Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-26

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-26
Okunma : 1.871 views Yorum Yap

CEVAHİR, İbrahim (Çaykara, 1938): Yeniköylüdür. Cevahir Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Karadeniz Vakfı Başkanıdır. Çocukluğundan beri iş hayatının içindedir. İşe bakırcı ve kalaycı çıraklığı ile başladı. İlk işyerini Karaköy’de lokanta olarak açtı. Ankara’da inşaat taşeronluğu yaptı. İnşaatçılıkta işlerini büyüttü ve müteahhitlik firması ile Libya ile iş yapan ve işi bitiren ilk Türk Müteahhiti oldu. İstanbul’da kardeşleri Mehmet Cevahir ve Reşat Cevahir ile birlikte Cevahir Şirketler Grubunu kurdu. Libya’da çalışırken 3.500 kişiye iş verirken, 1978’de Suudi Arabistan’da işlerinden sonra 8 bin kişiye iş verecek kadar işlerini büyüttü. Turizme yöneldi ve İstanbul’da yaptırdığı birçok otelden sonra 2002’de 323 yataklı, biri 5, diğeri 3 bin kapasiteli 21 kongre salonu ile 4000 kişilik balo salonu bulunan Avrupa’nın ikinci büyük kongre merkezi olan İstanbul Grand Cevahir Oteli açtı. 2005’de Şişli’deki Cevahir İş Merkezini tamamladı. Siyasete 17 yaşında CHP de başladı, Gençlik Kolu Başkanlığı yaptı. SODEP’in kurucuları arasında yer aldı. Bilahare tekrar CHP’sine geçti. Bir süre sonra ANAP’a geçti. 1995 ve 1999’de iki kez milletvekili aday adayı oldu, fakat seçilemedi. 2002’de Adalet Kalkınma Partisine (AKP) katıldı. Trabzonspor Kulübünde Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yaptı.

CEVİZLİ BAHÇE SOKAK: Büyükdere Mahallesisokaklarından biridir. Bu sokak üzerindeki evlerin bahçelerinde çok miktarda ceviz ağacı bulunması nedeni ile sokağa “Cevizli Bahçe Sokak” denilmiştir.

CEZAYİRLİ HASAN PAŞA MEYDAN PARKI: Çayırbaşı Mahallesindedir. 1.100,00 m²lik bir alan üzerindedir. 1.025 m² yeşil alanı bulunmaktadır. Üzerinde Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın bir heykeli bulunmaktadır.

CEZAYİRLİYAN, Mıgırdıç (İst. 1806-1861): Serkis Amia Cezayirliyan’ın oğlu olup, İstanbul’un önemli sarraflarından biriydi. Sarraf iken Gümrük Emini tayin edildi. 1843’de iki ay hapis cezasını çektikten sonra Bursa’ya sürgün edildi. Sadrazam Reşit Paşa’nın azlinden sonra durumu sarsılmış, 1859’da irade-i seniye ile bütün hesaplarına ve servetine el konulunca yurt dışına çıkmış, Londra’da iken el konulan servetini kurtarmak için verdiği uğraştan sonuç alamamış ve hasta olarak İstanbul’a dönmüş ve Kadıköy’de ölmüştür. Yeniköy’de adını taşıyan yalısı ünlüdür.

CEZAYİRLİYAN YALISI/AVUSTURYA BÜYÜKELÇİLİĞİ YAZLIĞI: Yeniköy Tarabya Yolu üzerindedir. 1885’de inşa edilmiştir. Yalı Birinci Dünya Savaşından önce Avusturya-Macaristan sonra Avusturya Büyükelçiliği olarak kullanılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra Büyükelçilik Ankara’ya taşınmış bu sahilhane de elçiliğin yazlığı olarak kalmıştır.

CİDELİLER TERSANESİ: Büyükdere, Çayırbaşı arasında ve Çelik Trans Tersanesine bitişik olan tersane idi. Uzun yıllar taka, çektirme, gulet, küçük saç ve balıkçı teknelerinin bakım ve onarımları için kullanıldı, 1980’li yıllarda kıyı düzenlemeleri nedeni ile kapatıldı. Yerlerine belediye binası ve park yapıldı.

CİVELEK, Mürsel (Sarıyer, 1996): Sarıyer Altyapısından yetişti ve yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel kadroya alındı (2015/2016). 2 lig, 1 kupa olmak üzere 3 resmi ve 1 de özel maç olmak üzere 4 maçta oynadı. Sezon sonunda Sarıyer’den ayrıldı ise de 2018/2019 sezonunda tekrar Sarıyer’e döndü. Yenimahalle, Sarıyer ve Yomrasor kulüplerinde oynadı.

CÖMERT, Adnan (Sarıyer/Maden, 1934- 2003): Sarıyer ilkokulunu bitirdi. İstinye Tersanesinde çalışarak emekli oldu. Siyasete CHP de başladı, Maden CHP ocak teşkilatında görev aldı. Bilahare SHP de siyasete devam etti ve 1889-1994 döneminde SHP Üyesi olarak Sarıyer Belediye Meclisine seçildi.

CUMHURİYET İLKÖĞRETİM OKULU: Tarabya’da 1974/1975 ders yılında Murat Sitesi İlk Okulu adı ile açıldı. 1980’de Cumhuriyet İlkokulu adını aldı. Bilahare İlköğretim okuluna dönüştürüldü.

CUMHURİYET LİSESİ: Darüşşafaka mahallesinde yeni açılan ve eğitim veren yeni bir lisedir.

CUMHURİYET MAHALLESİ: Sarıyer’in yeni yerleşim bölgelerinden biri olup 1984’de mahalle oldu. Cumhuriyet mahallesi; Çayırbaşı, Kireçburnu, Tarabya, Çamlıtepe (Derbent), PTT. Evleri ile Büyükdere Caddesinden sınır alır. Cumhuriyet mahallesi önceleri Özbir adı ile kurulan bir gecekondu mahallesi idi. Mahallenin bir kısmı Tarabya, bir kısmı Kireçburnu bir kısmı da Çayırbaşı mahallelerine bağlı idi. 1992 nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 9.988’dir.

CUMHURİYET PARKI (Şehitler Parkı): Ağazağa mahallesindedir. 3.011,38 m²lik bir alan üzerinde kurulmuştur. 1.294,71 m² yeşil alanı olan büyük bir park olup içinde bir de kreş vardır.

ÇADIR KÖŞKÜ: Maslak Kasırları kampüsü içinde olan ve Çadır Köşkü olarak bilinen bina Kasr-ı Hümayün’ün kuzey batısında yer alır. Alt kat ocaklı bir mekân üstte bir oda bulunan sekizgen planlı bir binadır. Köşkün etrafı Balkonla çevrilidir. Balkon korulukları, saçaklar ve direkleri ahşap süslemenin en güzel örneklerini sergiler. Çadır köşkünde kafeterya hizmeti verilmektedir.

ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ: Zekeriyaköy’de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin şubesi olarak faaliyet göstermektedir. Maddi durumu yeterli olmayan üniversite öğrencilerine burs vermekte, kitap ve giyim kuşam gibi yardımlar yapmaktadır.

ÇAĞLAR, Devran (Adana, 1963-2019): Gerçek Adı Mustafa’dır. Ruumelikavak’ta oturdu yıllarca. Türk arabesk müziği sanatçısı ve oyuncudur.

ÇAĞLAYAN: Sarıyer İlköğretim okuluna giderken solda olan otobüs durağı ile küçük mezarlık arasından akan dere, tam küçük mezarlığın bitiminde alçaklık kazanır. Bir metreden fazla olan bu alçaklık, çağlayan (şelale) meydana getirir. Su akışı devamlı olduğu ve enlemesine sürekli akış olduğu derenin bu kısmına Çağlayan denir.

ÇAĞLAYAN, Metin Kaya (Arapkir, 1938): Emlakçı, müteahhit ve sanayici olup Sarıyer Spor Kulübü’nde 7 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca Malatya Spor’un şirketleştirilmesini gerçekleştirdi ve aynı zamanda 2 dönem başkanlığını yaptı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu Üyesidir.

ÇAĞLAYAN MEVKİİ: Ortaçeşmenin Şifa suyu tarafından, yani batısından başlar sağdan Kilyos yolunu takiben ve solan dereyi takiben Şifa Suyu mesiresine kadar olan alana Çağlayan mevkii denir. Bu alanın bir bölümü uzun süre piknik yeri, bir bölümü de futbol alanı olarak kullanıldı. 1970’li yıllarda imara açıldı (Bkz: Çağlayan sahası).

ÇAĞLAYAN SAHASI: Sarıyer Yusuf Ziya Öniş Stadının karşısında bulunan ve “Sanayi” olarak isimlendirilen yerleşim bölgesi eskiden futbol sahası idi. Burası şahsa ait bir alandı. Sarıyer Kaymakamı Hüsnü Uğural ve Temizlik Müfettişi Hüsamettin Efendinin da yardımları ile saha 1936 Berlin Olimpiyatlarının başladığı gün açıldı. Büyük bir düzlük ve iki kaleden oluşan ve çizgileri ile ancak futbol sahası olduğu anlaşılan bu sahada Sarıyer Spor Kulübü 1969 yılına kadar antrenman yaptı, özel maçlar oynadı. Yusuf Ziya Öniş Stadının yapılması üzerine alan imara açıldı (Bkz: Çağlayan sahası).

ÇAKALDERE SUYU ÇEŞMESİ (ŞİFA SUYU): Kireçburnu ile Kefeliköy arasındadır (H.1337-M.1921). Çeşmenin Çakaldere olan ismi 1969 yılında onarım gördükten sonra Şifa Suyu olarak değiştirilmiştir. Memba suyu akarı vardır. Kitabesi şöyledir: “Bu su, her derde devadır Hak deyip içene şifadır.  Halil Çağlayan (1337)” Onarımdan sonra ikinci bir kitabe konulmuştur. Bu kitabede şöyle yazmaktadır:”Bu çeşmenin onarımı T. Anıtlar Derneği, Kireçburnu Camii Kolu ve Sular İdaresiyle hayırsever halkımızın müştereken yardımları sayesinde yapılmıştır” (1969).

ÇAKAR: Rumelihisar kalesinin güney tarafında ve denize çıkıntı üzerindeki fener halk ağzı ile “Çakar”. Belirli aralıklarla yanıp sönerek gemiler ve diğer deniz vasıtalarını için yol göstericidir. Çakar önünde çok etkili akıntı da vardır.

ÇAKIR, Hüsnü (Karamürsel, 1931): Öğrenimini takiben sahibi olduğu Boğaziçi Değirmencilik Şirketinde iş hayatına atıldı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurul üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu Üyesidir.

ÇAKIR, Kamil (İst. 1972): Çorluspor’dan transfer edildi (1995) iki sezonda 54 Lig,  6 Kupa maçı olmak üzere 60 resmi ve 26 özel maçla birlikte 86 maçta forma giydi. Lig maçlarında 21, özel maçlarda 7 olmak üzere 28 gol kaydetti. Antalyaspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

ÇAKIR, Veysel(Tekirdağ, 1947): Yüksek Öğrenimini tamamladıktan sonra mali müşavir olarak iş hayatına atıldı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.   

ÇAKIROĞLU, Bilgin (Sarıyer, 1960): Çiftçi. İlkokul ve ortaokulu Sarıyer’de okuduktan sonra Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesinden mezun oldu. Sarıyer Ziraat Odasına 1980’da kayıt oldu. Yönetim kuruluna seçildi ve Başkan yardımcısı olarak görev yaptı (2007). 2015’te Sarıyer Ziraat Odası Başkanlığına seçildi (2019 itibariyle devam ediyor). İstanbul İl Koordinasyon Başkan Vekili olup aynı zamanda Genel merkez (Ankara) delegesidir.

ÇAKIROĞLU, Şems (Sarıyer, 1971): İlk, orta ve Liseyi Sarıyer’de okudu. K.T.Ü. İktisat Fakültesinde öğrenim gördükten sonra Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü “Din Sosyolojisi” Bölümünde “Din Sosyolojisi Açısından Avrupa Birliğinin Türkiye’den Beklentileri” teziyle yüksek lisans öğrenimini tamamladı. İş hayatına 1994’de Sarıyer Belediyesinde başladı. Bilahare İETT ye geçti ve Özel Kalem Şube Müdürü olarak görev yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin BİMTAŞ ve BELTUR şirketlerinde yönetim kurulu üyesi olarak bulundu. Bilahare Sarıyer Belediyesine döndü ve Başkan yardımcısı olarak görev yaptı  (2004-2009). Daha sonra Beyoğlu Belediyesinde Başkan Yardımcısı olarak görev üstlendi.  Bilahare Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğünde Daire başkanlığı görevine getirildi. Üyesi olduğu Sarıyer Spor kulübünde iki dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

ÇAKMAK, Fevzi (İst. 1876-1950): Anadolukavağı’nda doğdu. Kavaklı Fevzi olarak tanınır. Rumelikavağı’nda oturmuşlar ve ilk tahsiline buradaki Sadık Hoca’nın mahalle mektebinde başlamış iki yıl sonra Sarıyer’de Hakkı Paşa Konağında eğitim veren “Özel Hayriye Okulu”nda okumuştur. 1893’de Harp Okuluna girmiş ve 1986’da Piyade Teğmen olarak mezun oldu. 1898’de ise Erkan-ı Harbiye’yi Kurmay Yüzbaşı rütbesi ile bitirdi. 1907’da Albay oldu. 1910’da Kosova Kolordusu, 1911’de Garp Ordusunun Kurmay Başkanlığı ile görevlendirildi. 1913’de 5. Kolordu Kumandanlığına atandı. 1915’de Tuğgeneral oldu. I. Dünya Savaşı’nda Çanakkale, Kafkasya, Suriye ve Filistin Cephelerinde savaştı. 1918 yılında Korgeneralliğe terfi etti. 14 Mayıs 1918’den 1919’a kadar Korgeneral rütbesi ile Osmanlı Devleti Erkan-ı Harbiye Reisi (Genel Kurmay Başkanlığı) olarak görev yaptı. I. Ordu Müfettişliği, Askeri Şura Üyeliği, Ali Rıza ve Salih Hulusi Paşa kabinelerinde Harbiye Nazırlığı yaptı. İstanbul’un işgalini takiben Ankara’ya gitti (Nisan 1920) ve Kozan milletvekili olarak meclise girdi. 26.05.1920’de İstanbul hükümeti tarafından, ulusal mücadelenin önderlerinden biri olarak rütbelerinin kaldırılmasına, nişanlarının geri alınmasına ve idamına karar verildi. 03.05.1920’de Milli Savunma Bakanlığına, 1921’de Başbakanlığa getirildi. 03.04.1921’de Orgeneralliğe yükseldi. Temmuz 1921’de Genel Kurmay Başkanlığına getirildi. Ağustos 1921’de Başbakanlık, Milli Savunma Bakanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı görevlerini birlikte üstlendi. 14.01.1922’de Milli Savunma Bakanlığı, 09.07.1922’de Başbakanlık görevlerinden ayrıldı. Başkomutanlık Meydan Savaşının kazanılması üzerine (30.08.1922)  31.08.1922’de Başkomutan Mustafa Kemal’in önerisi üzerine Mareşalliğe yükseltildi. Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye Cumhuriyetinin ilk Genel Kurmay Başkanı olarak görevlendirildi. Milletvekilliği görevini 30.10.1924 yılına kadar devam ettirdi. 31.10.1924’de Milletvekilliğinden istifa etti. Genel Kurmay Başkanlığı görevini 23 yıl yaptıktan sonra 1944’de emekliye ayrıldı. 1946’da Demokrat Parti listesinden bağımsız olarak VIII. Dönem İstanbul Milletvekili seçildi. 19.07.1948’da Millet Partisinin kurucularından biri oldu. 10.04.1950’de vefat etti.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)