Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-30

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-30
Okunma : 2.433 views Yorum Yap

DADYAN, Artin(1830-1901): Soyları Ermeni kralı Senekerim Ardzruniye kadar uzanan Dadyan ailesinin bir ferdidir. Aile büyükleri Osmanlı devletinde üç kuşak barutçu başı olarak görev yaptı. Hovhannes Dadyan’ın oğlu olan Harunyan (Artin) Dadyan Fransa’da öğrenim gördü. İstanbul’a geldikten sonra Hariciye Nezaretine girdi. Delegasyon üyelikleri ve elçilik gibi önemli görevlerde bulunduktan sonra Paşa unvanı verilmiş, Hariciye Nezareti müsteşarlığı yapmıştır. Yeniköy’de ikamet etmiştir.

DAĞ EVLERİ ORTA CAMİ: Kazım Karabekir Mahallesinde Osmanlı mimari tarzın yapılan bir camidir.

DAĞ, Şevket(İstanbul, 1875-1944): Güzel Sanatlar Akademisini bitirdikten sonra Galatasaray Lisesi ve İstanbul Öğretmen Okullarında resim öğretmenliği yaptı. Ev ve cami içleri, çini süslemeler üzerinde çalıştı. 5. dönem Konya, 7. dönemde Siirt milletvekili olarak T.B.M.M. de bulundu. Yunanistan, Almanya ve Fransa’da açtığı resim sergileri ile ödüller kazandı. Rumelihisarı Spor Kulübü’nün (1931) kurucuları arasında yer aldı ve bu kulübün başkanlığını yaptı. 1944’de İstanbul’da vefat etti.

DAĞDİBİ ÇEŞMESİ: Gümüşdere Köy içine girilirken solda dağ dibindedir. Yapılış tarihi ve yaptıranı belli değil. Gümüşdere halkı mübadele ile bu köye geldiklerinde bu çeşmeyi bulmuşlar. Bu demektir ki bu çeşmenin yapılış tarihi çok eskidir. Çeşmenin su akışı vardır.

DAĞLI, Samet (Karaman, 1993): Profesyonel futbolcu. Orta saha elemanı olarak Kızılcabölük Spor’dan transfer edildi ve (2019/2020) sezonunda Sarıyer takım kadrosunda yer aldı. Sezon bitmeden ara transfer de serbest bırakıldı. Bu süre içinde Sarıyer’in 6 lig ve 1 Kupa maçı olmak üzere Sarıyer’in 7 resmi maçında oynadı. Sarıyer’den önce: Başakspor, 1922 Konyaspor, Karaman Gençlik, Sarayönü Belediye, Karaman Belediye, Utaş Uşakspor, Serik Belediye ve Kızılcabölükspor’da forma giydi.

DAĞLI, Tuncay (İskenderun, 196I): Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. İzmir Yeni Asır (1982-84), Milliyet (1986-87) ve Hürriyet (1988-2000) gazeteleri ile Doğan Haber Ajansı (DHA) (2000-2006) Adana Bürosu’nda muhabir olarak çalıştı. 2007 başında İstanbul’a gelerek Sarıyer’e yerleşti. Gazeteciliğini Sarıyer’de devam etmekte ve Sarıyer Posta Gazetesi Haber Müdürlüğü görevini yürütmektedir. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC), Türkiye Edebiyatçılar Derneği, ADD, ÇYDD, Gönüllüler Derneği, Sanatçılar Platformu ve Sarıyer Basın Birliği Üyesi’dir. Gazeteciliği yanında şiir ve öykü yazmaktadır. Değişik edebiyat dergilerinde şiir ve öyküleri yayınlandı. Fotoğraf ve şiir sergileri açarak çalışmalarını devam ettirmektedir Başkanlık Tutkusu (Öykü, 1998), Ayrılıklar Olmasın (Şiir, 1999), Morgdan Dünya (Öykü, 2000), Çoban Yıldızı (Şiir, 2002), Koltuk Düşkünü (Öykü, 2003), Yol Parası (Öykü, 2005), Bana Hep seni Seviyorum De (Roman, 2008), Aşk Seni İstiyorum (Şiir, 2008), Çekme lan…(Gazetecilik anı ve muhabirlik, 2008 ve Kendini Öptürmeyen Başkan (Öykü, 2011) ve Dün (2018)  kitapları yayımlandı. Sarıyer Belediyesince düzenlenen Edebiyat Günlerinde “Herkesin Bir Öyküsü Vardır” öykü yarışması Seçici Kurul üyesi olarak görev yaptı. 6. Edebiyat Günleri etkinliğinde ise “Beyaz Martı Onur Ödülü”nü aldı (2017).

DALAY, Burhan (Kadıköy, 1033-1997): Ankara Şeker Hilal Spor Kulübünden transfer edildi ve üç sezon (1962-1965) Sarıyer S.K. de tescilli kaldı. Bu süre içinde 2 lig ve 3 kupa olmak üzere 30 resmi ve ayrıca 7 özel maçla birlikte toplam olarak 37 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında takımına 1 gol kazandırdı. Kaptanlık görevi yaptığı takımda oynarken futbolu bıraktı.

DALLAS PARKI: Cumhuriyet Mahallesindedir. 873,59 m²lik bir alanı kapsamaktadır. 230,00 m²lik yeşil alana sahiptir, 90,41 m²lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

DALYAN BURNU: Karadeniz kıyısında ve Trakya tarafındadır. Kilyos’un (Kumköy) kuzey doğusunda bulunan bu buruna “Eski Fener Burnu” da denilir.

DALYAN EVİ/ASTSB. ORDU EVİ: Sarıyer, Yenimahalle Pazarbaşı’nda deniz kenarındadır. Uzun yıllar Hamamcıoğlu ailesine ait Pazarbaşı dalyanı evi olarak kullanıldıktan sonra askeriyeye geçti. Bina 1980’de yıktırılarak yenilendi ve Orduevi haline getirildi. Halen Deniz Ast Subay Orduevi olarak kullanılmaktadır.

DALYAN KORUSU: Kefeliköy dalyanına ait dalyan evi ve mağazasının bulunduğu büyük alan aynı zamanda Dalyan Koruluğu mesiresi olarak uzun yıllar kullanıldı. Halen aynı ismi taşımaktadır.

DAMALI, Atom Dr. (Sivas, 1949): Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. Amerika da Kaliforniya Berkeley Üniversitesinde mastır yaptı. ODTÜ makine bölümünde asistan olarak çalışmaya başladı bilahare öğretim üyesi ve yardımcı profesör olarak görevler üstlendi. Üniversiteden ayrılıp kendi şirketi Makel A.Ş. ve daha sonra Damaş A.Ş. yi kurdu ve bunları yönetti. Bir dönem İSKİ Genel Müdürlüğü görevini yürüttükten sonra MED Menkul Değerler A.Ş.’ni kurdu ve borsada aracı kurum olarak çalışmaya başladı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

DAMAT FERİT PAŞA YALISI: Baltalimanı sınırları içinde ve Baltalimanı sahil sarayının yanında, deniz kenarındadır. Bina 1860-1870 yılları arasında inşa edilmiş olup Damat Ferit Paşa tarafından kullanıldı. Bu yalıya Baltalimanı Sahilsarayının “Paşa Dairesi” de denilmektedir. Yalı Cumhuriyetin ilk yıllarında bir süre boş tutuldu. Bilahare yalı Kemik ve Mafsal Veremi Hastanesine sonra da İ.Ü. Fen Fakültesi Hidroloji Enstitüsüne tahsis edildi. Halen İ.Ü. Kültür ve Eğitim Merkezi olarak kullanılmaktadır.

DAMATZADE MEHMET MURAT EFENDİ ÇEŞMESİ: Büyükdere Çayırbaşı Aralığı Sokağındaki bu çeşme meydan çeşmesidir (H.1170-M.1756). Çeşmeyi ilk yaptıran Sultan Selim’de tekkesi ve kütüphanesi bulunan Reis-ül Ülema Mehmet Murat Efendidir. Kovalızade Mustafa Efendi ise H.1341 (1925) de çeşmeyi onarmıştır. Çeşmenin iki kitabesi var. Birinci kitabede şöyle yazmaktadır: “Sahib-ül hayrat Damadzade/ Mehmet Murad Efendi ruhiycün” (1170) (1754). İkinci kitabede de şöyle yazmaktadır: “Sahib-ül hayrat bani-i sâni Rize eşrafından/ Kovalızade Hacı Mustafa Efendinin ruhiycün fatiha 1341 (1925)”.

DANIŞ, Hasan(1921-1982): İş hayatına Kibrit fabrikasında işçi olarak başladı ve buradan emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübü’nde iki dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

DARAVANOĞLU, DİMİTRİ (Sarıyer,  ….): Kolleksiyoncu. Sarıyer’de doğdu. Ailesinin anlattığı birbirinden çok farklı gerçek ve gerçeküstü öykülerle büyüdü. Arzusu arkoloji okumaktı ama olmadı. Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliğinden mezun oldu. Tarih ve arkolojiye merak sardı. Aile fotoğraflarını toplamakla işe başladı. Fotoğraftaki kişilerin isimlerini tespit ederek önemli bir boşluğun doldurulmasını sağladı. Ayrıca tarihi belge, eşya madalyonlar topladı. Biriktirdiklerin tanzim ederek adını verdiği “Dimitri’nin Müzesi” isimli adeta “Anıları, tazeleyen dijital bir müze” meydana getirdi. Çalışmalarını kurduğu blog ve web sitesinde yayınladı.

DARÜŞŞAFAKA LİSESİ: Darüşşafaka Lisesi 30.03.1863’de Sultan Abdülaziz’in fermanı ile Cemiyet-i Tedrisiye-i İslamiye adıyla Maliye Nazırı Yusuf Ziya Paşa, Gazi Ahmet Muhtar Paşa, Tevfik Paşa, Hariciye Nazırı Sakızlı Es’ad Paşa ve Trabzonlu Ali Naki Efendi tarafından kuruldu. Okulun açılışındaki amaç; okuma imkânı olmayan çocuklara (yetimlere) eğitim ve öğretim sağlamaktı. Okul 1865’de Beyazıt’taki Valide Mektebi’nde eğitime başladı. Akabinde Aksaray’da Ebubekir Paşa Mektebi açıldı. Modern okulların açılmaya başlanması üzerine yoksul ve yetenekli Türk ve İslam çocuklarına daha iyi eğitim verilmesi amacı ile Darüşşafat-ül İslamiye kuruldu. Bu okul Fatih Çarşamba’da 1873’de açıldı ve okulun adı Darüşşafaka olarak değiştirildi. Darüşşafaka bir hayır kurumu tarafından ilk defa açılan bir okul olma özelliğini taşır. Yardımseverlerin bağışları ile yaşayan okul 1955’de Kolej statüsüne geçti ve yabancı dilde eğitime başladı. 1972 yılında kız öğrencilere de eğitim vermeye başladı. Darüşşafaka’nın Fatih Çarşamba’daki binaları yetersiz kalınca Sarıyer ilçesinde Çamlıtepe (Derbent) de yeni ve modern kampüs inşa edildi ve 1995’de eğitim vermeye başlandı. Darüşşafaka Lisesi içinde ilköğretim okulu da bulunmaktadır.

DARÜŞŞAFAKA MAHALLESİ: Darüşşafaka ilçenin yeni ve en modern mahallelerinden biridir. 2003’de Çamlıtepe (Derbent) mahallesinden ayrılarak yeni bir mahalle olarak kuruldu. Darüşşafaka mahallesi, İstinye, Poligon, Çamlıtepe (Derbent), Pınar Mahallesi ve Büyükdere Caddesinden sınır alır. Mahalle ismini sınırları içinde bulunan Darüşşafaka okulundan aldı. Bu mahalle sitelerin kurulması ile meydana gelen bir mahalle olarak dikkat çeker. Mahallenin en eski yerleşim bölgesi dereiçi mevkiindeki gecekonduların bulunduğu mahaldir. Gecekonduların yer aldığı mahallin dışındaki yerler sitelerle kaplıdır. Mahallede 44 site bulunuyor. Dairesi sayısı ise 2972’dir.

DARÜŞŞAFAKA SAĞLIK BİRİMİ: Darüşşafaka mahallesinde Sarıyer Sağlık Grup Başkanlığına bağlı olarak sağlık hizmeti vermektedir.

DARÜŞŞAFAKA SPOR KULÜBÜ: Darüşşafaka Derneğine bağlı olarak faaliyet gösteren Türkiye’nin bilhassa basketbol dalında en popüler kulüplerinden biridir. Yıllardan beri I.Türkiye Deplasmanlı Liginde yer almakta ve Türkiye’yi uluslararası yarışmalarda başarı ile temsil eden kulüplerimizden biridir. Darüşşafaka Okulu kampüsü içinde mükemmel tesislerinde faaliyet göstermekte, basketbol, voleybol, yüzme, hentbol, tenis ve karate dallarında yüzlerce sporcuya hizmet vermektedir. Değişik dallarda milli takım forması giymiş sporculara sahiptir.

DAYALOĞLU, Ahmet: Zekeriyaköylü’dür. 1954-1960 yılları arasında muhtarlık yaptı.

DAYALOĞLU, Mustafa (1878-1953): Zekeriyaköy’lüdür: Kirazlıbahçe mesiresinin kurucusu ve sahibidir. 1930-1934 yılları arasında Zekeriyaköy muhtarlığı yaptı.

DAYALOĞLU, Şerafettin:  Zekeriyaköy’lüdür. 1968-1973 yılları arasında muhtar olarak görev yaptı.

DEDE YUSUF (DALYANCI YUSUF BEY) ( ? ): Sarıyer/Büyükderelidir. Her iki semtte evi vardı. İstanbul’un şöhretli dalyancılarındandı. Milli Mücadele sırasında Millicilerden yana tavır koydu. Damadı Avukat Aziz Özgür ile birlikte M.M. (Müdafaa-i Milliye) Örgütünün Sarıyer’de kurulmasına ve taraftar bulmasına çalıştı. Millicileri korudu ve kolladı. Av. Aziz Özgür ile Muhtar Yusuf İzzettin Efendi’nin İngilizlerce tutuklanması ve Kürt Nemrut Mustafa Divanında idamla yargılanmaları sırasında, bir yolunu bulup serbest bırakılmalarını sağladı. Fakat bir süre sonra Anadolu’da başlatılan mücadeleye katkı verdi ve Padişahlı devirmek için silahlı ekip ol iddiası ile idam talebi ile tutuklanıp Harp Divanına verildi. Buradan da kurtulmayı başardı ve yine Milli Mücadelenin başarılı olması için uğraştı.  Zafer sonrasında Büyükdere’de bir sokağa “Dede Yusuf” adı verilerek ismi yaşatıldı.

DEDE YUSUF SOKAK: Büyükdere Mahallesi sokaklarından biridir. Sokağa adı verilen kişi Milli Mücadele döneminde büyük yararlıkları olan. M.M.Grubunun en etkili yerel yöneticilerinden biridir. Yerli Rumların Büyükdere vapur iskelesine, İstanbul’un işgali sırasında Yunan Bayrağı asması üzerine harekete geçmiş ve arkadaşları ile bayrağı indirerek önemli bir görev yapmıştır. İstanbul’dan Anadolu’ya Sarıyer üzerinden silah cephane kaçırılmasında etkin rol oynamış olması, tutuklanarak zindana atılan ve sonrada Kürt Nemrut Mustafa Mahkemesinde yargılanan Av. Aziz Beyi kurtarması nedeni ile unutulmaması için sokağa “Dede Yusuf Sokağı” ismi verilmiştir. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)