Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-64

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-64
Okunma : 1.695 views Yorum Yap

KİMON PALAMİDİS EVYANİDİS YALISI: Tarabya, Yeniköy Caddesi üzerinde bulunan tarihi yalılardan biridir. 1950’li yıllarda Kimon Palamidis Evyanidis Yalısının arka tarafında sarnıcı ve arkada tepede bir yel değirmeni bulunuyordu. Yalı mirasçıları tarafından kullanılmaktadır.

KİRAZLIBAHÇE ÇEŞMELERİ: Zekeriyaköy’deki Kirazlıbahçe çay bahçesi içindeki çeşme 1927 yılında duvar çeşmesi olarak yapılmıştır. Çeşmenin suyu Kirazlıbahçe memba suyudur. Bu bahçe içindeki diğer çeşme Kirazlıbahçenin bitişiğindeki evin bahçesindedir. Çeşme 1962 yılında yapılmıştır. Her iki çeşme de Mustafa Dayaloğlu tarafından yaptırılmıştır.

KİRAZLIBAHÇE MESİRESİ: Zekeriyaköy’ün Soğuksu tarafındadır. Mesire içi kiraz ağaçları ile dolu olması nedeni ile Kirazlıbahçe denilmektedir. Mesire içerisinde lokanta, Çay bahçesi, piknik alanı bulunmaktadır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde bahsettiği “… lal renkli sulu kirazları…” Bu mesire bahçesinde hala bulunmaktadır. Kirazlıbahçe mesiresi 1927 yılından beri hizmet vermektedir.

KİRAZLI BEND (MAHMUT II. BENDİ): Bahçeköy Belgrad Ormanı içindedir. Eski Belgrad köyünün güneyinde yer alan bent Sultan II. Mahmut (1785-1839)’ un döneminde yapılmış olup 1818 yılında tamamlanmıştır. Bent Mimar Kirkor Amira Balyan (1764-1931) tarafından yapılmıştır. Yüksekliği 11,60 m, uzunluğu 45,45 m. dir. 103.080 m³ su kapasitelidir.

KİRAZLI BEND PİKNİK YERİ: Bahçeköy’de Belgrad Ormanı içindeki Kirazlı Bend (Mahmut II. Bendi) ön kısmı ve çevresidir. Halka açık bir piknik alanı olup, gruplara günü birlikte verilmektedir. Suyu, masaları ve çeşitli ihtiyaçlara cevap veren hizmetleri ile hazır bulunmaktadır.

KİREÇBURNU FIRINI: Kireçburnu çarşı içinde ve Kefeliköy Caddesi üzerindedir. 1957’den beri hizmet veren fırının sahibi Sami, Şevki Bostancı olup, börekleri ile çok ünlü bir fırındır.

KİREÇBURNU LİMANI: Kireçburnu Haydar Aliyev Parkı önünde bulunan limandır. Eski küçük ve elverişsiz barınak yıkılarak yerine bu liman yaptırılmıştır. Liman S.S. Kireçburnu Su Ürünleri Kooperatifinin kullanımındadır.

KİREÇBURNU MAHALLESİ: Kireçburnu ilçenin sahil şeridinde yer alan bir mahalle olup; Tarabya, Cumhuriyet Mahallesi (Kefeliköy) mahallesinden sınır alır. Bizans döneminde isminin Boğazın anahtarı anlamına gelen Kleidra tou Pontuveya Kleidai tou Pontu idi. Osmanlı döneminde yörede bulunan kireç ocağı ve kireç iskelesi nedeni ile semte Kireçburnu ismi verildiği bazı kaynaklarda belirtilir. 1992 nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 6.081’dir.

KİREÇBURNU MESİRESİ: Kireçburnu eski vapur iskelesinden Kefeliköy’e kadar uzanan sahil boyu; ağaçları, farkları ve yeşillikleri ile doğal mesire görünümünde olup bu şekilde değerlendirilmektedir.

KİREÇBURNU METEOROLOJİ İSTASYONU: Sarıyer İlçesindeki meteoroloji istasyonlarının merkezi durumundadır.

KİREÇBURNU PLAJI: Eski vapur iskelesinden Çin Konsolosluğu köşesine kadar olan alan, temiz suyu ve kullanışı nedeniyle plaj olarak kullanılmaktadır.

KİREÇBURNU SPOR KULÜBÜ: 1951 yılında Ahmet Poçar, Alaattin Kalender, İsmet Bozer, İsmet Ermetin, Raşit Yürüdü, Turgut Kalender, Fahrettin Sarıer ve Mehmet Gülümser tarafından kuruldu. Kulüp futbol dalında faaliyet göstermektedir. Bu kulüpten; Hüseyin Gülümser, Vecdi Poçar, Ferruh Engin. Engin Bilgin, Erman Ergin gibi sporcular yetişti.

KİREÇBURNU TABYASI: Kireçburnu Tabyaaltı durağının üst kısmında tepede, 1909’da savunma amaçlı yapılan ve toprak altından denize çıkışı olan tabya’da önceleri boğazın savunması için top ve askeri birlik bulunuyordu. Zamanla tabya terk edildi ve boş bırakıldı. Ulusal kurtuluş mücadelesi dönemlerinde muhtelif yerlerden temin edilen silah ve mühimmatların depo edilerek saklandığı yerlerden biridir. Bulunduğu mevkiin alt kısmına Tabyaaltı durağı vardır.

KİREÇBURNU VAPUR İSKELESİ: Şirket-i Hayriye’ye ait olun bu iskele Boğaz’ın Karadeniz’e açılan ağzının tam karşısında olması bakımından, sert havalarda geminin yanaşması ve yolcu boşaltması çok zor olan iskelelerden biriydi. Zamanla yolcusunu kaybettiğinden 1964’de kapatıldı ve iskele yerinden söküldü.

KİREÇBURNU’NDAKİ DİĞER RESTAURANTLAR: Kireçburnu’nda her biri ünlü olan Bay Balıkçı, Nüzhet’in Yeri, Sera, Bizim ve Pescatore isimlerini taşıyan restaurantlar bulunmaktadır.

KİREMİTLİ ÇEŞME: Garipçe Kalesi yolu üzerindedir. Hangi tarihte ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmiyor.

KOBAL, Erdoğan(İst. 1937-2018): İ.Ü. Hukuk Fakültesini yarım bırakarak sporculuk hayatını devam ettirdi. Çok uzun yıllar Galatasaray Voleybol takımında oynadı. Defalarca Milli takım formasını giydi. Milli takımda ve Büyükdere Boronkay’da uzun süre antrenörlük yaptı. B. Boronkay’ı Avrupa kupalarında başarılara taşıdı. 1959’da Beyrut’ta yapılan 3. Akdeniz Oyunlarında (Olimpiyat) ve aynı yıl yapılan Üniversiteler Oyunlarına (Olimpiyat) katılarak milli formayı giydi. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Kurulu üyesi olup Büyükdere Borankay Spor Kulübünde birkaç dönem başkanlık yapmış olup, Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu üyesidir.

KOCA MUSTAFA REŞİT PAŞA (1800-1858): Osmanlı Devleti’nin önemli devlet adamlarından biridir. Osmanlı Devletinde 6 kez sadrazamlık, Dışişleri Bakanlığı, birden çok Paris ve Londra Elçiliği yapmıştır. 1834’de genç yaşta Sultan II. Mahmut tarafından Paris elçiliğine getirimdi. 1836’da Londa Elçisi oldu. 1937’de yeni kurulmuş olan Dışişleri Bakanlığına (Hariciye Nazırlığı) getirildi. O dönemlerde İngilizler Baltalimanı Antlaşmasını müzakere etti. 1838 yılında tekrar Londra elçisi olarak görevlendirildi. 1839 yılında Sultan olarak tahta çıkan Abdülmecit’in ilan ettiği Gülhane Hatt-ı Hümayunu’nu (Tanzimat) okudu. 1841’de tekrar Paris’e büyük elçi olarak gönderildi. Mısır ve Kırım ile olan sorunların çözümlenmesinde kilit rol oynadı. 1843’de Edirne Valiliğine ve aynı yıl içinde tekrar Paris Elçiliğine gönderildi. Sultan Abdülmecit’in saltanatında 28 Eylül 1846- 28 Nisan 1848; 12 Ağustos 1848 – 26 Ocak 1852; 5 Mart 1852 – 5 Ağustos 1852; 23 Kasım 1854 – 2 Mayıs 1855; 1 Kasım 1856 – 6 Ağustos 1857 ve 22 Ekim 1857 – 7 Ocak 1858 olmak üzere 6 kez Sadrazamlık yaptı. Sadrazamlık yaptığı süre toplam olarak 6 yıl, 10 ay, 19 gündür. Tanzimat ve Tanzimat Fermanı dendiği zaman akla gelen bir devlet adamıdır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)