Son Dakika Haberler

CHP’li Dr. Ali Şeker Evde Yapılan Doğumlara Dikkati Çekti:

CHP’li Dr. Ali Şeker Evde Yapılan Doğumlara Dikkati Çekti:
Okunma : 1.206 views Yorum Yap

CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu üyesi Dr. Ali Şeker, sağlık kuruluşları dışında gerçekleşen doğumlara ilişkin Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’ya bir soru önergesi yöneltti. Hastane dışında yapılan doğumların hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından pek çok risk taşıdığına dikkati çeken CHP’li Şeker “Hedefimiz tüm doğumların sağlık kuruluşlarında, sağlık çalışanlarının gözetimi altında gerçekleştirilmesi ve sağlıklı nesillerin hayata merhaba demesinin sağlanması olmalı” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nca yayınlanan Sağlık İstatistikleri Yıllığına göre 2017 yılında sağlık kuruluşlarında gerçekleşen doğum oranının %98 olduğunu hatırlatan CHP’li Şeker, “Kimi bölgelerde bu oran %92’ye kadar düşmektedir. TUİK verilerine göre 2017 yılında 1.291.055 canlı doğum gerçekleşmiş. Yani 25 binin üzerinde doğum sağlık kuruluşu dışında gerçekleşmiş” dedi.

Sağlık politikaları gereği hedefimizin tüm doğumların sağlık kuruluşlarında gerçekleşmesini sağlamak olduğunu belirten CHP’li Şeker, “Böylece anne ve çocuk ölümleri en aza inecek, doğum kaynaklı yaşanan birçok sorun ve sıkıntının da önüne geçilebilecektir. Ancak yıllar itibariyle hastanede doğum oranları incelendiğinde en yüksek orana %98.5 ile 2015 yılında ulaşılabildiği görülmektedir” diye konuştu.

18 yaş altı gebeliklere dikkati çeken CHP’li Şeker, “Özellikle 18 yaş altı gebeliklerde, çocuk annelerin tespit edilmesinden duyulan çekincenin hastane dışı doğumları artıracağı yönünde endişeler, sahada özveriyle görevini yapan sağlık çalışanlarınca da sık sık dile getiriliyor” dedi.

Sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilen doğumların kayıtların sağlıklı tutulması açısından da önem taşıdığını vurgulayan CHP’li Şeker, “Hastane dışında yapılan doğumların hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından pek çok risk taşıdığı göz önüne alınırsa sağlık kuruluşları dışında gerçekleşen doğum oranlarına ilişkin ciddi bir incelemenin gerçekleştirilerek gelecek yıllarda doğumların tümüyle sağlık kuruluşlarında gerçekleşmesini sağlayacak tedbirlerin hayata geçirilmesini gerekmektedir” dedi.

CHP’li Şeker, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’dan aşağıdaki sorulara yanıt istedi:

1. Sağlık çalışanlarınca dile getirilen, çocuk annelerin tespit edilmesinin önüne geçmek için 18 yaş altı anne adaylarının sağlık kuruluşları dışında doğum yapmaya zorlandığı iddiaları üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılmış herhangi bir çalışma mevcut mudur?
2. Son 10 yılda sağlık kuruluşları dışında gerçekleşen doğumların sayısal ve oransal dağılımı nasıldır?
3. 2017 yılı içerisinde sağlık kuruluşları dışında gerçekleşen canlı doğumlarda, anne ve bebek sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratan ve hasar oluşan doğum olup olmadığı tespit edilmiş midir?
4. 2017 yılı içerisinde sağlık kuruluşları dışında gerçekleşen doğumlar nerede, hangi koşullarda vekimin yardımıyla yapılmıştır?
5. 2017 yılı içerisinde sağlık kuruluşları dışında doğum yapan annelerin yaşı, medeni durumu ve vatandaşlık durumlarının dağılımları nedir?
6. 2017 yılı içerisinde sağlık kuruluşları dışında doğum gerçekleştiren 18 yaş altı anne sayısı kaçtır?
7. 2017 yılı içerisinde sağlık kuruluşları dışında doğum yapan bu kadınların kaç tanesi doğum öncesi sağlık hizmet almıştır?
8. 2017 yılı içerisinde sağlık kuruluşları dışında gerçekleşen doğumların, doğum yapan annelerinkaçıncı gebeliği olduğuna dair bilgi var mıdır?
9. 2017 yılı içerisinde sağlık kuruluşları dışında gerçekleşen bu doğumlara ilişkin olarak doğum sonrası ev ziyaretleri yapılmış mıdır? Bu ziyaretlerde doğumların sağlık kuruluşlarındayapılmama gerekçelerinin tespitine ilişkin inceleme yapılmış mıdır? Yapıldı ise elde edilen sonuçlar nelerdir?
10. 2017 yılında sağlık kuruluşları dışında gerçekleşen doğumlarda, doğum yapan kadının nüfus kayıtlarındaki kadın ile aynı kadın olduğunun teyit edilebilmesi için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?
11. 2017 yılında sağlık kuruluşları dışında gerçekleşen ölü doğum oranı ve sayısı kaçtır?
12. 2017 yılında sağlık kuruluşu dışında doğum sebebiyle hayatını kaybeden ya da ciddi sağlık sorunu yaşayan kadın sayısı kaçtır?
13. 2017 yılı içerisinde sağlık kuruluşları dışında gerçekleşen doğumlarda olası maternal tetanoz riskinin önüne nasıl geçilmiştir? Doğum yapan annelerde maternal tetanoz gelişip gelişmediğinin tespiti ve takibi için ne gibi çalışmalar yapılmıştır?
14. 2017 yılı içerisinde sağlık kuruluşları dışında gerçekleşen bu doğumların kaçında bebeğe Hepatit B aşısı ve K vitamini yapılmıştır?
15. 2017 yılı içerisinde sağlık kuruluşları dışında doğan bu bebeklerin aile hekimlerine kaydı gerçekleştirilmiş midir?

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)