Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-15-

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-15-
Okunma : Yorum Yap

BABA KENAN PARKI: Maden mahallesi Şifa Evleri üst kısmındadır. 4.998 m²’lik bir alan üzerinde ki park yenilenerek Baba Kenan (Dereli) ismi ile hizmete açıldı. Parkta 2.208,03 m²’lik yeşil alanı, jimnastik aletleri, spor ve dinlence alanı bulunuyor.

BAĞ MEZARLIĞI: Rumelihisarı’ndaki mezarlıklardan biriydi. Fakat bu mezarlık da ortadan kaldırıldı.

BAĞLAR MEVKİİ CAMİİ: Yeniköy’de Bağlar mevkiinde yapılan bu camiye Cevahirler Camii de denilmektedir. Tarihi bir özelliği yoktur.

BAĞLARALTI: Garipçe Köyü ile Rumelifener Köyü, Papazburnu ve Garipçe burnu arasında yer alan deniz sahili alandır.

BAĞLARALTI DALYANI: Baltalimanı koyunda kurulan bir dalyan olup İstanbul’un en büyük ve en çok balık avlanan dalyanıdır.

BAĞLARALTI KOYU: Rumelifeneri, Papazburnu ve Garipçeburnu arasında yer alan ve dalyan kurulan bir koydur.

BAĞRIAÇIK, Ayla Serpil (İst. 1957): Orta ve Lise öğrenimini Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesinde okudu. Bristol Üniversitesi (İngiltere) ve Uluslararası İlişkiler dalında eğitim aldı. İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Fransız ve Roman Dilleri Bölümünden mezun oldu. Koç Holding bünyesinde iş hayatına atıldı. Üst düzeyde yönetici olarak görevler üstlendi. PERA Organizasyonu ve MEDKON Turizm Kurucusu ve Başkanı olarak görev yaptı. Ulusal ve uluslararası kongrelere katıldı. Pera Kültür Sanat ve Basın Danışmanlığı yaptı. Amerikan Deniz Kuvvetleri Donanması Sosyal ve Turistik Faaliyetler Koordinatörlüğü yaptı. Uluslararası 1993 EASD, 1998 En Başarılı Ulusal Kongre Ödülü, Amerikan Dz. Kuvvetleri Liyakat ödüllerini aldı. Sarıyer ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi olarak (2009-2014) görev yaptı.

BAHAR SUYU MESİRESİ: PTT Mahallesi sınırları içinde ve Sultansuyu mesiresi yanında bulunan bir mesiredir. Aynı zamanda Gazinosu, parkı ve çay bahçesi bulunmaktadır.

BAHÇE YOLU SOKAK SOSYAL KONUT PARKI: Ayazağa Mahallesinde bulunan bir parktır. 290 m²’lik bir alanı ve 120 m² yeşil alanı bulunuyor.

BAHÇEKÖY: Sarıyer’in köyüdür. 1992’de Belde Belediyesi oldu. Bahçeköy, Sultan Kanuni Sultan Süleyman’ın Belgrad seferi dönüşü (1521) beraberinde getirdiği Sırp esirleri Bizans döneminde ismi Petra olan orman içerisinde köye iskân etmiş, köyün ismi Belgrad Köyü bilahare Bahçeköy olmuştur. Ormanın adı da Belgrad Ormanı olmuştur. Köy, 1894 yılında orman içinden çıkarılmış ve bugünkü yerine iskân edilmiştir. Köy halkı Ulusal Kurtuluş Savaşından sonra 1923/24 mübadeleye tabi tutulmuş ve Yunanistan’a göç ettirilmiş, Yunanistan’dan Türkler de buraya getirilerek iskan edilmişlerdir. Köy 1894’den 1992 yılına kadar muhtarlıkla yönetildi. Bahçeköy ormanları, mesire yerleri, tarihi eserleri ve suları ile ünlüdür. İ.Ü. Orman Fakültesi Bahçeköy’dedir.

BAHÇEKÖY ASKERİ HASTANESİ: Bahçeköy’deki Orman Mektebi Alisi binasında 1917’de I. Dünya Savaşı sırasında cephelerden gönderilen yaralı ve hastalıklı hastaların tedavi ve bakımlarının yapılması amacıyla açılan bu hastanenin, savaşın bitimi ile birlikte faaliyetine son verildi.

BAHÇEKÖY BELDE BELEDİYESİ: Bahçeköy 1894’den 1992 yılına kadar muhtarlıkla yönetildi. 1992’de Belediye oldu. 1992 nüfus sayımına göre nüfusu 5.486’dır. Bahçeköy Belde Belediyesinin ilk başkanı Muzaffer Altınsoy olup üç dönem başkanlık yaptı. Sonra ki Başkan ise Mustafa Başaran’dır (Bkz: Muzaffer Altınsoy ve Mustafa Başaran).

BAHÇEKÖY CADDESİ: Çayırbaşı çarşı içinden başlar ve Bahçeköy Kemerine kadar giden uzun bir caddedir. Cadde Bahçeköy’e ulaştığından “Bahçeköy Caddesi” adını almıştır.

BAHÇEKÖY CAMİİ: Bahçeköy’de Lozan mübadillerinin bulunduğu bir semt. Yunanistan’dan göç edenlerden bir grup Bahçeköy’de iskan edildiler. İbadetlerini de terk edilmiş olan Kilisede yaptılar. 1944/1945’li yıllarda ise köy içinde yeni yapılan cami kullanılmaya başlandı. Bu cami bilahare terk edildi.

BAHÇEKÖY İ.Ü. ORMAN FAKÜLTESİ KAPALI SALONU: Kapalı spor salonu hemen hemen tamamen yenilendi ve Türkiye Ligi maçlarına açıldı. 600 seyirci kapasitelidir

BAHÇEKÖY İLİM VE KÜLTÜR DERNEĞİ TALEBE YURDU: Bahçeköy’de İlim ve Kültür Derneğine ait Talebe Yurdu 1976’da açıldı. 1992’de büyütüldü. Yurt üniversite öğrencilerine hizmet vermektedir.

BAHÇEKÖY KEMERİ: Bu kemere Sultan I. Mahmut Kemeri de denilmektedir. Bahçeköy Kemeri 1731 yılında Sultan I. Mahmut tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Kemerin uzunluğu 409 metre, yüksekliği 27 metre, genişli de 3,25 metre olup 21 gözlüdür. Bu kemerden; Beyoğlu, Beşiktaş, Ortaköy, Galata, Kuruçeşme, Arnavutköy, Kasımpaşa ve Sultan’ın sarayına su veriliyordu. Kemer halen kullanılmaktadır.

BAHÇEKÖY MERKEZ CAMİİ: Köy içindeki eski tarihi küçük ahşap cami yıkılarak yerine Osmanlı mimarisi tarzında yeni bir cami yapıldı. Camiin tarihi özelliği yoktur.

BAHÇEKÖY METEOROLOJİ İSTASYONU: Bahçeköy’deki İ.Ü. Orman Fakültesi kampüsü içindedir.

BAHÇEKÖY MEYDAN PARKI: Bahçeköy’dedir. 280.00 m²’lik bir alanı kapsar, 140,00 m²’lik yeşil alan bulunmaktadır.

BAHÇEKÖY MEZARLIĞI: Zekeriyaköy yolu üzerinde köy çıkışında ve sağ taraftadır. Köyde Müslümanlara ait ilk mezarlıktır.

BAHÇEKÖY NURAY ARTAM CAMİİ: Kemer mahallesinde olup Nuray Artam adına yaptırılan cami 1993’de ibadete açıldı.

BAHÇEKÖY ORMAN FAKÜLTESİ STADI: İ,Ü. Orman Fakültesininspor alanıydı ama yeterli değildi. İl Spor Gençlik Müdürlüğü ile yapılan bir anlaşma ile alana futbol stadı ve kapalı salon yapılması sağlandı. Bir iki yıl sonra tesis onarıma alındı. Futbol sahası halı saha haline getirildi, tribünler yenilendi. Stad 1.000 seyirci kapasitelidir. Otoparkı vardır.

BAHÇEKÖY ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ: İstanbul Orman Bölge Müdürlüğüne bağlıdır ve Bahçeköy sınırları içinde bulunmaktadır. Belgrad Ormanları, bentler, av sahası, piknik yerleri, Atatürk Arberatumu bu müdürlüğe bağlıdır.

BAHÇEKÖY ÖĞRENCİ YURDU: Bahçeköy Öğrenci Yurdu eskiden Bahçeköy’deki İ.Ü. Orman Fakültesi Kampusu içinde iken, sonraları Hacı Osman Bayırı’ndaki İSKİ arıtma tesislerinin yanındaki yeni binasına taşındı. PTT Evleri Mahallesi sınırları içindedir ve Kredi Yurtlar Müdürlüğüne bağlıdır.

BAHÇEKÖY SAĞLIK OCAĞI: Sarıyer Sağlık Grup Başkanlığına bağlı olarak açılan bu birim Bahçeköy Sağlık Ocağı olarak sağlık hizmeti vermektedir.

BAHÇEKÖY SİNEMASI: Lozan Antlaşması nedeni ile köyü terk eden Hristiyanlara ait kilise içinde 1965 yılında Hüseyin ve Zelkif Güner kardeşler tarafından açıldı Bahçeköy Sineması. 1975 yılında ise kapatıldı. Bu kilise halen Camii olarak kullanılıyor. Bahçeköy Sineması 1978 yılında bu kez İnönü Caddesi üzerinde 1978’de açıldıysa da 1981’de kapatıldı.

BAHÇEKÖY SPOR KULÜBÜ: Kulüp 1950 yılında gayri federe olarak faaliyete geçti. 1985’de Hüseyin Yalaza, Metin Taşkınsoy, Ahmet Kınay, Bülent Pehlivanoğlu, Mustafa Coşkun, Ali Çetin, Baki Yurttaş, Turhan Gülhaner, Ali Kılıç ve Mehmet Öz tarafından kurularak resmiyet kazandı. Renkleri: Sarı-yeşil olup futbol dalında faaliyet göstermektedir. Kulübe ait tesisleri Kulüp binası ve lokalden ibarettir. İstanbul Amatör liginde olup İ.Ü. Orman Fakültesine ait futbol sahasından yararlanmakta ve lig maçlarını da burada oynamaktadır.  İstanbul Amatör Liginde yer almaktadır. Yaş grupları takımları da vardır. Kulüpte: Hüseyin Yalaza, Av. Nurettin Özbekrem, Mustafa Coşkun, Cevat Karaman, Ömer Gülüştür, Fahrettin Erkaptan, Cevdet Kain, Muzaffer Altınsoy, Mustafa Başaran, Hüsnü Yazıcı, Zeki Yazıcı, Serdar Taşkınsoy Başkanlık yaptılar. Bahçeköy Spor Kulübü iki sezon arka arkaya büyük başarı gösterdi. 2010/2011’de İst. 2. Kümede ve grubunda şampiyon olarak İst. Amatör 1. Kümeye geçti. 2011/2012 sezonunda da İst. Amatör 1. Kümede ve grubunda şampiyon olarak Süper Amatör Lige yükseldi. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)