Son Dakika Haberler

Google ve Facebook’a bir kötü haber de AB’den gelebilir

Google ve Facebook’a bir kötü haber de AB’den gelebilir
Okunma : 18.626 views Yorum Yap

Google ve Facebook’a, haber içerikleri üzerinden elde ettiği geliri paylaşması yönünde baskılar artıyor. Avustralya’nın ardından Avrupa Parlamentosu milletvekilleri de dijital platformları yayıncılara ödeme yapmaya zorlamaya hazırlanıyor.

Google ve Facebook gibi dijital platformlar, haber içerikleri üzerinden milyonlarca dolar kazanıyor ancak bu içeriklerin üreticisi medya kuruluşlarına pay vermiyor.

Bu sorunun çözümü için geçen sene Avustralya’da bir yasa tasarısı gündeme geldi. Tasarı, Google ve Facebook’u haber içeriklerinden elde edilen gelirin paylaşımı konusunda yayıncılarla müzakereye zorlamayı hedefliyor.

Google, iki hafta önce söz konusu tasarının mevcut haliyle yasalaşması durumunda ülkeden çekilebileceği tehdidinde bulunmuştu. Facebook da benzer bir tehdide başvurarak, Avustralya’da kullanıcıların Facebook’ta haber paylaşımlarını engelleyeceğini açıklamıştı.

Avustralya’da konuyla ilgili tartışmalar sürerken, benzer bir düzenleme Avrupa Birliği’nin de gündemine girdi.

AVRUPA PARLAMENTOSU’NUN GÜNDEMİNDE
İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre, Avrupa Parlamentosu milletvekilleri, Google ve Facebook gibi dijital platformlar karşısında yayıncıların elini güçlendirmek üzere düzenlemeleri gündeme getirebilir.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 15 Aralık 2020’de dijital platformlara, kuralları ihlal etmeleri halinde yıllık cirolarının yüzde 10’u kadar para cezası uygulanmasını içeren ‘Dijital Hizmet Yasası’ ve ‘Ditital Pazar Yasası’ tasarını yayımlamıştı.

Avrupa Parlementosu’nda tasarıya, yayıncıların elini güçlendirecek yeni düzenlemelerin eklenebileceği belirtildi.
FT, böylesi bir düzenlemenin, haberler üzerinden kazandığı parayı yayıncılarla paylaşmak istemeyen Google’a ciddi bir darbe olacağını yazdı.

MEVCUT TASARIYA EKLENEBİLİR
FT’ye konuşan AP milletvekilleri, yayıncılar ile dijital platformlar arasındaki lisans sözleşmeleri için bağlayıcı tahkim seçeneğinin ve platformların algoritma değişiklikleri konusunda yayıncıları bilgilendirmesi zorunluluğunun yasaya eklenebileceğini dile getirdi.

Maltalı AP vekili Alex Saliba, dijital platformlar ile yayıncılar arasındaki keskin pazarlık gücü dengesizliğinin çözümü konusunda Avustralya’daki tasarının örnek olduğunu vurguladı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)