Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-25

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-25
Okunma : 1.773 views Yorum Yap

CAMİ SOKAK: Maden mahallesi sokaklarından biridir. İsmini 1900 yılında inşa edilen Deli Bekir Ağa Camii’nden almış ve hemen cami yakındaki sokağa “Cami Sokak” adı verilmiştir.

CAMİ SOKAK VE CAMİ ŞERİF SOKAK; Çayırbaşı mahallesi sokaklarındandır. Çayırbaşı’ndaki Cami bu mahallenin en eski tarihi eseridir. Bu nedenle cami yakınındaki sokaklardan birine “Cami Sokak”, diğerine de “Cami Şerif Sokak” adı verilmiştir.

CAMİ YANI PARKI: Huzur Mahallesindedir. 403,00 m²’lik bir alan üzerindedir. 210,00 m²’lik yeşil alanı ve 120,00 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

CAN, Osman (Trabzon, 1963): Üniversite mezunu, özel bir şirkette çalışmaktadır. Sarıyer AKP İlçe yönetim kurulunda başkan yardımcısı olarak bulundu. 2004-2009 döneminde Bahçeköy Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı.

CANARIKAN, Halil (Şanlıurfa, 1994): Sanayici ve siyasetçi.Lise mezunudur.Tekstil imalatı ve satış işleri yapmaktadır. Tekstil sektöründe imalat ve satış işi yapmakta olup bir kısım Sivil Toplum Kuruluşlarında (STK)  görev yapmaktadır. AKP de siyasete atılmış ve Sarıyer Belediye Meclisi üyesi seçilmiştir. Aynı Zaman İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesidir.

CANBAKAN, Hacı M. Nuri (İst.1850-1952): Sarıyer’in en yaşlı doktoru olarak yıllarca görev yaptı. Şeyhül-e Tıbba (Tıbbın Şeyhi – Doktorların Şeyhi) unvanı ile anıldı (Mezar taşında bu kitabe vardır). Uzun yıllar Osmanlı ordusunda cepheden cepheye giderek doktorluk yaptı. Sonraları İstanbul’da değişik hastanelerde görev yaptı.

CANBAKAN, M. Ali(İst. 1934-1989): Minibüs işletmecisi olarak iş hayatına atıldı. Sarıyer Spor Kulübü’nde futbol oynadı ve 9 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu üyesiydi.

CANEL, Sami(Sarıyer, 1932): Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Sarıyer ve Büyükdere Spor Kulüplerinde futbol oynadı. 19 dönem Sarıyer Spor Kulübü yönetim kurulunda görev yaptı (En uzun süreli görev yapan ilk beş kişiden biri). Türkiye Şeker Fabrikaları’nda işe hayatına başladı. Sarıyer Belediyesinde Zabıta Müdürü olarak görev yaptı ve 1982’de emekli oldu. Uzun süre Sarıyer Orta Okulu ve Sarıyer Lisesinde ders verdi. CHP Sarıyer İlçe Başkanlığı görevini üstlendi. İl Genel Meclisi Üyesi olarak görev yaptı. Mimar Sinan Üniversitesi Mezunları Derneği’ni kurdu ve Başkanlık görevini yürütmektedir. Sarıyerliler Derneği Kurucu üyesi olup, bu derneğin başkanlığını yaptı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu Üyesidir.

CANEL, Yılmaz (Sarıyer, 1940 – 2014): Genç yaşta gazeteciliğe başladı. Foto muhabiri olarak çeşitli gazetelerde çalıştı. Milliyet Gazetesinde çalışırken emekli oldu. Pek çok ödül kazandı. Basın şeref kartı sahibidir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Sarıyer Spor Kulübü ve Türkiye Futbol Adamları Derneği üyesidir.

CANFES AĞA KALFA ÇEŞMESİ: Kilyos köyünde bulunan en eski tarihi eser çeşmedir. Canfes Ağa Kalfa tarafından yapılmış olacak ki bu isimle anılmaktadır. Halk arasındaki bir ismi de Orta Çeşme olup H.1290 (M.1874) yapılmıştır. Osmanlı mimarı tarzında, kesme taştan yapılmıştır. Kitabesi aynen korunmuş fakat yağlı boya ile boyanmıştır. Ayna taşı mevcuttur. Yalağı da korunmakta olup, su akarı vardır, içme suyu olarak kullanılmaktadır.

CANLI, Av. Fikret(İst. 1924-2012): İ.Ü. Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Sarıyer Spor Kulübü’nün 14 kurucusundan biridir. Kulüpte bir dönem başkanlık yaptı. Başkanlık dahil 21 yıl yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. 1949 yılından beri Kulübün avukatı ve hukuk müşaviri olarak görev yapıyor. Divan Kurulu üyesi olan Av. Fikret Canlı, Selahattin Yarar’ın ölümünden sonra Divan Başkanlığı görevini yürütüyordu.

CANLI BALIK GAZİNOSU: Bu gazino Osmanlılar döneminden Cumhuriyet dönemine ulaşan bir gazino idi. İlk sahibi Ermeni Kirkor’du. Sonra Arnavut Vehbi Bey ve Kemal Bey işletmeciliğini yaptılar. Hasan Bey ise işi devam ettirdi. Gazinonun son işletmecisi Uğurcan Elmas zamanında yaz kış İstanbul’un en büyük müzikhollerinden biri olarak faaliyet gösterdi. 1980’li yıllarda kapatılan gazino, sahibinden satın alınarak orduevi yapıldı. Canlı Balık Gazinosuna Atatürk birkaç kez gelerek şereflendirdiler.

CANSELEN, Faik (Kırklareli, 1909-2009): Kırklareli’nde doğdu. İstanbul Balmumcu İlkokulunda eğitim gördü. 1926-1931 yılları arasında Ankara Müsiki Muallim Mektebi, 1938-1943 yılları arasında Ankara Devlet Konservatuarı İleri Kompozisyon ve Orkestra Yönetimi ile 1947-1949 yılları arasında Paris Ecole Cesar Franchk Müzik Okulu ve Paris Devlet Konservatuarını bitirdi. Cumhuriyet döneminin ilk kuşak müzik öğretmenlerinden biridir. “İleri” ve “İzindeyiz” gibi sevilen marşları yazıp besteledi. 1934 yılında Atatürk’ün Türk müziğindeki eksik olan çok sesliliğe işaret etmesi üzerine, Türkiye’deki ilk müzik ders kitabını yazdı. İstanbul Üniversitesinde ilk çok sesli koroyu kurdu ve Hulusi Akten’den ilk müzik eğitimini aldı. Yüz yaşını bitirdikten sonra vefat etti. Yeniköy’de ikamet ediyordu

CANSEVİN, Orhan (Sarıyer, 1939- 2010): Vefa’dan transfer edildi ve 1 sezon (1960-1961) Sarıyer’de tescilli kaldı. 26 lig ve 5 özel olmak üzere 31 maçta oynadı. Lig maçlarında takımına 4 gol kazandırdı.

CANSEVİN, Saffet(İst. 1871-1968): Sarıyerlidir. Sarıyerlilerin “Ebe Annesi” olarak tanınır. Sarıyer ilçesi içinde doğum için gitmediği semt, mahalle köy yoktur. Sarıyer’in efsane olmuş simalarından biridir.

CANSIZ, Ali (Of, 1924): Sedef Triko fabrikasının ve Çaykara Eğitim ve Kültür Vakfı’nın kurucusudur. Sarıyer Spor Kulübü’nde 3 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

CARLTON OTELİ: Yeniköy, Köybaşı caddesi üzerinde ve Sait Halim Paşa yalısının yanında idi. Turizm Bankasına ait olan otel yirmi yıl kadar hizmet ettikten sonra 1986’da kapatıldı, sonra da yıktırıldı.

CEMAL PAŞA (Midilli/Yunanistan, 1872-1922): Boyacıköylü’dür/Sarıyer). Osmanlı Devleti’nin asker ve siyaset adamlarındandır. İttihat Terakki Fırkası’nın önemli üç paşasından biridir (Enver Paşa, Talat Paşa ve Cemal Paşa). İttihat Terakki İkinci Meşutiyet’i olayını takiben iktidara gelince kurulan kabineye “Üç Paşalar” iktidarı denildi. Balkan Savaşlarına, Sarıkamış Harekâtına,  Birinci İkinci Kanal harekâtına katıldı. Kanal Harekâtı sırasında sert tutumu, aydın Araplara karşı sert davranması ile dikkat çekti. Her iki Kanal harekâtı da üst üste yenilgiler alınması üzerine önve Birinci Ferikliğe yükseltildi (Org.) sonra da yeni kurulan Suriye, Filistin, Hicaz ve Yemen Asir Bölgesi Komutanlığına getirildi. Aslına bu geri hizmetti. Yerine ise Alman Von Falkenhein getirildi yeni kurulan Yıldırım Orduları Grubunun komutanı oldu. İttihat Terakki Fırkası Hükümetlerinde Nafia (Bayındırlık) ve Bahriye (Donanma) Bakanlığı gibi siyasi görevlerde bulundu. 1917’de İttihat terakki Fırkası’nın Merkezi Umumi azalığına seçildi. Birinci Dünya Savaşı yenilgisi üzerine Talat Paşa Hükümeti istifa ettikten sonra 1-2 Kasım 1918’de İttihat terakki yedi önemli ismi ile birlikte bir Alman denizaltısı ile Odessa’ya kaçtılar. Buradan Almanya’ya giderek çalışmalarını devam ettirdiler. Bilahare değişik yerlere gittiler. İstanbul’daki Sıkıyönetim tarafından Osmanlıda yaşayan Arap unsurlarının isyanına neden olduğu için gıyabında idama mahkûm edildi (05.07.1919). Tiflis’e geçen ve burada çalışmalarına devam eden Cemal paşa 21.0.1922’de Tiflis’de arabasının içinde Ermeni bir komitacı tarafından öldürüldü.

CEMİL EFENDİ: Büyük Sarıyer Selini bildiren heyette muhtarı-sani olarak ismi geçiyor.

CENGİZ, Kübra (İst. 1991): Sporcu. Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Yöneticiliği Bölümünden mezun oldu. Sarıyer Belediye Spor Kulübünde Judo sporu yapmaktadır. 16-17.12.2010 tarihleri arasında Yeni Delhi (Hindistan) yapılan Judo Turnuvasında Judo Kurash dalında 52 kiloda şampiyon oldu. Milli takıma seçildi ve gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında dereceler yaptı (2011 itibariyle 52 madalya kazandı). 1 Dünya, 3 Avrupa şampiyonluğunu ve bir de Dünya üçüncülüğü vardır.

CENNET SİNEMASI: Rumelihisar’da kaleye giderken set üzerindeydi. Açık sineme olarak 1950’de açıldı 1975’de faaliyetini sonlandırdı. İşletmecisi Halil Bey’di.

CENT OKULU: Tarabya’da Dost Okulları adı ile eğitim veren okul, bilahare el değiştirerek Cent Okulları adını aldı. Ana Okul, İlköğretim Okulu ve Lise olarak 1991/1992 öğretim ve eğitim döneminde hizmete başladı. İlkokul 1997/1998 döneminde İlköğretime dönüştürüldü.

CEP, Aycan (Rize, 1936 – 2012): Denizci olarak bir süre çalıştıktan sonra, Minibüs İşletmeciliği yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu Üyesidir.

CEPKİN, Hayko (İst. 1978): Ermeni asıllı olup Yenimahalle’de (Sarıyer) doğan ve çocukluğu burada geçen bir sanat adamıdır. Lise eğitimini Özel Getronagan Lisesinde yaptıktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisinde iki yıl süre ile şan ve solfej dersleri aldı. Bilahare Akademi İstanbul’a devam ederek piyano eğitimi aldı ve 1997 yılında profesyonel sanat hayatına başladı. Kısa sürede şöhreti yakaladı, festivallerin ve organizasyonların aranılan adamlarından biri olmayı başardı. Pek çok beste yaptı, Şarkı sözü yazdı ve şarkılarıyla ünlendi. 2006 yılında Kral Müzik Ödüllerinde Yılın En İyi “Rock Erkek Sanatçı”sı ödülünü aldı. Tv de şhow programlarına çıktı, film çevirdi… “Sakin Olman Lazım” (2005); “Tanışma Bitti” (2007); “Sandık” (2010); Aşkın Izdırabını… “ (2012) albümlerinden bir kaçıdır. Ayrıca “Acayip Hikâyeler” (2012), “Çocuk” (2008) ve “Arkadaşım hoş geldin” (2014) rol aldığı filmlerden bazılarıdır.

CERRAH MAHMUT EFENDİ CAMİİ: Çayırbaşı’nda çarşı içinde ve ana cadde Üzerinde olan cami Kaptan-ı Derya Kılıç Ali Paşa’nın doktoru Cerrah Mahmut Efendi tarafından 16.yy.da yaptırılmıştır. Camiye Cezayirli Gazi Hasan Paşa Camii de denilmektedir. Bunun nedeni Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın cami bahçesine bitişik bir çeşme yaptırmış olmasıdır.

CERRAHOĞLU, M. Eşref(K. Ereğli, 1948): Öğrenimini tamamladıktan sonra armatör olarak iş hayatına atıldı. Meslek kuruluşlarında çeşitli görevler aldı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

CEVAHİR, Aydoğan(Trabzon, 1961): İngiltere’de Ekonomi İşletme Yüksek Okulundan mezun oldu. Müteahhit olarak iş hayatına atıldı. Cevahirler Şirketler Grubunda iş hayatına devam etmektedir. İkinci Kuşak Karadenizli İşadamları Derneği Kurucu üyesidir. Yeniköy Spor Kulübü’nde iki dönem (1989-1991), Tarabya Spor Kulübü’nde ve Kireçburnu Spor Kulübü’nde başkan olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetici olarak görev yaptı. 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde Sarıyer’de AKP’ den İl Genel Meclisi Üyesi seçildi

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)