Son Dakika Haberler

Gökdelen Değil, Kent Parkı Yapılacak

Gökdelen Değil, Kent Parkı Yapılacak
Okunma : 508 views Yorum Yap
serdar_ferit
Ferit Şahenk, Serdar Bilgili

Park Orman Kent Parkı projesinde Beşiktaş kulübü eski başkanlarından Serdar Bilgili yapmış olduğu açıklamada bölgeyi koruyacaklarını ve orman’a gökdelen dikmeyerek şehire “kent Parkı” kazandıracaklarını açıkladı. 

Gezi Parkı olaylarında NTV’ye uygulattığı sansürle büyük tepki çeken, ses kayıtları ile NTV’yi AKP Hükümeti’nin emrine soktuğu ortaya çıkan işadamı Ferit Şahenk’in Beşiktaş eski başkanlarından Serdar Bilgili’yle birlikte Park Orman’da lüks villalar yaparak “Kent Parkı” kurmayı  amaçladığı belirlendi. AKP’nin Soma’daki maden faciası nedeniyle gündeme getirdiği, muhalefeti isyan ettiren birçok ahlaksız düzenlemenin eklendiği torba yasadaki tabiat parklarına ilişkin düzenlemenin de Şahenk ve Bilgili’nin yararlanacağı belirtildi.

Kuzey Ormanları Savunması’nın da daha önce gündeme getirdiği Fatih Ormanı’nı talan ve ranta açma projesi olan “Parkorman Kent Parkı” projesi hakkında dün Serdar Bilgili bir açıklama yaptı. Bilgili açıklamasında bölgeyi kesinlikle koruyacaklarını ve ormana gökdelen dikmeyerek şehire bir “Kent Parkı”kazandıracaklarını belirtti. 

Fatih Ormanı’nı korumak için Kuzey Ormanları Savunması’nın da içinde olduğu; çeşitli demokratik kitle örgütlerinden oluşan“#DirenFatihOrmanı” platformu, Ferit Şahenk’in sahibi olduğu Doğuş Grubu ve Bilgili Holding’in ortak olduğu Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları şirketinin resmi makamlara sunduğu ormana ilişkin raporu ele geçirdi.

Parkorman_1ÖNCE BUNGALOV/KAMP ALANI SONRA VİLLALAR

Fatih Ormanı Tabiat Parkı Projesi kapsamında Ege Turizm ve Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. tarafından hazırlanan ve projeyi anlatan bir tanıtım kitapçığı yaklaşık iki ay önce tesadüfen ortaya çıkaran Kuzey Ormanları Savunması, rapora ilişkin şu bilgileri verdi:

Fatih Ormanı ile ilgili yapılacak uygulama projeleri ve imar planı tadilatları için gerekli Orman Bakanlığı, İstanbul Valiliği,  İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve diğer kurumların kurum görüşleri ve onayları, revizyon imar planları, peyzaj projeleri kurum yazıları, tabiat parkı kiralama sözleşmesi bulunmaktadır.  Ele geçirilen rapor incelendiğinde, daha önce bungalov/kamp alanı görünümlü olan kamping alanı; ilgili plan notları ile 300-350 metrekarelik 108 adet villanın yer aldığı bir alana dönüşmektedir. Ayrıca daha önce ortaya çıkan kitapçıkta da görüldüğü üzere kır lokantası adı altında görünen alanlarda ise; lüks restoranlar yapılması öngörülüyor. Ayrıca çok amaçlı salon çevresinde yapılması düşünülen günübirlik kullanım alanına dair teknik detaylar ise rapora eklenmiş durumda.

 

Parkorman_215 BİN KİŞİLİK ÇOK AMAÇLI SALON


Rapora göre ayrıca; Orman alanında Abdi İpekçi Spor Salonu ile aynı kapasitede, 15.000 kişilik  “çok amaçlı salonu”na Orman ve Su İşleri Bakanı oluru vermiş bulunmaktadır. Ayrıca çok amaçlı salon ve otoparkın yapılaşma koşullarının arttırılması için revizyon plan önerileri de Çevre Şehircilik Bakanlığında onay aşamasında.

BİR BAKANLIK ONAY VERDİ

Gazetecileronline’nin haberine göre, Belirtilen bu plan notlarına, Fatih Ormanı-Park Orman Tabiat Parkı Projesi kapsamında alt ölçek kentsel tasarım uygulama projeleri yapılmadan herhangi bir uygulama yapılamayacağı açık. Ancak ele geçirilen raporda bu plan notunu karşılayacak hiçbir bilgi, belge ya da kronoloji içerisinde bir adım görülemiyor. Uzun Devreli Gelişim Planı’na Orman ve Su İşleri Bakanlığı “Olur” dedi, Revizyon İmar Planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay bekleniyor.

Parkorman_3TORBA YASADA PARK ORMAN DÜMENİ

Torba yasaya eklenen madde ile orman ve orman rejimine tabi alanların mesire yeri, şehir ormanı, milli park, tabiat parkı, tabiat anıtı, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları ve avlak olarak ayrılan kısımlarında, orman koruma ve yangınla mücadele için yapılacak yapı ve tesisler ile idarenin ve ziyaretçilerin zaruri ihtiyaçlarını karşılayacak olan taban alanı 250 metrekareyi ve kat adedi bir bodrum kat ve çatı arası hariç 2′yi geçmeyen yapılar, Uzun Devreli Gelişme Planlarına veya Gelişim ve Yönetim Planlarına göre yapılacak. Bu alanlar için imar planı şartı aranmayacak. 

Bunun anlamı şudur: Orman alanlarında, milli parklarda taban alanı 250 metrekare, bodrum katı ve çatı katı ile dört katlı, 1000 metrekare büyüklüğünde yapılar imar planları olmadan sadece Orman Bakanlığının kararıyla yapılabilir kılınıyor, yapılaşmalara ilişkin kamunun tek denetim aracı olan imar planlarının yapım şartı ortadan kaldırılıyor. İmar planlarının yapılmaması sonucu bu ve benzeri yapılaşma kararlarından kamuoyu ancak inşaatlar başladığında haberdar olacak.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)