Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-32

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-32
Okunma : 1.349 views Yorum Yap

DEMİRTAŞ, İbrahim (Sarıyer, 1932): Sarıyer’in amatör ve profesyonel takımında oynayan bin kaç futbolcudan biridir. Profesyonel takımın 19 lig ve 1 özel maçında yer aldı takımına 8 gol kazandırdı.

DEMİRTAŞ, Mehmet (Sürmene, 1958): Beykoz’dan transfer edildi (1983) ve iki sezon Sarıyer’de tescilli kaldı. 24 Lig 6 Kupa olmak üzere 30 resmi ve ayrıca 11 özel maçla birlikte toplam 41 maçta Sarıyer forması giydi, Kupa maçında 1, özel maçta dört gol attı. Gaziantepspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Futbolu bıraktıktan sonra antrenör ve teknik direktör olarak Sarıyer Spor Kulübü ve değişik kulüplerde görev yaptı.

DEMİRTAŞ, Saadettin (1968): Fenerbahçe’den transfer edildi (1994) ve altı sezon (1994-2000) Sarıyer’de oynadı. Bu süre içinde 119 lig, 9 kupa, 2 turnuva olmak üzere 130 resmi ve 68 özel maçla birlikte toplam olarak 198 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 39, kupa maçlarında 1 ve özel maçlarda 28 olmak üzere takımına 68 gol kazandırdı. Sapanca Spor Kulübüne transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

DEMOKAN, Mithat (İst. 1949): Manisaspor’dan transfer edildi (1974) ve 2 sezon (1974-1976) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 41 lig, 3 kupa ve 13 özel maç olmak üzere 60 maçta Sarıyer forması giydi, takımı adına 2 gol kaydetti. Galata’ya transfer olarakSarıyer’den ayrıldı.

DENİZ, Mehmet (Samsun, 1965): Siyasetçi. Emirgan Ortaokulu, Behçet Kemal Çağlar Lisesi ve 9 Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun oldu. Profilo Holding’de Bölge sorumlusu, İstanbul madencilik şirketinde yönetici, Fiba Holding grubuyla çalışan YKA firmasının Türkiye-Romanya bölümünde finans ve personel direktörü olarak görev yaptı. 2008’den beri Turkcell fiber optik kablo alt yapı konusunda faaliyet gösteren ve aynı zamanda Kalekim ve Sidding bayisi olan kendi şirketinde çalışmaktadır.  Siyasete Demokratik Sol Parti (DSP) saflarında başladı. İlçe Başkanlığı ve iki dönem Sarıyer Belediye Meclisi üyeliği (1994-1999 ve 1999-2004) ve iki yıl Sarıyer Belediyesi Meclis Başkanvekilliği yaptı. (1999-2004) de Büyükşehir Belediye Meclis Üyeliği görevinde bulundu. Bilahare CHP saflarında siyasete devam etti ve İlçe Başkanlığı görevini üstlendi. Reşitpaşa Spor Kulübünde altı dönem kulüp başkanlığı yaptı. Reşitpaşa Spor Kulübü, Boğaziçi Çevre Derneği, Avcılar Spor Kulübü üyesi olup Basın Press Muhabirliği, Sarıyer Haber Gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.

DENİZER, Şemsi(Zonguldak, 1951- 1999): Kömür işletmelerinde işe başladı. Sendikal faaliyetlerde bulundu ve Zonguldak’taki Genel Maden İş Sendikası yönetim kurulunda görev aldı. Daha sonra aynı sendikada genel başkan oldu. Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı kurucu üyesi olup, Türk İş’te Genel Sekreterlik yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. İstanbul dışından Sarıyer Spor Kulübü yönetim kuruluna seçilen ilk kişidir.

DENİZER, Şükrü (Trabzon, 1947): Sarıyerli İşadamı. İlk ortaokulu Sarıyer’de okudu, Pertevniyal Lisesinden mezun olduktan sonra İktisadı Ticari İlimler Akademisini bitirdi. Balık kabzımalı olarak aile şirketi olan Karadeniz Balıkçılık’ta işe başladı. Bu şirkette Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldı.  Sarıyer Spor Kulübü, Yenimahalle Spor Kulübü, 1940 Sarıyerli Sporcular Derneği, Tenis Eskrim Dağcılık (TED) Derneği üyesidir. Sarıyer Spor Kulübünde dört dönem (1994/95; 1996/97; 1997/98 ve 2002/2003) yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. 1940 Sarıyerli Sporcular Derneği ve Yenimahalle Spor Kulübünde de Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesidir.

DENİZER, Turan  (Trabzon, 1931): Sarıyerlidir. Balıkçılıkta yenilik getirenlerden biridir. Mesleği onu Sarıyer’e taşıdı. Kurdukları balıkçılık şirketi ile iş hayatına atıldılar (Turan, Burhan, Metin, Şükrü kardeşler ve ortakları Samim Emanet). Turan Denizer yeniliklere açık olan bin insandı. Çok iptidai gördüğü çavalye ile balık naklinin terk edilmesi, kasa sisteminin benimsenmesi için uğraştı. Bu uğraşı benimsendi, sonra bu sistemi de değiştirdi. Bu defa köpükten kasa ve köpükten kutu sistemini getirerek balığın her dem taze (buz içinde) naklinin sağladı. Yeni arayışlara girdi, dünyanın çeşitli ülkelerinde mesleği ile ilgili geziler yaptı. Bu gezilerin birinde orkinos balıkçılığının Türkiye’de yapılmasının yolunu buldu. Bu balığın Japonlar tarafından çok tüketildiğini görünce konu üzerine eğildi. Japonya’ya giderek incelemelerde bulundu ve orkinos avcılığının Türkiye’de yapılması işinin başlatılmasının öncülüğünü yaptı. Balıkçılığın modern usullerle yapıldığı Norveç, İsveç, ABD, Japonya, Fransa’ya gittiği gibi balıkçılıkla uğraşan komşu ülkelerden; Yunanistan, Bulgaristan, Romanya da gitti. Pamuk ipliğinden yapılan ağların yerine naylon ağların kullanılması konusunda büyük uğraşlar verdi. Denizer Nakliyat A.Ş., Denizer Gıda A.Ş. şirketlerini, akabinde bir de buzhane kurduğu gibi bir de tır filosu meydana getirerek Türkiye’de yakalanan balıkları ülke dışına naklini sağladı. Kabzımallığın dışında balıkçılığa yenilikler getirerek daha modern imkânlarla yapılması yolunda çok başarılı çalışmalar yaptı. Sosyal yanı da olan Turan Denizer, Trabzon’daki mahallesi Faroz da bir de Yalıspor isimli kulübün kuruluşuna öncülük etti kurucuları arasında yer aldı.

DENİZPARK GAZİNOSU: Yeniköy’ün en eski ve tarihi gazinosudur. İşletmecisinin adıyla Aleko’nun yeri de denilmektedir. Yalılar Caddesi, Daire Sokaktadır. Tarihi ahşap binası Rum Parayia Kilise vakfına aittir.

DEPREM ŞEHİDİ GAZETECİLER PARKI: Maden Mahallesinde olup 775,00 m²lik bir alan üzerinde kurulmuştur. 300,00 m²lik yeşil alanı, 120,00 m²lik çocuk oyun alanı ve 220,00 m²lik spor alanı bulunmaktadır.

DERBENT AŞAĞI CAMİİ: Çamlıtepe (Derbent) mahallesinde ve mahallenin alt kısmında bulunan Derbent Aşağı isimli bu camiinde tarihi bir özelliği yoktur.

DERBENT MEMBA SUYU: Çamlıtepe (Derbent) mahallesi sınırları içinde Derbent suyu adı ile kullanılan bir memba suyudur.

DERE MAHALLESİ ÇEŞMESİ: Uskumruköy camiinin yanındadır. Kim tarafından ne zaman yapıldığı bilinmemektedir.

DEREBOYU CADDESİ: Sarıyer deresinin denize döküldüğü yerden başlayarak mezarlıklara giden bir cadde idi. Sarıyer deresinin üzeri kapandıktan sonra caddenin uzunluğu Aralık Suyu karşısındaki ışıklarda sona erdi.

DEREBOYU SOKAK PARKI (Kademeli Park): Ayazağa mahallesindedir. 1.160,63 m²lik bir alanı kapsamakta, 466,43 m² yeşil alanı ve 317,15 m² oyun alanı bulunmaktadır.

DEREİÇİ: İstinye vadisinin iç kısımlarına Dereiçi denir. İstinye deresinin her iki yanı verimli toprakları nedeniyle uzun yıllar tarım alanı olarak kullanıldı. 1950’den sonra Dereiçi bölgesi sanayiye açıldı. Pek çok fabrika yapıldı. Ne var ki günün koşulları gereği fabrikalar birer birer şehir dışına taşındı. Boş kalan alanın çok büyük kısmı imara açıldı. Dereiçi’nde Borusan Oto, Otokoç, Maxi Center, Champiosa gibi büyük işyerleri açıldı. Dereiçi İstinye ve İlçenin önemli ve canlı iş bölgesidir.

DEREİÇİ PARKI (İLHAN SELÇUK PARKI): Baltalimanı Mahallesindedir. 812,47 m²lik bir alanı kapsamaktadır. 149.59 m²lik yeşil alanı,125,50 m²lik çocuk oyun alanı, 257,85 m²lik spor alanı bulunmaktadır.

DERELİ, Hayrettin (İst. 1967): Büyükdereli, mali müşavir ve siyasetçidir. Özel Yıldız koleji ve aynı kolejin Lisesinden mezun oldu. İ.Ü. İşletme Fakültesinde eğitimini tamamladı ve iş hayatına Mali Müşavir olarak atıldı. CHP saflarında siyasete atıldı. İki dönem Sarıyer Belediyesi Meclis Üyesi (2014-2019 ve 2019-2024) görev yaptı. Engelliler Derneği Başkanlığı görevlerinde de bulundu. Sarıyer Belediyesi Spor Kulübü Başkanlığı Yönetim Kurulu üyesi olarak görevler aldı.

DERELİ, Kenan (Sürmene, 1933-1999): Sarıyer altyapısından Büyükdere’ye gittik ve bu takımdan tekrar Sarıyer’e alındı (1950). İlk kulübü Büyükdere’dir. Sarıyer’de üç sezon (1950-1953) oynadıktan sonra I. Lig takımlarından Vefa’ya transfer etti. Vefa’da oynarken sakatlandı ve yurtdışına (İtalya’ya) giderek ameliyat olan ilk futbolculardan biri oldu. Sarıyer S.K. Profesyonelliği kabul edince tekrar kulübüne kaptan olarak geldi. Futbolu bırakana kadar (1963) Sarıyer’de oynadı. Takım kaptanı olarak büyük isim yaptı ve “Baba Kenan” lakabı ile tanındı. Sarıyer forması altında 116 lig ve 17 özel olmak üzere 133 müsabaka oynadı. Lig maçlarında 17, özel maçlarda 1 olmak üzere 18 gole imza etti. Türkiye’de ilk futbol okulunu kuran teknik adamdı (1957). Bu okuldan sayısız futbolcu yetiştirdi. Futbol oynarken de Sarıyer S.K. de yönetici ve genel kaptan olarak hizmet yapan Kenan Dereli, antrenör ve teknik direktör olarak da ölene kadar Türk futboluna hizmet etti. Sarıyer takımına malzemeci, masör, antrenör ve teknik direktör olarak yıllarını verdi. 19 yıl yönetim kurulu üyeliği yaparak, en çok yöneticilik yapanlar arasında üçüncü sırayı aldı. Türkiye’de “Baba Kenan” olarak çok mümtaz bir yere sahip olmayı bildi ve vefatından sonra Türkiye Futbol Federasyonu tarafından düzenlenen kurs ve seminerlere adı verildi. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesi, Türkiye Antrenörler Derneği, Türkiye Futbol Adamları Derneği üyesidir. Ayrıca 1940 Sarıyerli Futbolcular Derneği ve Sarıyerliler Derneği (SA-DER) kurucu üyesidir. İASKF’dan “Türk Futboluna Hizmet”, Sarıyer Spor Kulübünden “Hizmet Armağanı” ve “Onur Plaketi” aldı.

DERNEK, Erol (İst. 1937-1987): Büyükderelidir. Sarıyer Ortaokulunu bitirdikten sonra gazeteciliğe başladı. Pek çok gazetede çalıştı. Magazin gazetecisi olarak büyük başarılar kazandı.

DEVELİLİOĞLU, Taner E. (İst. 1940) : İzmit’ten kaleci olarak transfer edildi ve iki sezon (1961-62) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 38 lig, 2 kupa olmak üzere 40 resmi ve 8 özel maçla birlikte 48 maçta yer aldı ve lig maçlarında 31, kupa maçlarında 6 ve özel maçlarda 8 olmak üzere 45 gol yedi. Teknik eleman olarak görev yapmaktadır.

DİKER, Ord. Prof. Dr. Mazhar (Mut, 1899-1952): Üniversite Öğretim Üyesi. Asıl adı Mehmet’tir.  İlk ve orta tahsilini 1915 yılına kadar Akhisar ve Antalya’da yaptı. 1915 yılı Eylül ayından 1917 yılı Ağustos ayına kadar İstanbul’da Orman Mektebi Alisinde okudu ve bu okuldan mezun oldu. Mesleki incelemelerde bulunmak üzere Almanya’ya gönderildi. Bir yıl Berlin’de kaldı. Tübingen Ünivesitesi’nin Ormancılık kısmına devam etti. Savaş nedeni ile yurda döndü. 1919-1921 yılları arasında İstanbul’da Beykoz Ameliyat Mektebinde muallim olarak görev yaptı. 1921’den 1922’ye kadar Ankara‘da Yedek Subay okulunda okudu. İstihkâm Yedek Teğmeni olarak İstiklal Savaşına katıldı ve 1923 yılı eylül ayına kadar orduda hizmet etti. Askerliğini takiben çok çeşitli görevlerde bulundu. 1927’de ikinci kez yurtdışına gönderildi. Almanya ve İsviçre de kaldı.1929’da Yüksek Ziraat Mektebine Amenajman Müderrisi oldu. Bir süre sonra Bu okulun Rektörlüğüne önce vekâleten sonra da asaleten tayin edildi. Buradaki görevi 1934 yılına kadar devam etti.1934-1937 yılları arasında Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsüne bağlı Orman Fakültesinin İstanbul Büyükdere’deki kısmında Doçent olarak görev yaptı. 1937’de ikinci sınıf profesör, 1940’da birinci sınıf profesör ve aynı zamanda Orman Amenajmanı ve Amenajman Enstitüsünün Müdürü oldu. 1934-1936 yılları arasında Yüksek Ziraat Enstitüsü Rektörlüğünün Bahçeköy’deki Orman Fakültesinde Temsilciliğini ve 1936-1940 yılları arasında da Fakültede vazife gören Alman Dekanların idari sahada yardımcılığını yaptı.1940-1942 yılları arasında Fakültenin Dekanı oldu. 1945 yılında Ordinaryüs Profesörlüğe terfi etti. 1946-1948 yıllarında Ankara’da Orman Umum Müdür Vekilliği yaptı.  1938’de kapatılan Sarıyer Gençlik Mahfelinde başkanlık yaptı. 1951’de İstanbul Üniversitesi senatörlüğüne seçildi ve 11.08.1952’de vefat etti.

DİKİLİ KAYA: Rumelikavağı vapur iskelesinin 300 metre açığında bulunan fenere Dikilikaya denildiği gibi, Dikili Feneri de denilmektedir. Bu fener önceleri Sarıyer Mesarburnu mevkiinde iken 19.yy.’da şimdiki yerine nakledildi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)