Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-27

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-27
Okunma : 1.860 views Yorum Yap

ÇAKMAKÇI DERESİ: Rumelifener sınırları içinde olup, Ketendere’ye en üst noktadan akış veren deredir.

ÇALIBURNU: Garipçe köyü sınırları içindedir. Büyükliman Plajı ve koyunun burun başına Çalıburnu denilmektedir: Bir diğer ismi de Büyükliman Burnu’dur.

ÇALIŞKAN, Adil (Mersin, 1959): Büyükdereli, İ.Ü. Orman Fakültesi Öğretim Üyesi. İ.Ü. Orman Fakültesinden Orman Mühendisi olarak mezun oldu. Karabük-Büyükdüz Araştırma Ormanında Sarıçam-Göknar-Kayın Karışık Meşçerelerinde Büyüme İlişkileri ve Gerekli Silvikültürel İşlemler” tezi ile “Doktor” unvanını aldı. İ.Ü. Orman Fakültesinde “Dekan Yardımcısı” ve değişik idari görevler yaptı.

ÇALIŞKAN, Beyhan (Filibe, Bulgaristan, 1960): Bursaspor’dan transfer edildi ve bir sezon (1993/94) forma giydi. 16 Lig, 3 Kupa olmak üzere 19 resmi ve 14 özel maçla birlikte 33 maçta oynadı. Takımı adına 3 gol kaydetti. Futbol yaşamında 1 kez A, 8 kez Amatör olmak üzere 9 kez milli Takımda yer aldı.

ÇALIŞKAN, Ramiz (Rize, 1938-1998): Sarıyerli, ticaret ile ilgilenir. Siyasete CHP saflarında atıldı. Çeşitli kademelerde görev yaptı. CHP kapatılınca SODEP’ e geçti ve 1984 yerel seçimlerinde SODEP ‘ten den Sarıyer Belediye Meclisine üye seçildi ve bir dönem 1984/1989 görev yaptı. 

ÇAM, Hamdi (Turhal, 1969): Eyüp Spor kulübünden transfer edildi (1989) ve iki sezon Sarıyer’de oynadı. Bu süre içinde 48 Lig, 3 Kupa ve 4 Turnuva maçı olmak üzere 55 resmi ve 35 özel maçla birlikte 90 maçta forma giydi. Lig maçlarında 6, Turnuva maçlarında 1 ve özel maçlarda 9 olmak üzere 16 gol kaydetti. 5 kez Ümit ve 1 kez de Olimpik Milli takım formasını giydi. Aydınspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

ÇAMAŞIR DERESİ: Rumelifener sınırları içindedir. Dere mahallesinden denize akar. Derenin üst kısımlarında, köy kadınlarının çamaşır yıkamaları nedeniyle dereye Çamaşır deresi denilmektedir.

ÇAMLICA KULÜBÜ DERNEĞİ: Poligon sınırları içinde olup Karadenizliler Vakfı bünyesinde ve bu vakfa ait İbrahim Cevahir Tesislerinde faaliyet göstermektedir.

ÇAMLIDAĞ, Ekrem (İst. 1949): Şehzadebaşı S.K.’den kaleci olarak transfer edildi (1970). 6 Sezon Sarıyer’de kaldı (1970-1976), 40 Lig, 1 B Takımlar Ligi ve 4 Kupa olmak üzere 45 resmi ve 35 özel maçla birlikte 81 maçta oynadı. Lig maçlarında 20, kupa maçlarında 6 ve özel maçlarda 23 olmak üzere toplam olarak 49 gol yedi.

ÇAMLIK ERGUVAN TEPE PARKI: Kireçburnu Mahallesinde olup, 7.700,00 m²lik bir alanı kapsamakta olup, 4.527,16 m²lik yeşil alanı, 250,00 m²’lik çocuk oyun parkı ve 150,00 m²lik spor alanı bulunmaktadır.

ÇAMLIK MESİRESİ: Çamlıtepe (Derbent) mahallesine girerken solda yer alan çamlık ormanı aynı zamanda Çamlık mesiresi olarak ilgi çekmektedir.

ÇAMLIK PARKI: Kireçburnu sırtlarında 7.500 m²lik bir alan üzerinde kurulan bu parkta çocuk oyun grupları, seyir alanları, anfi tiyatro, piknik masaları bulunmaktadır.

ÇAMLITEPE (DERBENT) MAHALLESİ: Sarıyer’in en eski gecekondu bölgelerinden biridir. Darüşşafaka, İstinye, Ferahevler, Tarabya ve Cumhuriyet mahalleleri ile Büyükdere caddesinden sınır alır. Önceleri Derbent ismi ile anılırken, yeni bir mahalle olarak tescil edilmesi sırasında ismi de Çamlıtepe mahallesi olarak değiştirildi. Bu ismi mahalle sınırları içinde bulunan çam ormanından aldı. Daha önce Derbent denilmesinin nedeni ise Belgrad ormanlarından çıkan bend sularının buradan geçmesidir. 1992 nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 10.289’ dur.

ÇAMLITEPE MERKEZ CAMİİ: Çamlıtepe (derbent) camii yeni yapılan camilerdendir. Osmanlı mimarı tarzında yapılmasına rağmen tarihi özelliği yoktur.

ÇANAKÇIOĞLU, Prof. Dr. Hasan (Trb. 1925-2015): Üniversite Öğretim Üyesi. Trabzon Faroz’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Trabzon’da yaptı. Liseden mezun olduktan sonra 9 ay Rize’de yardımcı öğretmenlik yaptı. 1943 yılında Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü Orman Fakültesinden 1947 yılında “Yüksek Orman Mühendisi” olarak mezun oldu. Mezuniyeti takiben bir süre Kırklareli Or. İşl. Müdürlüğünde çalıştıktan sonra askere gitti. Rahatsızlığı nedeni ile askerliğini erteletti. 1949 yılında İst. Bahçeköy Or. İşletme Müdürlüğü Bahçeköy Orman Bölge Şefliği, bilahare İst. Or. İşl. Müd. Adalar Orman Bölge Şefliği yaptı. 1954’de yarım kalan askerliğini tamamladı. Bir süre Beypazarı Or. İşl. Müd. Beypazarı Or. Bölge Şefliği görevini yaptıktan sonra açılan sınavı kazanarak İ.Ü. Orman Entomolojisi ve Koruma Enstitüsüne Asistan olarak göreve başladı. 1959 yılında hazırladığı “Orman Ağaçlarımızın Tohumlarına Arız olan Böcekler ve Bazı Önemli Türlerin Mücadeleleri Üzerine Araştırmalar” konulu tezi ile “Ormancılık İlimleri Doktoru” unvanını aldı. 1959-1961 yılında ABD giderek Kaliforniya Üniversitesi’nde (Berkeley) “Orman Yangınları” ve “Orman Entomolojisi” ile ilgili konferanslar verdi. 1965’de “Türkiye’de Orman Ağaçlarına Arız Olan Sitki Bitleri (aphidoidea) Üzerine Araştırmalar” kon ulu tezi ile “Üniversite Docenti” unvanını aldı. 1971-72 yılları arasında Almanya’nın Göttingen Üniversitesinde konusu ile ilgili araştırmalarda bulundu. Hazırlamış olduğu “Türkiye’de Orman Ağaç ve Ağaçcıklarında Zarar Yapan Coccoidea (Homoptera) Türleri Üzerine Ar aştırmalar” konulu tezinin kabulu ile 1972’de “Üniversite Profesörü” unvanını aldı. On adet telif ve ayrıca ders notundan başka pek çok makalesi yayınlandı ve yaş haddinden emekli oldu.

ÇAVULDUR, Orhan(Burhaniye, 1920-     ): Tekel Genel Müdürlüğü bünyesinde memuriyet hayatına başladı. Büyükdere Kibrit Fabrikası Müdürlüğü yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

ÇAY PAKETLEME FABRİKASI: Çayırbaşı, Bahçeköy Caddesi üzerinde ve Tekel Kibrit Fabrikasının ilerisinde, Kazım Karabekir mahallesi sınırları içindedir. Rize’den kamyonlarla getirilen çaylar burada paketlenerek piyasaya sürülüyor.

ÇAYCI İSTEPAN/DR. HULUSİ BEHÇET YALISI: Yeniköy, Köybaşı Caddesindeki yalılardan biri de Çaycı İstepan Yalısıdır. Ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Dr. Hulusi Behçet adı ile anılan yalının son sahibi Necati Aslan’dır.

ÇAYIRBAŞI CADDESİ: Çayırbaşı deresinden başlar. Çayırbaşı’nda ki Sahil Güvenlik Komutanlığının yanından akan Bakla Deresinden başlayarak Büyükdere’deki İspanyol Sefareti yazlık binasına kadar devam eder.

ÇAYIRBAŞI ÇAYIRI VE MESİRESİ: Çayırbaşı vadisinde ve Büyükdere’nin iki yanından Bahçeköy kemerine kadar uzanan büyük çayırlık alan ismini Çayırbaşı’na vermiş bir çayırlık ve çok büyük bir mesire yeridir. Buraya “Büyükdere çayırlığı” ve “Büyükdere mesiresi”de denilmektedir. Osmanlılar dönemi ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında burası spor alanı olarak kullanıldı. Alanda cirit oyunu, at yarışları, tulumbacı yarışları, yağlı güreş, futbol yarışmaları yapılıyor, mesire olarak halkın ilgisini çekiyordu. Sultan III. Selim’i (1789-1808) deviren Kabakçı Mustafa isyanı, asiler bu çayırda toplandıktan sonra başlandı. Çayırda bulunan Yedikardeşler ve Kırkağaç da denilen dev çınarın çevresinin 32 m boyunda 60 m olduğu, I. Haçlı Seferine komutanlık yapan Godrey de Bouillon’un ordusunu bu alanda konuşlandırdığı eserlerde kayıtlıdır. Bir söyleme göre bu dev çınarın bir yıldırım düşmesi sonucu yandığı, bir diğer söyleme göre ise kovuk gövdesi içinde faaliyet gösteren bir çay ocağından çıkan yangın nedeniyle yanıp kül olduğudur (Bkz: Büyükdere çınarı).

ÇAYIRBAŞI DALYANI: Çayırbaşı koyunda kurulan bu dalyan uzun yıllardan beri kurulmamaktadır.

ÇAYIRBAŞI KÖPRÜSÜ: Çayırbaşı köprüsü Büyükdere üzerinde ve denize yakın yerde, Marmara ve Boğazlar Sahil Güvenlik Komutanlığı bahçesine bitişik ve Kefeliköy tarafındadır. Bu köprü Büyükdere Caddesi ile Bahçeköy caddesini birleştirir.

ÇAYIRBAŞI MAHALLESİ: Çayırbaşı, Sarıyer ilçesi sahil şeridinde yer alan bir mahalle olup Büyükdere, PTT. Evleri (Kozyatağı) ve Kazım Karabekir (Dağevleri) mahallelerinden sınır alır. Çayırbaşı Büyükdere körfezinin en iç/dip noktasında yer alır. İç kısımlara doğru gider. Antik çağda buraya Vatikolpos yani “Derin Vadi” deniliyordu. Körfeze dökülen dereye de Bathykolpos yani Büyükdere deniliyordu. Çayırbaşı 1954’de Büyükdere’den ayrılarak Çayırbaşı adı ile muhtarlık oldu. İlçenin büyük mahallelerinden biri olan Çayırbaşı’ndan PTT. Evleri (Koz Yatağı) Kazık Karabekir (Dağevleri) ayrılıp yeni mahalle olurken, Hacı Osman ile Kefeliköy’de Cumhuriyet mahallesine bağlandı.1992 nüfus sayımına göre mahallenin nüfusu 4.565’dir.

ÇAYIRBAŞI MEZARLIĞI: Çayırbaşı’nın iç kısmında futbol sahasının doğu tarafında ve tepe üzerindedir.

ÇAYIRBAŞI PARKI: Sahildedir.  Kaptan-ı Derya Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın heykelinin bulunduğu parktır.

ÇAYIRBAŞI SPOR KULÜBÜ: 1954’de Ali Rıza Genç, Osman Kıvanç, Mehmet Emin Alpaslan, Hüseyin Kahraman, Hamit Özkan, İbrahim Aksu ve Nuri Sülün tarafından kuruldu. Futbol dalında faaliyet göstermekte olup, İstanbul Amatör Liginde yer almaktadır. Bu kulüpten; Suphi Soylu, Tuncay Satır, Cem Koşanoğlu, Hasan Ataklı, Nevzat Özertem, Nevzat Çetinkaya, Murat Yüksel gibi başarılı futbolcular yetişmiştir.

ÇAYIRBAŞI STADI: Çayırbaşı mahallesindedir. Eskiden Tekel Kibrit Fabrikasının sahası idi. Sadece yazlık maçlar oynanırdı. Zamanla alan Sarıyer Belediyesi tarafından takas yolu ile alındı ve semtin takımları için stat haline getirildi. Bu statta ilçenin amatör kulüpleri lig maçlarını oynamakta, antrenmanlarını yapmaktadır. Zemini halıdır.

ÇAYIRBAŞI YENİ MAHALLE MESCİDİ: Çayırbaşı, Bahçeköy Caddesi üzerinde olup, Çayırbaşı Yenimahalle Mescidi adını taşımaktadır.

ÇAYKUR ÇAY PAKETLEME MÜDÜRLÜĞÜ: Çayırbaşı, Kozdere arasında ve Bahçeköy Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Rize’den kamyonlarla getirilen çaylar burada paketlenmektedir.

ÇEHRELİ, Namık (Sarıyer, 1953): Sarıyerli, memuriyetten emekli. Sarıyer Pertevniyal ilkokulunu, Ankara Atatürk Lisesini bitirdikten sonra İ.Ü. İktisat Fakültesinden mezun oldu. Çalışma hayatına İstanbul Çevre ve Şehircik Müdürlüğünde başladı ve buradan emekli oldu. Emekliliğinden sonra Ortaköy sahilde Büyük Mecidiye Camii karşısında Boğaziçi Koleksiyon adıyla bir işyeri açtı. Burada eski fotoğraf, kartpostal, çerçeveli veya posta pulu, gravür, harita, resim gibi evrak ile kitap, dergi ve objeleri alıp satmaktadır. Ayrıca Sarıyer ve çevresi ile ilgili arşiv malzemelerini biriktirmektedir. Tarabya’da ikamet etmektedir. 

ÇELEBİ ALİ PAŞA CAMİİ: Sultan II. Osman döneminde (1618-1622) Kaptan-ı Derya ve Sadrazam Güzelce Ali Paşa tarafından yaptırılan bu camiye Çelebi Ali Paşa Camii de deniliyordu. Bu cami 1958’de yol yapım çalışmaları sırasında yıkıldı.

ÇELEBİ, Erdoğan(İst. 1940): İ.Ü. Edebiyat Fakültesinden mezun oldu. Galatasaray, Yeşildirek ve Kasımpaşa kulüplerinde futbol oynadı. 5 defa genç milli takım formasını giydi. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)