Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-69

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-69
Okunma : 1.364 views Yorum Yap

KUTLU, İrfan (…..): Sarıyer PTT Müdürü olarak mesleğinden emekli oldu. Müthiş bir Mustafa Kemal (Atatürk) hayranı idi. Bir erkek çocuğu olunca ismini Mustafa Kemal koydurmak üzere Nüfus Müdürlüğüne gitmiş ama görevli bu ismi verebilmek için Ankara’dan izin almak gerekir demiş. Bunun üzerine Ankara’ya giden İrfan Bey, durumu görüştüğü Mustafa Kemal’e anlatmış, Mustafa Kemal Atatürk “Bir şartla izin veririm. Çocuk benim gibi subay olacak” der. İrfan Bey çocuğunun ismini Mustafa Kemal koyar ve askeri okula gönderir. Subay olan ve pilot olarak Türk silahlı kuvvetlerinde görev yapan genç Mustafa Kemal 25 Ağustos 1953 yılında üsteğmen rütbesinde iken Adapazarı Arifiye bölgesinde düşen uçağın pilotu olarak şehit olur.

KUTUCUOĞLU, Hakan (İzmir, 1961): Altay’dan önce kiralandı sonrada transfer edildi ve üç sezon (1984-1987) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 92 lig, 10 kupa ve 6 turnuva maçı olmak üzere 108 resmi ve 14 özel maçla birlikte toplam olarak 122 kez Sarıyer formasını giydi. Lig maçlarında 2 gol attı. 7 kez A Milli, 1 kez Ümit Milli ve 4 kez Amatör Milli olmak üzere toplam olarak 12 kez milli takım forması giydi. Karşıyaka Spor Kulübüne transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Katıldığı kursları bitirerek antrenör ve teknik direktör lisansı aldı.

KUYU SOKAK: Büyükdere mahallesi sokaklarından biridir. Sokak üzerinde birkaç kuyu bulunduğu gibi evlerin bahçelerinde de kuyu bulunduğu için sokağa “Kuyu Sokak” ismi verilmiştir.

KUYULU PARKI: Poligon Mahallesindedir. 320,00 m²’lik bir alan üzerindedir. 80,00 m²’lik yeşil alanı, 75,00 m²’lik çocuk oyun alanı, 60,00 m²’lik de spor alanı bulunmaktadır.

KÜÇÜK ARMUTLU MERKEZ CAMİİ: Fatih Sultan Mehmet mahallesinin Küçük Armutlu yerleşim bölgesinde yen alan cami yeni camilerden olup tarihi özelliği yoktur.

KÜÇÜK, Celalettin (Amasya/Taşova, 1965): Emekli Maliyeci. İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden mezun oldu. 1995’de Maliye Bakanlığından tayin olarak Sarıyer’e geldi ve buradan 2018’de emekli oldu.  2009 yılında kurduğu Simas Ajans’ta Turizm, Reklam, Organizasyon, Garifik Tasarım ve Matbaacılık işleri ile iştigal etti 2002’de Sarıyer’in ilk web sitesi olan sariyerim.com web portalını kurdu. Sarıyer’de hazırlanan ilk Kültür Edebiyat ve Sanat Dergisi olan Simas’ı yayımlamaya başladı. Aynı zamanda Aktüel Dergisini çıkarıyor.

KÜÇÜK MAHMUT BABA: Nafi Baba’nın ölmesi üzerine (1908) Tekkenin başına oğlu Küçük Mahmut Baba geçti. Küçük Mahmut Baba devlet hizmetinde çalışan bir görevliydi. Dâhiliye Nazırlığı özel kaleminde, Gümrük Müdürlüğünde;  Darülfünunda İngilizce öğretmeni olarak çalışmıştı. Tekkeler kapatılırken (1925) tekkenin son şeyhi idi.

KÜÇÜKDERE AYAZMASI: Rumelihisarı’nın üst kısımlarında eski Osmanlı mezarlığının yanında olup Ermenilere ait bir ayazmadır. Mahallelerin ayrışmasından sonra Reşitpaşa’nın sınırları içinde kalmıştır.

KÜÇÜKDERE CAMİİ: Baltalimanı mahallesi sınırları içindeki Küçükdere camii 2001’de yapılmış olup tarihi özelliği yoktur.

KÜÇÜKEROL, Rıza (Antalya, 1935): Beykoz’dan kaleci olarak transfer edildi ve altı sezon (1956-1062) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 92 lig ve 12 özel olmak üzere 104 maçta oynadı. Lig maçlarında71 ve özel maçlarda 15 olmak üzere toplam olarak 86 gol yedi. Sarıyer’de futbol yaşamını noktaladı.

KÜPOĞLU, Tarık (İst. 1948): Kadırga Spor Kulübünden transfer edildi ve 4 sezon (1967-1971) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 95 lig, 4 B takımlar ligi, 2 turnuva maçı olmak üzere 101 resmi ve ayrıca 15 özel maçla birlikte toplam olarak 116 maçta oynadı. Galatasaray’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

KÜRKÇÜBAŞI MESCİDİ: Kürkçübaşı mescidi, İstinye Çayır sokaktadır. Mescit 17.yy. başlarında yaptırıldı. Yapım tarihi bilinmeyen mescit yangın sonucu tahrip olduktan sonra yeniden inşa edilirken tarihi özelliği de yok edildi.

LALELİ TEPE: Kilyos köyünün hemen çıkışında sol taraftaki alana denilmektedir. Aslında tepeden ziyade yüksekçe bir tümsektir. Lale mevsiminde bu alan adeta lale bahçesi halini alan bu alanda köy halkı oturarak gelip geçeni izler, dinlenir, piknik yapardı.

LAPİR ÇEŞMESİ: Bu çeşme, Çayırbaşı mevkiinde otel yaptıran ve Sardunya’lı olduğu anlaşılan ve Lapire diye tanınan Ravotti tarafından yaptırıldığı çeşmenin kitabesinden anlaşılmaktadır (H.1270-M.1853). Bu çeşme, camiin karşısında ve deniz kenarında iken, yol çalışmaları ve caddenin genişletilmesi sırasında ortadan kaldırıldığı “İstanbul Çeşmeleri” kitabında belirtilmektedir. Bu çeşmenin kitabesi, Çayırbaşı’ndaki Cerrah Mahmut Efendi Camiinin içinde ve son cemaat mahalli yanındaki merdivenin altında muhafaza edilmektedir. Çeşmenin kitabesinde şöyle yazmaktadır: “İşbu çeşme Mösyö Lâpir Yapdı bunda bir eser (Sene 1269).  Fontaine Elevee Par Ravotti dit Lapire Sujet Sarde 1853”. 

LAZ CELAL (….) : Büyükdere’nin bilinen ilk muhtarı. 1915’de ki vaki tehcir sırsında Büyükdere muhtarı olarak görev yaptı, yargılandı ve beraat etti.

LEVENT ÇİFTLİĞİ: Baltalimanı iç kısımlarında ve Baltaliman deresinin başlangıç noktası çevresinde Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından yaptırılan Levent Çiftliği Nizami Cedit askerlerinin talim alanı idi. Bu alan sonraları Baltaliman sınırları dışında kaldı.

LEVENT KIRCA PARKI: Tarabya Mahallesindedir. 1.092,00 m²’lik bir alan üzerindedir. 800,00 m²’lik yeşil alanı, 82,00 m²’lik çocuk oyun parkı ve 5.000 m²’lik spor alanı bulunmaktadır.

LEVENT, Kurtcebe(İst. 1960): Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra iş hayatına atıldı. Elektronik cihazları yedek parçası imalatı yapan kuruluşun sahibidir. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)