Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-62

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-62
Okunma : 1.523 views Yorum Yap

KISIRKAYA KÖY ÇEŞMESİ: Kısırkaya Köyünün plaja inen yolu üzerindedir. Uzun yıllar kaynak suyu yokluğu nedeniyle kullanılmayan çeşme 2000 yılında onarılarak kullanıma açıldı. Çeşmenin kitabesinde şöyle yazmaktadır: “Mürvet Hanım ve Kudsiye Hanım anısına 2000 yılında onarıldı”.

KISIRKAYA KÖYÜ: İlçenin sahil şeridinde ye alan köylerden biridir. Gümüşdere ve Çiftalan’dan sınır alır. Son yıllar yazlık binaların ve daha sonra da sitelerin yapılması köyün büyümesine neden oldu. 1992 nüfus sayımına göre köy nüfusu 312 dir.

KISIRKAYA MEYDAN ÇEŞMESİ: Bu meydan çeşmesi Kısırkaya Köyü meydanında ve muhtarlığın önündedir. Aynı yerde önceleri basit bir çeşme vardı ve bir Yüzbaşı tarafından yaptırılmıştı. Bu çeşmenin yerine yapıldı.

KISIRKAYA PARKI: Kısırkaya köyü içindedir, Parkta oyun gupları bulunmaktadır.

KISIRKAYA PLAJI: Kilyos Tahlisiyesi önünde başlayan kumsal, Gümüşdere Plajını takiben Kısırkaya’nın kuzeyine ve Çiftalan sınırlarına kadardır. Plajın üst kısımlarında çadır kurularak kamp yapılabiliyor. Sahil şeridi sığ ve temiz olduğu gibi deniz sörfü içinde elverişlidir. Yaz aylarında binlerce insanı ağırlayabilecek kapasiteye sahiptir.

KISIRKAYA SPOR KULÜBÜ: Sarıyer’in Kısırkaya köyünde 03.05.2009 tarihinde Hikmet Atar’ın Başkanlığında Emin Atar, Süver Aksoy, Harun Bala ve Bilal Kurt tarafından kurulmuştur. Forma rengi Lacivert-beyaz’dır. İstanbul II. Amatör Kümesinde yer almakta olup, yaş grupları takımları bulunmaktadır. Sadece futbol dalında faaliyet göstermektedir.

KIYI RESTAURANT: Tarabya koyunda ana cadde üzerindeki Kıyı Restaurant çok ünlü bir restaurant olup en iyi balık yenilen on restaurant arasında gösterilmektedir.

KIZILAY, Tevfik (İst. 1935-1979): Eyüpspor Kulübünden transfer edildi. Aralıklı olarak beş sezon (1961-1962, 1964-1965 ve 1969-1972) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 50 lig, 3 B takımlar ligi, 1 kupa maçı olmak üzere 64 resmi ve 13 özel maçla birlikte 77 maçta oynadı. 1961/62 sezonunda Taksim ile oynanan lig maçında (11.04.1962) rakip seyirciler aleyhinde tezahürat yapınca tribüne çıkarak kavga ederek bağıranlardan bir kaçını dövdü bu eylemi ile de ebedi hak mahrumiyeti aldı. 1964/65 sezon içinde çıkan Af Yasası ile affa uğradı ve tekrar sahalara döndü 1972’de Hasköy Spor Kulübüne transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

KIZILCIK KÖŞKÜ: Sarıyer vadisinin tam ortasında yani bugünkü Yusuf Ziya Öniş Stadının bulunduğu bağın içinde idi. Sahibi ise Türkiye’nin ilk Baro Başkanı Mehmet Raşit Efendi (1886-1908) idi. Bu muhteşem köşkte zamana direnemedi, harap oldu. Bağ satıldıktan sonra ise spor alanı yapılmak üzere köşk yıktırıldı.

KIZILKAYA, Baki(İst. 1930): Emirgan’ın renkli simalarından biridir. Uzun Yıllar Sabancı Ailesinin özel fotoğrafçılığını yaptı. 1984 yılından bu yana beş dönem (25 yıl) Emirgan muhtarı olarak görev yaptı. 29 Mart 2009 seçimlerinde görevini yeni seçilen arkadaşına devrederek muhtarlık yaşamını tamamladı.

KIZILTUĞ, Av. Hüseyin (Sarıyer,1952): Sarıyerlidir. Sarıyer İlkokulu, Sarıyer Ortaokulu ve Sarıyer Lisesini bitirdi, İ.Ü. Hukuk Fakültesinden mezun oldu ve Avukat olarak hayata atıldı. Askerlik görevini yaparken Kıbrıs Barış Harekâtına katıldı ve Gazi olarak döndü. Sarıyer Spor Kulübünde basketbol oynadı. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde 3 dönem (6 yıl) Yönetim Kurulu üyesi olarak görev şaptı. Sarıyer Liseliler Derneğinde 3 dönem (6 yıl) Yönetim Kurulu üyesi, Sarıyerliler Derneği (SA-DER) ‘inde 4 dönem (8 yıl) yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesidir.

KIZILTUĞ, İsmail(Sarıyer, 1917-1983): İş hayatına İstanbul Belediyesinde başladı ve Tahakkuk şefliğinden emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübü’nün ilk takımında oynadı. 1 dönemi başkan (1961/62) olmak üzere 7 dönem Sarıyer Spor Kulübü’nde yönetici olarak görev yaptı. Kulübün amatörlük ve profesyonellik dönemlerinde görev yapan birkaç yöneticiden biridir. Kulübün Divan Kurulu üyesiydi.

KIZMAZ, Ahmet Nabi (Çorum, 1946): Sarıyer/Yenimahalle’de ikamet etmektedir. İlk, orta ve liseyi Çorum’da tamamladı. İ.Ü. Tıp Fakültesinden 1972’de mezun oldu. Almanya’da Erlanger Ünriversitesinde Cerrahi dalında çalıştı. Yurda döndükten sonra Beyoğlu Hastanesinde asistanlığını tamamladı. Tiroit hastalıkları ve cerrahi üzerinde çalışmalarını devam ettirdi. Tez çalışmasını Cerahpaşa Tıp Fakültesi Endokrin ve Cerrahi Anabilim dalında gerçekleştirdi. 1982’de genel cerrahi uzmanı oldu. Karabük Sigorta Hastanesinde cerrahi uzmanı, İstanbul İstinye Hastanesinde ve İstinye Devlet hastanesinde Başhekim yardımcısı olarak çalıştı. Taksim İlk Yardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi Cerrahi Servisinde, daha sonra da Sarıyer İsmail Akgün Devlet Hastanesinde çalıştıktan sonra tekrar Haydarpaşa Numune Eğıitim Hastanesine döndü. 1999’da İstinye Devlet Hastanesine Baştabib atandı. Emekli olduktan (2003) sonra değişik özel hastanelerde çalıştı. Pek çok akademik çalışmalarda bulundu, mesleki toplantılara katıldı. 

KİLİ, Suna (İst. 1929-2015): Sarıyer/Yeniköylüdür.Boğaziçi Üniversitesi öğrenci üyesiydi. İstanbul Amerikan Kız Kolejinden mezun oldu. Yüksek Öğrenimini ABD de tamamladı. Lisans, master ve doktora derecelerini BrynMawr College’den Siyasal Bilimler ve Ulusal İlişkiler dallarında aldı. Berkeley’de Kaliforniya üniversitesinde lisansüstü çalışmalar yaptı, doktora sonrası araştırmalarını LondonSchool of Economics Columbia Üniversitesi ve Princeton Üniversitesinde sürdürdü. Los Angeles California Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesinde 1977/1978 akademik yılında konuk öğretim üyesi olarak ders verdi. Yurt içinde ve yurt dışında pek çok seminer, kongre, sempozyum ve benzeri bilimsel toplantıya katıldı, çeşitli konularda bildiriler sundu. Uluslararası Siyasi Bilimler Dergisi (İPSA) ve Arap Bölgesi, Türkiye ve Iran Sosyal Bilimler Dergisi (ASSART) gibi çeşitli kuruluşların üyesi olup, İPSA’nın Siyasal Eğitim Komitesi ikinci eşbaşkanlığını yürüttü. Türk Devrim Tarihi, The Atatürk Revoluation, Cumhuriyet ve Küreselleşme, Türk Anayasası Metinleri, CHP de Gelişmeler, Türk Anayasası, Atatürk Devrimi Bir Çağdaşlaşma Modeli, Çayırhan, 27 Mayıs Devrimi Kurucu Meclis ve 1961 Anayasası isimli kitapları var. 

KİLİSECİK MEVKİİ: Demirciköy Uzunca deresine yakın bir yerde olan Kilisecik mevkii ismini buradaki kiliseden almakta idi. Kilise yıkılınca buraya da Kilisecik mevkii denildi. Hristiyan Mezarlığı da bu civarlardaydı.

KİLYOS: İlçenin deniz sahil şeridinde yer alır. Demirciköy, Uskumruköy, Gümüşdere köylerinden sınır alır. Kilyos’un Rumca’da “Kum” anlamına gelen Kilya sözcüğünden türediği söyleniyorsa da aslı K(uwa)ila olan ve Güzel-Geçit/Boğaz anlamını veren Killa sözcüğünden türeyerek Kilyos’a dönüştüğü söylemi de yaygındır. Her iki sözcük, yörenin coğrafi durumu dikkate alındığında uygun olduğu görülmektedir. Köyün değiştirilen ismi “Kumköy” olmasına rağmen bu isim tutmadı ve hala ilk ismi olan Kilyos kullanılmaya devam edilmektedir. Sarıyer İlçe olmadan evvel Kilyos nahiye olarak Çatalça’ya bağlı idi. Sarıyer’in Kırsal alandaki köyleride Kilyos nahiyesine bağlı bulunuyordu. Sarıyer ilçe olduktan sonra Kilyos köy olarak Sarıyer’e bağlandı. Kilyos’un 1992 nüfus sayımına göre köyün nüfusu 1.853’tür.

KİLYOS (KUMKÖY) DOĞAL ÇEVRESİNİ KORUMA VE ÇEVRE KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRME DERNEĞİ:  Kilyos (Kumköy) da 1994 yılında Tülin Erkan, Memduh Iğırcık, Atilla Günaltay, Güler Sönmez, Mehmet Ali Erdoğan, Naz Karavuz, Ayşe Ergin ve Hasene Kan tarafından kuruldu. Çevre koruma konularında pek çok proje içinde yer aldı ve destek verdi. İstanbul Valiliğinin 2000 yılında başlattığı ve devam eden İstanbul’un tüm okullarını kapsayan “Çevre Eğitim Projesi” nin il organizasyon kurulunda ve diğer pek çok platformda yer aldı. 1998 yılından beri her yıl yapılan İstanbul Boğazı’nda taşımacılığın tehlikesine dikkat çeken ve boğaz trafiğini kapatma eylemlerine aktif olarak katıldı. Sahillerimizdeki hızlı ve çarpık yapılaşma nedeniyle nesli tükenmekte olan Kum Zambaklarının korunması için yaptıkları başvurunun AB de kabulü üzerine “Sarıyer’in kum zambaklarını koruyalım” projesini yürüttü ve 22-24 Temmuz 2011 de I. Kilyos Kum Zambakları Festivali”ni gerçekleştirir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)