Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-29

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-29
Okunma : 1.941 views Yorum Yap

ÇIRÇIR SUYU ÇEŞMESİ: Çırçır suyu mesiresi içinde yapılmıştır (H.1308-M.1890). Bu çeşme de zamanla yok olup gitti. Mehmet Raif’in Mirat’ı İstanbul isimli kitabından bu çeşmenin Hacı Mustafa Ağa tarafından yaptırıldığını öğreniyoruz. Çeşmenin sağında solun birer yüksek sütün olduğu, bu sütunlardan birinde çeşmenin suyunun mükemmel olduğu ifade edilirken diğer sütunda kitabeyi yazanın Said olduğu ve su içenlerin çeşmeyi yaptırana dua etmesi hatırlatıyor.

ÇIRPINA SUYU: Rumelifener köyü sınırları içindedir ve içimi çok iyi bir sudur.

ÇİÇEK, Yaşar Sinan( ……): Sarıyer’lidir. Sarıyer Belediyesi Spor Kulübü sporcusudur. Antalya’da düzenlenen Türkiye Gençler Tekvando Şampiyonasında 73 kiloda şampiyon oldu. 

ÇİFTÇİ, Emrahşahin (Rumelikavak, Yalova, 1987):  Rumelikavaklı’dır. Sarıyer İlkokulu, Sarıyer Ortaokulu ve Sarıyer Vehbi Koç Vakfı Lisesini bitirdi. Çocuk yaşta yaşında Galatasaray altyapısına transfer oldu. Bu kulüpten Rumelikavak Spor Kulübüne aktarma yaptı ve o sezon şampiyon olan R. Kavak takım kadrosunda yer aldı. Rumelikavak İlkokulu ve Sarıyer ortaokulunu bitirdikten sonra Sarıyer lisesinden mezun oldu. Sarıyer Spor Kulübüne amatör olarak transfer olduktan sonra profesyonel olarak Profesyonel takım kadrosuna alındı. Sarıyer’de 7 sezon (2004-2011) tescilli kaldı. Bu süre içinde 84 lig ve 5 kupa olmak üzere 89 resmi ve ayrıca 42 özel maçla birlikte toplam olarak 131 maçta Lacivert-beyazlı formayı giydi ve lig maçlarında takımına bir gol kazandırdı. Sarıyer’den ayrıldıktan sonra Van Belediye Spor, Of Spor, Pazar Spor, Kızılcabölük Spor, Sultanbeyli Belediye Spor, Arsin Spor ve Hopa Spor kulüplerinde oynadı.

ÇİLLER, Özer Uçuran (İst. 1939): Robert Kolej ve Boston Üniversitesinde eğitimini tamamladı. Yüksek Mühendis olarak iş hayatına atıldı. Çukurova Holding ve Has Holding’de genel koordinatör, İstanbul Bankasında Genel Müdür ve murahhas üye olarak üst düzeyde görevlerde bulundu. Bilahare Marsan Holdingi kurarak kendi işinin başına geçti. Sarıyer Spor Kulübü’nde 4 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

ÇİLLER, Tansu (İst. 1946): Yeniköy’de ikamet etmektedir. İstanbul Fındıklı İsmet Paşa İlkokulunda okula başladı, Bilecik’te Edipali İlkokuluna kaydoldu ve bu okulu bitirdi. Amerikan Kız Kolejinden mezun oldu ve Robert Kolej Ekonomi Bölümünü bitirdi. Yüksek Lisansını New Nampshire Üniversitesi, Doktorasını Connecticut Üniversitesi’nde verdi. Doktora sonrası çalışmalarını ise Yale Üniversite’nde devam ettirdi. 1978’de doçent, 1983’de profesör oldu. Başta Boğaziçi Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerde akademisyen olarak görev yaptı. 1990’da Doğru Yol Partisi saflarında politikaya atıldı. 1991 seçimlerinde İstanbul milletvekili seçildi. SHP ve DYP Koalisyonunda Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı oldu. 1993 DYP olağanüstü genel kurulunda Genel Başkanlık seçildi ve Türkiye’nin ilk Kadın Ba Hükümetlerinde başbakanlık yaptı. 1996’da RP-DYP arasında kurulan 54. Hükümette Dışişleri Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı. 3 Kasım 2002 de yapılan erken genel seçimde DYP‘nin barajı aşamaması üzerine genel başkanlık görevinden istifa etti ve aktif politikadan çekildi. 19, 20 ve 21. dönem İstanbul Milletvekilliği yaptı. Türkiye’nin ilk Kadın Başbakanı ve ilk kadın Dışişleri Bakanıdır. Ekonomi ile ilgili yayınlanmış sekiz kitabı vardır.

ÇİM, Turgut Sezer (Salihli, 1939): Büyükdere’den transfer edildi (1965). Beş sezon (1965-1970) Sarıyer’de tescilli kaldı. 70 Lig, 7 B takımlar Ligi, 3 Turnuva maçı olmak üzere 88 resmi ve 16 özel maçla birlikte toplam olarak 104 kez Sarıyer formasını giydi. Lig maçlarında takımına 1 gol kazandırdı. Futbolu Sarıyer’de bıraktı.

ÇİMEN, Hakan (Ank. 1973): Sarıyer altyapısından yetişti. Yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel takım kadrosuna alındı. Sarıyer forması altında 175 Lig, 46 Ümit ve Paf Lig maçı, 30 Amatör Lig maçı, 15 Kupa ve 2 Turnuva maçı olmak üzere 268 resmi ve 81 özel maçla birlikte toplam olarak 349 müsabaka oynadı. Rakip kalelere 9 ve 1 golde kendi kalesine attı. Denizlispor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı (2000).

ÇOBAN, Ali (Tekirdağ, 1955): Kocaelispor’dan transfer edildi (1985). İki sezon Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 69 lig, 6 kupa maçı olmak üzere 75 resmi ve 13 özel maç olmak üzere toplam 88 maçta Sarıyer’de forma giydi. Takımı hesabına Lig maçlarında 2, özel maçlarda 6 gol attı.7 Kez A Milli, 7 kez Ümit Milli, 12 kez Amatör Milli ve 12 kez da A Genç Milli olmak üzere 38 kez Milli takım forması giydi.

ÇOBANOĞLU, Fehmi (?): Sarıyerli olup, Ortaçeşme Caddesi üzerindeki Çobanoğlu Köşkünün sahibidir. Köşkü Verem Savaş Derneğine bağışlamıştır. TBMM de 9. Dönem (14 Mayıs 1950) Erzurum Milletvekili olarak görev yaptı.

ÇOBANOĞLU KÖŞKÜ: Sarıyer’de Orta Çeşme Caddesi üzerindedir. Yan tarafında ve bahçe içinde Naile Sağlam Verem Savaşı Dispanseri bulunmaktadır. Erzurum milletvekili Fehmi Çobanoğlu’na ait olan bu mükemmel köşkü sahibi Kızılay’a bağışladı. Köşk mimarinin güzelliği ile dikkat çekmektedir. Köşk Naile Sağlam Verem Savaş Dispanserinin lojmanı olarak kullanılmaktadır.

ÇOLAK, Mecnur (Razgard, Bulgaristan, 1967): Beykoz’dan transfer edildi (1990). Üç sezon (1990-1993) Sarıyer’de tescilli kaldı. 89 Lig, 11 Kupa ve 8 Turnuva maçı olmak üzere 108 resmi ve 30 özel maçla birlikte toplam 138 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 24, Kupa maçlarında 4, turnuva maçlarında 4 olmak üzere resmi maçlarda 32, özel maçlarda attığı 15 golle birlikte toplam olarak Sarıyer’e 47 gol kazandırdı. Fenerbahçe’ye transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı.

ÇOLAK, Yücel (Samsun, 1968): Erzurumspor’dan transfer edildi. Bir sezon (1995/96) tescilli kaldı, 19 Lig, 1 kupa ve 7 özel maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 7 ve özel maçlarda 9 olmak üzere 16 gol attı.9 kez Ümit, 3 kez Amatör, 8 kez A Genç, 6 kez B Genç Milli takım olmak üzere 26 kez milli oldu.

ÇOLPAN İLHAN YALILAR PARKI: Yenimahalle’de pazarbaşı mevkiinde ve sahildedir.1.540,18 m²lik bir alan üzerindedir. 741,84 m²’lik yeşil alanı bulunmaktadır.

ÇOVAÇ, İbrahim(R.Hisarı, 1928-2003): İş hayatına İş Bankasında memuriyete başlayarak atıldı. Şef, müdür yardımcısı ve müdür olarak değişik şubelerde görev yaptı. 3. Bölge Müdürlüğünden 35 yıl hizmet vererek emekli oldu. Bankadaki memuriyeti içinde ve sonrasında İş Bankası Emekli Sandığı Yönetim Kurulu, Anadolu Sigorta Yönetim Kurulu ve Reasüans Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulundu. Bir siyasi partinin ilçe teşkilatında görev aldı, ayrıca İstanbul İl genel meclisi üyesi olarak görev yaptı. Rumelihisar Kulübü’nde Başkan ve Yönetim Kurulu üyesi olarak 18 dönem hizmet gördü. Ayrıca Sarıyer Spor Kulübü’nde de 13 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu Üyesiydi.

ÇÖLGEÇEN, Feridun (İst. 1911-1978): Ankara Gazi Lisesinden mezun oldu. Konservatuara devam ettiyse de bitiremedi. 1935-1937 yılları arasında Almanya, Belçika ve Fransa’ya tiyatro kurslarına gitti. Merkez Bankasında, Devlet Demir Yollarında (DDY) çalıştı. Fransızca öğretmenliği, Konya Halkevi yönetmenliği yaptı. 1933’de ilk defa kamera karşısına geçti, 1935’de Raşit Rıza topluluğunda profesyonel olarak tiyatroya başladı ve Hedefsiz Buseler oyununda oynadı. Bir süre Nejat Uygur tiyatrosunda oynadıktan sonra 1957’de Avrupa’ya oradan da Amerika’ya gitti ve çeşitli filmlerde oynadı. 20 si yabancı 200’den fazla filmde rol aldı.

ÇÖMLEKÇİ SOKAK: Çayırbaşı Mahallesi sokaklarından biridir. Bu alanda çömlekçi atölyeleri bulunuyordu. Uzun yıllar faaliyete bulundular. Alan sokak haline dönüştürüldükten sonra sokağa “Çömlekçi Sokak” ismi verildi.

ÇUBUKÇU, Yusuf (Sivas, 1966): Yozgat’tan transfer edildi. Sarıyer’in 27 Lig, 2 Kupa ve 13 özel maç olmak üzere 42 maçında forma giydi, lig maçlarında 49, kupa maçlarında 6 ve özel maçlarda 22 olmak üzere toplam 77 gol yedi. Kaleci antrenörü olarak çalışmaktadır.

ÇUKUR ÇEŞME: Ortaçeşme caddesi üzerinde ve Recep Efendi Sokakla Koru Mandıra sokağının kesiştiği köşe başındadır. Kitabesi yoktur, ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir Uzun zamandan beri su akışı yoktur.

ÇUKUR DENİZ: Kilyosburnu arkasında ve kalenin güney doğusunda yer alan kayalıkların arasında küçük bir koydur. Kuzeye doğru olan küçük çıkıntının altı koy ve liman gibi olup kıyısında sandal çekekleri ile birkaç balıkçı mağazası ve kulübesi bulunmaktadır. Yaz ayları plaj olarak da halkın ilgi gösterdiği bir yerdir.

ÇUKURBOSTAN ÇEŞMESİ: Rumelihisarı’nın üst kısmında, Çukurbostan mevkiinde ve Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği’nin yanındadır. Suyu acı olduğu için çeşmeye “Acısu Çeşmesi” de denilmektedir. Kitabesi sökülüp alınmış, kim tarafından ve zaman yapıldığı bilinmiyor.

ÇUKURDENİZ: Kilyos tahlisiyesi feneri ile Kilyos kalesi arasında bulunan küçük koy.

DADYAN/ADİL SEZER YALISI: Yeniköy, Köybaşı Caddesindedir. 18.yy.’ın sonlarında inşa edilmiştir. Sahibi II. Abdülhamid (1773-1789) vezirlerinden Dadyan’dı. Yalı daha çok Harutyan(Artin) Dadyan (1830-1901) Paşa adı ile anılır. Yalı Mari Dadyan’a ait iken 1972’de Adil Sezer tarafından satın alındı ve 1974’de onarıldı. Bu yalı ile ilgili olarak Ermeni Tarihi’nde şu kayıt vardır: “4 Ekim 1819’da, yalının penceresinden Mikayel Çelebi Düzyan ve amcası Mıgırdıç Düzyan Halet Efendi’nin iftirası ile idam edilmiştir”.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)