Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-65

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-65
Okunma : 1.593 views Yorum Yap

KOCABAL, Aykut (İst. 1960): Sarıyer altyapısından yetişti. Yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel kadroya alındı ve 7 sezon (1979-1986) takım kadrosunda kaldı. Bu süre içinde 25 lig, 55 Amatör lig, 19 Ümit takımlar ligi, 10 kupa ve 4 turnuva maçı olmak üzere 114 resmi ve 22 özel maçla birlikte toplam olarak 136 maçta oynadı. Lig maçlarında 2, amatör lig maçlarında 3, Ümit takımlar lig maçlarında 8, kupa maçlarında 1 olmak üzere 14 gol kaydetti. 1 kez Ümit Milli takım formasını giydi. Sarıyer altyapısında antrenör olarak görev yapmaktadır.

KOCABAL, Mahmut (Sarıyer, 1952): Sarıyer altyapısından yetişti, yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel takım kadrosuna alındı. Sarıyer S.K. Profesyonel takım kadrosunda 14 sezon (1969-1983) yer aldı. Bu süre içinde 263 lig, 19 B takımlar ligi, 26 kupa ve 4 turnuva maçı olmak üzere 312 resmi ve ayrıca oynadığı 102 özel maçla birlikte toplam olarak 414 maçta Sarıyer takımı formasını giydi. Sarıyer takımında en çok lig maçı ve toplamda en çok maç oynayanlar sıralamasında 4. sırada yer almaktadır. Lig maçlarında 8, B takımlar ligi maçlarında 2, kupa maçlarında 3 olmak üzere resmi maçlarda 13 ve özel maçlarda attığı 3 golle birlikte takımına 16 gol kazandırdı. Uzun yıllar takım kaptanlığı görevini de yaptı ve futbolu bıraktıktan sonra kurslara katılarak antrenör ve teknik direktör lisansını aldı. Uzun yıllar Sarıyer takımında antrenör ve teknik direktör olarak çalıştı, ayrıca alt yapı teknik sorumlusu ve teknik direktörü olarak onlarca genç futbolcunun yetişmesine katkı verdi.

KOCABAL, Yusuf : (Sürmene, 1921-1977): Donanma Gücü’nde ve Sarıyer Spor Kulübü’nde futbol oynadı. Sarıyer Spor Kulübü’nde yönetici olarak da görev aldı. Önce Balıkçılık yaptı bilahare de ticaretle uğraştı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesiydi.

KOCATAŞ BARBAROS İLKÖĞRETİM OKULU: Kocataş mahallesinde Kocataş İlkokulu adı ile 1984’de açıldı, 1990/1991 öğretim yılında Kocataş Barbaros İlköğretim okulu olarak ismi değiştirildi.

KOCATAŞ CAMİİ: Kocataş mahallesindeki iki camiden biridir. Mahallenin ismini taşımaktadır. Cami 1983 yılında yapılmıştır ve tarihi bir özelliği yoktur.

KOCATAŞ ESENTEPE CAMİİ: Kocataş mahallesindeki ikinci cami olup, tarihi bir özelliği yoktur.

KOCATAŞ MAHALLESİ: Sarıyer’in gecekondu mahallelerinden biridir. 1987’de Büyükdere’den ayrılarak mahalle oldu. Sarıyer, Büyükdere ve Kazım Karabekir Mahallelerinden sınır alır. Mahalle adını bulunduğu mahallenin yani Kocataş Tepesinin isminden almıştır. 1992 nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 3.373’tür.

KOCATAŞ, Necmeddin Molla(İst. 1875-1949): Turşucuzade Ahmet Efendi’nin oğlu olup İstanbul’da doğdu. Hukuk okudu ve 1896’da mezun olarak İstanbul Savcı yardımcısı olarak göreve başladı. 1900’da Selanik İstinaf Mahkemesi Savcısı daha sonra İstanbul’da Ticaret Mahkemesi üyeliği ve Bidayet Mahkemesi Savcılığında bulundu. Sultan II. Abdülhamit’e yapılan suikastın yargılamalarında savcı olarak görev yaptı ve olayı Ermeni militanların yaptığını tespit ederek cezalandırılmalarını sağladı. 1908’de II. Meşrutiyet’in ilanından sonra 4 ay Bağdat Valiliği yaptı. I. ve II. Dönemde Kastamonu Milletvekili olarak Meclis-i Mebusan’a girdi. Sadrazam Hüseyin Hilmi Paşa (1909-1910) ve Sadrazam İbrahim Hakkı Paşa kabinelerinde Adliye Nazırı (Bakan) olarak görev aldı. Cumhuriyet döneminde de bir dönem (1923-1927) Kastamonu milletvekili olarak TBMM’de bulundu. 1913’de Şirket-i Hayriye’de uzun yıllar yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptı. Sarıyer’deki Kocataş Yalısının üst yamaçlarında, Kocataş tepesinden çıkan Kocataş suyu ismini soyadı olarak aldı.

KOCATAŞ SAĞLIK BİRİMİ: Kocataş Mahallesinde Sarıyer Sağlık Grup Başkanlığına bağlı olan bir sağlık birimidir.

KOCATAŞ SPOR PARKI: Kocataş mahallesinde giriştedir.

KOCATAŞ SUYU: Sarıyer’in en yüksek tepesi olan Kocataş tepesinden çıkmakta ve Mesarburnu caddesinde olan Yalının bahçesindeki depoya taşınmakta buradan halka sunuluyordu. 1985’den sonra su akışı durduruldu. Uzun bir süre içerdeki depodan bidonlar doldurularak satılmaya başlandı. Son yıllarda satış da durduruldu. Sarıyer’in en mükemmel suyu olup sertlik derecesi 0.5 tir (Bazı kaynaklar sertlik derecesinin 1,5, 2 ve 3 olduğunu yazar). Kocataş suyunun tepedeki haznesi önemli tarihi eserlerdendir. Kocataş yalısı 1900’da yapıldığı ve suyunda o yıllarda bulunup yalıya aktarıldığı, su haznesinin de bu sırada yapıldığı kesindir.

KOCATAŞ SUYU ÇEŞMESİ: Sarıyer’de Mesarburnu caddesi üzerinde ve Kocataş Yalısının bahçe duvarı ön cephesine bitişik inşa edilmiş (1946) bir duvar çeşmesidir. Su akışını Kocataş memba suyundan almaktaydı. 1980’den sonra su akışı durdurulmuştur. Tarihi teknesi ve daha sonrası da ayna taşı çalınmıştır. Çeşmeyi Eski Adliye Nazırı ve Kocataş Yalısı sahibi Necmeddin Molla yaptırmıştı. Çeşme kitabesinde şöyle yazıyordu: Böyle bir ab-ı hayatın koşar insan sesine/Nice malüle şifa sundu bu mermer sine/Suya tarihi düşürdüm getirip bin dereden/Nuş eden Hayri dua eyleye Necmeddin’e” (1946. Yusuf Mardin)”.

KOCATAŞ SUYU FABRİKASI: Mesarburnu caddesi üzerinde ve Kocataş Yalısı bahçesi içinde kurulmuştur. 1980’li yıllara kadar su ve gazoz fabrikası olarak çalıştırıldıysa da bilahare faaliyeti tatil ettirildi.

KOCATAŞ TEPESİ: Sarıyer İlçesinin en yüksek tepesi olup 249 metre ile Kocataş dağı silsilesinin en yüksek tepesidir. Aynı ismi taşıyan mahalle sınırları içindedir. Kocataş dağ silsilesinin kayalıkları arasından Sarıyer en önemli memba suları çıkmaktadır.

KOCATAŞ YOLCU GEMİSİ: 75 baca Nolu gemi Şirket-i Hayriye İşletmesinin Hasköy tersanesinde yolcu gemisi olarak inşa edildi. 157 gros, 65 net tonluktu, teknesi çelik saçtandı. Uzunluğu 33 metre, genişliği 6,6 litre, su kesimi 2 metre idi. 330 beygir gücünde 3 silindirli buhar makinesi vardı ve uskurluydu. 1939’da hizmete girdi, 10 mil yapabiliyor, yaz kış 373 yolcu alabiliyordu. 14 Kasım 1984’de hizmet dışı bırakıldı.

KOCAYEMİŞ PARKI: Sarıyer Merkez Mahallesindedir. Kocayemiş Aralığı Sokağı üzerindedir. 775,49 m²’lik bir alan üzerindedir. 408,00 m²’lik yeşil alanı, 109,29 m² çocuk oyun alanı ve 165,52 m²’lik spor alanı bulunmaktadır.

KOÇ, Ahmet (Rize, 1978): Sporcu, kickbox antrenörü olup Pınarspor kulbünde pek çok genç sporcuya antrenman yaptırmakta ve müsabakalara hazırlamış pek çok başarılı dereceler yapmalarına yardımcı olmuştur.

KOÇ, Küçük Hüseyin Prof.Dr. (Gemerek/Sivas, 1962): Akademisyen, Öğretim Üyesi, Bahçeköy, Sarıyer’de ikamet etmektedir. İlk ve ortaokulu Gemerek’te okudu. Adana Erkek Lisesinden mezun oldu (1979). KTÜ Temel Bilimler Fakültesi Fizik Bölümünde (1981) ve KTÜ Orman Fakültesi Orman Endüstrisi Mühendisliği Bölümünde (1985) lisans yaptı. KTÜ Sosyal Bilimler İşletmesinde Master tezini yaptı ve KTÜ Orman Fakültesinde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı (1993). İ.Ü. İşletme Fakültesinde Doktora tezini tamamladı (1993) ve İ.Ü. Orman Fakültesinde Araştırma görevlisi olarak görev aldı (1993) akabinde KTÜ Orman Fakültesinde Öğretim Görevlisi oldu. İ.Ü. Orman Fakültesinde  “Yardımcı Doçent” (1996) sonrasında da İ.Ü. Orman Fakültesinde “Profesör” unvanı aldı (2005). İ.Ü. Cerrahpaşa Orman Fakültesi Orman Endüstri ve Makineleri Anabilim Dalı Başkanı oldu (devam ediyor). İ.Ü. Orman Fakültesinde Yönetim Kurulu Üyeliği, İ.Ü. Kalite Kontrol Üyeliği, İ.Ü. Stratejik Planlama Kurulu üyeliği ve İ.Ü. Orman Fakültesinde Kalite Temsilciliği görevleri yaptı. Aynı fakültede devam etmektedir.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)