Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-68

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-68
Okunma : 1.234 views Yorum Yap
KULA, Sezai (İstanbul, 1941): Kâğıthaneli olup Sarıyer’de ikamet etmektedir. Kâğıthane İlkokulu, Şişli Ortaokulu ve Atatürk Lisesini bitirdikten sonra Galatasaray Yüksek Okulunu bitirdi. İş olarak muhasebeciliği seçti ve Kâğıthane’de muhasebe bürosu açtı. 1958’den beri çeşitli sivil toplum kuruluşlarında ve kamuda görevler üstlendi. 1960-1970-2008 yılları arasında aralıklı olarak, Kâğıthane Spor Kulübü yönetim kurulunda 11 dönem başkan olmak üzere 19 dönem görev aldı. Kâğıthane Belediyesi Hesap İşleri Müdürlüğü (1960); İstanbul Soğanlık Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü; Kâğıthane Belediye Meclisi Üyeliği (1977-1980); İstanbul İl Genel meclisi Üyeliği (1994-1980); İstanbul Büyük Şehir Başkanı olarak görev yapan Recep Tayip Erdoğan ve Ali Müfit Gürtuna’ya danışmanlık görevlerinde bulundu. Kurucusu olduğu S.S. Kâğıthane Esnaf ve Sanatkârları Kefalet Kooperatifi yöneticiliği ve 33 dönem Kâğıthane Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanlığı; İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinde Birlik Yönetim Kurulu üyesi ve Denetim Kurulu Başkanlığı; Kâğıthane Merkez Daye Hatun Camii Onarma ve Yaşatma Derneği’nin 8 dönem Başkanlığı görevlerinde bulundu. Esnaf Teşkilatının kuruluşu olan Turizm Şirketi (ES-TUR A.Ş) ile Esnaf Vakfında (ES-VAK) yönetim kurullarında görev aldı. Birleşim Konut Kooperatifinin kurucusu olup, Denetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübü’nde 3 dönem Yönetim Kurulu üyesi ve yıllarca Denetim Kurul Başkanı olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nün Divan Kurulu üyesidir.
KULE KARŞISI PARK: Uskumruköy Mahallesindedir. 1.397,00 m²’lik bir alanı kapsar, 1.132,00 m²lik yeşil alanı bulunmaktadır.
KUM OCAKLARI: Gümüşdere Köyünün batı tarafındaki geniş bir alandauzun yıllardan beri kum ocakları işletilmektedir.
KUMDÖKEN SUYU: Garipçe’de Gözetleme Kulesi civarında bulunan ormanlık alandan çıkan içimi güzel bir memba suyudur. Bu suda, bolca içildiğinde kum dökme özelliği olduğu için “Kum döken suyu” denilmektedir.
KUMKÖY FERHAN BEDİİ FEYZİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU: Kumköy (Kilyos) İlkokulu adıyla 1952’de eğitime başladı. Yeterli olmayan okulun 12 dersliğe çıkarılması için büyük maddi katkı sağlayan hayırsever Ferhan Bedii Feyzioğlu’nun adı okula verildi. 1999’da okul yeni binasında eğitim ve öğretime başladı.
KUMOĞLU DERNEĞİ CEMEVİ: Reşitpaşa mahallesindeki Kumoğlu Derneği aynı zamanda Cemevi olarak da hizmet vermektedir.
KUMSAL: Sarıyer Vapur İskelesi ile Sarıyer deresi ne kadar olan alan kumluk olduğu için buraya kumsal deniliyordu. Halen büyük çay bahçesi ve marketin bulunduğu alanın deniz kenarına kayıklar çekiliyor, diğer kısım yine çay bahçesi ve oyun alanı olarak kullanılıyordu. Bu alanın büyük bir kısmı Hukuk Vakfına bağışlanmıştı. Bu vakıfta buraları kiraya vererek değerlendirmiş ve koca alan işyeri olmuştur.
KUMSAL ÇEŞMESİ: Bu çeşme Sarıyer Kumsal meydanındadır. Ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Çeşme yol seviyesinin altındadır. Çeşme 1934 yılında onarım görmüştür, motifli ayna taşında “Tamir Tarihi 1934” ibaresi vardır. Bilahare 1969 ve 2002 yıllarında onarım gördü. Çeşmenin kendi suyu olan Kumsal suyu terk edildi.
KUMSAL MEYDANI/HACI ÖMER MEYDANI: Mesarburnu caddesinin sona erdiği yerden, Şehit Mithat Caddesi, Yenimahalle Caddesi ve Sefir Sokağın başladığı yer arasında kalan meydanlığın adıdır.
KUMSAL SUYU: Sarıyer’de Hayat sokaktan çıkan bir memba suyudur. Suyun kaynağı üzerine bina yapıldığı için özelliğini kaybetmiş olup, 2004’de bu içimi iyi ve bol suyun kullanımından vazgeçilmiştir.
KUMSUYU ÇEŞMESİ (1): Yeniköy’de Özgür Sokağın üst kısmında bulunan bu çeşme betondan yapılmış, sıvalanarak sarı renkte badanalanmıştır. Ayna taşı betondan yapılmış mihrabı andırıyor. Çeşme tek musluklu olup memba suyu var.
KUMSUYU ÇEŞMESİ (2): Kumsuyu çeşmelerinin ikincisi olup Yeniköy, Köyderesi Sokakta ve Yeniköy Korusunun duvarı önünde basit ve mimari özelliği olmayan bir çeşmedir.
KUMSUYU ÇEŞMESİ HAYRAT (3): Yeniköy’deki üç adet Kumsuyu çeşmesinden üçüncüsüdür (M.1947). İlki Özgür sokakta, ikincisi Köyderesi Sokaktadır. Üçüncüsü olan bu çeşme ise Simitçi Salih Sokağındadır.
KUR, Yener (Giresun, 1948): Giresunspor’dan transfer edildi ve 4 sezon (1968-1972) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 25 lig ve 8 amatör lig maçı olmak üzere 33 resmi ve 12 özel maçla birlikte toplam olarak 45 maçta oynadı. Takımına 3 gol kazandırdı.
KURŞUN, Görkem (Sarıyer, 1989): Rumelikavak İlk ve ortaokulunu bitirdi. Emirgan Süper Lisesinden ve Beykent Üniversitesi Bilişim Sistemleri Bölümünden mezun oldu. CHP’sinde siyasete atıldı. Dört yıl Sarıyer İlçe Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı. 2019 Yerel seçimlerinde CHP listesinden İst. Büyükşehir Belediyesi Meclis ve Sarıyer Belediyesi Meclis üyesi olarak seçildi. Rumelikavak Spor Kulübü üyesi olup yönetim kurulunda bir süre görev yaptı. İst. B.Ş.B. Spor Kulübü yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca, Sarıyer Spor Kulübü ve Trabzonspor Kulübü üyesidir.
KURŞUN, Günal (İst. 1941): Rumelikavaklıdır. Sarıyer’de ve değişik kulüplerde futbol oynadı. Uzun bir süre yurtdışında çalıştıktan sonra yurda döndü. Rumelikavak Spor Kulübünde antrenörlük ve bir dönem başkan olarak görev yaptı. Rumelikavak ve Sarıyer Spor Kulübü üyesidir.
KURŞUN, Mehmet (Rumelikavak, 1957): Rumelikavak ilkokulu, Sarıyer Ortaokulu ve Sultanahmet Matbaacılık okulunda okuduktan sonra İ.Ü. Edebiyat Fakültesine bir süre devam ettiyse de üniversiteyi bitirmeden iş hayatına atıldı. İstanbul İl Spor Müdürlüğünde memur oldu ve buradan emekli oldu. SODEP te siyaset atıldı, 1984-1989 döneminde Sarıyer Belediye Meclis üyesi olarak görev yaptı. Rumelikavak Spor Kulübü, Rumelikavak Su Ürünleri Kooperatifinin kuruluşunu gerçekleştirenlerden biri oldu. Ayrıca Yat Kaptanları Derneği ve Sualtı Federasyonunun kuruluşunu gerçekleştiren ekipte yer aldı. Pek çok (STK) sivil toplum kuruluşu üyesidir.
KURT, Adnan (İst. 1929-2001): Çeşitli firmalarda şoför olarak çalıştı. Bilahare minibüs işletmecisi olarak çalıştı. Taksim Sarıyer Minibüs hattının kurulması için çaba harcayan üç beş kişilik ekibin içinde yer aldı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 8 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Yıllarca idari yönetici olarak görev üstlendi. Kulübün Divan Kurulu üyesiydi.
KURT, İbrahim (Sarıyer, 1945-2001): Sarıyerlidir. Sinema oyuncusu. Türk sinemasının vazgeçilmez figüranlarından biriydi. Güler yüzlü, güçlü, kuvvetli ve heybetli yapısı ile filmlerde kabadayı rollerini üstlenir. Her verilen rolü en iyi yapmak için çabalar durur. Vurdulu-kırdılı her filmin kötü adamı oynayan figüranlarından biriydi. Yüzlerce filmde rol aldı. Ama üç dakika ama beş dakika, hiç yüksünmedi. Oyunculuğa devam etti.
KURT KEMERİ: Belgrad Ormanları içindeki kemerlerden biri olan Kurt Kemerinin diğer adı Bend Kemeridir. 1563’de yağan korkunç yağmur bir tam gün devam etmiş, meydana gelen sel felaketi Moğlava Kemeri ile Kurt Kemerini tamamen yıkmış, Güzelce Kemer ile Kovuk Kemere de hasar vermiştir. Mimar Sinan yıkılan ve büyük hasar gören kemerleri yeniden 1563/1564 yılları arasında ikna etmiştir. Yeniden inşa edilen kemerlerden biri de Kurt Kemeridir.
KURTCEBE, Levent (İst. 1960): Üniversite hayatını tamamladıktan sonra iş hayatına atıldı. Elektronik yedek parçası üreten kendi işyerini başındadır. Elektronik Sanayiciler –Derneği (ESİD) Yönetim Kurulu Üyesi olup, ayrıca üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde iki dönem (1989/1990 ve 1990-1991) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.
KURTULMUŞ, Şener (Belçika, 1967): Malatyaspor’dan kaleci olarak transfer edildi ve iki sezon (1991-1993) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 20 lig, 1 kupa ve 4 turnuva maçı olmak üzere 25 resmi ve 10 özel maçla birlikte toplam olarak 35 maçta yer aldı. Lig maçlarında 33, turnuva maçlarında 10 olmak üzere resmi maçlarda 43 ve özel maçlarda yediği 6 golle toplam olarak 49 gol yedi. Beşiktaş’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)