Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-31

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-31
Okunma : 1.792 views Yorum Yap

DEDEMAN, Murat (Ankara, 1951-2019): Turizmci, İşadamı. Tarabya’da ikamet eder. 1951’de Ankara’da doğdu. TED kolejini bitirdikten sonra gittiği Ankara İktisadi ve İdari Bilimler Akademisinden mezun olduktan sonra Babası Mehmet Kemal Dedeman’ın yanında ve Dedeman topluluğunda çalışmaya başladı. Toplulukta değişik görevler üstlendi ve 1952’de Dedeman Holding’in Başkanı oldu. Turizmde gösterdiği önemli atılımlar sonucu Dedeman Oteller markasını geliştirerek ülke turizmine büyük hizmetler verdi. Hayırsever kişiliği ile tanındı. Sosyal ve kültürel hayatın içinde olmayı görev kabul etti ve Türkiye Yatırımcıları Derneği (TTYD), Umut Vakfı, Kayak Federasyonu ve TED Kolejleri Vakfı’nın başkanlığını üstlendi. Ayrıca Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİAD), TED İstanbul Koleji, Yurt Madenciliği Geliştirme Vakfı, Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı gibi sosyal, sportif, kültürel, mesleki dernek ve vakıflarda görevler aldı.

DEDEMAN PARKI: Ferahevler Mahallesindedir. 1.638,14 m²lik bir alan üzerindedir. 514,00 m²lik yeşil alan, 98,00 m²’lik çocuk oyun alanı ve 598,49 m²lik spor alanı bulunmaktadır.

DEFNE, Doç. Dr. Mesut Ömer (Çankırı, 1914-1955): Üniversite Öğretim üyesi. Kastamonu Muallim Mektebinin tatbikat kısmını bitirdi. Yüksek Ziraat Enstitüsü Orman Fakültesinden 1939’da mezun oldu. 1939-1943 yılları arasında askerlik görevini yaptı. 1943’de Orman Entomolojisi ve Koruma Kürsüsüne asistan oldu. “Batı Karadeniz Bölgesindeki Göknarların Zararlı Böçekleri ve Mücadele Metodları” konulu tezi ile “Doktor” unvanını aldı. 1954’de “Türkiye’de Otlak ve Otlatma İşlerini Tanzim Yolu ile Orman Korunması Problemi Üzerine Araştırmalar” konulu tezi ile Üniversite Doçenti unvanını aldı.

DEĞİRMEN BAYIRI: Kilyos tahlisiyesinin bulunduğu bölgedeki tepenin adı.

DEĞİRMENTEPE: Reşitpaşa Mahallesinde en yüksek noktasıdır. Bu tepe üzerinde Yeldeğirmeni vardı. Bu nedenle Değirmentepe ismi ile anılmaktadır. Değirmenin kalıntıları mevcuttur (Bkz: Yel değirmeni).

DELİ BEKİR AĞA CAMİİ: Maden Mahlallesindedir. İnşaa tarihi 1900 olup yaptıran kişinin adı ile anılmaktadır. Cami 1971 yılında büyük onarım gördü.

DELİ FUAT PAŞA (Kahire/Mısır, 1835-1931): Babası Müşir Hasan Paşa’nın görevi nedeni ile Mısır’da bulunması nedeni ile Kahire’de doğdu. Ataklığı, olağanüstü cesareti ve dobra dobra konuşması nedeni ile “Deli” lakabı ile anıldı. Öğrenimini Mısır’da Abbasiye mektebinde yaptı. Aynı mektepte hocalık yaptıktan sonra Albay rütbesi ile İstanbul’a tayin edildi. Dar-ı Şura-yı Askeriye’de çalışırken Aşiret ayaklanmalarını bastırmakla görevlendirildi (1872). Karadağ Savaşlarına katıldı (1876), 93 Harbi de denilen Osmanlı Rus Savaşına katıldı (1877/78) ve başarılı oldu. Elana’da Rusları bozguna uğratınca “Elena Kahramanı” olarak anılır oldu. Bu başarısını takiben Padişahın Yaver-i Ekremliğine (Padişah Yaverliğine) getirildi ve olağanüstü elçi olarak Avusturya ve Rusya’ya gönderildi (1894). Abdülhamid yönetimine muhalefet edince Padişaha karşı bir komploya katıldığı iddiası ile evini basan hafiye Fehim Paşa ile çatışmaya girdiği için sıkıyönetim mahkemesine verildi, nişanları alındı ve rütbeleri söküldü ve Şam’a sürüldü. İkinci Meşrutiyetin ilanı ile (1908) İstanbul’a getirildi ve Ayan Meclisi üyesi yapıldı. Hürriyet ve İtilaf Partisi kurucuları arasında yer aldı. Damat Ferit’in istifası üzerine Parti Başkanlığını üstlendi ise de kısa süre sonra istifa ederek ayrıldı (1912). Balkan Savaşlarına katıldı. Damat Ferit Hükümetinin düşmesi için uğraş verdi. Müşirliğe (Mareşallığa) kadar yükseldi. Ömrünün son yıllarını İstinye koyundaki görkemli yalısında geçirdi ve 1931 yılında öldü.

DELİHASAN, Mehmet (Maden, 1999): Sarıyerli siyasetçi. İlk ve Orta öğrenimini Sarıyer İlköğretim okulunda, Liseyi Korkmaz Yiğit Anadolu Lisesinde tamamladı. İ.T.Ü. İnşaat Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğrencisidir (2019 itibariyle). Halen Ülkü Ocakları Eğitim Birimi Başkanlığı görevini yürütmektedir. İ.T.Ü. Stratejik Araştırmalar Kulübü Başkanlığı görevini yürütmektedir. İ.T.Üniversitesi Dil Tarih ve Kültür Kulübü Yönetim Kurulu üyesidir. Basketbol, Voleybol ve boks dallarında lisanslı sporcu olup, 31 Mart Yerel Seçimlerinde Cumhur İttifakı’nın Belediye Meclis üyesi adayı oldu ve Sarıyer Belediye Meclisine üye olarak seçildi.

DEMİR, Av. İsmail (Şebinkarahisar, 1963): Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Serbest avukatlık yapmaktadır. Siyasete Refah Partisi saflarında başladı. 1994-2004 yılları arasında iki dönem İstanbul İl Genel Meclisi Üyeliği yaptı. 2007 genel seçimlerinde Saadet Partisinden Milletvekili Adayı oldu. Saadet Partisi Sarıyer İlçe Başkanı iken Sarıyer Belediye Başkanlığı için adaylığını koydu.

DEMİR, Celal(Sarıyer, 1925): Sarıyer Spor Kulübü’nün ilk takımında futbol oynadı. Aralıklarla 19 dönem Sarıyer Spor Kulübü’nde yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Askerliği döneminde Ordu Milli takımına seçildi. Sarıyer Kulübü’nden Milli Takımlara seçilen ilk futbolcudur. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesidir.

DEMİR, N. Erdi (Menemen, 1964): Fenerbahçe’den transfer edildi (1990) ve beş sezon Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 128 lig, 15 kupa ve 8 Turnuva maçı olmak üzerde 151 resmi ve 51 özel maçla birlikte toplam olarak 202 maçta Sarıyer takımında forma giydi. Lig maçlarında 37, Kupa maçlarında 6, turnuva maçlarında 3 olmak üzere resmi maçlarda 46, ayrıca özel maçlarda attığı 41 golle toplam olarak 87 gol takımına kazandırdı. 9 Ümit, 11 Amatör ve 16 A Genç olmak üzere toplam olarak 36 kez Milli Takım forması giydi ve 1994’de Sakaryaspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Teknik direktör lisansına sahip olup teknik adam olarak çalışmaktadır.

DEMİR, Teoman(İst. 1947): Orta ve Liseyi Ata Kolejinde okudu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun oldu. 1970’de Deri İhracatı işi ile ticaret hayatına atıldı. 1971’de firması olan Teodem’i kurdu. Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Galatasaray ve Sarıyer Spor Kulübü üyesidir. Sarıyer Spor Kulübü’nde 5 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı, Sarıyer S. Kulübü Divan Kurulu Üyesidir.

DEMİR, Tuncay (İst, 1947): Sarıyerlidir. İş hayatına Gümrük memuru olarak başladı, bilahare Sarıyer Belediyesine geçti ve Gelirler bölümünden emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübünde futbol oynadı. Sarıyer Spor Kulübünün kongre üyesi olup aynı zamanda Divan Kurulu üyesidir. Sarıyerliler Derneği (SA-DER), Sarıyer Spor Kulübü ve Sarıyer yeni Merkez Camii Derneği üyesidir. Sarıyerliler Derneği’nde (SA-DER) yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

DEMİRCİ, Hasan Basri (Akçakoca, 1950): Veysel Vardar Denizcilik Şirketinde üst düszeyde yöneticilik yaptı. Rumelikavak Spor Kulübü üyesi olup, bir dönem başkan olarak görev aldı. DSP de siyaset yaptı. Sarıyer ve Büyükşehir Belediye Meclisinde Meclis Üyesi olarak Sarıyer’i temsil etti. Sarıyer Spor Kulübü, ADD Sarıyer Şubesi ve Sarıyerliler Derneği (SA-DER) üyesidir.

DEMİRCİ, Sinan (Trabzon, 1970): Rumelikavaklı’dır ve bu mahallede muhtar olarak görev yaptı (2014-2019). Çocuk yaşta futbola başladı. Çeşitli kulüplerde oynadı. Van Spor’da oynarken Sarıyer Spor Kulübüne transfer oldu ve dört sezon (1995-1999) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 40 lig, 5 Türkiye Kupası olmak üzere 45 resmi maçta Sarıyer forması giydi. Ayrıca 35 özel maçta forma giydi ve böylece Sarıyer forması altında 80 müsabaka oynadı. Lig maçlarında 1 ve özel maçlarda 2 olmak üzere takımına 3 gol kazandırdı. Sarıyer’den ayrılarak İst. B.Ş.Belediye Spor’a transfer eden Sinan Küçükköy Spor’da da oynadı. Muhtarlığını yaptığı (2014-2019; 2019-2024,31 Mart 2019 da ikinci kez seçildi) Rumelikavağı takımında hem futbol oynadı hem de antrenör olarak görev yaptı. Rumelikavağı, Sarıyer Spor Kulübü ve Türkiye Profesyonel Futbolcular Derneği üyesidir.

DEMİRCİKÖY: İlçenin deniz sahili olan köylerindendir. Kilyos, Rumelifeneri, Uskumruköy ve Zekeriyaköy’den sınır alır. Son on beş yıldan beri arazilerin imara açılması nedeni ile köy olmaktan çıkmıştır. Pek çok site, Demirciköy’ü köy havasından uzaklaştırmış, sayfiye yeri haline getirmiştir. 1992 nüfus sayımına göre köy nüfusu 547 ‘dir.

DEMİRCİKÖY HAMAMI: Demirciköy’e girerken Alarko firmasına ait Dört Mevsim Evleri Sitesinin bulunduğu yerde ve yola yakındı. Bizanslardan kalan bu hamam kalıntıları, köyde siteleşme başladıktan sonra yok olup gitti.

DEMİRCİKÖY HIRİSTİYAN MEZARLIĞI: Uzunya deresine yakın ve Kilisecik mevkiinde olan mezarlık, Hıristiyan köy halkının köyden ayrılmaları üzerine terk edildi. Mezarlığın kalıntıları bile yok.

DEMİRCİKÖY MEZARLIĞI: Köy meydanı ve harman yerinin doğu, yani denize bakan tarafındadır.

DEMİRCİKÖY PARKI: Bu park mahallenin ismini taşımakta olup 2.133,80 m²lik bir alan üzerindedir.1.177,52 m’²lik yeşil alanı bulunmaktadır.

DEMİRER, Fikret (Üsküdar, 1961): Beşiktaş’tan transfer edildi (1987). Sarıyer’de 4 sezon (19876-1991) oynadı. Bu süre içinde 99 lig, 9 kupa ve 4 turnuva maçı olmak üzere 112 resmi, 42 özel maçla birlikte toplam olarak 154 maçta lacivert-beyazlı formayı giydi. Lig maçlarında 10, kupa maçlarında 3 ve özel maçlarda 6 gol olmak üzere takımı adına 19 gol kaydetti. 3 A Milli, 1 Ümit Milli, 4 Amatör Milli ve 4 de A Genç Milli olmak üzere toplam 12 kez Türk Milli takım formasını giydi. Ankaragücü’ne transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Beşiktaş Altyapısında teknik eleman olarak görev yapmaktadır.

DEMİRHAN, Birol (Gümüşhane, 1970): Bayburtspor’dan transfer edildi (1991). Sarıyer Spor Kulübünde 4 sezon (1991-1995) tescilli kaldı ve bu süre içinde 88 lig, 2 Kulüpler arası Balkan Kupası, 9 Türkiye Kupası olmak üzere 98 resmi ve 46 özel maçla birlikte toplam olarak 145 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 1, özel maçlarda 5 gol kaydetti. Kayserispor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

DEMİRTAŞ, Cengiz (Düzce, 1937 – 2014): Düzce Gençlikten transfer edildi (1962). Üç sezon Sarıyer’de tescilli kaldı. 42 Lig, 3 Kupa olmak üzere 45 resmi ve 17 özel maçla birlikte toplam 62 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 14, Kupa maçında 1 ve özel maçlarda 15 olmak üzere takımına 30 gol kazandırdı. Düzcespor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

DEMİRTAŞ CEYHUN PARKI: Baltalimanı Mahallesindedir. 429,00 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 106,50 m²’lik yeşil alanı, 103,59 m²’lik çocuk oyun alanı ve 50,70 m²lik spor alanı bulunmaktadır.

DEMİRTAŞ, Hamdi (İst. 1972): Rumelikavağı altyapısında yetişti ve bu kulüpte oynadı. Bilahare Gençlerbirliği, Adanaspor, Adana Demirspor ve Türk Telekom kulüplerinde oynadı. Antrenörlük kurslarını tamamlayarak antrenör lisansı aldı ve pek çok kulüpte antrenör olarak görev yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)