Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-99

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-99
Okunma : 1.766 views Yorum Yap

SÖZEN, Meliha Avni ( Ordu, 1903-1993): Sarıyerlidir. Amerikan Kız Koleji’ni ve İ.Ü. Edebiyat Fakültesi’ni bitirdi. Üsküdar Kız Lisesi’nin kurucusu ve yıllarca bu lisede öğretmenlik, müdür ve İdare Meclisi Başkanlığı yaptı. Aynı dönemde sosyal çalışmalarla ismini duyurdu, gazetecilik yaptı. Lise döneminde yaptığı mükemmel konuşmalarla Atatürk’ün dikkatini çekti ve takdirini kazandı. Müthiş hatipti. Anma günlerinin, kurtuluş günlerinin aranan hatibiydi. Büyük Şair Ahmet Hamdi Tanpınar ona yazdığı bir şiirinde şöyle der: “Yine bir çağlayan, yine bir ummansın. Gönüller hasretinle keremler gibi yansın”. Atatürk hayranı ve Cumhuriyetçi olarak haklı bir şöhreti vardı. Bir konuşmasını şöyle bitirir: “Yakar şimşek gibiyim. Devrimlerin sesiyim. Benimdir Cumhuriyet. Ben onun bekçisiyim.” Kızılay, Türk Hava Kurumu, Tayyare Cemiyeti gibi cemiyetlerde görevler yaptı. Zelzele Felaketzedeleri Yardım Kurulu Başkanlığında, Tasarruf ve İktisat Kurumu’nda başarılı görevler yaptı. Şişli Halkevi Başkanlığı, İstanbul Halkevi Neşriyat ve Köycülük Kolları Başkanlığı, İnönü Kız Lisesi ile Kadıköy Kız Lisesinde İngilizce öğretmenliği yaptı. Aynı dönemlerde İstanbul Belediye Meclisinde bulundu ve Daimi Encümen Üyesi olarak görev yaptı. Son Posta Gazetesi’nde uzun süre köşe yazıları yazdı.  Yazar ve Şair’di. Aynı zamanda mükemmel konuşması, hitabetinin gücü ile şöhret oldu.  Konuşmalarını “Bir Ses” başlığı altında yayınladı (1936). Ayrıca; “Bir Gecenin Sabahı (Roman)”, “Devrimden Evvel, Devrimden Sonra Köy (Piyes)”, “Bir Ses (Nutuklar)”, “Anadolu Zelzelesi”, “Vatan Böyle Sevilir”, “Küçük Ahmet (Gerçek Hikâyeler)”,  “Mehmetçiğin Anası”, “Radyo Konuşmaları, Konferanslar ve Meydan Nutukları”, “Bütün Şiirleri” isimlerini taşıyan kitapları var. Ayrıca hakkında yazılmış; “Hitabeti ile Meliha Avni Bir Volkandır” isimli bir kitap bulunmaktadır. Tayyare Cemiyeti Altın Madalyası, Maarif Vekâleti Altın Nişanı, 50. Yıl Şeref Belgesi ve Plaketi (Milli Eğitim Bakanlığı) ve Ana Dergisi Özel Ödülü (İstanbul) ödüllendirildi.

SÖZER, Vural (……): Kilyosludur. Ticaret lisesini bitirdikten sonra basın hayatına ekonomi muhabirliği ile başladı, bilahare gece sekreterliği yaptı. Zamanla görev değiştirdi Yeni Sabah Gazetesinin çıkardığı Pazar Dergisi ve sonra da Yeni Tanin ve Haber gazetelerinde yazı işleri müdürlüğü yaptı. Palyaço (1952) ve Gümüş Kulplu Dünya (1964) isimlerini taşıyan hikaye kitapları, Yosma Feneri (1954), Cesetler Merdiveni (1956) isimli polisiye romanları yayınlandı. Müzik ve Müzisyenler Ansiklodepisi (1964),  Rubikan (1966), Pamuk Eller Cebe (1976) (Tiyatro eseri- Komedi), Bir Reklamcı Aranıyor (1979), Yavuz Turgut ile birlikte 1000 Yıl Önce 1000 Yıl Sonra Müzikal eserleri (Komedi), Yanıldın Sevgili Sait Faik ve Atatürklü Günler, Çoban Salatası. Dil Haşlaması, Baba Tatlısı, Dilinizi Eşek Arıları Sokmasın (2008) ve Kilyos (2010) eserleri yayımlandı. Çeşitli reklam ajanslarında çalıştı, Bankamatik, Sırdaş Hesap, Telişlem, Çiti gibi ürün ve hizmet adlarını bulan isim babası oldu. Kilyos’ta ikamet etmektedir.

SPAHIO, Smail (Banyo Luca, Yugoslavya, 1960): Banyo Luca Baroc (Yugoslavya) kulübünden transfer edildi ve iki sezon (1992-1984) Sarıyer’de tescilli kaldı. Sarıyer forması altında 55 lig, 5 kupa, 4 turnuva olmak üzere 64 resmi ve 15 özel maçla birlikte 79 müsabaka oynadı. Lig maçlarında 16, turnuva maçlarında 3 ve özel maçlarda 5 olmak üzere takımına 19 gol kazandırdı. Edirnespor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

SPLENDİT OTELİ: Yeniköy’de açılan otellerin ikincisi olup Josep Levi tarafından Yeniköy Rum Parayia Kilisesi mütevelli heyetine ait yalıda açıldı. Bu otele Yeniköy Palas oteli de deniliyordu. Otel uzun bir süre hizmetten sonra kapatıldı. Bu bina Aleko’nun yeri ve Deniz Park Restaurant olarak işletilmektedir.

STARAS, Andon (İst. 1944): Beyoğluspor’dan transfer edildi ve dört sezon (1970-1974) Sarıyer’de tescilli kaldı. Sarıyer forması altlında 53 lig, 4 kupa maçı olmak üzere 57 resmi ve 12 özel maçla birlikte toplam olarak 69 maç oynadı. Lig maçlarında 5 ve özel maçlarda 1olmak üzere takımına 6 gol kazandırdı. Yurtdışına giderek Sarıyer’den ayrıldı.

STAUCE, Gintaras (Varena, Litvanya, 1969): Galatasaray’dan kaleci olarak transfer edildi ve bir sezon (1996/97) Sarıyer’de tescilli kaldı. Sarıyer forması ile 26 lig, 1 kupa maçı olmak üzere 27 resmi ve 11 özel maçla birlikte toplam olarak 38 müsabaka oynadı. Lig maçlarında 36, kupa maçlarında 3 olmak üzere resmi maçlarda 39, özel maçlarda 12 olmak üzere toplam olarak 51 gol yedi. Sezon sonunda ülkesine döndü.

SU DEĞİRMENİ: Kilyos’tan Uskumruköy’e giderken, yolundan beş on metre içerde bulunuyordu. Çamaşırdere suyu olarak isimlendirilen dereden gelen su ile değirmen çalışırdı. Zamanla değirmen terk edildi ve yıkılıp gitti. Ancak bulunduğu yer Su Değirmeni ismi ile anılıyor.

SU TERAZİSİ: Kilyos Köyü içinde üç adet su terazisi bulunmaktadır. Cenevizliler tarafından yapıldığı kabul gören su terazileri tarihi eserlerdendir.

SUAYDIN, Seher (Beyoğlu, 1972): Yönetici, siyasetçi.İşletme Fakültesi mezunudur. Anadolu Üniversitesi Seramik, Halkla İlişkiler ve Sermaye Piyasaları Bölümlerinde lisans eğitimini tamamladı. Erciyas A.Ş. de üst düzeyde yönetici olarak görev yaptı. CHP den Sarıyer Belediye Meclisine Üye seçildi (2009).

SULTAN MAHMUT II BENDİ ÇEŞMESİ: Bahçeköy’de Belgrad Ormanları içindeki Sultan Mahmut Bendi yanında olup çok güzel bir duvar çeşmesi örneğidir. İkinci Sultan Mahmut Bendi 1839 yılında inşa edildiğine göre, çeşmenin de bu yıllarda yapıldığı kabul edilebilir.

SULTAN SUYU: Bahçeköy Caddesi üzerinde ve Sultan Suyu mesiresi içindedir. Suyun sertlik dereci 4’dür.

SULTAN SUYU MESİRESİ: PTT Mahallesi sınırları içinde, Bahçeköy Caddesi üzerinde ve tarihte Büyükdere Çayırı/mesiresi olarak bilinen büyük çayırlık alan üzerindedir. Çok ağaçlık bir bölgede olup, memba kaynak suyu vardır. Mesire içinde Gazino, çay bahçesi, çocuk parkı gibi çeşitli etkinliklerin yapılabileceği mekânlar mevcuttur. Tarihi çok eskilere dayanan bir dinlence yeridir.

SUMMER PALAS OTELİ: Tarabya’da deniz sahilinde inşa edilen Boğaziçi’nin en iyi otellerinden biriydi. 19.yy.da yapılan otel Alman Büyükelçiliğinin yazlık binalarının yanındaki koruluğun içindeydi. 1915’deki Tarabya yangınında yandı, 1950 yılında da kalıntıları ortadan kaldırıldı.

SUNTER, Muhteşem (İst. 1928-1985): Sarıyer Orta Okulunu ve Kabataş Erkek lisesini bitirdi. Memuriyet hayatını Sümerbank’ta devam ettirdi ve buradan emekli oldu. Edebiyat çalışmalarına ağırlık verdi ve şiirleri Varlık, Yeditepe, Türk Dili, Kaynak ve Yenilik dergilerinde yayımlandı. Gerilere Bakmak (1980), Sen ile Sen (1981), Polonya’dan Kadınlar (1983) ve Omcalar (1985) adlı yayımlanmış şiir kitapları var. YASKO kurucularındandır. Sarıyer Spor Kulübü’nde üç dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

SURP ASDVADZADZİN KİLİSESİ: Ermenilere ait olup Meryem Ana’ya atfedilmiştir. Kilise 1760’da inşa edilmiş, 1834’de yenilenmiştir.

SURP BOĞOS ERMENİ KİLİSESİ: Büyükdere Surp Boğaz Ermeni Kilisesi Piyasa caddesi üzerinde ve İspanya Elçiliği yazlık binası yanındadır. Kilise 1847’de Bogos Amira Bilezikçiyan tarafından şapel olarak inşa edildi. Bilahare yeniden inşa edildi ve Patrik Azaryan tarafından 29.9.1885’de kilise olarak ibadete açıldı.

SURP HOVHANNES MIGIRDIÇ KİLİSESİ: Surp Hovhannes Mıgırdıç Kilisesi Ermeni cemaatine ait kilise olup, 1866’da inşa edildi. Vaftizci Yahya’ya ithaf edilen kilise Yeniköy Köybaşı’nda olup ana caddeye yakındır.

SURP HRİPSİMYANTZ KİLİSESİ: Büyükdere, Çayırbaşı Caddesinde Mehmet İpgin İlkokulu karşısındadır. Bu Ermeni Gregoryan Surp Hripsimyantz Kilisesi 1848’de Garabet Yeramyan tarafından yaptırıldı ve kutsanarak Aziz Hripsimyantz Bakirelerin adına atfedildi. Bu kilise 1886 ve 1893 yıllarında onarım gördü.

SUSEVER, Cihat (İst. 1951): Beykoz S. K. den transfer edildi ve sekiz sezon (1977-1985) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 161 lig, 4 B takımlar ligi, 13 kupa ve 7 turnuva maçı olmak üzere 185 resmi ve 61 özel maçla birlikte toplam olarak 246 maçta oynadı. Lig maçlarında 137, B takımlar ligi maçlarında 5, kupa maçlarında 12, turnuva maçlarında 14 olmak üzere resmi maçlarda 168 ve özel maçlarda yediği 57 golle birlikte toplam olarak 225 gol yedi. Sarıyer takımında kaptanlık görevi de yaptı. Fenerbahçe’ye kiralandıktan sonra da Gaziantepspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Bir süre hakem olarak görev yaptı. Sarıyerli Profesyonel Futbolcular Derneği kurucu üyelerindendir. İ.Ü. Orman Fakültesinde teknisyen olarak çalıştı.

SUYOLCU BEKİR SOKAK: Kireçburnu Mahallesi sokaklarından biridir. Suyolcu’lar çok geniş ve mahallenin en etkin insanları. Aynı zamanda Milli Mücadele sırasında Suyolcu Ahmet ile Suyolcu Hasan çok yararlı hizmetler gördüler. Belki de bu nedenle ailenin en büyüğü olduğu için sokağa “Suyolcu Bekir Sokak” adın verdiler.

SÜLELTÜRK, Mühip (Sivas/Suşehri: 1959): Sarıyerlidir. Sivas Eğitim Enstitüsünden 1979’da mezun oldu. 25 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra Kuşlar Desen Atölyesi ve Çerçi Sanatevi’ni kurdu. Atölye etkinliklerine devam etti. Avrupa Asya Haber Ajansında İç hizmetler şefliği yaptı.  Validebağ Öğretmenler Tiyatro Topluluğunda çalıştı. Çeşitli tiyatro oyunlarında oynadı ve tiyatro eseri yazıp yönetti. Sarıyer Belediyesi’nin tertiplediği Edebiyat Günlerine katılan Mühip Süeltürk şiir, öykü ve denemeler kitapları bulunuyor. “Evi Yıkılacak Sarmaşığın (Şiir), “Beyaz Gömleğinde Beyaz Çizgileri Olan Adam (Öykü)”, İki Uzak Arası (Şiir) ve “Ekose Çekişmeler (Deneme)”  kitapları yayınlanmış bulunuyor. Resimle de ilgilenen Mühip Süeltürk 12 kişisel ve 4 karma sergi ile sevenlerinin karşısına çıktı.

SÜLÜN, Mehmet (Rumelikavak, 1949): Rumelikavaklı, profesyonel futbolcu ve antrenör. Futbola Büyükdere’de başladı. Askerlik görevini yaparken Balıkesir Karagücünde oynadı. Transfer olduğu İstanbulspor’da 1971’den 1985 yılına kadar 14 yıl oynadı, 13 yıl süre ile takım kaptanlığı görevini yaptı, Katıldığı kursları tamamlayarak A lisansını alarak antenörlüğe başladı. İstanbulspor profesyonel takımını bir süre çalıştırdı, bilahare altyapıda görev aldı ve uzun yıllardan beri altya

SÜLÜN, Yasin (İst. 1977): Rumelikavaklıdır. Beşiktaş Alt yapısından yetişti ve profesyonel takım kadrosuna yükseldi. Beşiktaş’tan ayrıldıktan sonra Diyarbakırspor, Bursaspor, Altay, Kasımpaşa, Adana Demirspor ve Sarıyer’de oynadı. Sarıyer forması altında 6 lig ve 7 özel maç olmak üzere 13 maçta forma giydi, takım kaptanı olarak sahaya çıktı. Bbeşiktaş da oynarken 10 kez U- 21 milli takım formasını giydi. Futbolu bıraktıktan sonra antrenör kurslarını tamamlayarak Beşiktaş altyapısında görev aldı, pek çok genç futbolcunun yetişmesine katkı verdi. Zaman zamanda Beşiktaş Profesyonel takımı teknik heyetinde bulundu.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)