Son Dakika Haberler

MEVLANA’NIN EŞSİZ FELSEFESİ ETNİK JAZZ İLE BİRLEŞTİ

MEVLANA’NIN EŞSİZ FELSEFESİ ETNİK JAZZ İLE BİRLEŞTİ
Okunma : 1.715 views Yorum Yap

 Rumi Project, 13.yy.da yaşamış olan Mevlana C. Rumi, Şems-i Tebrizi, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli’nin eşsiz öğretilerini, etnik jazz ve klasik Türk musikisi ile birleştirerek muhteşem bir yoruma dönüştürüyor. Türkçe ve yabancı dillerde seslendirilen eşsiz felsefeler, etnik jazz tınıları, etkileyici sahne görselleri ve performanslar ile birleşiyor. Projede Mevlana C. Rumi’nin Şems-i Tebrizi’nin, Yunus Emre’nin ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin sözleri alışılmışın dışında bambaşka bir yorum ile müzikseverlerle buluşuyor. 

Mevlana’nın eşsiz felsefesini etnik müzik ve etnik jazz besteleriyle yorumlayarak dünyaya yaymak amacıyla kurulan Rumi Project, Mevlana C. Rumi’nin 6 Türkçe, 2 İngilizce şiirini özel besteleriyle birleştirerek muhteşem bir ruhani müzik ziyafetine dönüştürüyor. Rumi Project’in ilk albümü olan “Bu Ayrılık/Seperation” etnik unsurlarımızın yanı sıra modern armoniler ve jazz fusion tınılarıyla bambaşka bir müzik ziyafetini karşımıza çıkarıyor. 

Sadece ülkemizde değil tüm dünya’da ilk ve tek olmasıyla da dikkat çeken projenin mimarı Akan Taşkolu 2009 yılında bir Fransız ressamın ilham vermesiyle başladıkları bu çalışmayı şöyle anlatıyor :Rumi Project’ i ilk başlarda Mevlana C. Rumi’nin sözlerini müzikleştiren bir müzik grubu olarak tasarlamış olsam da zaman içerisinde 13. yy. Anadolu’sunun Mevlana gibi yazdıklarıyla, yaşamlarıyla, felsefeleriyle, topluma katmış oldukları değerlerle her biri eşsiz birer ruhani lider olmuş Şems-i Tebrizi, Yunus Emre ve Hacı Bektaş-ı Veli Hazretleri’nin sözlerini de kapsayan daha görkemli bir projeye doğru ilerledim. 

Rumi Project’in ilk albümü olan “Bu Ayrılık/Seperation” da bulunan 8 eserin sözleri Mevlana C.Rumi‘ye, besteleri ise Akan Taşkolu’na ait. Batı müziği formlarında örnekler; Türk müziği tınıları, Batı müziği ve Türk müziği enstrümanları ile birleşiyor. Projede İrish müzik tarzı bir eser dinlerken latin ve jazz tınılarını yakalayabiliyorken, bir eserde coşkulu bir 9/8’lik parça birden bire makamsal bir geçişle hüzzama dönebiliyor. Proje bu tarzda geçişler yapılan ilk proje olmasıyla da dikkat çekiyor. 

Akan Taşkolu’nun beste ve düzenlemesini yaptığı aynı zamanda flüt ve gitarla yorumuna katıldığı albümde, Çağdaş Yamen solist, Müge Sarıkurt vokal ve solist olarak yer alıyor. Albümde, gitarda Muzaffer Güner, akordeonda Edward Aris, çelloda Nilgün Dülger, ritmde Halil Zünbüloğlu, trompette Ari Aris ve kemanda Turay Dinleyen ile Aydan Tunalı yer alıyor. Dünyaca ünlü düdük sanatçısı Suren Asaduryan da bu ilk albümde bir parçada misafir sanatçı olarak gruba eşlik ediyor.

Rumi Project üyelerinin her biri profesyonel olarak müzik dünyasında işlerine devam etmekle birlikte bu proje için türlü fedakârlıklar yaparak sevgiyle bir araya gelip, gerek provalarda gerekse stüdyo kayıtlarında hiç bir şey beklemeden yerlerini alıyorlar.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)