Son Dakika Haberler
“width=“1293

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-34

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-34
Okunma : 1.219 views Yorum Yap

DURAN, Oktay (İst. 1949): Şişli İktisadi Ticari İlimler Akademisinden mezun oldu. Ayakkabı sanayinde işe atıldı, bilahare ateşe mukavim malzemeler üreticisi, matbaacılık ve ambalaj sanayi ve mümessillik gibi işlerle ilgilendi. Sarıyer Spor Kulübü’nde 6 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu üyesi olup, meslek kuruluşlarında ve Türkiye Jimnastik Federasyonu üyeliği görevlerinde bulundu.

DURAN, Yaşar (Hacıbekir, 1955): Malatyaspor’dan kaleci olarak transfer edildi ve iki sezon (1988-1990) tescilli kaldığı Sarıyer Spor Kulübü’nün 46 lig ve 7 kupa olmak üzere 53 resmi ve ayrıca 23 özel maçla birlikte toplam olarak 76 maçında oynadı. Lig maçlarında 58, kupa maçlarında 8 olmak üzere resmi maçlarda 66 ve ayrıca özel maçlarda 18 gol olmak üzere toplam olarak 84 gol yedi. 11 kez A Milli tıkım formasını giydi. Futbol bıraktıktan sonra kursları tamamlayarak antrenör lisansı aldığı ve Sarıyer dahil değişik kulüplerde görev yaptı.

DURMAZ, Cahit (İst. 1916-1983): Berber olarak uzun yıllar Sarıyer’de çalıştı. Kulübün 14 kurucusundan biri olup 7 dönem yönetim kurulunda görev yaptı.

DURMUŞ DEDE DERGÂHI: Rumelihisar’dadır. Son şeyhi Şeyh Eşref Efendi olup Halvetiye tarikatı mensubudur.

DURMUŞ DEDE SOKAK: Rumelihisarı Mahallesi sokaklarından biridir. Kayalar mezarlığının üst kısımlarında bulunan Tekke 17.yy başlarında buraya gelen Durmuş Baba tarafından kurulmuş, öldükten sonra da müritleri tarafından kendisine tekke yapılmıştır. Şeyh Durmuş ve tarihi eser özelliği taşıyan tekke ve türbesi unutulmamış ve sokağa “Durmuş Dede Sokak” ismi verilmiştir.

DURMUŞ DEDE TEKKESİ: Rumelihisar kalesinin güney, kayalar mescidinin üst tarafındaydı. Sefere çıkar denizcilerin ziyaret ettikleri bir tekke idi.

DURSUN FAKİH SOKAK: Merkez Sarıyer Mahallesinin en uzun sokaklarından biridir. Bu sokak köşkleri, konakları, evleri ile eskiyi hatırlatır. Adeta Osmanlıyı günümüze taşır. Sarıyer’in ekabirleri, okumuşları bu sokakta bulunuyordu. Sokağa “Dursun Fakih Sokak” denmesinin nedeni budur. Bu sokaktaki önemli isim ise Milli Mücadelenin büyük isimlerinden Mareşal Fevki Çakmak’ın İlkokulu buradaki Özel Hayriye okulunda (Hakkı Paşa Konağında – okuldu) okumuş olmasıdır. Tabii ki bu sokakta pek çok paşa ikamet ettiği gibi, işgal günlerinin önemli milislerinden de bu sokakta pek çok kişi vardı. Muhtar Hacı Müezzin Mehmet Raci Efendi bunlardan biriydi.

DURSUN, Sefer (İst. 1980): Sarıyer altyapısından yetişti ve yaş gruplarında oynarken profesyonel takım kadrosuna alındı. 10 Sezon (1977-2006 ve 2007-2008) Sarıyer profesyonel takım kadrosunda bulundu. Bu süre içinde 120 lig, 6 kupa olmak üzere 126 resmi ve 60 özel maçla birlikte 186 kez lacivert-beyazlı formayı giydi. Lig maçlarında 39, kupa maçlarında 5 olmak üzere resmi maçlarda 44 ve özel maçlarda attığı 17 golle birlikte toplam olarak takımına 61 gol kazandırdı. Futbol yaşamını devam ettirmektedir.  

DURUL, Orhan (Sarıyer, 1944): Öğrenimini tamamladıktan sonra Fransa’da mesleği ile ilgili tekstil planlama ve işletme eğitimi gördü. Göz Nurunu Koruma Vakfı kurucu üyesi olup, Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Ayrıca Fethiye Spor Kulübü’nde 3 dönem yönetimi kurulu tüyesi ve 5 dönem başkanlık yaptı. Sarıyer Spor kulübü Divan Kurulu Üyesidir.

DÜNDAR, Prof. Dr. Münir  (Trabzon 1931-2002):  İlk ve ortaokulu Trabzon’da Liseyi İstanbul Beyoğlu Erkek Lisesinde okudu ve girdiği İ.Ü. Orman Fakültesinden1960 yılında mezun oldu. Bir süre Orman Teşkilatı’nda görev almış, daha sonra Federal Almanya’da DAAD bursu ile çalışmış, Türkiye’ye dönüşünde Ankara’da Ormancılık Araştırma Enstitüsü’nde görevlendirilmiştir. 1972’de doktor unvanı aldı ve 1974’de İ.Ü. Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Kürsüsünde asistan oldu. 1978’de doçent,  1989’da profesör oldu. 29 yayını var ve bunlardan 15’ini kendi adı altında, 14’ü de ortak yayınlardır. Ayrıca pek çok rapor ve bilimsel makalesi yayınlanmıştır.

DÜZGÜNEŞ, Orhan Prof. Dr. (Sarıyer/Rumelikavağı, (1917-1996): Bilim adamı. İlkokulu Gerede’de (1928), Liseyi Kastamonu’da (1934), üniversiteyi de Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinde okudu (1938). Askerlik hizmetini yedek subay olarak yaptıktan sonra A.Ü.Ziraat Fakültesine asistan oldu (1940). İkinci kez askere alındı ve 1942’de yeniden fakülteye döndü. Okuduğu bütün okulları birincilikle bitirdi. 1946’da ABD. Kaliforniya Üniversitesine gönderildi. 1950 yılına kadar burada kaldı ve genetik, biyometri ve hayvan ıslahı konularında ihtisas yaptı. 1951’de doçent, 1957’de profesör oldu. Ziraat Fakültesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Harp Okulu ve Gülhane Askeri Tıp Akademisinde genetik ve istatistik dersleri okuttu. Ayrıca Ankara, İzmir ve Erzurum Ziraat Fakültelerinde genetik ve biyometri dersleri verdi. TÜBİTAK’ta 7 yıl süre ile Veteriner ve Hayvancılık Grubu üyeliği yaptı. 1986’da TÜBİTAK Hizmet Ödülünü aldı. 1968’de yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı, 1965 yılında Türk Mühendisleri Oda Başkanlığı, Ülkücü Öğretmen ve Öğretim Üyeleri Derneği Genel başkanlığı, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği ve Vakıf Genel Başkanlığı, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü, Ankara Türk Ocağı Şube Başkanlığı ve 20 yıl süre ile Türk Ocakları Genel Başkanlığı yaptı. Hayvancılık dalında verdiği hizmetler nedeni ile 50. Yıl Ödülüne layık görüldü. Mesleki çalışmalarının arasında ders kitaplarından başka dış ülkelerde yayınlanan makale ve raporları bulunuyor.

EBUBEKİR CAMİİ: Çamlıtepe (Derbent) mahalle meydanındaki cami yeni yapılan camilerden olup, Osmanlı mimarı tarzındadır ve tarihi özelliği yoktur.

EBBÜLFETH CAMİİ: Rumelihisarı Kalesi içinde Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Ebülfetih Camii zamanla yıkıldı.

ECZACIBAŞI DİSPANSERİ: Tarabya çarşısı içinde bulunan Eczacıbaşı Dispanseri, Eczacıbaşı ailesi tarafından yaptırıldığı için bu isimle anılmakta olup, hizmet vermeye devam etmektedir.

ECZACIBAŞI SAHİLHANESİ: Yeniköy Tarabya Yolu üzerindedir. 19.yy.’ın sonlarında da inşa edilen yalının ilk sahibi Mobil Şirketi Balkanlar Umum Müdürü A.V. Walter’di. Bu nedenle Walter Yalısı olarak da bilinir. Yalıyı bilahare Eczacıbaşı ailesi satın aldı ve onların adı ile tanındı.

EFE, Prof. Dr. Asuman (Ardahan, 1955-2010): İ.Ü. Orman Fakültesi Öğretim Üyesi.İlkokul, Ortaokul ve Lise öğrenimini Ereğli’de (Zonguldak) tamamladı. 1972’de girdiği İ.Ü. Fen Fakültesi Botanik Bölümünden 1976 yılında mezun oldu. 1978’de İ.Ü. Orman Fakültesi Orman Botaniği Kürsüsünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başladı.  Bilahare açılan sınavları kazanarak aynı kürsüde asistan oldu. 1981’de “Liquidambar orientalis Mill. (Sığla Ağacı) ın Morfolojik ve Palinolojik Özellikleri Üzerine Araştırmalar” konulu doktora çalışması ile 1986’da “Orman Botariği dalında “Doktor” unvanını aldı. 1990’da Doçent ve 1996 yılında da Profesör oldu. 08.06.2010 tarihinde meydana gelen kazada hayatını kaybetti. Otsu Bitkiler Sistematiği Ders Kitabı 1989, F. Yaltırık ile birlikte, “İstanbul Adalarının Doğal ve Egzotik Bitkileri, 1993. F. Yaltırık ile birlikte”, “Dendroloji Ders Kitabı, 1994, F. Yaltırık ile birlikte” isimli kitapları var.

EĞRİ KEMER: Belgrad Ormanları içindeki kemerlerden biri olup Kemerburgaz girişindedir. Bu kemere Kovuk Kemer’de denilmektedir. Kemer Bizans İmparatoru Andronikos tarafından yaptırılan kemer 1563 yılındaki büyük selden zarar görünce Mimar Sinan tarafından yıkılan kemerin temelleri üzerine 1563/1564 yıllarında yeniden inşa edildi.

EKBİÇ SOKAK: Çayırbaşı Mahallesi sokaklarından biridir. Çayırbaşı büyük çayırlığı ile bilinen bir yerdi. Bu büyük ve verimli alan hem ekim alanı hem de mesire olarak kullanılıyordu. Bu nedenle burada meydana gelen sokaklardan birine  “Ekbiç Sokak” adı verildi.

EKEN, Okan (Orhangazi/Bursa, 1992); Keçiörengücü’nden forvet elemanı olarak transfer edildi. Sezon (2019/2020) ortasında ve ara transferde serbest bırakıldı, Sakarya Spor’a gitti. Sarıyer forması altında 5 lig ve 1 kupa maçı olmak üzere 6 resmi maçta lacivert-beyazlı formayı giydi. Bursa Bahar Spor, Kestel Belediye Spor, Z.Kömür Spor, Keçiörengücü, Sarıyer ve Sakarya Spor’da futbol oynadı.

EKİNCİ KÖŞKÜ: Yenimahalle’nin üst kısmında olup Özengi Ağası sokağındadır. Köşkün 19. yy sonlarında yapıldığı sanılıyor. Köşk el değiştirmiş olup bakıma muhtaçtır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)