaklar, ahşap evleri su bastı, büyük bir kısmını yıkıp denize götürdü. Rumelikavağı’nda, Kavak Hisarı içindeki Karakaş Mescidi yıkıldı yok oldu. Kefeliköy’deki Uluç Ali Paşa Camii de yıkılarak denize sürüklendi.

BÜYÜK SARIYER YANGINI: 5 Ekim 1923’de olan Sarıyer yangınına Büyük Sarıyer yangını denilmektedir. Günlerden Cuma idi. Çayırbaşı çayırında tatil münasebeti ile eğlenceler; spor yarışmaları yapılırken, Sarıyer fırınından yangın çıkar ve çok kısa bir sürede yayılır, Çayırbaşı’ndaki yarışmada olan Tulumbacılara haber gidene kadar Sarıyer’in tamamen ahşaptan oluşan Arap mahallesi yanıp kül oldu ve Arap mahallesi ortadan kalktı.

BÜYÜKANIT, Yaşar(İst. 1940-2019): Boyacıköylüdür. 1959’da Erzincan Askeri Lisesinden, 1961’de Kara Harp Okulu’ndan mezun oldu. 1963’de Piyade Okulu’nu bitirdi. 1983-1986 yılları arasında Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı, 1986/1988 yılları arasında da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı yaptı. 1992’de Tümgeneralliğe terfi etti ve bu rütbe ile Genel Kurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği ve 3 yıl süreyle Kara Harp Okulu Komutanlığı görevlerini yürüttü. 1996 yılında korgeneral, 2000 yılında da orgeneral oldu. 2004 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevine atandı. 31.07.2006’da Genel Kurmay Başkanlığına atandı. 30.08.2008’de emekli oluncaya kadar görev yaptı. 2008’de emekli oldu.  

BÜYÜKASAR, Koray (Emirgan/Sarıyer, 1952): İşadamı, yönetici. Ticaret ile uğraşır. Pek çok spor ve sosyal dernekte kurucu ve üye olarak görev yaptı. Siyasete DYP Sarıyer İlçe teşkilatında başladı. Sarıyer DYP İlçe Başkanlığı, DYP İl Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, Haysiyet Divanı üyeliği, BJK, Sarıyer, Emirganspor, Sarıyer Avcılar ve Atıcılar Kulübü, Türkiye Futbol Adamları Derneği, Yeniköy Spor Kulübü kurucu Başkanı, Türkiye Genç İşadamları Derneği, Genç BJK’liler Derneği gibi derneklerde üye, kurucu üye, yönetici ve başkan olarak hizmet etti. İlk ve ortaokulu Emirgan’da, Liseyi Sarıyer Lisesinde okudu, İstanbul Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisinden İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu. 

BÜYÜKDERE: Büyükdere’ye ismini veren dere Belgrad ormanı içindeki Valide Bendin doğusundan çıkar, Antik çağdaki ismi ile Bathykolpos olan ve Belgrad Ormanlarından çıkan derenin coğrafi ismi Bakla Deresidir. Ancak semtin isminin Büyükdere olması, Bakla deresi ismini adeta unutturmuş ve Büyükdere alışılmış ve kabul edilir ismi olmuştur.

BÜYÜKDERE/(BORONKAY) SPOR KULÜBÜ: 1946’da Reşat Pamir’in başkanlığında Selahattin Okumuşoğlu, Naiz Özagar, Suphi Özer, Kenan Özaçar, Mustafa Topsakal ve Yusuf Topçuoğlu tarafından kuruldu. Futbol ve voleybol dalında faaliyet gösteren kulüp İstanbul Amatör Liginde yer almaktadır. Bilhassa voleybol dalında büyük başarılar elde etti. Voleybolda Türkiye birinciliği, Avrupa dördüncülüğü gibi fevkalade güzel dereceler yaptı. Fikret Saygınsoy gibi defalarca milli olan voleybolcu yetiştirdi. Semih Oktay, Murat Öner, Serap Gençsu, Deniz Esinduy, Mustafa Solar, Cem Kartal, Sedat Yavuz, Sami Akgün ve Veysi Diker gibi milli olmuş sporcuları bünyesinde barındırdı. Büyükdere Spor Kulübü, voleybol dalında atılım yapmadan önce Boronkay Firması ile birleşerek ismini “Büyükdere Boronkay Spor Kulübü” olarak değiştirdi. Fakat birkaç yıl sonra Boronkay ismi kaldırılarak eskiye dönüldü. Büyükdere Spor Kulübü’nden Hikmet Öziş, Necdet Şenocak, Cengiz Oğuz gibi futbolcular yetişti.

BÜYÜKDERE BALIKÇILAR DERNEĞİ: Büyükdere’de Çayırbaşı Caddesi üzerinde eski çocuk parkının karşısındadır. Büyükdereli oltacı ve küçük ağ balıkçılığı yapanlar tarafından kuruldu.

BÜYÜKDERE DENİZCİLİK YÜZME İHTİSAS KULÜBÜ: 1952’de Yusuf Ziya Öniş, Rasim Kayra, Hamit Alatlı, Kenan Dinçmen, Nazım Özbay, Oktay Uzunçarşılı ve Yervant Kayserili tarafından kuruldu. Yüzme, sutopu, yelken ve basketbol dallarında faaliyet gösterdi. 1980 sonrası İstanbul Belediyesi tarafından Piyasa Caddesi üzerindeki tesisleri yıktırılınca faaliyetine son verildi.

BÜYÜKDERE ERMENİ MEZARLIĞI: Çayırbaşı, Bahçeköy Caddesi üzerinde ve Tekel Kibrit Fabrikası yanındadır. Latin ve Rum mezarlığının ortasında yer alan üçüncü mezarlıktır. Gömü yapılmamaktadır. Tarihi mezar taşları vardır.

BÜYÜKDERE FİDANLIĞI: Çayırbaşı, Bahçeköy Caddesi üzerinde ve sol taraftaki büyük alan Büyükdere Fidanlığıdır. Abraham Paşa’nın babası sarraf Kevork Eremyan (Karakahya)’a ait olan büyük alan 1908’de hazineye intikal etti. Atatürk’ün emri ile 1926’da İstanbul’a fidanlık kurulması üzerine 1930’da 80 dekarlık bu alana Büyükdere Meyve İslah Enstitüsü kuruldu. Büyükdere Fidanlığı/Çayırbaşı Fidanlığı olarak da bilinen bu fidanlık içinde 1936’da Pratik Bahçıvan Yetiştirme Yurdu açıldı (Bkz: Büyükdere Meyve Islah Enstitüsü).

BÜYÜKDERE FİDANLIĞI LOJMANLARI: Atatürk’ün emri ile 1926’da açılan fidanlıkta çalışanlarının kaldığı lojmanlar, Bahçeköy caddesi üzerindeki Büyükdere Fidanlığı içindedir.

BÜYÜKDERE GAZİNOLARI: Büyükdere’de Çayırbaşı üzerinden Piyasa caddesine kadar pek çok gazino vardı. Bu gazinoların her biri zaman zaman h hayli ünlü olmuştu.  Şevki, Andon, Mardiros, Astorya, Kibar Yani, Bolu, Bursa, Hasırlı, Agora, Orman ve Mino isimli gazinolar bunlardan bir kaçıdır. Yenileri ise Günaydın, Kılıç ve Özkanatçı.

BÜYÜKDERE HAMAMI: Büyükdere’de şimdiki Hamam sokakta idi. 16.yy.da yapılan bu hamam 1889’da yanmış yerine yenisi yapılmamıştır. Kalıntıları da mevcut değildir. Büyükdere hamamına “Balıkçılar Hamamı” da deniliyordu.

BÜYÜKDERE HAVA UÇAK ALANI: Türkiye’de ilk hava taşımacılığı Çayırbaşı’nda kurulan Büyükdere hava alanından yapıldı. İtalyan Hava Ekspresi Şirketi (Aero Esprosso İtaliana) 1924 yılında Türk hükümetinden 11 yıl çalışma izni ve imtiyazı aldı. Atina, Brindizi, İstanbul-Atina, Rodos seferi yapan bu hava şirketi 12.02.1936 tarihinde Türk hükümeti tarafından satın alınarak millileştirildi. Yolcu taşımacılığı deniz uçakları ile yapıldı. İkinci dünya savaşı sırasında bu uçak alanı askeri amaçla kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı sırasında 5. Müstakil Deniz Hava Taburu, Almanların Balkanlara kadar gelmesi üzerine Karadeniz Boğazına kaydırılmıştır. 1. Deniz Bölüğüne bağlı Süpermarine Southampton uçakları Büyükdere’de, halen Sahil Güvenlik Komutanlığının bulunduğu alanda konuşlandırılmıştır. Hava Alanı 1950 yıllarda kaldırıldı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)