Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-98

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-98
Okunma : 1.503 views Yorum Yap

SIRTLI, Kürşat (Murgul/Borçka, 1972): Orman Mühendisi, dernekçi. Ankara Sarar ve Ulubatlı Hasan İlkokulu, Trabzon Anadolu Lisesi ve Nişantaşı Anadolu Lisesinden mezun oldu. İ.Ü. Orman Fakültesinde Peyzaj Mimari bölümün bitirdi.  Kendi şirketi olan AKS Peyzaj, Proje, Taahhüt ve Danışmanlık Şirketini kurdu. Siyasete MHP de atıldı. 1995’de İstanbul Ülkü Ocakları İl Yönetim Kurulu Üyesi, 2001’de MHP Sarıyer İlçe Teşkilatı Başkan yardımcılığı, 2010-2012’de MHP İl Başkan Danışmanlığı, 2012-2018’de MHP İstanbul İl Başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Futbola 1991’de Bahçeköy Spor kulübünde başladı. Büyükdere ve Güngören kulüplerinde oynadı. İ.Ü. Orman Fakültesi takımında yer aldı. Orman Spor Kulübü Başkanlığı, Maden Spor Kulübü, İstanbul Gümüşhane Spor Kulübü ve Sarıyer Spor Kulübü Yönetim Kurulu üayeiliği görevlerinde bulundu. Sarıyer Spor Kulübünde Asbaşkan olarak görev yaptı. Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Bahçeköy ve Derbent’teki ilköğretim okullarında İngilizce öğretmeni olarak görev yaptı.” Cosmos Engin” adını taşıyan bir kitabı var.

SİDAR ÇÖRTEN, Mutlu (…..): Sporcu, beden eğitimi öğretmeni. Spor Akademisini bitirdi ve öğretmen olarak göreve başladı. Öğrenciliği sırasında Sarıyer’de Atletizm takımında yıllarca spor yaptı. Pek çok birincilikler kazandı. Sarıyer’den ENKA Spor Kulübüne geçti ve atletizm hayatına devam etti. 100 ve 4×100 de yarıştı ve defalarca Türk Milli takım formasını giydi. Öğretmenlik yaşamına devam etmektedir.

SİLVA, Wallace Machado da (Rio de Janerio, Brezilya, 1968): Americo F. C. Kulübünden (Brezilya) transfer edildi ve üç sezon (1988-1991) Sarıyer tescilli kaldı. Bu süre içinde 51 lig, 7 kupa ve 2 turnuva maçı olmak üzere 60 resmi ve ayrıca 43 özel maçla birlikte toplam olarak 103 maçta oynadı. Lig maçlarında 19, kupa maçlarında 3 ve turnuva maçlarında 2 olmak üzere resmi maçlarda 24, özel maçlarda attığı 5 golle birlikte toplam olarak takımı adına 69 gol kaydetti. 1991’de ülkesine döndü.

SİPAHİ OCAĞI BİNİCİLİK KULÜBÜ: 22 Mart 1913 yılında kuruldu. Kulübün kurucuları: İbrahim Bey (İstanbul Valisi), Ahmet Rıza Bey (Ayandan), Aristidi Bey(Ziraat ve Ticaret Nazırı), Tevfik Bey (Şehremeni), Cavit Bey (Nafia Nazırı), Talat Bey (Posta Telgraf Nazırı), Osman Bey(İstinaf Mahkemesi Azasından), İsmail Hakkı Paşa (Birinci Kolordu Erkan-ı Harp Reisi), Zeki Paşa (Kolordu Kumandanı) Sait Halim Paşa (Şura-ı Devlet Reisi), Salih Paşa (Seryaverde Şehriyari), Fuat Paşa (Birinci Kolordu Süvari Mefettişi), Mahmut Şevket Paşa (Harbiye Nazırı), Mahmut Muhtar Paşa (Bahriye Nazırı), Nazif Paşa (Süvari Daire Reisi)’dir. Sipahi Ocağı Kulübü merkez binası uzun yıllar Yeniköy’de, Tarabya Yolu üzerinde bulunuyordu. Sipahi Ocağı Binicilik Tesisleri Maslak, Üç Yol mevkiinde, İTÜ Kampüsü karşısındadır. Sipahi Ocağı Binicilik Kulübü İstanbul’un en eski binicilik kulübüdür.

SİRER, Reşat Şemsettin (Sivas, 1903-2.10.1953). Siyasetçi ve bürokrat. Sivas’ta doğdu. Sarıyer Piyasa Caddesindeki yalısında ikamet etti. İ.Ü. İktisat Fakültesini bitirdi. Milli Eğitim Bakanlığında Yüksek Öğrenim Genel Müdürlüğü yaptı. 7. 8. Ve 9’cu dönemlerde Türkiye Büyük Millet Mecliste Sivas Milletvekili olarak bulundu. I. Hasan Saka Hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı (5.8.1946 – 9.6.1948) ve 18.Şemsettin Günaltay Hükümetinde (16.1.1949 – 22.5.1950) Çalışma Bakanlığı yaptı. Uzun yıllar eğitimci olarak çalıştı. Köy enstitülerine karşı olan tutumu ile tanınır. Son yıllarında dini içerikli kitaplar yazdı. Adı Sivas’ta bir caddeye verildi. 

SİTELER KATILIM PARKI: Reşitpaşa Mahallesindedir, 96,81 m²’lik bir alanı kapsar, 3,10 m²’lik yeşil alanı, 93,71 m² çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

SKLETRİNAS: Sarıyer deresinin antik çağdaki ismidir. Simas ve Saron ile birlikte Sarıyer mahallesinin ismi olarak da kullanıldı. Skletrinas deresinin coğrafi ismi Mercimek deresidir (Bkz: Sarıyer Mah.).

SOĞUKSU: Tarabya’nın batısında Hayat Sokağın üst tarafındaki koruluğun içinden çıkmakta ve içme suyu olarak kullanılmaktadır.

SOĞUKSU ÇEŞMESİ: Garipçe Köyüne girerken sağdadır (H.1324-M.1908). Kitabesinde şöyle yazıyor: “Sahib-ül hayrat vel hasenat Harputlu Turamanoğlu Molla Musa’nın hayratıdır 1324”. Kitabenin sağındaki madalyonun içinde ikinci bir kitabe var ve şöyle yazmaktadır: “Yapılışından 40 yıl sonra ikinci hanımı tarafından tamir edilmiştir”.

SOKAK BAŞI ÇEŞMESİ: Sarıyer’de Kayadibi Sokak başındadır. 1998’de Sarıyer belediyesi tarafından yapılmıştır. Aralık Suyu, Yerlisu ve Ayazma suyundan akış almaktadır.

SOLAK ÇELEBİ: Sarıyerlilerden ve Sultan IV. Murat’ın (1623-1640) has adamlarındandı. Sultan Murat Hünkar Suyu mesiresinden Sarıyer vadisini seyrederken, gördüğü büyüleyici güzellik karşısında yanında bulunanlara “Ben Mekke ve Medine’nin hizmetçisi olduğum halde böyle bir cennet bahçesine sahip değilim” der. Sultanın bu sözlerini duyan bahçe Sahibi Solak Çelebi de “Padişahıma hibe olsun” karşılığını verir. Sultan IV. Murat bu söz üzerine memnun olmuş ve “Bağın mamur olsun” diyerek vadiyi sahibine bırakmıştır.  

SOSYAL TESİSLER PARK ALANI: Kilyos Mahallesinde olup 3.869,20 m²’lik bir alanı kapsamakta olup, 1.529,73 m²’lik yeşil alanı, 187,68 m²’lik çocuk oyun alanı, 244,72 m²’lik spor alanı ve 12 m²’lik bir tesis bulunmaktadır.

SOYAK, Akın (İst. 1976): Sarıyer/Pınar Mahalleli. İşadamı ve siyasetçi, İlkokulu Pınar Mahallesi İlkokulunda, Ortaokulu Şair Mehmet de, Lise öğrenimini de Levent Lisesinde tamamladı. Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Kamu Yönetimi okudu, bilahare Eskişehir Anadolu Üniversitesinde İşletme okuyarak üniversite eğitimini tamamladı. Kendi şirketini kurarak iş hayatına atıldı. Sosyal çalışmalara katılmaktan geri kalmadı. Pınar Spor Kulübünün kuruluşunda yer aldı ve kurucu başkanlık dâhil 15 yıl (5 dönem) başkan olarak görev yaptı. Siyasete Genç Parti saflarında atıldı. AKP de siyaset yapmaktadır. Sarı Platform Derneği kurucularından biridir. Mahalle kooperatif üyeliği de var. Ayrıca Sarıyer Spor Kulübü Üyesidir. İASKF  (İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu) İstanbul Delegesi, TASKK (İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu) Ankara delegesi oldu. Soyak Catering’in kurucusu ve Genel Müdürüdür. Girişimci ve Genç İşadamı Yeni Fikirler Ödülünü sahibidir (2002-2003).

SOYLU, Suphi (Mahmutbeyli, 1949): Büyükdere S. K. den transfer edildi ve iki sezon (1968-1970) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 49 lig, 1 B takımlar ligi ve 3 turnuva maçı olmak üzere 53 resmi ve 3 özel maçla birlikte toplam olarak 56 maçta oynadı. Lig maçlarında 8 ve B takımlar ligi maçlarında 1 olmak üzere takımına 9 gol kaydettirdi. 1 kez Ümit Milli takım formasını giydi. Galatasaray’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

SOYSAL, Rıfkı (İst. 1957): Fenerbahçe’den forvet elemanı olarak kiralandı bilahare transfer edildi. Dört sezon (1981-1985) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 79 lig, 11 kupa, 8 turnuva maçı olmak üzere 98 resmi ve ayrıca 16 özel maçla birlikte toplam olarak 114 maçta oynadı. Lig maçlarında 9, kupa maçlarında 3 ve özel maçlarda 1 olmak üzere takımına 13 kazandırdı.

SÖKMEN, İhsan Latif (İst. 1873-1955): Asker ve siyaset adamı: Erkan-ı Harbiye mezunudur.  Yeniköy’de ikamet etti. Rusya’da esir olarak bulunduğu sırada kaçarak İstanbul’a geldikten sonra Yeniköy İstanbul Şehremanetine bağlı iken Yeniköy’de Belediye Başkanlığı görevinde bulundu (1915-1917). Ordu da değişik görevler üstlendi. 9. Kolordu Komutanlığı, Atina Askeri Ateşeliği, Yemen Kolordu Komutanlığı, Edremit ve Muş Fırka Komutanlığı, Pursaklar Müfettişliği, Divan-ı Harp ve Harbiye Dairesi Başkanlığı, İzmir İskân Mıntıka Müdürlüğü İzmir Valiliği, TBMM II. Dönem İstanbul, IV. V, VI ve VII dönem Giresun milletvekilliği yaptı. Altın Madalya ve İstiklal Madalyası sahibidir. Hatıratı “Bir Serencam-ı Harb” ismi ile yayımlandı.

SÖNMEZ, Güler (Fatih, 1957): Dernekçi olup, Kilyos’ta ikamet etmektedir.  1994 yılında kuruluşu gerçekleştirilen Kilyos (Kumköy) Doğal Çevresini Koruma ve Çevre Kültürünü Geliştirme Derneği’nin kurucular kurulunda yer aldı. Bu derneğin 1997 yılından beri başkanlığını yapmaktadır. Sarıyer Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Sarıyerliler Derneği (SA-DER) gibi pek çok dernekte üyedir.

SÖNMEZ, Hilmİ (K. Ereğli, 1949): Üniversite öğrenimini takiben kendilerine ait olan Sönmez Denizcilik Şirketinde iş hayatına başladı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

Lisesinden mezun oldu. İ.Ü. Orman Fakültesinde Peyzaj Mimari bölümün bitirdi.  Kendi şirketi olan AKS Peyzaj, Proje, Taahhüt ve Danışmanlık Şirketini kurdu. Siyasete MHP de atıldı. 1995’de İstanbul Ülkü Ocakları İl Yönetim Kurulu Üyesi, 2001’de MHP Sarıyer İlçe Teşkilatı Başkan yardımcılığı, 2010-2012’de MHP İl Başkan Danışmanlığı, 2012-2018’de MHP İstanbul İl Başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. Futbola 1991’de Bahçeköy Spor kulübünde başladı. Büyükdere ve Güngören kulüplerinde oynadı. İ.Ü. Orman Fakültesi takımında yer aldı. Orman Spor Kulübü Başkanlığı, Maden Spor Kulübü, İstanbul Gümüşhane Spor Kulübü ve Sarıyer Spor Kulübü Yönetim Kurulu üayeiliği görevlerinde bulundu. Sarıyer Spor Kulübünde Asbaşkan olarak görev yaptı. Cumhuriyet İlköğretim Okulu, Bahçeköy ve Derbent’teki ilköğretim okullarında İngilizce öğretmeni olarak görev yaptı.” Cosmos Engin” adını taşıyan bir kitabı var.

SİDAR ÇÖRTEN, Mutlu (…..): Sporcu, beden eğitimi öğretmeni. Spor Akademisini bitirdi ve öğretmen olarak göreve başladı. Öğrenciliği sırasında Sarıyer’de Atletizm takımında yıllarca spor yaptı. Pek çok birincilikler kazandı. Sarıyer’den ENKA Spor Kulübüne geçti ve atletizm hayatına devam etti. 100 ve 4×100 de yarıştı ve defalarca Türk Milli takım formasını giydi. Öğretmenlik yaşamına devam etmektedir.

SİLVA, Wallace Machado da (Rio de Janerio, Brezilya, 1968): Americo F. C. Kulübünden (Brezilya) transfer edildi ve üç sezon (1988-1991) Sarıyer tescilli kaldı. Bu süre içinde 51 lig, 7 kupa ve 2 turnuva maçı olmak üzere 60 resmi ve ayrıca 43 özel maçla birlikte toplam olarak 103 maçta oynadı. Lig maçlarında 19, kupa maçlarında 3 ve turnuva maçlarında 2 olmak üzere resmi maçlarda 24, özel maçlarda attığı 5 golle birlikte toplam olarak takımı adına 69 gol kaydetti. 1991’de ülkesine döndü.

SİPAHİ OCAĞI BİNİCİLİK KULÜBÜ: 22 Mart 1913 yılında kuruldu. Kulübün kurucuları: İbrahim Bey (İstanbul Valisi), Ahmet Rıza Bey (Ayandan), Aristidi Bey(Ziraat ve Ticaret Nazırı), Tevfik Bey (Şehremeni), Cavit Bey (Nafia Nazırı), Talat Bey (Posta Telgraf Nazırı), Osman Bey(İstinaf Mahkemesi Azasından), İsmail Hakkı Paşa (Birinci Kolordu Erkan-ı Harp Reisi), Zeki Paşa (Kolordu Kumandanı) Sait Halim Paşa (Şura-ı Devlet Reisi), Salih Paşa (Seryaverde Şehriyari), Fuat Paşa (Birinci Kolordu Süvari Mefettişi), Mahmut Şevket Paşa (Harbiye Nazırı), Mahmut Muhtar Paşa (Bahriye Nazırı), Nazif Paşa (Süvari Daire Reisi)’dir. Sipahi Ocağı Kulübü merkez binası uzun yıllar Yeniköy’de, Tarabya Yolu üzerinde bulunuyordu. Sipahi Ocağı Binicilik Tesisleri Maslak, Üç Yol mevkiinde, İTÜ Kampüsü karşısındadır. Sipahi Ocağı Binicilik Kulübü İstanbul’un en eski binicilik kulübüdür.

SİRER, Reşat Şemsettin (Sivas, 1903-2.10.1953). Siyasetçi ve bürokrat. Sivas’ta doğdu. Sarıyer Piyasa Caddesindeki yalısında ikamet etti. İ.Ü. İktisat Fakültesini bitirdi. Milli Eğitim Bakanlığında Yüksek Öğrenim Genel Müdürlüğü yaptı. 7. 8. Ve 9’cu dönemlerde Türkiye Büyük Millet Mecliste Sivas Milletvekili olarak bulundu. I. Hasan Saka Hükümetinde Milli Eğitim Bakanlığı (5.8.1946 – 9.6.1948) ve 18.Şemsettin Günaltay Hükümetinde (16.1.1949 – 22.5.1950) Çalışma Bakanlığı yaptı. Uzun yıllar eğitimci olarak çalıştı. Köy enstitülerine karşı olan tutumu ile tanınır. Son yıllarında dini içerikli kitaplar yazdı. Adı Sivas’ta bir caddeye verildi. 

SİTELER KATILIM PARKI: Reşitpaşa Mahallesindedir, 96,81 m²’lik bir alanı kapsar, 3,10 m²’lik yeşil alanı, 93,71 m² çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

SKLETRİNAS: Sarıyer deresinin antik çağdaki ismidir. Simas ve Saron ile birlikte Sarıyer mahallesinin ismi olarak da kullanıldı. Skletrinas deresinin coğrafi ismi Mercimek deresidir (Bkz: Sarıyer Mah.).

SOĞUKSU: Tarabya’nın batısında Hayat Sokağın üst tarafındaki koruluğun içinden çıkmakta ve içme suyu olarak kullanılmaktadır.

SOĞUKSU ÇEŞMESİ: Garipçe Köyüne girerken sağdadır (H.1324-M.1908). Kitabesinde şöyle yazıyor: “Sahib-ül hayrat vel hasenat Harputlu Turamanoğlu Molla Musa’nın hayratıdır 1324”. Kitabenin sağındaki madalyonun içinde ikinci bir kitabe var ve şöyle yazmaktadır: “Yapılışından 40 yıl sonra ikinci hanımı tarafından tamir edilmiştir”.

SOKAK BAŞI ÇEŞMESİ: Sarıyer’de Kayadibi Sokak başındadır. 1998’de Sarıyer belediyesi tarafından yapılmıştır. Aralık Suyu, Yerlisu ve Ayazma suyundan akış almaktadır.

SOLAK ÇELEBİ: Sarıyerlilerden ve Sultan IV. Murat’ın (1623-1640) has adamlarındandı. Sultan Murat Hünkar Suyu mesiresinden Sarıyer vadisini seyrederken, gördüğü büyüleyici güzellik karşısında yanında bulunanlara “Ben Mekke ve Medine’nin hizmetçisi olduğum halde böyle bir cennet bahçesine sahip değilim” der. Sultanın bu sözlerini duyan bahçe Sahibi Solak Çelebi de “Padişahıma hibe olsun” karşılığını verir. Sultan IV. Murat bu söz üzerine memnun olmuş ve “Bağın mamur olsun” diyerek vadiyi sahibine bırakmıştır.  

SOSYAL TESİSLER PARK ALANI: Kilyos Mahallesinde olup 3.869,20 m²’lik bir alanı kapsamakta olup, 1.529,73 m²’lik yeşil alanı, 187,68 m²’lik çocuk oyun alanı, 244,72 m²’lik spor alanı ve 12 m²’lik bir tesis bulunmaktadır.

SOYAK, Akın (İst. 1976): Sarıyer/Pınar Mahalleli. İşadamı ve siyasetçi, İlkokulu Pınar Mahallesi İlkokulunda, Ortaokulu Şair Mehmet de, Lise öğrenimini de Levent Lisesinde tamamladı. Abant İzzet Baysal Üniversitesinde Kamu Yönetimi okudu, bilahare Eskişehir Anadolu Üniversitesinde İşletme okuyarak üniversite eğitimini tamamladı. Kendi şirketini kurarak iş hayatına atıldı. Sosyal çalışmalara katılmaktan geri kalmadı. Pınar Spor Kulübünün kuruluşunda yer aldı ve kurucu başkanlık dâhil 15 yıl (5 dönem) başkan olarak görev yaptı. Siyasete Genç Parti saflarında atıldı. AKP de siyaset yapmaktadır. Sarı Platform Derneği kurucularından biridir. Mahalle kooperatif üyeliği de var. Ayrıca Sarıyer Spor Kulübü Üyesidir. İASKF  (İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu) İstanbul Delegesi, TASKK (İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu) Ankara delegesi oldu. Soyak Catering’in kurucusu ve Genel Müdürüdür. Girişimci ve Genç İşadamı Yeni Fikirler Ödülünü sahibidir (2002-2003).

SOYLU, Suphi (Mahmutbeyli, 1949): Büyükdere S. K. den transfer edildi ve iki sezon (1968-1970) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 49 lig, 1 B takımlar ligi ve 3 turnuva maçı olmak üzere 53 resmi ve 3 özel maçla birlikte toplam olarak 56 maçta oynadı. Lig maçlarında 8 ve B takımlar ligi maçlarında 1 olmak üzere takımına 9 gol kaydettirdi. 1 kez Ümit Milli takım formasını giydi. Galatasaray’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

SOYSAL, Rıfkı (İst. 1957): Fenerbahçe’den forvet elemanı olarak kiralandı bilahare transfer edildi. Dört sezon (1981-1985) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 79 lig, 11 kupa, 8 turnuva maçı olmak üzere 98 resmi ve ayrıca 16 özel maçla birlikte toplam olarak 114 maçta oynadı. Lig maçlarında 9, kupa maçlarında 3 ve özel maçlarda 1 olmak üzere takımına 13 kazandırdı.

SÖKMEN, İhsan Latif (İst. 1873-1955): Asker ve siyaset adamı: Erkan-ı Harbiye mezunudur.  Yeniköy’de ikamet etti. Rusya’da esir olarak bulunduğu sırada kaçarak İstanbul’a geldikten sonra Yeniköy İstanbul Şehremanetine bağlı iken Yeniköy’de Belediye Başkanlığı görevinde bulundu (1915-1917). Ordu da değişik görevler üstlendi. 9. Kolordu Komutanlığı, Atina Askeri Ateşeliği, Yemen Kolordu Komutanlığı, Edremit ve Muş Fırka Komutanlığı, Pursaklar Müfettişliği, Divan-ı Harp ve Harbiye Dairesi Başkanlığı, İzmir İskân Mıntıka Müdürlüğü İzmir Valiliği, TBMM II. Dönem İstanbul, IV. V, VI ve VII dönem Giresun milletvekilliği yaptı. Altın Madalya ve İstiklal Madalyası sahibidir. Hatıratı “Bir Serencam-ı Harb” ismi ile yayımlandı.

SÖNMEZ, Güler (Fatih, 1957): Dernekçi olup, Kilyos’ta ikamet etmektedir.  1994 yılında kuruluşu gerçekleştirilen Kilyos (Kumköy) Doğal Çevresini Koruma ve Çevre Kültürünü Geliştirme Derneği’nin kurucular kurulunda yer aldı. Bu derneğin 1997 yılından beri başkanlığını yapmaktadır. Sarıyer Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesidir. Sarıyerliler Derneği (SA-DER) gibi pek çok dernekte üyedir.

SÖNMEZ, Hilmİ (K. Ereğli, 1949): Üniversite öğrenimini takiben kendilerine ait olan Sönmez Denizcilik Şirketinde iş hayatına başladı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)