Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-61

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-61
Okunma : 1.246 views Yorum Yap

KEMER MEZARLIĞI: Bahçeköy, Kemer mahallesindeki Nuray Artam Camiinin üst tarafındaki yamaçtadır. Yeni bir mezarlıktır.

KENAN PARS SAĞLIKÇILAR PARKI: İstinye Mahallesindedir. 1.801,57 m²lik bir alan üzerindedir, 900,52 m²lik yeşil alanı ve 98,87 m²lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

KESER, Erdal (Sivas, 1951): Borussia Dordmund (Almanya) kulübünden transfer edildi ve iki sezon (1987-1989) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 57 lig, 8 kupa olmak üzere 65 resmi ve 10 özel maçla birlikte 75 maçta oynadı. Lig maçlarında 29, kupa maçlarında 3 olmak üzere resmi maçlarda 32 ve özel maçlarda 13 olmak üzere toplam olarak takımına 45 gol kazandırdı. Galatasaray’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Antrenör ve teknik direktör lisansına sahiptir. Galatasaray’da teknik eleman olarak görev yaptı. 25 kez A Milli takımda oynadı.

KESİK, Refik (İst. 1954): Sarıyer’de ikamet eder. İlk ve ortaokulu Kocamustafa Paşa da okudu. Davutpaşa Lisesini bitirdikten sonra, Yabancı Diller Yüksek Okulunun İngilizce Bölümünden mezun oldu. Kısa bir süre öğretmenlik yaptı. Sonra ticaret hayatına atıldı. Anavatan Partisinde siyasi çalışmalara başladı. ANAP da Sarıyer İlçe Yönetim Kurulu Üyesi, İlçe Başkanı, İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurultay Delegesi olarak görev aldı. Sarıyer Belediyesi Başkanı Sedat Özsoy’un danışmanı olarak 5 yıl süre ile görev yaptı. Türk Hava Kurumu (THK) Sarıyer Şubesinde Yönetim Kurulu Üyesi ve Şube Başkanlığı yaptı ve Kurultay delegesi oldu. Sarıyer Spor Kulübünde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Sarıyerliler Deneği (SA-DER) de ve Sarıyer Yeni Merkez Camiinde, 1940 Sarıyerli Sporcular Derneğinde ve Kastamonulular Derneği üyesi ve bu dernekte Genel Sekreter olarak görev yaptı.

KESKİN, Hakkı(Of, 1932): Kömür İşletmecisidir. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

KESTANE SUYU: Kestane suyu mesiresi içinden çıkan içimi güzel bir memba suyudur. Sertlik derecesi 3 tür.

KESTANE SUYU ÇEŞMESİ: Sarıyer’in önemli mesirelerinden Kestane Suyu mesiresi içinde bulunuyor. Mesire kapatıldıktan sonra su halka açık olmaktan çıktı. 1954’de mesire sahibi Emin Akkaya tarafından yapılan çeşmenin suyu vardır ve tek muslukludur. Kitabesinde “Kestane Suyu” yazmaktadır. Suyun sertlik derecesi 3’ tür.

KESTANE SUYU FABRİKASI: Sarıyer’de Hünkâr bayırından çıkışta solda ve Kestane Suyu Mesiresi içindedir. Kestane memba suyu şişelenerek satılmaktadır. Suyun sertlik derecesidir 3 tür.

KETENCİOĞLU, Hacı Yakup (Ağa) (Rize, 1825-1933): Rize’den Rumelifeneri’ne gelip yerleşti. Keten ticareti yaptıkları için Ketencioğlu lakabını “Ketenci” olarak aldı. 1912’de I. Balkan Savaşı sırasında Milli Savunma Bakanlığınca göreve çağırıldı ve I. Ve II. Balkan Savaşları sırasında takası ile cepheye deniz yolu ile silah, cephane, giyim-kuşam ve yiyecek taşıdı. Bu görevini I. Dünya Savaşı’nda (Çanakkale Savaşları sırasında) da devam ettirdi. Milli Mücadele başladığında aynı işi yapmaya devam etti. Dört oğlu ve takası ile Anadolu’ya silah ve cephane nakliyesinde çalıştı. Millicilerden yana olduğu için dört oğlu ile birlikte İngilizlerce tutuklanıp Kroker otelinde günlerce işkence gördüler. Rumelifeneri’ndeki evi yıktırıldı, takası batırıldı. Milli Mücadele sonrasında bir kısım zararı telafi edildi.

KETENCİOĞLU HACI YAKUP AĞA ALAMANA PARKI: Rumelifener mahallesine girişte soldadır. 3.030 m² alan üzerinde yapıldı. 1.900,00 m²’lik yeşil alanı, 170 m² çocuk oyun alanı, 120 m² jimnastik ve spor alanı,  840 m² yürüyüş parkuru ve dinlence alanı var.

KETENDERE: Rumelifeneri sınırları içinde ve ismi ile anılan koya dökülen deredir.

KETENDERE KOYU: Rumelifeneri sınırları içindeki önemli koylardan biridir. Mevsiminde sayfiye alanı ve plaj olarak yararlanılmaktadır. Yakın zamanlara kadar balıkçıların çok yararlandığı bir yerdir. Son yıllarda bazı kısımları imara açıldığı için yapılaşmalara başlandı.

KETHÜDA BEY ÇEŞMESİ: Hacı Osman Bayırında ve İSKİ Arıtma Tesislerinin önünde ana caddenin kenarındadır (H.1219-M.1803). Mermerden klasik tarzda yapılmıştır. Ayna taşı iki yandan sütunla olup, üst kısmında kitabe vardır. Tek musluklu olan ve akarı bulunan çeşmenin yalakı yol seviyesinin altındadır. 

KILDIRAN; Güney (Rumelikavağı, 1935): Rumelikavaklıdır. Rumelikavağı 41. İlkokul, Sarıyer Ortaokulu ve Kabataş lisesini bitirdikten sonra 1957’de İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Mektebi’nden mezun oldu. İlkokulu okuduğu 41. Rumelikavağı İlkokulunu yeniden inşa ederek modern hale getirdi ve okula ismi verildi. İş hayatına muhasebe müdürü olarak bir toptan kumaş fabrikasında sonra da bir triko fabrikasında çalışarak başladı. 1961’de kendisine ait olan ilk işi Gün Örme San. A.Ş. yi, 1979’da ise ÖRTÖP Örme San. Tic. A.Ş.yi kurdu. İki şirketin yönetim kurulu başkanıdır. İstanbul Sanayi Odası Meclis Üyesi ve Triko Sanayicileri Derneği (TRİSAD)’nin kuruluşundan bu yana başkanlığını yapmaktadır. Uzun yıllar Sarıyer Voleybol takımında oynamıştır.

KILIÇ KAPTAN: Kılıç Kaptan denilen mevkii, Kocataş yalısı ile Sarıyer Orduevi arasında kalan deniz sahilidir. Kaptanyan yalısını (Vehbi Koç Vakfı Lisesi ön binası) yaptıran kişinin ismi Kılıç Kaptan olduğundan bu isimle bilinmektedir.

ILIÇ, Musa (Bozkır/Aslantaş-Konya, 1933). Ticaret ile uğraşır, Anavatan artisinde siyaset yaptı, İlçe Yönetim Kurulunda bulundu ve 1984-1989 döneminde Sarıyer Belediye Meclisine seçildi.

KILIÇOĞLU, Halil (Kütahya, 1945): Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra ticaret hayatına atıldı. Türkiye Tekvando Federasyonunda üye olarak çalıştı. Sarıyer Spor Kulübü’nde bir dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

KILIÇOĞLU, Muhlis (Giresun,   ?): Uzun yıllardan beri Bahçeköy’de ikamet etmektedir. İ.Ü. Orman Fakültesi mezunudur. Peyzaj işleri yapan şirketi vardır. Bahçeköy Giresunlular Derneği Başkanıdır. 2004-2009 döneminde Bahçeköy Belediye Meclisinde AKP üyesi olarak görev yaptı.

KILIÇPINAR DERESİ: Bekardere’nin batı tarafından, Kılıçpınar mesiresinin alt kısımlarından çıkarak Sarıyer (Mercimek) deresi ile birleşir.

KILIÇPINAR MESİRESİ: Bahçeköy’ün kuzey doğu tarafında Kılıçpınar mevkiindedir. Kılıçpınar Sarıyer, Bahçeköy ve Sarıyer arasında büyük bir alandır. Mesire içerisinde çay bahçesi, restaurant vardır. Sarıyer deresine akar veren Kılıçpınar deresi bu mesire içinden çıkmaktadır. Mesire içerisinde Kılıçpınar memba suyu vardır. Mesire içerisinde Avcılık ve Atıcılık Sporları için atış poligonu da bulunmaktadır.

KILIÇPINAR SUYU: Kılıçpınar mesiresi içinden çıkan memba suyu olup içimi çok iyidir.

KINALILAR, A. Melih (Sarıyer, 1919-1988):Maliye Vergi Dairesi memurluğundan emekli oldu. Sarıyer’in eski futbolcularındandır. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 döneme yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

KIRMIZI KÖŞK: Sarıyer deresi ile birleşen Teknecik deresini takiben Maden’e doğru giderken soldaki arazinin içerisinde çam ağaçlarının arasında idi. Bu büyük ve tarihi eser köşk devamlı kırmızı boya ile boyandığından “Kırmızı Köşk” olarak isimlendirilmişti. Köşk bakımsızlıktan viran hale geldikten sonra 1960’lı yıllarında sonunda yerine apartmanlar ve büyük bahçesine de işyerleri yapıldı.

KIRŞAN, Erdinç (İst. 1942): Galatasaray’dan transfer edildi ve iki sezon (1961-1953) Sarıyer’de oynadı. Bu süre içinde 33 lig, 1 kupa maçı olmak üzere 34 resmi ve ayrıca 14 özel maçla birlikte toplam olarak 48 maçta forma giydi. Lig maçlarında 2, kupa maçlarında 1 ve özel maçlarda 1 olmak üzere takımı adına 4 gol kaydetti.

KISIRKAYA CAMİİ: Köyün alt kısmında denize yakın ve hakim bir yerdedir. Camiin tarihinin bir özelliği yoktur.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)