Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-33

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-33
Okunma : 3.189 views Yorum Yap

DİKMEN, Orhan(İst. 1922-1997): Turizm Bakanlığından emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübü’nde iki dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu Üyesiydi.

DİKMEN, Salih (Bursa, 1892-1960): Orman Teşkilatında memur olarak çalışırken Sarıyer Spor Kulübü’nün kuruluş çalışmalarına katıldı. Uzun yıllar Katib-i Umumi (Genel Sekreter) olarak görev yaptı. “Ormancı Salih” olarak tanınır.

DİKRANYAN YALISI: Kefeliköy’de ana cadde üzerinde deniz cepheli olan yalı sahibinin adı ile anılmaktadır. 1895’de yapılmıştır. Kireçburnu’na doğru olan bitişik yalılardan ikincisi olan yalının mimari özelliği dikkat çeker. Yalının son sahibi Hüseyin Yörük olup,  yalı eskisine sadık kalınarak yeniden inşa edildi.

DİLAVEROĞLU, Hacı Osman Nuri (Safranbolu, 1874-1967): Sarıyerlidir. Çok iyi eğitim aldığı söylenir. Genç yaşta Esad Efendi’nin müritleri arasına girdi. Esad Efendi, Menemen olayı ile ilgili görüldü. Yargılanma sırasında ölmüş. Yerine halifesi ve müridi olan Sarıyerli Osman Nuri Dilaveroğlu geçti. Ölene kadar Nakşi Şeyhi olarak görevini sürdürdü. Tekkelerin, zaviyelerin yasak olduğu dönemlerde evi sohbet için gelen müritleri tarafından dolar taşardı. “Hacı Baba” ve “Hacı Nuri Bey” olarak da tanınır. Ölmeden önce yeri için Erenköylü Ramazanoğlu Hacı Mahmut Sami Efendi işret edince, şeyhlik koltuğu da ona kaldı.

DİLEK SOKAK: Merkez Sarıyer’de, Muhacir Mahallesi olarak anılan yerleşim bölgesi içindedir. Bu yerleşim bölgesi 93 Harbi denilen Osmanlı-Rus Harbi (1877) nedeni ile göç edenlerin yerleştirilmesi kuruldu. Burada kurulan yerleşim bölgesi nedeni ile alanda olan mandıranın (çiftliğin) alanı daralmış, sonrada tamamen kaldırıldı. Bu alanda sokaklardan biri de “Dilek Sokak” tır. Yeni yerleşim bölgesine gelip yerleşenler güçlükle karşılaşınca Hem Allah’a yakarır hem de Sarı Baba ile Kara Baba yatırlarına giderek dua eder, istekte bulunduklarından buradaki sokaklardan birine Dilek Sokak adı verilir. 

DİLMEN, Rıdvan (Nazilli, 1962): Boluspor’dan transfer edildi (1983), 4 sezon (1983-1987) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 119 lig, 7 kupa ve 1 turnuva maçı olmak üzere 127 resmi ve 22 özel maçla birlikte toplam olarak 149 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 29, kupa maçlarında 3 olmak üzere resmi maçlarda takımı hesabına 32, özel maçlarda da 15 olmak üzere toplam olarak takıma 47 gol kazandırdı. 6 kez Ümit ve 24 kez A Milli olmak üzere 39 kez Milli takım formasını giydi ve takım kaptanı olarak görev yaptı. Sarıyer’de oynarken 11 kez A Milli takımda oynadı. Fenerbahçe S.K.’ne transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Teknik eleman ve TV yorumcusu ve spor yazarı olarak görev yapmaktadır.

DİNÇ, ALİ  (İst. 1931, 1990): Büyükderelidir. Ticaretle uğraştı “Fırıncı Ali” olarak tanınır. Sarıyer Halkevi bünyesinde çalıştı ve CHP saflarında siyasete atıldı. İlçe yönetim kurullarında görev aldı. CHP İlçe Başkanlığı yaptı. Sarıyer’i temsilen İstanbul Belediye Meclisi üyeliği yaptı. Pek çok dernekte üye ve yönetici olarak görev yaptı.

DİNÇ, Cüneyt(Sarıyer, 1935): Üniversite tahsilini yarım bırakıp İş Bankasında memuriyete başladı ve aynı bankanın değişik şubelerinde memur, şef, müdür yardımcısı ve müdür olarak çalıştıktan sonra emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu Üyesidir.

DİNÇMEN, Ercüment (İst. 1954): Galata’dan transfer edildi ve bir sezon (1975/76) tescilli kaldığı Sarıyer’de 30 lig 4 kupa ve 1 turnuva maçı olmak üzere 35 resmi ve 7 özel maçla birlikte toplam 42 müsabaka oynadı. Bolu’ya transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

DİNO, Sabri (İst. 1942-1990) : Tarabya S.K. nün yetiştirdiği çok önemli futbolculardan biridir. Genç yaşta Galatasaray’a transfer oldu ve sonra da Beyoğluspor’a geçti. Bu takımda çok başarılı olunca 1964’de Beşiktaş tarafından transfer edildi. 1966/67 sezonunda kaleyi devraldı ve 1975 yılına kadar 194 maçta forma giydi. Beşiktaş’ın şampiyonluklarında büyük pay sahibi oldu. 12 kez A Milli takım formasını giydi. Futbolu bıraktıktan sonra ticarete atıldı. Kendi ismini taşıyan erkek gömlekleri imalatı ve satış mağazaları açtı. Fakat ekonomik sıkıntılar sonucu bunalıma girerek, 14.01.1990 günü Boğaziçi Köprüsünden atlayarak atarak intihar etti.

DİŞMENGİL, Hikmet (1918-1984): Sarıyerlidir, aile mesleği olan dişçilik yapıyordu. 1957 yılında muhtar seçildi ve 1963 yılına kadar devam ettirdi. CHP saflarında siyaset yaptı. İlçe teşkilatında çeşitli görevler aldı, bir dönem Sarıyer’den İstanbul Belediye Meclis Üyesi seçildi. Ayrıca üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde 4 dönem (1955/56, 1956/57, 1958/59 ve 1963/64) yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca Sarıyer’de çeşitli sivil toplum kuruluşlarında üye olup yönetici olarak görevler üstlendi.

DİVANHANE CAFE: Rumelihisarı’nda Baltalimanı Caddesi üzerinde ve Rakım Paşa Çeşmesi yanındaki cafe tercih edilen yerlerdendir.

DOĞ, Haydar(Gönen; 1881-1955): Genç yaşta İğneada’ya yerleşti. İstanbul’un işgalinden sonra Trakya’da kurulan Trakya Paşaeli Müdafaa-ı Hukuk Cemiyetine katıldı. Bu cemiyet Anadolu Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti ile birleşerek Anadolu ve Rumeli Müdafaa-ı Hukuk Cemiyeti adını aldı. Milli Mücadele sonrası İstiklal Madalyası ile ödüllendirildi. İstanbul’a gelerek Sarıyer/Yenimahalle’ye yerleşti ve orman ürünleri ticareti ile uğraştı. 1949’da ticaret hayatından çekildi. Sarıyer Yoksulları Koruma Yurdu (1932) ve Sarıyer Spor Kulübü (1940) kurucularındandır. Her iki Dernekte başkan olarak görev yaptı.

DOĞAN, Kamber: Büyükdereli. CHP de siyasete atıldı. Parti Meclisi Üyeliği dâhil Teşkilatın hemen her kademesinde görev yaptı. 1994/1999 döneminde yerel seçimlerde CHP Listesinden Sarıyer Belediye Meclisine üye seçilerek görev yapıt.

DOĞAN, Oktay (Mersin, 1950): İlkokulu ve ortaokulu Mersin’de, lise ve yüksekokulu İstanbul’da okudu. 1972’de kamuda memuriyete başladı ve 2015 yılında emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübü basketbol takımında oynadı. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde bir dönem (2007/2008) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaparken uzun yıllar da Denetleme Kurulu Üyesi olarak vazife aldı. Bir süre memur sendikalarında da görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu Üyesi olup, 1940 Sarıyerli Sporcular Derneği üyesidir. Bu dernekte yönetim kurulu üyesi olarak uzun yıllar görev yaptı ve halen başkanlık görevini (2019 itibariyle) devam ettirmektedir.

DOĞANEVLER KOCATEPE CAMİİ: Reşitpaşa mahallesinin Doğanevler semtinde inşa edilen bir cami olup, tarihi özelliği yoktur.

DOĞANEVLER PARKI: Reşitpaşa Mahallesindedir. 215,98 m²’lik bir alanı kapsar, 50,81 m²’lik yeşil alanı, 69,15 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

DONDURMACI VELİ: Tarabya’da çarşı içinde bulunan dondurmacı Veli Usta 1927 yılından beri hizmet vermektedir.

DONEV, Donche (Dimitbougrad, Bulgaristan, 1973): Bulgaristan’ın Sofya Leviski kulübünden transfer edildi. Bir sezon (1996-1997) tescilli kaldığı Sarıyer takımında 33 lig, 1 kupa olmak üzere 34 resmi ve ayrıca 16 özel maçla birlikte toplam olarak 50 maçta oynadı. Lig maçlarında 9 ve özel maçlarda 10 olmak üzere takımına 19 gol kazandırdı. Bulgar A Milli takım formasını da giyen Donev, sezon sonunda Vanspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

DORKEN, Nihat (İst. 1917-1997): Sarıyerlidir. Tıp Fakültesi mezunudur. Akademikkariyerini tüm aşamaları başarı ile geçerek yaptı ve profesör oldu. Türkiye’de ilk kalp ameliyatını yaparak kalp kapaklarının genişletilmesini sağladı. Adını Türk tıp tarihine yazdırdı. Gençliğinde Sarıyer Gençler Cemiyeti ve Sarıyer Gençler mahfeli takımında kaleci olarak futbol oynadı.

DOSTEVLER CAMİİ: Tarabya’da Dostevler Sitesinin bulunduğu yerdeki bu camiye sitenin ismi verilmiş olup tarihi bir özelliği yoktur.

DOYGUN, Kamil (Rumelikavak, 1953): Sarıyer altyapısından yetişti ve aralıklı olarak 5 sezon (1969-1972 ve 1979-1981) takım kadrosunda kaldı. Bu süre içinde 27 lig. 16 B takımlar ligi, 4 kupa maçı olmak üzere 47 resmi ve ayrıca 27 özel maçla birlikte toplam olarak 74 maçta Sarıyer formasını giydi. Takımına 6 gol kazandırdı. Futbolu bıraktıktan sonra kurslara katılarak antrenörlük ve teknik direktörlük lisansı aldı. Sarıyer S. K. dahil değişik kulüplerde antrenör ve teknik direktör olarak çalıştı. Türkiye Futbol Federasyonu ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce tertiplenen antrenör ve teknik direktörlük kurslarında kurs direktörü ve eğitici olarak görev yaptı. TFF Eğitim Dairesinde görev yapmaktadır. Sarıyer Spor Kulübü, 1940 Sarıyerli Sporcular Derneği, İstanbul Antrenörle Derneği, Sarıyerliler Derneği (SA-DER) Rumelikavağı Spor Kulübü üyesidir. SA-DER’in kurucusu olup, antrenörler derneğinde iki dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

DOYGUN, Tekin(Sarıyer, 1945-2012): Rumelikavağı’ndaki İskele Restaurantın uzun süre işletmeciliğini yaptı. Kilyos Yolu üzerinde Doygun Tesislerini kurdu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

DR. CAVİT BEY YALISI: Çayırbaşı’nda askeri iskelenin Büyükdere tarafında ve Pide Ban müessesesinin tam karşısında ve kazıklı yol ile Çayırbaşı caddesi arasında kalan bu tarihi yalı 1990’lı yıllarda bütünü ile yıkılıp eskisine sadık kalınarak yenilendi. Yalının yangın sonucu ortadan kaybolan Kefeliköy otelinin müştemilatı olduğu da söylenmektedir.

DR. MUVAFFAK GÖREN YALISI: Yeniköy’de Yalılar Caddesi üzerindedir. “Bahçedeki 1897 tarihli çakıl taşlarından da belgelendiği gibi, Sultan II. Abdülhamid (1876-1909) döneminde Baron yaptırmış. 1920 yıllarında da Dr. Muvaffak Gören Hamapolos adlı Saraya mensup bir Rum sarraftan satın almış.

DR. RASİM BEY YALISI: Yeniköy, Köybaşı Caddesi üzerindeki 157 kapı No. lu yalı Dr. Rasim Bey yalısı olarak bilinir. Ancak sahip değiştirdikten sonra Çiller yalısı olarak isimlendirildi. Son sahibi Başbakanlık da yapan Prof. Dr. Tansu Çiller’dir.

DUATEPE: Rumelihisar’ın üst kısımlarında bulunuyor. Boğaza hakim noktadadır.

DUATEPE MESİRESİ: Rumelihisarı’nın en tepe noktasında bulunan Duatepe Parkı semtin en önemli mesiresidir.

DUMLUPINAR (AŞK VEYSEL PARKI): Fatih Sultan Mehmet Mahallesindedir. 2.974,04 m²’lik bir alanı kapsamaktadır. 1.506,68 m²lik yeşil alana sahip olup, 120,00 m²lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

DUMLUPINAR İLKÖĞRETİM OKULU: Fatih Sultan Mahallesinde 1984/1985’de eğitim ve öğretime başlayan Dumlupınar İlkokulu mahalle sakinlerince yaptırıldı fakat yeterli olmayınca Milli Eğitim Vakfınca desteklenerek yeni bir okul yapılmış ve MEB. Dumlupınar İlköğretim Okulu adı ile 1993/1994 ders yılında eğitime başlamıştır.

DURAL, Şükrü(Samsun/Ladik, 1956): Yıldız Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Bölümünden Makine Mühendisi olarak mezun oldu. Türkiye Gemi Sanayi A.Ş. İstinye ve Pendik tersanelerinde 1974 ve 1987 yılları arasında çalıştı. 1987 ve 1994 yılları arasında serbest gemi tamir ve bakım işleriyle ilgilendi. Siyasete Fazilet Partisinde başladı ve 1991- 1994 yılları arasında Fazilet Sarıyer İlçe Başkanı olarak görev yaptı. İstanbul Büyükşehir ve Sarıyer Belediye Meclis Üyeliği ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)